Jump to content

militærets klær


supercz

Recommended Posts

kan jeg få anbefale deg å holde deg langt unna de ubrukelige klærne til forsvaret? :)

Goretexen er lekk og bråker mer enn 4 elefanter på skare.

 

De bruker bomullsbokser, ullfrotte, gore tex uniform og evt en ullgenser under der.

"varme nickers" finnes også, men har aldri sett den bli brukt.

Link to comment
Share on other sites

Gore-tex'en til forsvaret finnes vel i to "generasjoner" hvorav den første var ræ**a og den andre var bedre. Jeg har både jakke og bukse, tror jakka er førse genarsjon og buksa andre, men skal ikke sverge på det. Buksa er vertfall veldig bra, den holder vann ute, har rikelig med lufting og er veldig slitesteserk. jakka er derimot ganske triste saker, den holder vannet ute en stund men kvaliteten er ikke det store (både knapper og glidelås er mer eller mindre ødelagt) og den blir ganske fort klam. Som PederK så så bråker den mye så den er nok ikke det store på jakt, men til annet friluftsliv så synes jeg ikke det er så veldig sjenerende.

 

Når det gjelder resten så har jeg sett ullsokkene i en butikk en gang men husker ikke hvor, og ullfroteen har jeg aldrig funne så om noen hvet hvor man får tak i den så vil jeg gjerne vite det, jeg har to par men etter 5-6 år så har de sett sine beste dager. Mellombuksa har jeg og men har kun brukt den en gang, i -25 og vind på finse ble det nesten for varmt å sitte stille og alt for varmt å gå. Den er dog grei å ha om du skal sitte lenge stille i kulda, kan taes på uten å ta av bukse og støvler og du kommer aldrig til å fryse med den på.

Link to comment
Share on other sites

Aha!

 

Nei da blir det litt feil.

 

ULL er stikkordet. ull boxer, ull undertøy, ullsokker (læsta) og gode fjellstøvler med plass til læsta!

 

Ytterste lag kan gjerne være bomull eller membran.

xxl har en billig jaktdress nå til 300 kr, og den vil jeg tro fungerer fint både på høst og vinter.

Trikset er å kle seg godt under skallet og regulere varmen med våtter, hals og lue.

 

xxl.no

magasinet.no

jaktfall.no

 

Her finner du ganske rimelig bekledning.

 

Er det bikkjekaldt bruker jeg en ullstilongs og en strikka ullbukse utenpå (sånn som babyer gjerne bruker, bare i min størelse)

En dunjakke til 4000 kr er himmelsk men ikke noe man trenger egentlig.

Link to comment
Share on other sites

Ull, ull og atter ull.

 

Det er det som holder varmen på vinteren. Kan ikke se av profilen din hvor du holder hus henn i Norges land, men er det en plass som ikke kan sammenlignes med Vestlandet ( meget Vått) så vil ull være beste sort.

 

Forsvarets gamle vømmel/vadmels dresser vet jeg at det er flere som sverger til. Disse koster heller ikke all verdens.

 

Har selv forsvarets Gore-Tex og dette duger til vanlige turer i litt yr.... og kan ikke anbefales å jakte i da de minste bevegelsene lager "gnisse" lyder i textilene.

 

Selv har jeg valgt forsvarets gamle felt bukser og jakker. Disse kan impregneres slik at de tåler relativt mye fukt. De er stille, behagelige, tåler litt vind, rimelig og kan derfor brukes litt "røffere" enn de dressene man må betale 5-6000 for.

 

Ser at flere her har nevnt forsvarsbrukt.no og kan trygt anbefale å handle gjennom de.

