SNiko Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Må få ut litt frustrasjon her nå... I dag hadde jeg tenkt å lage en bedre middag, hovedsaklig til meg og min onkel som kommer oppover for å jakte elg. Jeg fant fram indrefilet av elgkalv og la den på kjøkkenbenken for tining. For 20 min siden, var jeg nede for å fortelle au-pairen i familien at hun ikke trengte å lage middag i dag, pga at flyet som onkelen min skulle ta, var kansellert og at han ikke kommer før sent i kveld. javel sa hun, hun hadde allerede laget middag, men det fikk bare være. Jeg tenkte med en gang på indrefileten jeg hadde latt ligge på kjøkkenbenken . Au-pairen kjørte på butikken og skulle hente min lillebror. Jeg gikk inn i huset og på kjøkkenet. Der lå det ingen indrefilet... Jeg så det stod en panne på plata med lokk over. Jeg kikket forsiktig over kanten, synet som møtte meg var forferdelig Hun hadde tatt indrefileten av en elgkalv, skjært den i 1,5 cm- skiver og kokt det (!) Har egentlig bare meg selv å skylde da jeg glemte å si fra om at jeg skulle bruke det kjøttstykket senere i kveld..men uansett.. Hadde heldigvis en ytrefilet liggende på lur, får håpe den tiner og er klar til ekspedering innen klokken 21.30. en frustrert hilsen SNiko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SittingDuck Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Münsterjeger Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Spis gryta med andakt og følelse...! Skal man le, eller gråte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SNiko Posted October 7, 2011 Author Share Posted October 7, 2011 Skal man le, eller gråte? jeg vet ikke, gjør begge deler akkurat nå Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olepolet Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 går jo fint å lage gryte ut av det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaktlykke Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Skriv det bak øret som erfaring - neste gang skriver du lapp på maten med "LIGG UNNA" ... sjølv om indren ble kokt i stykker; det er jo god mat lell da og så får dere noe å le av Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frontier Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Dette er Guds straffedom over dei som har råd å leige seg kamuflert hushjelp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oeho Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Passeleg mengde fløyte/sæterrømme, lauk og sopp oppi der så blir det knall det! Har jo allereie god buljong:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Kjerringa har laga biff av hjort 1 gong, det gjer ho aldri igjen.. Når eg fekk servert biffen, så var den grå tvers gjennom, det "skrytet" som ho fekk for den middagen der, den blir aldri glømt, og eg er i grunn oppnevnt som biffsteiker, for all ettertid... Har min fulle sympati for deg SNiko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrik Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Jeg går for å le.. Beklager om du blir støtt, men: Føler med deg da.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerognal Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Merkelig det der... SKal det være skikkelig mat av gode råvarer så må det mannfolk til... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaktlykke Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Merkelig det der... SKal det være skikkelig mat av gode råvarer så må det mannfolk til... *host* ...og kvinnfolk til å gå ut i skogen og skyte maten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vømmøl Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Sopp skal plukkes, ikke skytes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warthog Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Ja, det er hardt og få seg skikkelig hjelp i huset nå til dags. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Sopp skal plukkes, ikke skytes. Hahahaha, dagen desidert beste kommentar.. Men eit tips Vømmøl... LØP !!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vømmøl Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Har gjemt meg i flere timer nå! Har ikke vært innpå siden 18:52 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Vel, det blir ei bra historie av det, og ei god historie har kilopris minst på nivå med indrefilet av elg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OptiBond FL Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Hvis hun mente hun "alt hadde laget middag", jf. det du refererer, ved kun å koke i stykker en indrefilet,- hva annet lager vedkommende til middag?? Hørtes ikke veldig spenstig ut i matveien... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Oppstykking av kjøt er ikkje ein stor greie i mange delar av verda. I Asia, til dømes, er det ofte alt for varmt til å henga kjøt, så der et dei alt så kjapt dei kan før det råtnar i stykker. I tillegg blir kjøtet som regel laga til stort sett på to vis: anten ved lang koking, som i til dømes ein indisk curry eller ein filipinsk adobo, eller så blir det skåre fint og tynt og tilberedt kjapt, som kinesisk sháo (hurtigsteiking) eller indonesisk satayspyd. Då har det ofte ikkje så mykje å seia om ein et lårtunge eller filet. På den andre sida har me jo ikkje så reint få norske ungar som aldri lærar seg meir om matlaging enn at dei må ta plastikken av grandiosaen før dei legg den inn i omnen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warthog Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Hushjelpen (au pair) som kommer til Norge kan godt få litt mer respekt enn den latterliggjørningen hun blir utsatt for her. Mest sannsynlig er det snakk om en fra ett øst-asiatisk land, slik "oysteinlarsen" er inne på. Kansje lager hun mange gode retter til familien som får ett innblikk i hennes matkultur og hun i våres. Alt må læres. Hvis hun kommer fra ett lav-inntekts land i sørøstasia sender hun sikkert også store deler av sine 4000 kroner til familien sin, enten det er egne barn eller foreldre. (kan jo også være en svenske da). En ærlig tabbe av en hardtarbeidende hushjelp er ikke det jeg ler mest av. