Jump to content

Endeløs pussing


Rabagast

Recommended Posts

Hei!

 

Nå har jeg brukt ca 5 timer og rundt 200 pusselapper på å prøve å bli kvitt all shaiten i løpet på Howaen min... Samme pokker hva jeg gjør, så kommer pusselappen svart ut etter en runde eller to med bronsebørsta. Jeg har også kjørt den to runder (1x30min og 1x15 min) med Bore Foam, uten at løpet blir noe reinere av den grunn. Jeg er litt tom for idèer nå...

 

Børsa er nesten helt ny. Jeg pusset den før jeg skøt første gangen med den for to-tre uker siden, skøt så 30 skudd og pusset igjen (men sikkert ikke "godt nok"...). Tok så en stund (halvannen uke) før det ble skutt ca 5 skudd med den igjen, så bare lett pusset før nye 25 skudd ble skutt (bestått storviltprøve! yohoo!).

 

Første kvelden etter de siste 25 skuddene satt jeg i 3 timer. Jeg drar igjennom med pusselapper med olje på (Brunox våpenolje) helt til den er "nesten helt ren" (bittelitt grå), i starten måtte det til med 10 stk ca, så kjørte jeg tre ganger igjennom med bronsebørste. Første lapp igjen etter dette kom ut igjen svartere enn den første. Deretter pusset jeg løpet med oljede lapper til de ble "rene" igjen, og på igjen med bronsebørste.. (jeg tar børsten av stanga når den kommer ut av munningen, og fester den på igjen før jeg fører den inn på nytt for å ikke dra skit tilbake inn i løpet, er det nødvendig?). Svart lapp. Rinse & repeat i nå 4 timer totalt fordelt på to kvelder. Første lappen etter bronsebørsta er *nesten* like svart nå som da jeg startet, men jeg ser også litt glinsende bronse/kobberrester på lappen.

 

Noen som har tips for hva jeg bør prøve nå? Har som sagt vært gjennom to runder med bore foam (som i følge boksen skal fjerne "alt") og minst 200 pusselapper med olje på (og noen tørre innimellom).

 

Tips mottas med takk... :-)

Link to comment
Share on other sites

Nei, merket er noe annet.. Husker ikke i farta hva det heter, men kjøpt på Jaktdepotet... Kommer ut en del drit når jeg dytter ut skummet også, men ikke like mye som etter en runde eller to med bronsebørsta.

 

Skal det være mulig å få løpet helt gullende reint? Er det noen som bryr seg med å gjøre dette? :P

Link to comment
Share on other sites

Vask bronsebørsten i rødsprit eller bremserens, kan ligge litt grums på den som ender opp i løpet neste gang du bruker den. Bland deg en dose med Ed`s red (oppskrift søker du opp på kammeret) Saus inn både bronsebørste og lappar/propper med dette stoffet når du pusser så skal du se de renner svart guffe fra munningen om løpe ikke er rent. Når du er ferdig å pusse drar du gjennom en siste gang med lapp/propp insauset i Ed` red å lar det stå sånn til du skal bruke børsa. Tørrpuss før skyting.

Umiddelbart etter skyting eller senest når du kommer hjem fra banen/jakt drar du gjenom en bronsebørste insauset i Olje/ Ed`s red for å ungå at kruttslammet blir hardt.

 

Finnes mye bra lurium å få kjøpt men har tro på denne metoden i daglig drift.

Link to comment
Share on other sites

Vask bronsebørsten i rødsprit eller bremserens, kan ligge litt grums på den som ender opp i løpet neste gang du bruker den.

 

Jeg er enig i at børsten antagelig er "synderen".

 

Ut i fra det du beskriver er jeg rimelig sikker på at løpet ditt ser helt rent og blankt ut dersom du studerer det nøye. Du kan selvfølgelig ha vært uheldig og fått en børse med et "rufsete" løp, men dersom løpet ser blankt og fint ut og presisjonen er bra, så er det nok så reint som det behøver å være.

Link to comment
Share on other sites

Vask bronsebørsten i rødsprit eller bremserens, kan ligge litt grums på den som ender opp i løpet neste gang du bruker den.

 

Jeg er enig i at børsten antagelig er "synderen".

 

Ut i fra det du beskriver er jeg rimelig sikker på at løpet ditt ser helt rent og blankt ut dersom du studerer det nøye. Du kan selvfølgelig ha vært uheldig og fått en børse med et "rufsete" løp, men dersom løpet ser blankt og fint ut og presisjonen er bra, så er det nok så reint som det behøver å være.