 

For ullundertøy sverger jeg selv til Devold, Aclima eller Brynje. Disse er av høykvalitet, tåler vask på vask og etterlater seg lite lukt om man svetter litt. Når det gjelder Brynje sitt undertøy ville jeg ikke valgt Arctic modellen da denne har innesydd helsetrøye/netting. Dette gjør at den er ubehagelig å ligge i dersom man ligger på post. Man får "syltemønster" i huden :lol::lol:

 

Ang ullsokker så velg ULL sokker, ikke disse fanzyschmanzy lycrasyncro microfibro kunst sokkene. Disse gjør føttene mere klam som etter hvert fører til kalde bein. De lukter også langt værre enn skikkelige ullsokker, dersom det blir mye trasking og svetting på beina. De beste sokkene jeg har er laget av min svigermor. Fikk de i julegave, ønsket meg det og håper på nye i år :D , de er av skikkelig ull, går opp over knærne, hekklet stramt, litt for stor slik at de ved vask blir som vømmel/vadmel/tovet sokker. Skikkelig toppnotch 8)

 

Lykke til videre med valg av klær

Link to comment
Share on other sites

jeg tenkte forsvarets klær var bra nok siden forsvare bruker det

 

da jeg var inne i 1990 så ble vi vist masse filmer som liksom skulle vise millitærtøyets fortreffelighet. Dvs bomull som det var den gangen.

 

godt å se at det har skjedd litt siden den tid...

Ullfroteèn som de bruker nå er vel også å finne på det sivile marked som Woolpower - og det er fine saker såvidt jeg har sett

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjøpter billige jaktdresser, gjerne to av de, så den ene kan være søkkvåt og til tørk hjemme mens jeg er på jakt med tørr dress. Disse billige jaktdressene er jo gjerne bare skallbekledning, og det er helt genialt! - Stikkordet i kulde, uansett om det er vått eller tørt er ULLUNDERTØY av god kvalitet. Jeg henger meg på Nordpeak, Devold er fantastisk, og er min favoritt. De har både tykke og tynne ullklær, jeg foretrekker de tykke.

 

Ute på jakt på høsten bruker jeg nesten aldri jakken som følger med jaktdressene, uansett hvor mye regn eller snø som måtte komme. Jeg tar på forsvarets ullgenser, den med v-hals (komagenser, er det?) - og setter meg i jerven extreme, varmt og godt, sovner hver gang! :)

 

Nå driver jeg stort sett med posteringsjakt, så alle klær ligger i sekken til jeg er ferdig med å gå. - Om man blir svett på vei til post lønner det seg å rive av seg buksa og eventuelle gensere over ullet og tørke opp litt. På mine devold-klær perler svetten seg fint utenpå ulla, og blir helt tørt når man tar av det utenpå og lar det lufttørke i 10 minutters tid. Kaldt et lite øyeblikk, men bedre enn å være klam og fryse resten av dagen.

Link to comment
Share on other sites

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=79&t=16144&p=182585&hilit=vinterbekl%2A#p182585

Her er det en militær vinterbekledningsleksjon.

 

Til vinterbruk mener jeg ytterplagg uten membran er minst like bra som de fleste moderne membrandresser. (vinter, da er det tørt og vanligvis kaldere enn 5-10 grader feks) Bommul ytterplagg puster ofte bedre enn membrandresser. Altså blir man ikke våt fra innsiden.

Til å ha under bommul ytterplagg anbefaler jeg ull. Flere lag gjerne. Innerst bruker jeg syntetisk superundertøy eller ull superundertøy. Ullfrotte oppå det. Å så eventuelt ullgenser/lignende utenpå det. På beina mener jeg at det omtrent bare er ull som duger.

Men les leksjonen jeg linka til øverst. Jeg har laget en forbedret sivil versjon av den, men siden det er bilder av folk jeg kjenner på den (som jeg ikke har spurt om det er ok at legges ut på internet) så vil jeg ikke legge den ut på forumet ;)

 

Forsvarets feltuniform (bommull) M75 får man kjøpt relativt rimelig mangesteder. Ullundertøyet selges som "woolpower" eller "Aclima". Mye annet ullundertøy er like bra og langt billigere.

Link to comment
Share on other sites

Jeg henger meg på Nordpeak, Devold er fantastisk, og er min favoritt. De har både tykke og tynne ullklær, jeg foretrekker de tykke.

 

Devold selger også noen modeller under det tradisjonsrike navnet Stil-longs. Har kjøpt flere sett av dette på salg for en rimelig penge

 

Jeg er også av de som sverger til ull foran syntet. Syntet er greit dersom man skal trene, vet at man kommer til å bli svett, og kan hive undertøyet rett i vaskemaskina etterpå.

