Jump to content

REVEJAKTA 08/09


Bård 308

Recommended Posts

Hei.

 

Jeg er en sylfersk jeger, har enda ikke skutt noe. Har jevnlig lagt ut åte ca 20 meter fra huset (fisk som har ligget litt lenge i fryseren ol) og det er jevnlig aktivitet der. I natt var det spor etter 2 rev og en jerv. Ingen hadde vært helt borte på åtet, men den ene reven hadde gått forbi i et skuterspor noen meter unna. Jeg føler det er på tide at jeg får dåpen min snart. Jeg tenkte å bruke morgen kveld og natt til å sitte i vinduet med hagla og speide etter den nye revelua mi.

Etter å ha googlet Revejakt kom jeg for noen dager siden over dette forumet, og har stort sett sittet her siden og lest. Har ikke vært igjennom alt, men begynner å få et visst overblikk. Mye interessant og lese.

 

Det første jeg legger merke til er vel at nesten alle bruker rifle. Jeg har dessverre bare hagle foreløpig, vil lua mi bli en sil?

Lua er ikke selvfølgelig ikke min største bekymring. Heller alle nybegynner feilene jeg ellers kan gjøre. Satt forleden oppe i vinduet jeg har tenkt å bruke, fra 21 - 0330, uten at det gikk så mye som en mus over åkeren min. Vet at de ikke er der hver natt, men kan det ha vært noe jeg gjorde feil. Jeg hadde vinduet åpent som normalt er lukket, og montert en lykt på husveggen som ikke pleier å være der. Tok meg også en og annen røyk.

 

Alle tips og triks mottas med takknemlighet.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hei

 

Nok en sylfersk revejeger!

 

Etter massivt press fra en 100% revegal kamerat har jeg nå rigget meg opp med åte og brakke. Må vel innrømme at jeg ikke hadde særlig tru på at jeg kom til å tilbringe mange lange og kalde netter i ei sliten brakke med nesa ut av ei glugge og vente på mikkel rev! I ettertid er det lett å se at jeg tok grundig feil! Er vel i ferd med med å ta litt av detta her :P:P

 

Starta foringa på nyåret i et område hvor det har vært trafikk tidligere, og etter en uke var de første sporene ettter mikkel på plass. Hadde aldri trudd det skulle krible slik i magen bare av noen spor :!: Hadde vel heller aldri trudd mikkel skulle få pulsen fra 80 til 180 i løpet av to sekunder bare ved å vise seg på 100m :!:

 

Etter dette har det bare balla på seg. Fôrer og sjekker spor nesten daglig, og møter på jobb mer eller mindre utslitt :roll: Aktiviteten på åta avtok veldig en periode, men etter hva jeg har lest har vel dette både med parringstid og store snømengder å gjøre. Har blitt skareføre de sistre dagene og nå er ferske spor igjen observert! Har også vært så heldig å få skutt to stk :P , og lover å tilbringe flere netter i påvenet av denne nå sjarmerende og spennende skapningen.

 

Og ellers takk for alle artige og lærerike innlegget på forumet!

 

To stk på meg!

Link to comment
Share on other sites

Da var årets første rev skutt for min del. Ut å ligge i snøen i sovepose og snøkammo. Hadde håpet på 4-5 grader minus som værmeldinga sa, men i bilen ut ble det registrert 19 minus... Endelig godt at reven kom ca tre minutt etter at jeg var kommet på plass.

P2280141_-_Kopi.JPG

 

Skutt ca halv 6 på 100 meters hold. Godt råd: ikke bruk 150 grain FailSafe på rev. Hvorfor? Fordi:

P2280139_-_Kopi.JPG

:shock::shock:

 

1 rev på meg

Link to comment
Share on other sites

Ang om reven ser farger. Jeg sjekket dette med NINA pga bruken av rødt lys på åta for å se om reven kom oftere. Dette var svaret jeg fikk fra dem.

 

Hundedyr har svart hvit syn og ser i kontraster mellom lyse og mørke farger. Når du bruker rødt lys heller enn hvit, så er det kanskje fordi kontrasten ikke blir så stor og derfor ikke så skremmende. Kanskje er det en grunn til at dette virker bedre enn hvitt lys.

Link to comment
Share on other sites

Etter ei uke på fjellet er jeg endelig hjemme igjen, og mye tid for revejakt.

I natt har det vært 2 eller flere rever på åtet, så i natt skal det jaktes. :D

 

Har også lagt ut et lite åte på hytta, skal montere lys og ta med skikkelig med åte opp.

Ps. Det er vanvittig mye revespor rundt hytta, ferske spor hver natt.

