Jump to content

The most bang for your buck


Malle

Recommended Posts

Jeg ble inspirert av Sako 30-06 sin tråd "Må vi alltid kjøpe det dyreste?" ( viewtopic.php?f=35&t=10638&st=0&sk=t&sd=a ) Og tenkte derfor at det hadde vært interessant å lage en tråd for gode råd ved kjøp av utstyr til jakt. Det er sikkert mange som kunne tenke seg å jakte, men som lar seg avskrekke av alt det dyre utstyret man må anskaffe seg for å rusle en tur i skogen, på fjellet eller ved havet for å jakte.

 

Ut i fra ovennevnte tråd, så ser det ut som om de fleste av oss startet, eller fortsatt bruker, utstyr som var tilgjengelig for en fornuftig pris. Dette burde bety at det finnes mange her på forumet som sitter besitter kunnskap om hva som går an å skaffe seg uten at man behøver å spise mr. Lee gjennom hele studenttilværelsen eller at man må låne seg til fant.

 

Utfordringen blir som følger: lag en liste over det utstyret som du anser som mest nødvendig for den generelle jaktutøvelsen (både storvilt og småvilt). Herunder våpen, klær, fottøy, etc. For den som våger, så hadde det også vært interessant om man ville antyde en totalpris på "pakken".

 

Hvis det å sette opp en fullstendig liste blir for omstendelig, så kan det jo være fint om man gir noen tips og hint til hvordan man kan anskaffe seg deler, eller enkelte elementer av utrustningen til en fornuftig pris. Tips til hvordan man går frem for å skaffe seg rimelig og tilgjengelig jakt burte også være interessant.

Link to comment
Share on other sites

Her er noen tips fra meg.

 

Støvel: Etter femten år med M77 som eneste jaktstøvel er jeg fremdeles svak for den støvelen. Vill-ledende pris er vel oppunder tusenlappen, jeg har sett den på tilbud på Coop OBS til fem hundre og litt. Støvelen er lett, den har ikke fòr slik at når du blir våt kan du bytte sokker, den tørker rimelig raskt over natta på hytta, og den duger fint i ikke for bratt og ikke alt for vått terreng. Med litt praktisk kjærlighet i form av Kiwi Beeswax, svart Kiwi skokrem av gamletypen og en god skobørste holder støvelen tett nok til å duge helt fint i variert skogsterreng. Kommer du over militære fotposer på et mil.surp.-utsalg har du også gode og varme posteringsstøvler. Et par M77 på tilbud pluss et sett dempende innleggsåler og kanskje et par fotposer til noen få hundrelapper er absolutt mest "bang for the buck" når det gjelder fottøy. Jeg har fremdeles et par M77 stående, og jeg bruker dem gjerne til ikke for hard skogs- og markabruk. Pluss litt annet. Brukes med tynne ullstrømper pluss raggsokker nedi.

 

Tynne strømper: Original Ullfrotte. Ingen over, ingen ved siden. Koster ikke så vanvittig mye heller.

 

Kniv: Morakniv med blått plastskaft og rustfritt blad.

 

 

Forøvrig trenger man ikke rendyrkete jaktklær. De aller fleste av oss har utstyr for å gå i skogen eller i fjellet med fra før, og mye av det man har i klesskapet kan også brukes på jakt.

Link to comment
Share on other sites

Får vel bidra litt jeg også:

 

Hagle: Star/Baikal kal. 12. Billig, driftsikker og lett tilgjengelig på bruktmarkedet Koster heller ikke skjorta ny.....

 

Rifle: Rem700. Denne amerikanske mauseren kan du få brukt i masse kalibre fra 2500,- og opp til 5000,- Da får du ofte også montasje og kikkert med. Montasjer fra Leupold (Std.) er heller ikke dyre....