Link to comment
Share on other sites

Devold ullbokser, tykkeste type.

Forsvarets Artic brynje. over og under, enentuelt ekstra ull utenpå igjen

og 600g ull genser, ( eller gode gamle koma'n)

 

da er det viktigste du gjør og IKKE røre deg, da kommer du til å dø av varme.

dette holdt oss levende i ei uke uten at jeg kan komme videre inn på den øvelsen.

var rundt -15 i stavanger i desember.

 

er man i bevegelse så er brunje ( netting) eneste man trenger under skallbekledning

 

Men husk, er man blitt kald hjelper det ikke bare å kle på seg, da må man også bevege seg så man får igjen varmen også.

Link to comment
Share on other sites

hadde foresten satt pris på om noen kunne forklare hva de bruker av klær i militæret på vinteren :)

 

"Masse."

 

Ull under og bomull eller membran oppå. Aldri t-skjorte i bomull, må ha ull mot skinnet. Når det røynar på, stilongs, men då skal det vera blåkulde. Feltskjorta i bomull av gamal modell er eg sterkt kritisk til, den nye i ull er gullegod. Plar bruka eigen ullmakko vinterstid.

 

Til ytterlag er Forsvaret sine gamle bomullsuniformar knallgode vinterstid når det er tørt. Skikkeleg vindtette og gjer god isolasjon, særskild om ein brukar dei rett, altså utan altfor mykje snøring og stramming. I blautare snø blir det meir vatn, men du kan tørka dei med sterk varme. Feltbuksa er god og varm, og tørkar raskt på kroppen om du held deg i litt aktivitet. Dei nye membranuniformane er ikkje så gode vinterstid når det er kaldt, tykkjer eg, men dei er framifrå i dei kjipe vår- og haustmånadene når du ikkje heilt veit om det snør eller regner.

 

Resten av utstyret er heilt OK. Vindvottene som komplett sett er veldig fine, og for meg som har "fiskarnever" som alltid held seg varme, er fingervantene alltid med. Det nye tungvektarutstyret - boblejakka - er vinterkledas taktiske atomvåpen. Satan den varmar. Den skal med på isfiske for hardtesting i januar.

 

M77-støvlane i seg sjølv er heilt utan ekstrautstyr, men med gode innleggssålar, nokre par tynne og nokre par tjukke ullsokkar, og Forsvaret sine fotposer, har du faktisk ein kombinasjon som funkar året rundt. Eg likar ganske godt å gå med M77, fordi eg likar å få god kontakt med underlaget , altfor tjukk såle gjer at eg ikkje er så trygg i steget. Smak og behag.

 

NATO-genser er til garnisonsbruk, om ein brukar den i det heile sidan den er ganske ukomfortabel, og gjer deg akkurat den isolasjonen du treng for ikkje å frysa i hel når du snublar i grøfta på veg heim frå befalsmessa og sovnar i grøfta.

Link to comment
Share on other sites

Joa, har tenkt litt på dei. Men funkar dei etter same prinsippet som SealSkinz-hanskane? Dei er litt i klammaste laget, tykkjar eg, men med innleggshanskar er det ikkje så mykje anna som funkar i slapsevær. Dei nye skinnhanskane til Forsvaret er i alle fall sjanselause når det kjem væte i lufta...eg trur aldri eg har sett noko tørka så treigt nokon gong.

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes ikke at de blir noe særlig klamme, men selvsagt vil det bli litt fukt.

Derfor har jeg med to par (de tar jo ingen plass) - og skifter sånn av og til.

Den lille fukten som utvikles - tørker fort.

 

Jeg bruker tynne ullstrømper mot huden - og har selvsagt med ekstra av disse også (som heller ikke opptar mange kubikkene)

Link to comment
Share on other sites

NATO-genser er til garnisonsbruk, om ein brukar den i det heile sidan den er ganske ukomfortabel, og gjer deg akkurat den isolasjonen du treng for ikkje å frysa i hel når du snublar i grøfta på veg heim frå befalsmessa og sovnar i grøfta.
Åhh du aner ikke hvor rett du har der....eller...? :lol::lol:

 

Det har skjedd temmelig mye på klesfronten i Forsvaret de siste årene, mye bra og noe mindre bra. Man skal allikevel være LITT forsiktig med å glo for mye på de fancy klærne som man ser på soldater enkelte ganger. Dette er av samme grunn som det bestandig har vært, mange handler privat, rett og slett fordi det utleverte materiellet ikke bestandig duger... eller at gutta har litt vel stor havesyke. Har selv ALT for mye utstyr som jeg har stæsja meg opp med til jobben, gjennom sivile innkjøp.