Link to comment
Share on other sites

Erger meg fælt nå. :evil: Kona fikk se en rev nede på jordet til svigers(800 meter i luft linje). Var bare å hente børsa å komme seg ned. vel på plass begynte jeg å lokke litt. Etter 20 minuter hører jeg noe bjeffing oppe i skogen. Så kommer den plutselig ut på jordet bjeffende. Er nok brunst enda. for mens jeg kjørte ned hadde fruen sett en annen rev som var ute på jordet, så det var nok det sporet den fulgte. Den stoppet på 80 meters hold med fronten mot. Så prestere jeg å skyte forbi den :shock:. Så det var hel omvending og opp i skogen med 2 skudd til i hæla. Trøsten er jo at det er bare 300 meter bort til åta mi. Så for håpentligvis kommer den når brunsten er over. For den gikk å bjeffet oppe i skogen bare 10 minutter etter jeg skaut etter den

Link to comment
Share on other sites

Melhus JFF skal arrangere revejakt-helg siste helga i mars. Det vil da bli jaktet med støvere og hihunder. Vi har nå fått med 3 støvere og 1 hihund, men er absolutt interessert i flere hunder, så send en pm hvis det er noen med gode hunder som vil være med!

 

Ellers så er det bare å melde seg på jakta. Vi skal ordne med overnatting og mye rev. Hvis natta også vil benyttes til å felle mikkel har vi ihvertfall to bra åter som det går an å benytte seg av denne helga. Send en pm hvis du ønsker å delta.

 

V.Gjertsen/MJFF

Link to comment
Share on other sites

Alternativ åte jakt resulterte med nr.25 i år.

IMG_0103.jpg

 

Bort sett fra de to siste dagene har det vært meget pent vær denne uken. Dette har resultert i at de få revene som er i nærområdet har vært svært aktive, og at sporene er tydelige fra lange avstander. Men jeg behøvde ikke gå langt for å konstantere at det av og til gikk spor irriterende nært husveggene. Reven har mer og mer begynt å bruket bekkedalen (som nevnt i tidligere beretninger) nedenfor huset, som trekkrute på vei inn til markene (og åta) ved gården til fatteren. Dette viser bare hvor viktig det er å bruke samme åteplassen gang på gang, år etter år. Selv om det mye godt er bare ”benrester” igjen, er reven der hver, natt uansett. Den vet at det kan være mulighet for å finne et enkelt måltid der.

 

”Så nært med dog så fjernt”. Til slutt ble revens nærvær for mye. Hvis jeg ikke hadde anledning til å være på post, måtte posten komme til meg. Det vil si inne i stua, der mesteparten av tiden blir brukt nå om dagen. Svigerfar, som er kokk, har vært på besøk i 14 dager. Det har resultert i noen dugelige middager, med der tilhørende middagsrester. Den siste uken har alt av rester blitt samlet i plastposer og hengt på et varmt rom til ”modning”. Etter vært som ”godlukta” åpenbarte seg, har jeg vært og strødd dette utover i bekkedalen i et område som jeg kan se fra stuevinduet. Den største posen lot jeg ekstra lenge. Deretter gravde jeg den ned ca 20m fra skogkanten ved dalen. Satte en trekasse med to hull på ca 10cm i diameter over posen og gravde over med snø. Lørdags kveld ble en 1000metring montert på skuret, og ventetiden kunne begynne. Lørdags kveld var forresten preget av snøstorm, så lite var å se. Verken av spor eller rev.

 

Jeg, reven og åta

IMG_0105.jpg

 

Så: I går kveld ca 09.30. Nok et kaffeselskap. Det har det blitt mange av i det siste. Det var åpenbart at de fleste som var til stede, syntes det var stor stas at de nå kunne late som at de var revejegere på åtejakt. De var stadig borte ved vinduet mot dalen, og kastet et spent blikk ut vinduet for å se om det var bevegelse ved åta. Det at det siste døgnet har vært preget av sterk vind og snø, har mest sannsynelig gjort at reven har ”ligget på været”. Dette har etter min erfaring, ofte resultert i at Mikkel har vært tidlig ute dagen etter. Det skulle vise seg å stemme i dette til også. Fatter`n, som også var på besøk hadde tatt med seg det nye filmkameraet sitt. Dette måtte jeg selvfølgelig prøve. Stilte meg opp foran stuevinduet for å se om kameraet var godt nok til å filme åta i dårlig lys. Det var det da ikke. Det var som å se inn i en svart tunnel. Men da jeg tok ned kameraet, og fikk fokuserte blikket på bekkedalen igjen, sto det pinadø en rev der. På den tiden jeg har holdt på med kameraet, hadde den allerede laget 5-6 ”stupespor” i snøen. Jeg strøk på dør tvert mens jeg fornøyd informerte gjestene om vi hadde fått besøk. Entusiasmen ble ikke mindre av det, og vinduet ble etterhvert fylt opp av nysgjerrige ansikter mens de ropte: nå må du skynde deg! Den drar! Lyset i korridoren ble slått av før jeg lirket opp ytterdøren og krøp ut på trappa. Reven var ikke å se. Bare masse spor og stupegroper. I motsetning til de som nå sto fortvilet og så ut av stuevinduet, kjenner jeg reven bedre en som så. Den gir seg ikke så lett, når den først har slått seg til ro på en åteplass. I tillegg vet jeg også at det er strødd en del matrester utenfor det opplyste området, og at reven aldri står i ro på en plass og spiser, men løper litt hit og dit.