Link to comment
Share on other sites

Får vel bidra litt jeg også:

 

Hagle: Star/Baikal kal. 12. Billig, driftsikker og lett tilgjengelig på bruktmarkedet Koster heller ikke skjorta ny.....

 

Rifle: Rem700. Denne amerikanske mauseren kan du få brukt i masse kalibre fra 2500,- og opp til 5000,- Da får du ofte også montasje og kikkert med. Montasjer fra Leupold (Std.) er heller ikke dyre....

 

Opp i gjennom tidene er det vel rem 700 helt i toppen og er vel fremdeles helt i toppen når det gjelder "mest for pengene våpen". For min del fikk ikke jeg M77 støvelen før etter noen år med trasking i Viking Slagbjørn eller nokian gummistøvel, disse støvlene er det vel mange som husker, eller fremdeles bruker.

 

Ellers må vel vi jegere takke staten for mange fine stunder i skog og mark, vi har vel mer eller mindre brukt "full GRU" mange av oss. Alt fra "lang under vinter" til ammunisjon er vel blitt sponset av forsvaret :D

Link to comment
Share on other sites

Kjøp brukt. Man kan få veldig mye bra brukt utstyr til en rimelig penge. Surf litt på finn og ebay. Brukte våpen finnes det mye av både på finn og hos forhandlere som er i fullt brukelig stand og som holder maaange år til.

M77 støvelen funker bra den og lærer deg elementære regler om pussing og vedlikehold.

Hvis man absolutt vil ha klær med memvran som ikke koster allverden har vel Bergans en serie med entrant membran som er rimelig. Har en jakke i entrant og den er veldig bra. Ellers får man her også kjøpt brukte gore-tex klær hvis man leter litt.

Man får jo også kjøpt forsvarets jakke og bukse for en god pris fra butikker med forsvarsmateriell.

På dager med fint vær er jo membran totalt bortkastet.

Link to comment
Share on other sites

Litt på kanten av tråden, men jeg mener vedlikehold også er veldig viktig for å få mest ut av pengene. Som sako 30-06 skrev; Flittig bruk av Kiwi Beeswax vil berge fjellstøvler i mange år. Bruke noen kroner på skikkelig pusseutstyr til våpenet er også en god invistering.

 

Er jo mange "standarder" som er trygge og rimelige: Star hagler, Remington rifler, Leupold kikkertsikter, klær/utstyr fra Forsvarsbrukt.

 

Klær i mellomsjiktet når det gjelder pris: Swedteam. Her får du mye for pengene. Se norteamengros.no

Ellers er det jo Jahtijakt og Dovrefjell klærne til magasinet.no

 

Følg med på tilbud på nettet. Følg med på bruktmarkedet. Bruk tid på å undersøk pris.

Link to comment
Share on other sites

Følg med på tilbud på nettet.

og i butikkene.

 

På vinterjakta bruker jeg fremdeles, den dag i dag, en gammel nesten-hvit dunlerrets anorakk og tilhørende vindbukse. Kjøpt på tilbud på en numere nedlagt sportsbutikk her i byen for et par hundrelapper. Den er lett, den har med årene fått en viss patina av sot og gamle blodflekker (naturlig kamomønster :lol: ) og med to tynne ulltrøyer under bruker jeg den ned til ca. 15 grader kaldt så lenge det ikke blåser. Vindbuksa er tynn og trekkes utapå ei annen egnet bukse, i begynnelsen var det ei gammel mil.surp.-ullgabardinbukse. I sekken har jeg nå GT-jakka, tidligere lå den gamle fjellanorakken der, til bruk hvis været skulle bli uggent.

Link to comment
Share on other sites

Kan være penger å spare ved å importere, i praksis kjøpe på utenlandske nettbutikker.

 

Kjøpte sko i sommer på Sierratradingpost. Samme kosta 2500 kr på XXL.

Selv med frakt og moms var det gunstig, tok med en jakke også for frakten var 25$ uansett... penger å spare.