Så noe av det utstyret man kan se på gutta kan være anskaffet privat. Ensfargede membranjakker for eksempel, typisk anskaffet privat, dog vet jeg ihvertfall av èn avdeling der dette blir utlevert. Arcteryx LEAF er et eksempel på dette.

Personlig så kan jeg faktisk dresse meg opp med kun privat kjøpt bekledning, og fortsatt se helt militær ut.

 

I tillegg så er det flere varianter av enkelte deler av bekledningen, membranuniformen er et godt eksempel på det. Membranuniformer har det blitt testet flere varianter av, vi har vel vært innom Norrøna, Cato Ringstad, Bergans og Helly Hansen. Fuglene må vite hva som leveres ut nå, det har skjedd hurtige forandringer der tidligere, så jeg kan ikke garantere at det jeg fikk utlevert i 2006 er det samme som er i sirkulasjon nå (jepp, bruker faktisk fortsatt den fra 2006 :P). Ørken-membranen min fra 2005 var fra Bergans, samme med den jeg fikk i 2007. Tror N-kamo membranen er Norrøna faktisk. Med andre ord så kan man gå på en smell når man handler, og kjøpe noe som bare var til utprøving og til slutt ikke holdt mål, til tross for at det ligner på nåværende utstyrspakke.

 

På undertøyssiden så er det veldig bra synes jeg, spesielt siden det stort sett er odel og eie etter tjeneste, så jeg sitter med en ganske stor haug med Ullfrottè langunderbukse og langarma skjorte. De er veldig digg, utrolig bra som base-layer. Det samme kan sies om de litt tykke sokkene fra Ullfrottè, og den litt tykkere "bestefarsskjorta" med glidelås fra samme produsent. Ullfrottè selges jo over en lav sko, men er ikke akkurat billig. Her er det massevis av helt sivilt tøy, Ulvang, Devold, Aclima....you name it.

 

Windstopperlua med fleece på innsiden er veldig god og varm, der får man tilsvarende løsning fra Lowe og andre. Men på sitt varmeste, altså bretta ned over ørene, så har den en påvirkning på hørselen da. Her finnes det mange typer som gjør samme nytten fra det sivile markedet.

 

Hansker har jeg egentlig gitt litt opp på, har fortsatt en stadig søken etter den perfekte hansken som gir meg full førlighet med våpenet, men som allikevel gjør at jeg ikke fryser fingrene av meg. Der har jeg til gode å få utlevert noe som funker etter MINE krav ihvertfall, og har endt opp med å kjøpe ett par Damascus-hansker som jeg ikke husker betegnelsen på. De virket varme nok til 30 speik på Rena i fjor, men ikke fått testet de ut tilstrekkelig til å kunne si bastant at "this is it!". Registrerer at Arc'teryx har kommet med noe som heter Arcteryx Leaf Alpha SV Hanske som ser lovende ut, men ikke testet de overhodet. Vurderer de faktisk. Har aldri blitt komfortabel med vindvottene og ullvottene inni, selv de "nye" med fornuftig stramming og forsterkninger. Jeg vet at det må være min egen feil...

 

Vedrørende membranuniform så er det som nevnt i starten litt forskjellig ja. Jeg har en ørkenvariant fra Bergans som er veldig stiv og bråkete, men på grønnkamo-siden har jeg en fra Norrøna som bråker vesentlig mindre og som faktisk er veldig myk og behagelig, OG holder vær og vind ute.

Har hørt mye skryt om Norrøna Recon, som er sivil versjon av den jeg har i militær utgave, og har sågar sett noen karer fra "de-som-ikke-bestandig-bryr-seg-om-å-gå-veldig-likt-kledd" som benytter seg av denne. Har ikke prøvd denne selv, men hører de sier at den blir mye mjukere med bruk, uten å nødvendigvis å miste alle væregenskaper.