Med ullsokker på bena, snek jeg meg bort til bilen min som sto parker foran trappa, tok ”stilling” på pansret og ventet. Det gikk ikke lang tid før skikkelsen kom fykende tilbake og stupte ned i snøen, og la seg nesten mitt i trådkorset slik jeg nå holdt siktebildet. Det var nesten bare å trekke av. Reven fikk bare så vidt opp hodet, før den stupte tilbake i snøen. Der ble den liggende. En liten tispe på ca.4-5 kg.

22-250`n er igjen tatt i bruk. Ladet med 40gr Blitz King. Pelsen på denne var dog ikke noe å samle på. Selv om jeg aldri har sett sorten her før, vil jeg neste betrakte den som korsrev. Ingen hvite felter i pelsen. Om den har hvit haletipp kan jeg faktisk ikke si, for den hadde mistet halve ”svansen” :lol: .

 

Bildene er tatt fra skuddstedet rett etter at reven datt. Reven brukte ikke lang tid på å tråkke opp alle disse sporene.

IMG_0100.jpg

IMG_0099.jpg

 

Disse tispene her på strøket må være noen skikkelige bråkebøtter. En eller annen skavank har de alle sammen.

IMG_0108.jpg

 

Det blir spenende å se hvor mange rever som har oppholdt seg i området den siste tiden. Jeg tippet på 3stk. 2 av dem henger nå på låven :wink:

 

Ellers. Gratulerer til dere andre reveskyttere :D . Stå på vidre.

 

Mvh "Sofus"

Link to comment
Share on other sites

I natt var jeg atter ute etter reven, og det var bare såvidt jeg rakk det, for tyve sekunder etter jeg hadde kommet meg på post dukka den opp.

Ei lita tispe endte sine dager med et smell. Ca 5 kg tung, med en hvit sokk på ene foten, det har jeg ikke sett før..

 

1 rev til 8)

 

Dvs nr 4

Link to comment
Share on other sites

Sofus.

You are the man :D

Innvolverer hele kaffe selskapet ditt i jakten. Da snakker vi engasjement. Hva syntes de om fellinga?

 

Joda. Tror de synes det var morro. De lo litt, ristet på hodet og gratulerte meg når jeg kom inn. De mente at det ikke lengere var trygt å bevege seg ute etter mørkets frembrudd her i bygda. Fra nå av skulle de holde seg borte fra alle belyste områder :lol:

Link to comment
Share on other sites

Minner meg litt om ei påske for et par år siden da vi satt og spiste tidlig middag på hytta. Min søster og hennes samboer (innbarka oslogutt :mrgreen: ) hadde også tatt turen nordover i påska. Plutselig sier min søsters samboer: "Se, det gikk en rev forbi vinduet"

Jeg tror bestikket mitt fortsatt hang i lufta idet jeg la et par 50gr vmax i '250en og åpnet hyttedøra. Rødpelsen var på tur over jordet, men en liten plystrelyd fikk den til å tverrstoppe med bredsida til. Det var det siste den gjorde i dette livet.

 

Husker så tydelig uttrykket på min søsters samboer når jeg kom inn igjen. Det lyste liksom "jeg skal aldri si noe igjen, han skjøt jo reven!" :mrgreen:

 

Takk til deg Sofus for mange utrolig bra innlegg :D Dine oppdateringer her er hovedgrunnen til at jeg følger denne tråden!

Keep up the good work!

PS: Du klarer vel 5 til før sesongen er over :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Siden jeg fikk en PM ang fredningstid i påska ref mitt forrige innlegg, så limer jeg inn svaret mitt her også i tilfelle flere skulle stusse på at jeg jakter rev i påskeferien:

 

Jeg jakter selvfølgelig ikke utenom ordinære jakttider og jaktdager, men påskeferie for meg er litt mer enn "bare" røddagene, sånn som nå for eksempel reiser jeg nordover 1 april og for meg er det da påskeferie. Og jeg håper virkelig jeg klarer å få kloa i en rødpels eller to i løpet av de lovlige dagene :wink:

 

Det burde oppklare alle eventuelle misforståelser :D

Link to comment
Share on other sites

Har et par luringer i området nå. Kom hjem fredag. Nydelig nysnø, 5 cm sporsnø. Kl. 0130 skimtet jeg reven 20 m fra åte på vei bort. Det var det jeg såg av den den natta. Dagen etter var det tydelig å se hvor den hadde beveget seg. Der brøt jeg en viktig regel for åtejakt på sky skogsrev. Men nå har panikken nådt meg og jeg måtte hive på litt lokkende åte. Og dermed tråkket litt for mye rundt åteplassen....