 

Tja.. Jeg kjøpte en 3-pack med bronsebørster før jeg gikk i gang med denne økta. I går kveld (siste økta så langt) prøvde jeg for sikkerhetsskyld en splitter ny børste også, lappene ble like svarte etterpå.. Har ikke akkurat trua på at det er børstene som er synderen da.

 

Har kjøpt meg Forrest Bore Foam og noen pussepropper nå, får la foamen ligge i løpet litt lengre i kveld og se om det blir noe bedre av den grunn... Når jeg ser inn i løpet så ser det jo kjempeblankt og fint ut, men jeg hadde inntrykk av at det skulle være mulig å få det *helt* reint. Det er neppe noe jeg kommer til å orke å bry meg om å gjøre ofte, men en storrengjøring en eller to ganger i året avhengig av bruk er nok fint å få til...

 

Tror neppe jeg skal prøve meg på å mikse egne heksebrygg med det første (jeg har verken rødsprit eller bremserens hjemme), så jeg får holde meg til kjøpevare...

 

Takk for gode tips!

Link to comment
Share on other sites

Man kan klatte mye fram til man lager seg greenbore og kaster bronsebørsten i bosset. Med greenbore er det rimelig enkelt å fjerne alt av mantel og sot. Skulle man ha et våpen som er så fullt i drit at greenbore ikke tar det så kan man lage seg ed's red. Begge deler er utrolig rimelig å lage seg. Ser at du ikke har så lyst å bruke "hjemmebrygg" men det er veldig enkelt å lage, spesielt greenbore som egentlig er det eneste du trenger. Ingrediensene får du på alle matvareforretninger! :D Husker ikke hvor oppskriften ligger her på kammeret men jeg har notert meg det selv:

 

Greenbore: (Mantelfjerne som også fjerner det meste annet)

6 deler salmiakk

3 deler vann med 30 gram hornsalt iblandet

1 del zalo

 

Ed's red: (Karbonfjerner)

1 del dextron II,IIe eller III automatgirolje

1 del lampeolje (parafin)

1 del white spirit

1 del aceton

 

Våpenolje:

1 del dextron II, IIe eller III

1 del lampeolje (parafin)

 

Har nesten aldri brukt Ed's red da greenbore tar overraskende mye sot/karbon! Eneste man må huske på er å kjøre en propp full av rødsprit gjennom pipa etter bruk av greenbore pga at den inneholder vann som må fjernes. Etterpå kjører man igjennom våpenolje.

 

Greenbore er enkelt i bruk:

1 Dypp en propp i GB og kjør den gjennom pipa.

 

2 Vent så noen minutter og dypp en ny propp. Denne kjører du fram og tilbake ca 20 cm i begynnelsen av pipa. deretter går du litt lenger inn og kjører fram og tilbake. Fortsett slik til du er igjennom.

 

3 Kjør en tørr propp gjennom pipa.

 

4. Gjenta pkt 2 og 3 til proppene ikke blir blå lenger.

 

5. Dypp en propp i rødsprit og kjør den igjennom pipa.

 

6. Dypp en ny propp i rødsprit og jobb den igjennom pipa slik som i pkt 2.

 

7. Olje en propp og jobb den igjennom pipa slik som i pkt 2.

 

Ferdig! :D

 

Ps Greenbore er ikke etsende på noe som helst, det er kun vannet som kan skade stålet om det blir liggende. Ed'd red derimot kan skade enkelte typer plast så med den bør man teste litt før man går igang for fullt.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Når du sier "6 deler".. osv, er dette oppskrift for en liter med tryllevæske? Tenker spesielt siden det spesifikt står "30 gram hornsalt"... :-)

Greit å vite blandingsforholdet! Hva er hornsalt i forhold til vanlig salt? Funker en hvilken som helst beholder til dette?

 

Takk for oppskrifter, tror jeg skal prøve meg på greenbore hvis ikke den nye bore foamen funker heller... :)

Link to comment
Share on other sites

Oppbevaring spurte du også om ja. Greenbore etser ikke og de fleste har det på brusflasker, da kan man også se om ingrediensene har skilt seg når flasken har stått en stund. Men de fleste beholdere vil jo fungere helt fint. Hornsaltet har en tendens til å synke til bunnen og da må man vende på flasken før bruk. Risting fungerer ikke så bra pga zaloen :lol: Tror ikke du noen gang kommer til å kjøpe mer ferdige pussemidler dersom du forsøker greenbore, alle andre jeg skyter med som har prøvd det har iallefall fortsatt med det!

Det er også en liten ting til jeg kom på; greenbore virker bare når den har tilgang på oksygen, så om man skal være "ekstra lur" å bare fylle opp pipa og la den stå så vil ikke det virke.. Samme om man skal rengjøre en die eller noe, det fungerer ikke å la ting ligge i greenbore.