Personlig så har jeg switcha litt over til Arc'Teryx LEAF jakke og bukse, egentlig en militær variant av Alpha SV jakke/bukse, og er veldig happy med den. Men den bråker jo LITT da, uten å være en værsting. Og dyr...

 

Jeg har også blitt veldig glad i Kermel-uniformen, den er vel i utgangspunktet fra NFM/Equipnor, og heter Baja Smock og bukse. Ser ut som om den er forsvunnet fra markedet nå, så da blir det vel raskt fra overskuddsutsalg at man kan finne den. Uansett, den er veldig myk og behagelig, veldig stille. Det er som en litt tynnere M75 feltjakke, og vesentlig mindre stiv. Bakdelen er at den også ikke er vind/vanntett... i den grad M75 noen gang var det... Baja'en må med andre ord benyttes med et eller annet windstopper-lag under, samt ekstra isolerende lag.

 

Alt dette er jo vel og bra det, men det plagget jeg har brukt desidert mest vinterstid, dog ikke på jakt, det er JIB. Jacket-In-a-Bag, boblejakke som kan pakkes bort i en liten ball. Det er utrolig digg å hive på seg utapå alt annet man har på seg, når man setter seg ned for en liten pause. Varmer som fy, men er ikke noen regnjakke da, så er det regn eller sludd så blir den fort kjip. Men tørt og kaldt...glimrende!

Der er jeg faktisk usikker på hvem som lager den som benyttes i Forsvaret nå, da jeg ikke har blitt beæret med utlevering av denne. Trur det er Nanok. Har sett at Nanok lager jakke/bukse i som ligner veldig, der begge deler er vendbare grønn/hvit. Vedrørende forsvarets modell så er det strengt tatt ikke en JIB, da den er alt for stor til å kunne komprimeres i særlig grad, og så vidt jeg vet så blir ikke dette gjort heller.

 

Registerer at du sier at du ikke har veldig mye penger å bruke på klær akkurat nå, og der kommer vel det første og største problemet med det nye materiellet som Forsvaret bruker pr i dag. Det er DYRT materiell. Faktisk veldig dyrt for sivile... (alt er selvsagt relativt da)

Utstyret som leveres ut i dag er dyrt i utgangspunktet, og i mange tilfeller får man ikke kjøpt dette noe sted i militær utførelse. Da gjenstår direkte sivile utgaver, eller helt sivilt med tilsvarende egenskaper. Alternativet er å holde seg til eldre utgaver av militært materiell som er å finne på overskuddsutsalg. Det utstyret som vi har brukt i alle år frem til Soldat2000 kom for fullt har jo tross alt fungert, enkelte er fortsatt veldig begeistra for M75 feltjakke i bomull, og får man et ubrukt eksemplar og er litt nøye med vedlikehold så kan den fungere fint. Jeg har prøvd begge tidsepokene.

Jeg har selv surra rundt i ned mot 35 speik og på nullføre i sludd og dritt med M75 jakke og bukse, M77 støvler med tåladder og østerdalssokker (...fy f...), Anna, BF, "vinter, under, lang" i bomull, feltskjorte i bomull, helsetrøye i bomull og ullgenser, og jeg lever ennå. Det funka jo på et vis...

Men jeg har også prøvd det samme med Alva Bever, membranuniform, Brynje Arctic, Ullfrottè og diverse sivile remedier, og ser meg ikke tilbake ;)

 

Vet ikke om jeg tør å komme med noe prisoverslag for en komplett vinterutrustning bestående av SIVILE VERSJONER av nåværende militære utrustningen, men du kan nok komme opp i 10-15 000,- for komplett sett med membran jakke/bukse, et par sett med Ullfrottè over/under, to-tre par med Ullfrottè sokker, tykk Ullfrottè skjorte, Trango windbloc fleecejakke (1600,-), den gode gamle ullgenseren (den er vel mulig å få billig og er fortsatt like god), M77 støvler og fotposer (eventuelt et par Alfa Bever Gore-Tex støvler, kjappe 2500-3000,- avhengig av modell), gode hansker/votter, Nanok fiber jakke/bukse (1600,- for jakka) og den windstopper lua som ligner den fra Lowe. Da snakker vi altså sivile direkte ekvivalenter til Forsvarets nåværende utrustning.