 

asolo.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Til posteringsjakt i den kalde årstid:

Power Original kjempevarme og vanntette støvler til knappe tusenlappen kanskje? Vet ikke hva de koster nå, fem år siden jeg kjøpte. Passer best til jakt der du sitter mest, men har da traska en del med de og.

 

Og så en kjeledress fra "torgene" på Rema til rundt tre hundre kanskje. Uovertruffen når du skal sitte i ro og ikke gå for mye. Grå og svart er en kurant fargekombinasjon. Med det du har av varme votter og lue så kan du med dette konsentrere deg mer om jakta enn å bevege deg for ikke å fryse, og kanskje skremme dyra...

Link to comment
Share on other sites

Klær er egentlig det viktigste for å ha det greit i skogen.

Av forsvarets plagg/skotøy er det tre ting jeg vil trekke frem som robuste og meget bra for en billig penge.

Dessverre går mange ungdommer i dag glipp av innvielse i disse gode gamle velprøvde klærne. :roll:

 

M77-Feltstøvler, Trenger ingen nærmere forklaring

Minus: Må vedlikeholdes, kalde om det kryper nedover på minussida.

Pluss: Sitter godt på foten etter inngåing og er lette og gode og gå på med gode såler

 

KOMA-genseren

Av mellomplagg, som trossalt er det som skal holde på varmen, er det ikke mye som slår den..

Minus: Ingen om en husker på å kle av seg før en skal bevege seg.

Pluss: Holder meget godt på varmen sammen med ei god ytterjakke. Tørker fort.

http://forsvarsbrukt.no/shopexd.asp?id=959

 

Feltjakka M75 er garantert betraktelig bedre enn mye annet du får til 290,-

http://forsvarsbrukt.no/shopexd.asp?id=250

Selv om disse er litt brukt så holder de nok i mange år likevel..

Minus: Blir tung og våt om den ikke er ordentlig impregnert, Tørker seint.

Pluss: Varm, solid

 

Fotposer.. Disse er gull verdt om man bruker M77 og det er kaldt eller vått.

Minus: Kjøleskapeffekt om man allerede er kald og våt.

Pluss: Holder godt på varmen og har en polerende effekt på M77 som er innsatt med skokrem. (Latskapen lenge leve :) )

 

Alt dette får man for mellom 1000 og 1200,- på forsvarsbrukt.no og er kurant for en førstegangsjeger som vil ha

billig og godt brukbart utstyr.

 

I tillegg er sokker fra Janus Fabrikken gode og rimelige fra fabrikkutsalget.

Mener de koster 20,- pr par, men enkelte partier har vært litt slappe i strikken.

 

Ullfrotte er blitt standard i mitt "jaktklesskap" både som feltskjorte og stilongs.

Aner ikke hvem som selger dette på nett, men tror det ligger på rundt 350,- pr del.

Minus: må vaskes på ullprogram.. :oops:

Pluss: tørker fort og er varmt og godt

 

Som rifle hadde jeg kjøpt en brukt Remington i 308 el. 30-06 og satt på en brukt Leupold VX-II 3-9x40 i Leupold std montasje.

minus: Middelmådig presisjon om man er uheldig og kikkert som ikke egner seg til skumring/måneskinnsjakt

pluss: lavt verditap og solid velfungerende kombinasjon som tåler å bli brukt.

 

Ammunisjon: Federal Fusion eller Remington Core-Lokt Ultra

God ammunisjon til rimelig pris. Holder til alt norsk vilt.

 

Hagle vil jeg ikke uttale meg noe særlig om ettersom det ikke interesserer meg, men jeg har en Remington 870 stående i skapet

og den har vart noen tusen skudd og uvøren behandling i 16 år.

 

 

Kniv: Brusletto Skinner

 

Ble endel rimelig ting her som helt klart har sine begrensninger i visse situasjoner, men det går an å gå hjem når man er våt til skinnet. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest graahund

Litt OT kanskje, men hvorfor i all verden må man apsolutt ha en Engelsk overskrift på en ellers fin tråd ? Kan ikke begripe at norsk ikke er bra nok, eller forståelig nok.