 

Våpenoljen fungerer også veldig bra ser det ut til, har brukt den på alle våpnene i en god del måneder nå og den forsvinner ikke så lett som enkelte oljer jeg har brukt før og den ser ut til å gjøre jobben på alle vis.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror det er bronsebørsten som er synderen, under pussing gnir du av små biter av bronsebørsten, dette gir deg dine svarte lapper. Puss kun med skum og rene lapper. Da vil du raskt få nesten rene lapper ut, og da er løpet OK.

Bronsebørste skal du bruke for å løsne fastgrodde rester, ikke under hele pusse jobben.

Link to comment
Share on other sites

Foretrekker å ikke bruke metall inni pipa i det hele tatt. Greenbore etser ikke på metall og man trenger ikke børste om man pusser ofte. Om jeg hadde oppdaget fastgrodde rester så hadde jeg brukt Ed's red på propp bare. Maser fælt om hjemmelagde produkter her men det er ikke jeg som har laget oppskriftene, jeg er bare veldig fornøyd med hvor bra de virker.. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor skeptisk? Mange av de ferdige produktene har salmiakk i seg. Jeg har ikke store kjemikunnskaper men har iallefall lest meg til at salmiakken ikke angriper stål. Dessuten er den ikke i kontakt med pipa over lengre tid. Ikke at jeg tror bronsebørster er så grusomme men jeg foretrekker å kun bruke myke propper i pipa mi iallefall. Men det er selvsagt opp til hver enkelt hva man vil gjøre. De dyreste børsene på langholdsbanen jeg går på blir pusset med greenbore og jeg vet at de aldri hadde gjort dette uten å være sikre på at det ikke er skadelig. Har selvsagt sjekket opp det jeg kunne selv også da den nye pipa kostet mer enn våpenet gjorde i utgangspunktet :lol:

Link to comment
Share on other sites

Har nesten aldri brukt Ed's red da greenbore tar overraskende mye sot/karbon! Eneste man må huske på er å kjøre en propp full av rødsprit gjennom pipa etter bruk av greenbore pga at den inneholder vann som må fjernes. Etterpå kjører man igjennom våpenolje.

 

Er den rødspriten virkelig nødvendig? Jeg kan vanskelig forestille meg at det ligger igjen vann i løpet etter å ha kjørt gjennom filler eller propper med olje.

 

Jeg bruker Butch's Bore Shine og bronsebørste. Ett drag fram og tilbake for hvert skudd jeg har skutt, sånn ca. Tar på mer bbs for hvert 5te eller tiende drag. Kjører gjerne en lapp gjennom mellom væting av børsten også. Og kanskje noen minutters pause slik at kjemien får virke. Avslutter med 2-3 lapper vætet med olje. F.eks. CRC våpenolje på spray. Deretter tørre lapper. Jeg liker lapper på "spyd" bedre enn propper.

En gang i blandt tar jeg en runde med JB-pasta på en lapp surra rundt en slitt børste. Short-stroker løpet noen omganger, med fokus på partiet rett foran kammeret. Metoden fungerer, men jeg kan ikke påstå at den er optimal. Det er mye synsing om våpenpuss. Det hadde vært enklere hvis en kunne se resultatet direkte.

Link to comment
Share on other sites

Har du fått testet ut green bore rabbagast? har samme "problemet" som deg, får aldri pipa rein uansett kor mykje eg pusser..

 

Nei, jeg har ennå ikke klart å finne hornsalt i noen av de lokale dagligvarene her... Har uansett slått meg til ro med at det må være bronsebørsta som er synderen. Nå har jeg kjørt ennå en runde med bore foam (Forrest denne gangen) i drøyt 2 timer, samt dytta gjennom sikkert 30 lapper til og en 10-15 pussepropper (som forøvrig gled mye lettere igjennom enn pusselappene?). Lappene som kommer ut nå er helt gullende reine, men går jeg på med bronsebørsta så blir de svarte i kantene med tydelig mye bronsestøv på...

 

Kommer sikkert til å teste ut GB en eller annen gang, men det blir ikke før neste pornopuss en eller annen gang til vinteren... :-)

Link to comment
Share on other sites

Hei! Artig å lese tråden her. Er selv nyutdannet jeger og tilnærmet grønn i forbindelse med våpenstell. Har kjøpt meg rustfri rifle (howa hogue), og lurer på om noen kan skrive en kort A-Å oppskrift for pussing. Jeg pusser alltid umiddelbart etter skyting. Jeg bruker solvent fra Biltema med bronsebørste i løpet og drar over alt stål med en tynn film olje fra Biltema til slutt. Løpet pusser jeg ikke med olje, ble fortalt at det skal være helt tørt for altl venske før skyting. Og så lurer jeg på om sånn snor har noe for seg?