Hvis man går for sivil bekledning som ikke nødvendigvis har et direkte slektskap til et militært plagg, men som fortsatt gjør samme nytten så kan det tippe begge veier spør du meg, du kan finne ting som er overraskende billig og som fortsatt er bra, men det kan bli vesentlig dyrere også.

 

Som et eksempel, så vil en komplett Norrøna Recon, som er én av de variantene av membranuniform Forsvaret har benyttet (dog da med norsk kamuflasje), og som er mulig å få fatt i for sivile, koste 6098,- som det billigste jeg har sett, ofte nok enda dyrere. Ullfrottè er ikke billig det heller.

Et annet eksempel, Arc'teryx LEAF Alpha SV jakke og bukse kjøpte jeg for ca 6000,- settet gjennom jobben; skal jeg handle den sivilt så vil det koste meg 5800,- for kun jakke, og over 3600,- for buksa... Og hvis man skal gå for den helt sivile utgaven av sistnevnte, så blir det altså en Arc'teryc Alpha SV jakke/bukse, og da blir prisen 5400-5500,- for jakken og ca 3000,- for en ekvivalent til LEAF buksa.

 

For min egen del, så benytter jeg mye Arc'Teryx om dagen, både på skall/membran-fronten og middellag under. Hvis jeg MÅ gå reglementert, så blir det den gode gamle Norrøna-membranen. Jeg kjører KUN ull helt innerst. Forsvarets gode gamle feltskjorte har jeg kasta i søpla til fordel for Ullfrottè-skjortene, de er helt overlegne. Jeg bruker ullstrømper innerst på beina, og eventuelt ullsokker hvis det er ekstra kaldt. Jeg har kutta M77 og fotposer, selv om den kombinasjonen var en suksesshistorie, og bruker nå stort sett Alfa bever.

Ullgenser'n er fortsatt fin som snus, dog har jeg handla litt sivilt der også og endt opp med en Mountain Hardware Monkeyman fleecejakke.

JIB har jeg med selvsagt, både jakke og bukse, der bruker jeg fortsatt en Snugpack-variant, rett og slett fordi jeg ikke har utlevert Nanok (eller hva det nå er) pr i dag.

Jeg sverger av en eller annen grunn fortsatt til "jegerlue", men ikke Forsvarets, den likte jeg aldri. Har bestandig brukt sivile varianter der, og har brukt en fra Ullfrottè de siste gangene.

 

...dog har jeg nå kjøpt en skikkelig horete ull-lue hos Rogne utafor Trondheim, sort med Ruger-logo og rødt/gult flammemønster langs nedre kanten, som sikkert vil lage trusekrøll på enkelte neste gang jeg skal stille i uniform... :P

 

Litt fritt etter husken dette her, hvis noen ser direkte feil, så rop ut!

Link to comment
Share on other sites

Ull mot skinnet!! :shock:

Joda! Det har jeg prøvd...At det er det som er best er jeg helt klar over.

Men ikke noe jeg klarer...Har helt Crazy Fobi mot ull mot mitt skinn.

Det er som å slippe galskapen løs i et dyr..Tortur.

Får gåshud av tanken...Alltid vært sånn. Eneste plassen jeg klarer ull er på føttene!

Link to comment
Share on other sites

Finst jo alternativ der òg. Men det kostar gjerne, unnskuld uttrykket, skjorta. Hundrekronars ullmakko frå Nille pluss ei god runde med Milo for å bløyta opp stive ullfibre er mykje god isolasjon for pengane. Og det kjem ikkje dritlukt...med ein gong. Du veit alltid du har hatt ei bra øving når du til og med får ullskjortene til å lukta drit.

Link to comment
Share on other sites

@TIKKA-T3-NAMSOS

 

Er enig i at tradisjonell ull er helt forferdelig, der tilter jeg selv og klør vettet utav meg sjøl.