Link to comment
Share on other sites

Dessverre går mange ungdommer i dag glipp av innvielse i disse gode gamle velprøvde klærne. :roll:

 

M77-Feltstøvler, Trenger ingen nærmere forklaring

Minus: Må vedlikeholdes, kalde om det kryper nedover på minussida.

Pluss: Sitter godt på foten etter inngåing og er lette og gode og gå på med gode såler

:)

 

M77 er en knallgod sko den, men som du skriver så bør det brukes litt tid på å gå den inn for at den skal passe litt rara føtter.

 

jeg er tverrplattfot samt at jeg supinerer/underpronerer når jeg går/løper, dette førte til at jeg under 1.gangstjenesten fikk yrkesskade erstatning pga mye løping med de lave skoene med anklets (M52 ? ) og M77. De lave skoene fikk jeg aldri gått ontli inn mens M77 gikk fint ved litt planlegging, men det er sikkert ikke så greit å ta en laaaang rypetur på høyfjellet første dagen en bruker M77 :D:D

Link to comment
Share on other sites

Litt OT kanskje, men hvorfor i all verden må man apsolutt ha en Engelsk overskrift på en ellers fin tråd ? Kan ikke begripe at norsk ikke er bra nok, eller forståelig nok.

 

Som trådstarter, så må jeg si meg enig :oops: . Bruken av "new norwegian" skyldes nok at jeg har tilbrakt litt for mye tid av min tapte ungdom med diverse amerikanske våpen(-porno)blad i hendene :roll:.

 

Kanskje jeg skal endre den til "mest smell for bukkene dine" :lol: ?

Link to comment
Share on other sites

Ordet er fint det.

 

Jeg vil si at å lade haglepatroner selv gir mest "bang for the buck" og ordtaket er også flittig brukt i denne sammenheng.

 

Det ufattelig universale plagget BUFF er også en favoritt. Varianten med fleece og nylon er alt fra lue, hals, håndvarmer, til pauseplagg for små hunder på kalde årstider.

 

En vanntett Yaesu VX-6R til 100 dollar er også MBFTB

Link to comment
Share on other sites

Skal eg komme med noken tips eg og då:

 

-Forsvarets headover. Genial sak både som hals, og som brukbar "ansiktsmaske"

 

-Lowa trekkingsko. Lave sko av "joggesko"typen, med Gore-tex. Einaste GTskoa eg har hatt som alltid har vore tette. Fantastisk gode sko til daglegbruk og lett terrengbruk. kostar litt, men verdt kvar ei krone.

 

- Mi rem700 ADL synth er ei billeg og simpel rifle, men den har vore solid og definitivt til å stole på. Kunne kjøpt meg omtrent va som helst slags fancy børse, trur fortsatt det er denne som hadde blitt med på hjortejakt.

 

- Bestemora mi sine heimestrikke "tjukkelubbar" (ullsokkar). Er i praksis gratis, og dei brukar eg til både jakt, arbeid, tur og daglegbruk. Kun i festsamanheng og andre fancy greier at eg rotar fram desse bomull og lycra søppelet...

 

-Varde ullundertøy på Sparkjøp. Får ein både som langarma, t-skjorte, stilongs og boxers. Ganske rimeleg. Særleg t-skjortene syns eg er geniale.

Link to comment
Share on other sites

De m-77 støvlene er mye sko for pengen. Bare å bytte de på Hv rep. Når de er utslitt :lol:

Hv er tjent med at man går inn skoene sine skikkelig. :o

Har selv sliti ut 4 par. Trikset for å gå de inn. Er å sause de inn med impr. Også vasse rett ut i bekken til de er dassblaute. Og gå en hel dag mens de er våte. La de så tørke i romtepratur og så sause og gni de inn med skokrem/impr. Da blir de som støpt etter foten. Har gjort det et 2-3 ganger og det funker som jærnet.