 

Håper på svar:-)

Link to comment
Share on other sites

Hadde det samme problemet med ei børse - prøvde dette luriumet her - Brunox

 

http://www.brunox.com/website/productpages/Epoxy-Spray-en.html

 

og siden har jeg vært en bli og snill gutt

 

Mvh Langlo

 

Ps Etter Forest foam og solvent (gyttorp) og alt det vanlige

 

Hmmm :overrasket: håper du har feil linket til ett annet produkt enn det du bruker i pipa

 

brunox epoxy fungerer jo fortreffelig til å kjemisk reagere og kapsle inn rust men som rengjøringsmiddel hadde jeg nok ikke brukt det....

Link to comment
Share on other sites

Hei! Artig å lese tråden her. Er selv nyutdannet jeger og tilnærmet grønn i forbindelse med våpenstell. Har kjøpt meg rustfri rifle (howa hogue), og lurer på om noen kan skrive en kort A-Å oppskrift for pussing. Jeg pusser alltid umiddelbart etter skyting. Jeg bruker solvent fra Biltema med bronsebørste i løpet og drar over alt stål med en tynn film olje fra Biltema til slutt. Løpet pusser jeg ikke med olje, ble fortalt at det skal være helt tørt for altl venske før skyting. Og så lurer jeg på om sånn snor har noe for seg?

 

Ta en kikk på denne tråden. :wink:

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=46475&p=516471&hilit=hvordan+pusse+rifla#p516471

Link to comment
Share on other sites

Hei.

 

Etter mange år som ein passiv brukar, prøvar eg meg no som ein aktiv brukar. :)

Eg har litt same problem som trådstartar.

Eg har ein mauser i 30-06 (trur det stod 1943 på den).

 

Eg har skote ca 300-400 skot med den. Kor mange skot den har gått før eg fekk den, veit eg ikkje.

Eg har tidlegare kun pussa med olje.

 

Etter å ha lese ein del trådar her inne, så har eg blanda ei flaske med Greenbore. Eg har pussa 4 kveldar no med MANGE lappar og proppar. Men lappane og proppane er fortsatt blå etter ein tur i pipa.

Vil løpet bli reint, eller er det eit håplaust prosjekt med ei gamal børse?

 

Kanskje eg bør blande meg Eds red og pusse med også?

Link to comment
Share on other sites

Om du har mye mantel i pipa(det har du tydeligvis) så kan det ta tid å få ut alt. Men bare fortsett med greenbore til lappene ikke er blå lenger. Ed's red fjerner ikke mantelen så du gjør helt rett i å bruke greenbore :D Du får trøste deg med at når du endelig får pipa ren så er det ikke så mye arbeid i framtiden, om du avmantler etter hver tur på banen så tar det ikke så mye tid. 30-40 skudd er nok til at hastigheter og trykk går opp pga mantel så når du skyter noen hundre skudd så blir det litt jobb :wink:

Bare stå på, det blir bra dette her! Lykke til :D

Link to comment
Share on other sites

Om du har mye mantel i pipa(det har du tydeligvis) så kan det ta tid å få ut alt. Men bare fortsett med greenbore til lappene ikke er blå lenger. Ed's red fjerner ikke mantelen så du gjør helt rett i å bruke greenbore :D Du får trøste deg med at når du endelig får pipa ren så er det ikke så mye arbeid i framtiden, om du avmantler etter hver tur på banen så tar det ikke så mye tid. 30-40 skudd er nok til at hastigheter og trykk går opp pga mantel så når du skyter noen hundre skudd så blir det litt jobb :wink:

Bare stå på, det blir bra dette her! Lykke til :D

 

Då er det bare å fortsette pussinga.

 

Pussa eit par timar idag også, men fortsatt like blått..

Like mykje blått nå som tidlegare. Litt av eit prosjekt... :?

Kan forresten pussestanga reagere med "luriumet" og gje blåfarge?

 

Men OM løpet blir reint for mantel, så vil treffpunktet forandre seg i og med at hastigheten då vil bli lågare?

Link to comment
Share on other sites

Det der ser ut som belegg fra kula. Bytter du mellom ulike kuleprodusenter/manteltyper?

 

For meg virker det som om jeg får mye belegg hvis jeg bytter mellom Sierra og Barnes uten mantelfjerning mellom. Hvis jeg holder meg til en kuletype er problemene veldig små. Dvs. flere hundre skudd uten mantel av betydning.

 

Bare kjøp KG12, du vil garantert lure på hvorfor du ikke har gjort det før.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...