Men Ullfrottè er helt fint, det er ull men stikker/klør ikke. Megaforskjell på for eks Forsvarets ullgenser mot bar hud (...the horror...), og ullfrotte langarma skjorte. Sistnevnte er en fryd. Gamle ullgenseren stakk jo omtrent igjennom feltskjorta hos meg ihvertfall, ble tullete.... :oops:

De andre variantene av moderne ullundertøy er også stort sett helt brilliant i så måte.

 

Unntaket er selvsagt hvis man er allergisk mot ull da, hvis det er noe som går an...

Link to comment
Share on other sites

Hvis du synes merinoull klør så bør du vurdere en tur til hudlege eller holde deg til silkeskjorter og chai-lattè på kafèen!

 

Jeg har selv en hud som reagerer på varme (svette) med kraftig kløe, men ingenting slår ullboxer mot stellet, eller en grov ullgenser mot bar overkropp forran kaffebålet.

Link to comment
Share on other sites

jeg tenkte forsvarets klær var bra nok siden forsvare bruker det og jeg ikke har så mye penger og legge i klær akkurat nå ><

 

høres ut til at det viktigste er å å få kledd seg opp, siden du ikke nevner noe om krav/forventninger til klærne..?

skal du ha mye klær for lite penger , så har du jo pakketilbudene fra JahtiJakt , se abcfritid.no

magasinet.no har også klær til fornuftige priser

 

Ull mot skinnet!! :shock:

Joda! Det har jeg prøvd...At det er det som er best er jeg helt klar over.

Men ikke noe jeg klarer...Har helt Crazy Fobi mot ull mot mitt skinn.

 

2-lags devold (eller stil-longs) er løsningen her, et tynt lag på innsida som gjør at du unngår ullkløen: http://www.devold.com/stillongs/default ... lection=54"

 

Alt dette er jo vel og bra det, men det plagget jeg har brukt desidert mest vinterstid, dog ikke på jakt, det er JIB. Jacket-In-a-Bag, boblejakke som kan pakkes bort i en liten ball. Det er utrolig digg å hive på seg utapå alt annet man har på seg, når man setter seg ned for en liten pause. Varmer som fy, men er ikke noen regnjakke da, så er det regn eller sludd så blir den fort kjip. Men tørt og kaldt...glimrende!

 

Har gått til anskaffelse av en slik dunjakke - kjekt å ha i bakhånd ja!

Link to comment
Share on other sites

ingenting slår ullboxer mot stellet, eller en grov ullgenser mot bar overkropp forran kaffebålet.

 

Jesus man....Da sitter jeg heller uten noe foran bålet, og med en kaffe latte takk..Husk strø på toppen ;)

Men men, ikke alle er født i en hule langt inni fjellet..

Synes du er heldig som tåler ulla..

Skulle gjerne tålt det, men desverre...!

Link to comment
Share on other sites

Skal sjekke det..

Vi hadde en del Angora Kaniner før. Det skal ikke klø, siden ulla brukes på spedbarn klær.

Og mange ganger varmere, men det også klødde. Ikke like mye, men nokk til at jeg fikk fnatt..

Sikkert vokst av meg det nå..Tåler litt shø.. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Slenger meg litt på denne tråden her. Har vært i systemet (les Forsvaret) siden 1994 og har vært ute en vinter natt før.

Innerst mot huden en god ullunderbukse. Deretter netting. Den vi har i forsvaret er bra men lite holdbar. Finnes mange bra sivile modeller i både syntet og ull. Dette laget skal transportere fukt vekk fra kroppen. Anbefaler en modell med hel stoff på skuldrene. Unngå høy hals. Halsen bør du ha i neste lag som skal være ull. Forsvarets ullfrotte er meget bra men det er mange bra merker her. Vil vel ikke anbefale arctic brynje da du ikke har noen tempratur regulerings muligheter ved å ta av ulltrøya. Men den er veldig varm og god.