Men skulle ønske de kunne laget de med vulkanisert såle. Sånn at gummien går 2 cm opp på støvelen. Det hadde gjort de ganske mye mere vantett.

 

Hvis jeg skulle kjøpt et par jaktstøvler. Hadde jeg nok slengt på litt ekstra kr. Og fått noe som er hakket mere vantett. De kr det koster ekstra kan du bare ta fra skokremkontoen. For den blir nesten minst like dyr som støvlene etter hvert. Og tiden du sparer på skopuss blir jo fort en jakttur eller to i året. Viking sniper er et godt og billig alternativ. Har brukt de som nr 2 støvler i et par år og funker stjerne.

 

Den beste jaktbuksa jeg har er en mil. vadmelsbukse fra 30-40 tallet. Overlegen deilig og jakte i. Og så og si gratis på et mil utsalg. Husker ikke hvor mye jeg ga. Men sikkert ikke mere en 50 spenn. Funker ikke så veldig bra i regn. Men suveren i minusgrader

Link to comment
Share on other sites

 

Fotposer.. Disse er gull verdt om man bruker M77 og det er kaldt eller vått.

Minus: Kjøleskapeffekt om man allerede er kald og våt.

Pluss: Holder godt på varmen og har en polerende effekt på M77 som er innsatt med skokrem. (Latskapen lenge leve :) )

 

Tips til å få fotposene til å bli enda bedre, ta å klipp til eit liggeunderlag som såle å legg inn i fotposen.

 

Var eit kjempetriks for oss som har var ute på øvelse i -48 grader.

Link to comment
Share on other sites

Her er noen tips fra meg.

 

Støvel: Etter femten år med M77 som eneste jaktstøvel er jeg fremdeles svak for den støvelen. Vill-ledende pris er vel oppunder tusenlappen, jeg har sett den på tilbud på Coop OBS til fem hundre og litt. Støvelen er lett, den har ikke fòr slik at når du blir våt kan du bytte sokker, den tørker rimelig raskt over natta på hytta, og den duger fint i ikke for bratt og ikke alt for vått terreng. Med litt praktisk kjærlighet i form av Kiwi Beeswax, svart Kiwi skokrem av gamletypen og en god skobørste holder støvelen tett nok til å duge helt fint i variert skogsterreng. Kommer du over militære fotposer på et mil.surp.-utsalg har du også gode og varme posteringsstøvler. Et par M77 på tilbud pluss et sett dempende innleggsåler og kanskje et par fotposer til noen få hundrelapper er absolutt mest "bang for the buck" når det gjelder fottøy. Jeg har fremdeles et par M77 stående, og jeg bruker dem gjerne til ikke for hard skogs- og markabruk. Pluss litt annet. Brukes med tynne ullstrømper pluss raggsokker nedi.

 

Tynne strømper: Original Ullfrotte. Ingen over, ingen ved siden. Koster ikke så vanvittig mye heller.

 

Kniv: Morakniv med blått plastskaft og rustfritt blad.

 

 

Forøvrig trenger man ikke rendyrkete jaktklær. De aller fleste av oss har utstyr for å gå i skogen eller i fjellet med fra før, og mye av det man har i klesskapet kan også brukes på jakt.

 

 

Altså, for å oppklare litt om M77...

 

Hvis du finner NYE "M77 feltstøvler" til litt over femhundrelappen så er det ikke M77, men en eller annen luguber billig kopi fra Portugal eller Kina. Å kjøpe disse for noe annet enn å kjøre moped med er å kaste penger i utedassen!! Gørtynt lær og tussete såle er hva du får, og de holder ikke til noe særlig langvarig bruk.

