Hjortejeger89 Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Grunnen til at jeg spør om dette er rett og slett fordi jeg jakter i et terreng der vi slakter i terrenget og bærer ut. Har i den forbindelse hatt med flere ulike typer sager, av den sammenleggbare sorten. Problemet med disse er at de fleste har litt for grove tenner til å sage ribbene med. En vanlig håndsag har faktisk perfekt tannstørrelse, men er problematisk å ha med i sekken. Derfor spør jeg kammerfolket, har dere noen anbefalinger? To viktige kriterier er at den må være lett og ha med i sekken, samtidig som tennene ikke er for grove. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sindre.S.K Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Jeg har aldri funnet en foldesag med fine nokk tagger, så jeg bruker billigsag fra byggmakker. Funker og ha i sekken min i allefall Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriv89 Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 http://www.magasinet.no/display.aspx?menuid=358&prodid=8655 Har ikke brukt denne sagen til slakting, bare til å sage pinner til bål. Men det følger med et blad til saging av bein. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Til hjortedyr trenger man ikke sag. Med kniv får man av alt. Sent from my C6603 using Tapatalk 4 Beta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bondøl`n Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Til hjortedyr trenger man ikke sag. Med kniv får man av alt Korrekt:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortejeger89 Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 Til hjortedyr trenger man ikke sag. Med kniv får man av alt. Vel, vanligvis er jeg enig. Men i det terrenget der vi bærer i opp mot 3 timer på det meste er vi avhengig av å dele ekstra opp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimjorgen Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Åpner dere elg med kniv? Uansett, hva med en slik sag som er beregnet til gjærkasser? De er endel mindre enn ei vanlig "snekkersag", samtidigt har de ganske fine tenner. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sindre.S.K Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Man kan sikkert klare seg med en skarp stein også, men og ha ei sag så får man mindre søl og det er mat vi holder på med etter det er skutt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Hvis du ikke skal lage koteletter opp på fjellet så trenger du ikke sag. Jeg sager aldri tint kjøtt, da der blir beinsplinter i kjøttet. Sent from my C6603 using Tapatalk 4 Beta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pearce Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Gerber har 2.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako75sako Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Kjøp ei vanlig sag av god kvalitet og frem med vinkelkutteren og lag den mindre og lettere å putte i sekken.. Null stress Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veidinn Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Har en slik som jeg har hatt i over 30år, er nesten aldri blitt brukt fordi jeg har terrenger som hovedsaklig er flate eller går nedover. http://www.wyomingknife.com/saws.htm" target="_blank Meget god og grei sag, har nok mest saget greiner og trær med det grove bladet. Tar liten plass og kan henge i beltet. Ser dagens også kan bygges ut og bli en skikkelig kjøtt/tresag. Kjøpes enkelt på nett og betalig med Paypal ser jeg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaaredump Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Høres ut som om vi jakter i samme type terreng (jeg jakter dog elg, ikke hjort), vi slakter også på stedet og bærer ut/ned kjøttet. (Kjente faktisk at det begynte å verke litt i låra bare ved tanken på et femtikilos elglår i sekken...) Har også slitt med mer eller mindre elendige tursager. En god gammeldags tømmermannssag har faktisk fungert best, men den er knøvlete å ha med seg, og knøvlete å sage over bekken med. Jeg kjøpte denne saga etter tips her på kammeret. Den ser lovende ut, men har enda ikke fått testa den. (Edit: URL til original tråd) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaker Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Til hjortedyr trenger man ikke sag. Med kniv får man av alt. Vi gjorde det før, ja, men det vart ein del avbrotne tolleknivar av det. Elles så er EKA si den beste eg har funne hittil. Eit anna alternativ e eit slikt handtak du set baufilblad i. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortejeger89 Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Har hatt bører på over 50kg i over 3 timer og det kjennes på kroppen. Mange gode forslag her, kommer nok til å se litt rundt. Men mest sannsynlig kommer jeg til å lage meg en patent selv. Om det er noen som har gjort før, så kom gjerne med bilder og forslag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortejeger89 Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Hvis du ikke skal lage koteletter opp på fjellet så trenger du ikke sag. Jeg sager aldri tint kjøtt, da der blir beinsplinter i kjøttet. Har registrert at det finnes mange ulike metoder å flå og slakte vilt på. Til min og jaktlagets metode er det nødvendig med sag når vi slakter i terreng. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Hvis du må dele med sag så skaff deg ei fintannet finersag den fliser ikke opp sidebein og er skarp og god til mange dyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BigHorn Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Kjøp deg en stilett sag fra Sandvik hvor du kan demontere sagbladet og hvor slike sagblad kan kjøpes løst for under 100 spenn ... Trenger ikke noe mer fancy enn det ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stick & String Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Helt enig med Bighorn ! Denne saga får lett plass i sekken, veier lite og du får passe fintagget sagblad som ikke fliser opp for mye. Ellers bruker jeg ei lita finersag (husker ikke navenet, men kosta lite) når jeg parterer hjemme, denne saga er så fintannet at den fliser ingenting. Begynner å bli litt sløv etter mange års bruk og det kan hende den er måden for utskifting. denne kan også være grei å ha med i sekken, lite vekt og ei kort og hendig sag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flalar Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Prøv denne http://www.malco.se/hopfallbar-allround ... c-144.aspx Fine tender og passer fint i sekken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frontier Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Utan tvil denne, etter å ha prøvd fleire. http://www.sageninc.com/ssi.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Har sett noen sage av hodet, skanker, nakke på elg, rein. En operasjon som tar lang tid og krever mye sløsing av krefter. Hodet fjerner jeg på ti sekunder, skanker på 2sek hver og nakke på 10-20 sek. Alt dette med kniv. Kan legge ut filmklipp her hvordan man lettest slakter rein,hjort, og elg. Sent from my C6603 using Tapatalk 4 Beta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Jeg har heller aldri hatt sag med meg i de 30 årene jeg har jaktet. En gang har det vært knotet og det var en elg jeg måtte partere i fjellet. Rein parteres som forrige innlegg påpeker på få sekunder med kniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jalla Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Helt fantastisk at en person spør etter råd om sag og får klar beskjed om at SAG trenger han IKKE! ! Flott at andre vet best hva en trenger. Jeg bruker en vanlig fintannet stikksag fra Sandvik for å åpne brystbeinet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Vel, klar beskjed om at han ikke trenger sag har han vel ikke fått. Men at man nevner at rein parteres raskest og enklest med kniv er vel like relevant som fem svar med fem ulike anbefalinger på sag...... Ingen grunn til å være grinet... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ButchersDaughter Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Kommer jo an på hva kjøttet skal brukes til. Skal jeg ha f.eks carrè eller krone av sadelen (kamen), er jeg nødt til å sage. Eagle GR-17 er grei. Kjapp å skifte blad på. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veidinn Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Ser der er flere over her som kun bruker sekunder på å grovpartere div. storvilt med kniv. Jeg bare lurer på hva det er som haster så jæv.... ?? Jeg mener jeg kan det meste med både slakting og stykking men har aldri forstått hvorfor det skal gjøres på under ett minutt? Det må jo være rent oppblåst selvskryt og ikke minst veldig usant det dere skriver. Og det har ingen hensikt å gjøre den typen arbeid på noen sekunder. Oppå skjærebordet kan man gjøre slike ting veldig raskt men ikke ute i felt og om man prøver med ferskt kjøtt så blir det lett et graps og stor fare for fingrer og andre kroppsdeler. Det neste nå blir vel noen som kløyver etter ryggen med kniv, på 4sekunder. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaker Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Hode og skankar er ein ting. Det som har øydelagt flest knivar (og nesten fingrar) er ribbeina. Eg ser ingen grunn til å bruke kniven til å hogge bein med når eg kan bruke sag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Beiner ut skrotten på et minutt.... Neida, det er sjelden det haster. Er bare blitt slik at man er blitt vant til å klare seg uten sag. No big deal.... Ribbeina kan deles med kniv høyt oppe, eller man riper med kniven og knekker de, men som regel er hele brystkassa på rein intakt til jeg får den i hus. Og som påpekt, skal man ha carrè må det sages. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Det må ikke gå fort bestandig, mener bare at det kan gå fort med bare kniv når man følger dyrets naturlige ledder, alle partene i dyret har ledd. Og hvis det må gå fort så gjør det det. Når det f.eks ligger 20-30 rein døde og du må bli ferdig med å slakte før den siste er pinnstiv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veidinn Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Du bruker vel bare et kvarter på 20-30 rein og de blir ikke stive på den tiden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkE Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Til ribbein bruker jeg som regel ei solid rosesaks/kvistsaks. Liten, lett og hendig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Mellom 5 og 8 timer, kommer Ann på hvor store De er. Døds stivheten gir seg etter en time, så den er ikke noe å bry seg om, jeg mener permanent stiv når det er 30 blå ute. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortejeger89 Posted July 2, 2013 Author Share Posted July 2, 2013 Jeg skal unngå å bli grinete fordi mange mener jeg ikke trenger å bruke sag til å partere hjort i felten. Men jeg var egentlig mest interessert i tips fra de andre som også bruker sag Mange gode forslag foreløpig! Har partert mange hjorter uten bruk av sag også, men det er litt avhengig av hvor jeg jakter. Skal forøvrig innom xxl å kikke på denne http://www.xxl.no/Root/Jakt/Kniver-og-% ... 73_1_Style om den kan være aktuell. Om noen har erfaring med denne, så skrik ut. Man kan felle trær med kniv og øks også, men det går fortere med sag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortejeger89 Posted July 2, 2013 Author Share Posted July 2, 2013 Og for alle kverulanter; bruker kun sag til brystben, bekkenet og ribbena. Alle føtter samt hodet løsner jeg i leddet med kniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balter Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Har delt elg langsetter med gartner sag, veldig greit det, da med nokså grovt tre blad. Gardena har en sag med 3 blad, std + for plast + for metall. Kanskje det er den for plast som kan passe for ditt behov. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaker Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Den viking-saga ser heilt identisk ut med Eka si, kanskje med litt ulik 'tanngard' på sagene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeffery Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Hvis du med Vikingsaga mener den i XXL-linken, så står det faktisk EKA på den Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaker Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Det gjer det faktisk, ja. Då er dette ei heilt grei sag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
higraver Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Hvis du kan jobbe med en sylskarp liten skogsøks trenger du ikke sag , hvis ikke så har Bosch og Makita lite batteridreven bajonettsag . Med den kan du dele elgen i lengden . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Castor Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Hvis du kan jobbe med en sylskarp liten skogsøks trenger du ikke sag , hvis ikke så har Bosch og Makita lite batteridreven bajonettsag . Med den kan du dele elgen i lengden . Føler vel at det er litt i overkant å stappe ei Makita bajonettsag ned i sidelomma på Recon Pack'en å dra på reinsjakt, men at et slikt stunt hadde blitt lagt merke til, det er sikkert. Bajonettsager i diverse varianter ev vel mer til litt mer stasjonært bruk, men der er de særdeles godt egnet. Må bare huske på å ha en sjåfør og en systemoperatør når en deler hjort evt elg på langs, ellers kan sagingen ta skikkelig ut......bokstavelig talt. Å kunne presentere fine slakt, fortrinnsvis fagmessig oppdelt og ikke minst prekevert er en del av gamet synes jeg. Men jeg må si jeg likte den Gardenakoplingen litt lengere opp i tråden her. I stedet for Makita'en tror jeg jaggu det havner en Gardenakopling i sidelomma på sekken, før årets reinsjakt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortejeger89 Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 Har delt elg langsetter med gartner sag, veldig greit det, da med nokså grovt tre blad.Gardena har en sag med 3 blad, std + for plast + for metall. Kanskje det er den for plast som kan passe for ditt behov. Såg interessant ut! Hvor får man tak i denne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortejeger89 Posted July 5, 2013 Author Share Posted July 5, 2013 Hvis du kan jobbe med en sylskarp liten skogsøks trenger du ikke sag , hvis ikke så har Bosch og Makita lite batteridreven bajonettsag . Med den kan du dele elgen i lengden . Har brukt øks ved flere anledninger, også en stor samekniv jeg har til å hugge gjennom det meste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
40årskrisa Posted July 20, 2021 Share Posted July 20, 2021 Hvorfor ikke bare ta med seg et sagblad til baugfil, eller bajonettsag? Så lite det sages så er jo håndtak bare ekstra vekt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted July 20, 2021 Share Posted July 20, 2021 (edited) Havalon! Ser ut som den kjem frå BR leker men fungerer meget bra. Splitter lett brystbein på ein elg. Forøvrig ein genial kniv til ein billig penge. Edited July 20, 2021 by tussehaugen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.