Neste er skall lag. Hva du velger her er litt smak og behag. Jeg bruker membran kun som regntøy og vil vel helst anbefale bomull eller vadmel. Ulempen med M75 jaken (Forsvarets bomuls jakke) er at den har flere lag bommul som gjør den vanskelig og tørke. Felt buksa er deriomot er meget bra. Hvis dere går for membran må dere huske at den virker med det prinsippet at det det skal være et overtrykk inne i klærene som presser svetten ut. De fleste membran jakker har lufte løsninger som fjerner overtrykket. Fordelen med membranjakke er at den kan henges på stavene og fryse så er det bare å riste av fukten som har fryst til is. Husk membran er plastisk og smelter ved for stor varme (Bål og slikt). Husk at de fleste membran og bomulls dresser er meget bra så det går mest på de tekniske løsningene hvem du skal velge.

 

På beina kjøp sivile sokker. Ha 100% ull å aldri bomul på bena. Ikke for stramme sokker for de stanser blod sirkulasjonen. Støvler, vil jeg si: ikke kjøp membran støvler. Vet jeg tråkker 90% på tærne her. Ulempen med membran støvler og flerlags lær støvler er at de er vanskelig å tørke og de vil derfor genererer fukt over flere dager. De testene vi har gjort har vist opp til 8 grader forskjell mellom tærne mellom mebran støvel og andre støvler. Støvlene bør være ett lags skin støvler med en uttagbar ullfiltsokk, gjerne med gummi neders for og ungå fukt. Ulempen med gummi er at det blir kaldere enn skinn men dette kan kontres med flere lag ull. Støvler med ett lag tørker du over natten hvis du tar ut ull sokken. Støvler jeg vet om med dette systemet er Lundhags Husky og Jørn kjengan. Utenpå støvlene bruk gamasjer eller fotposer. Selv bruker jeg Berghaus Yeti Gaiters. Fåes billigst på ebay.co.uk. Utenpå dette slenger du en billig vintercamo dress i fortinsvis bomull da dette er mer lydsvakt en plast.

 

Til slutt må du ha et forsterknings plagg som du kan bruke når du tar pauser. Dette bår være en god ulljakke eller stor ull genser. Den skal være lett å ta av og på. Husk du skal vær litt frøsen når du skal begynne å gå. Da er du riktig kledd.

Regulere temperaturen ved å ta av og på klær samt åpne og lukke skal bekledningen. Gå aldri slik at du begynner og svette med mindre du absolutt må. Ha et tørt skift til å hvile og sove i. Ha en ren skobørste i lomma til å tørke vekk snøen på klærne og utstyret ditt. Dette hjelper til å holde deg tørr.

 

Det er ikke bare Norge som har vinter så du kan se på denne linken og se på noen bomulls uniformer som skal være ganske bra. http://www.soviet-propaganda.com/index. ... cPath=1_24" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

 

Håper dette har vært til hjelp.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Lurer på om det er noen som kan si meg hvilke av forsvarets jakke og bukse dette er og hva det ligger på i pris. (nye eller som nye) Klarer ikke å tyde produsentens merkelapp og finner ingenting på Google.

 

bildeq.jpg

 

bilde1b.jpg

 

 

Her er Cato Ringstads hjemmeside: https://webshop.cato-ringstad.no/ibuy/M ... 504&sec=48" target="_blank" target="_blank

 

Så en komplett uniform kommer på 4500 +mva ny..

 

Helly hansen produserer og denne i goretex, men vet ikke åssen den er å få tak i.

Link to comment
Share on other sites

Takk Takk...

Ser ut som det er den samme (mer eller mindre). Den ligger nok ganske høyt i pris ja.

Ser den ikke på Helly Hansen sine hjemmesider, men den er vel ikke til salgs på det sivile markedet.

 

Noen som har prøvd denne?

Har muligens tilbud på å kjøpe et sett men er usikker på hvor mye jeg er villig til å betale for det.

Skal isåfall brukes til høstjakt på rådyr og storfugl, da det ser ut som den blir for tynt for seinhøst jakta og vinterjakta.

Link to comment
Share on other sites

Okay...

Nesten vind og vann tett ja, ehh... Det er kanskje ikke det beste på jakt da nei, virker ikke akkurat lydløst heller når jeg kjenner etter.

Spørs på prisen om jeg takker nei eller ikke, men kommer ikke til og betale mye for det viss jeg kjøper det i hele tatt.

 

Takker så masse for tilbakemeldingene.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...