 

Originale Alfa M77 har i følge katalogen en "veiledende pris" på hele 1.699,-. Men stort sett finnes de på nettbutikker for 11-1300 kr. Produksjonen er flyttet utenlands (Litauen), og siden Alfa nå pumper ut en del støvler av 2. sort så tyder vel det på at kvaliteten ikke er "helt der" på produksjonen ennå. Typisk pris på denne 2. sorten har jeg sett er kr 899,-. Men ikke alle selgere oppgir at det er 2. sort i annonser, så vær litt kritisk. Det er ennå en del igjen av de siste støvlene som ble produsert på Raufoss i handelen, og disse er det neigu ikke mulig å selge for 899,-. Og det sier jeg fordi jeg kjenner innprisen til skobutikkene...

 

Jeg bruker M77 stort sett bare til å lufte bikkja med og rusle i skauen med ungene. De gir dårlig støtte for mine 110 kilo i ulendt terreng, og så blir jeg stadig blaut på beina selv om jeg etter 22 år med militær tjeneste og "årlig trening" virkelig KAN pusse og vedlikeholde skoene mine. Jeg dømmer de ikke nord og ned, men jeg syns vel de har noe begrenset bruksområde mtp jaktturer.

Link to comment
Share on other sites

Altså, for å oppklare litt om M77...

 

Hvis du finner NYE "M77 feltstøvler" til litt over femhundrelappen så er det ikke M77, men en eller annen luguber billig kopi fra Portugal eller Kina. Å kjøpe disse for noe annet enn å kjøre moped med er å kaste penger i utedassen!! Gørtynt lær og tussete såle er hva du får, og de holder ikke til noe særlig langvarig bruk.

Mulig det. Men da er de "kopiene" jeg kjøpte til kona på Coop OBS! Sport vanvittig godt laget, helt ned til det bortslipte årstallmerket under sålen. Jeg ser ingen forskjell fra mine M77 som jeg fikk av Forsvaret da jeg ble omorganisert bort fra HV, bortsett fra størrelsen og det vekkslipte årstallmerket mellom hæl og forfotsåle.

Link to comment
Share on other sites

 

Altså, for å oppklare litt om M77...

 

Hvis du finner NYE "M77 feltstøvler" til litt over femhundrelappen så er det ikke M77, men en eller annen luguber billig kopi fra Portugal eller Kina. Å kjøpe disse for noe annet enn å kjøre moped med er å kaste penger i utedassen!! Gørtynt lær og tussete såle er hva du får, og de holder ikke til noe særlig langvarig bruk.

 

Originale Alfa M77 har i følge katalogen en "veiledende pris" på hele 1.699,-. Men stort sett finnes de på nettbutikker for 11-1300 kr. Produksjonen er flyttet utenlands (Litauen), og siden Alfa nå pumper ut en del støvler av 2. sort så tyder vel det på at kvaliteten ikke er "helt der" på produksjonen ennå. Typisk pris på denne 2. sorten har jeg sett er kr 899,-. Men ikke alle selgere oppgir at det er 2. sort i annonser, så vær litt kritisk. Det er ennå en del igjen av de siste støvlene som ble produsert på Raufoss i handelen, og disse er det neigu ikke mulig å selge for 899,-. Og det sier jeg fordi jeg kjenner innprisen til skobutikkene...

 

Jeg bruker M77 stort sett bare til å lufte bikkja med og rusle i skauen med ungene. De gir dårlig støtte for mine 110 kilo i ulendt terreng, og så blir jeg stadig blaut på beina selv om jeg etter 22 år med militær tjeneste og "årlig trening" virkelig KAN pusse og vedlikeholde skoene mine. Jeg dømmer de ikke nord og ned, men jeg syns vel de har noe begrenset bruksområde mtp jaktturer.

 

Nå produserer Verner også M77 etter at patenten til Alfa gikk ut.

I Forsvaret fikk jeg Verner og ikke Alfa. Kansje disse er billigere en Alfa sine?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...