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Det er lov å flire, så lenge ein gjer det med kjærleik. Og det går begge vegar, eg har klart å fokka opp i kjøkkenet eit par gonger til min kinesiske svigerfamilies store og høglytte forlystelse. Som sagt, dei gode historiane har høg kilopris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Ellers kan eg nemne ein historie frå femtitalet om ein direktør som var feinschmecker på rakefisk og hadde fått tak i to fine butter med prima vare frå ein venn, som han tok med heim og lot husholderska ta seg av. Stor og høg var stemninga i stua når ho bar inn eit digert fat med rykande varm, nykokt rakeaure. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nico Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Kan tenke meg til lukta av den.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Eg nektar å tru det kan vera jævligare enn når min ungarske gangnabo på Sogn studentby, som var ein jækel på å frityrsteike, prøvde seg på å frityrsteike lutefisk. Eg gjentar: frityrsteike lutefisk. Alle hugsar frå kjemitimene på ungdomsskulen kva som skjer når du kokar saman lut og fett? Alt du treng, er ein emulgator, og det ser ut som fiskeslim gjer jobben, så har du vaskekte såpe. Stakkars mannen, eg fekk så vondt av han at eg labba heile vegen ned til Ica og handla salttorsk til han og kokte i staden, og alt blei ordna opp i. Dagen etterpå laga han verdshistorias beste gulasj som takk. Men den lukta...og det synet av kokeplata dekka av skjelvande, fiskete såpeskum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toaal Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Vær ekstra obs! Halvfull og i dårlig lys kan kanel og malt pepper lett forveksles. For min del har dette resultert i en del underlige stekeopplevelser. Når det ligger nydelig kjøtt i pannen og lukter stekte kanelboller så går til slutt alarmen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pierotto Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Ha ha.... Jeg hadde kanel på ostesmørbrød en gang. Det ble en underlig opplevelse... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GammalAmazon Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Å koke rakfisk er ikke så uvanlig. Bestemor gav ofte rakfisken et raskt oppkok hvis hun syntes den var for kraftig. Mildnet smaken ganske mye. Det er også nok av elgjegere som ikke ser forskjellen på filet og lårtunge. Har også vært borti elgjegere som maler opp alt kjøttet, og fordeler farsen med desimalvekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vkil Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 I programmet "Reinlykke" på TV for et par år siden så vi jo at fjellf... reindriftssamene kokte indrefilet av rein når de skaut seg en nisterein. Som han sa da; "Mange liker jo å steike indrefileten, men vi koker den!" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hjortejeger Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 *host* ...og kvinnfolk til å gå ut i skogen og skyte maten Vi klarar det og, vi, snuppa Mat frå fjell til bord. Men ein god akkevitt medan vi ligg i boblebadet; Det kan vere kvinnens første tilskudd til velværet den dagen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 I programmet "Reinlykke" på TV for et par år siden så vi jo at fjellf... reindriftssamene kokte indrefilet av rein når de skaut seg en nisterein.Som han sa da; "Mange liker jo å steike indrefileten, men vi koker den!" Du kan godt koke biff! Eller, koke og koke - det er same prinsippet som med fisk. Ein skjærar ut fine biffar av indrefilet, og samlar dei litt med å binda eit lite stykke hyssing rundt dei så dei held seg fine og runde. Så let ein dei trekka langsomt til dei er fine og rosa inni, eller koss ein vil ha den, i god, sterk kjøtkraft som ligg godt under kokepunktet. Definitivt annleis enn steikt biff, og absolutt noko for den som er glad i den gode, reine kjøtsmaken framfor noko. "Boeuf á la ficelle" kallar ein det, (biff)kjøt i snøre! I tillegg er uttrykket i trynet til folk som får vita at det blir "kokt biff tell mæddas" verdt ganske mykje i seg sjølv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flatin Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Å koke rakfisk er ikke helt ukjent i enkelte deler av landet. Jeg mener å ha hørt at det gjøres i Vang i Valdres. Kokt indrefilet av elg har jeg fått servert. Jeg var vitne til hele seansen. Først bli en mengde indrefilet delt opp i biffer, deretter stekt i panne breddfull av biffer og godt saltet. Det kokte mer enn det stekte. Deretter var det opp i ei gryte med vann for en times trekking. At en indrefilet kan bli så tørr og grå sliter jeg fremdeles med å fatte. Det er til å gråte av. Her er årets indrefilet: Den lukta ikke ulikt hodene og skinnene som hadde ligget på bakken utenfor ei uke. Det skulle vært dødsstraff for slikt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OptiBond FL Posted October 12, 2011 Share Posted October 12, 2011 Unødvendig sitering av innlegget rett over er fjernet. Kjell Olav Den eller de som passer så dårlig på burde vært fratatt slakteretten i 10 år, samt tvunget til å spise kjøttet sjøl!!! Manglende respekt for vilt- og kjøttbehandling. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.