 

På de andre åtet, som jeg delvis har avskrevet, hadde en mår funnet litt mat om natta. Sensoren var flyttet vekk fra det åtet......

 

Natt til søndag såg jeg ikke rev. Skjøt ei kråke søndag, og da sjekket jeg spor også. Mye revespor ved åtet og området omkring. Men nå har jeg funnet løsningen. Monterte opp varsler nr. 2 ved åtet, bare litt lenger ned mot skogen. Med to sensorer og noen blodige kjøttstykker på åtet tror jeg snart det er kveld for reven(e). Det spørs bare når jeg får tid.....

Link to comment
Share on other sites

Ja ja. Ser man det :wink:

IMG_0119.jpg

 

Ikke så veldig mye å si om denne økta. Litt forberedelser ble gjort på dagtid i går: Ny forskyning med middagsrester ble strødd utover i det belyste området, og noen striper med matblod ble lagt ut til de nermeste kjente "reverutene" i området.

 

Her kan være flere. Sporene på åteplassen fra dagen før var visket ut, slik at i går kveld begynte jeg med blanke ark. Kl 19.00 gikk jeg til vinduet og observerte for første gang denne kvelden. Ingen spor eller rev å se. Svigerfar sa at han hadde sitte og fulgt litt med åta en stund, men hadde ikke set noe. Etter å ha pratet i ca 5min kikket jeg på ny ut vinduet. Da hadde det jagu vært en rev der i mellomtiden. Sporene gikk frem og tilbake noen ganger før de fortsatte vidre. Etter det ble intet mere sett.

 

Så! I natt. Ca 04.30. Etter 3. bleieskiftet (med observasjonsrunder inkludert :wink: ). Siden man nå først er oppe og hopper, ble åta inspiser nok en gang. Helt nederst i dalen, så jeg en eller annen bevegelse. Sto i vinduet og kikket en stund, men fikk ikke noe mere bekreftelse. Kledde på meg, ladet børsa og snek meg ut for å observere fra en annen vinkel. Gikk rundt (på lette ben med ullsokker) på andre siden av skuret. Satte meg ned, knestående, i skyggen på et av hjørnene vendt mot dalen, og kikket ned. Der var`n! Den gikk og spiste biter av gammel hvitost, mens den av og til stoppet for å lytte. Børsa var allerede i anlegg før jeg nådde knestående, slik at det var bare å vente på neste "lyttepause", og slippe kula avgårde. Avstand ca 120m. Der ble nr26 liggende.

IMG_0114.jpg

Link to comment
Share on other sites

det må være veldig mye rev i området du jakter sofus!

 

Egentlig ikke. De begynner å bli en stund siden vi fikk bestanden under kontroll i nærområdet. Revene som har blitt tatt ut her den siste tiden, er nok streifdyr som "siger inn" fra andre steder/teritorier i komunen, etter hvert som vi skyter unna. Et ubebod teritorium er alltid fristende, slik at tilgangeg på rev alltid vil være der. Det tar bare litt lengere tid mellom hver gang det kommer nye til. Jobben ligger i å kartlegge hvor revene oftest foretrekker å legge rutene sine. Det er der man kan høste efektivt :wink: .

Link to comment
Share on other sites

I går datt rev nr 2

dro på åte 17.30 og så en rev langt oppi lia i 18-tiden. Ca. kl 19.30 kom det en luskende som måtte bøte med livet.

Det var så mørkt at korset på kikkerten var veldig vanskeli å se når reven var i siktet, men skuddet gikk å den sprang 20m og var stein dau. 17 HMR har nå 2 på samvittigheten.

Link to comment
Share on other sites

Har ei Tysk jatterrier tispe som er klar for å sjekke litt revehi i omr Buskerud.

Hadde vært gøy å fått skutt en rev for henne, vi har vært rundt i alle hi jeg kjenner til nå så må utvide omr litt.

 

Send en PM vis du er klar for hijakt,

Så er det muligheter i helgen.

Link to comment
Share on other sites

Nå greide jeg jaggu det kunststykke å bomme igjen :evil:. I natt kom den på åte. Men at jeg aldri kan lære, åta er bare på 32 meter og jeg sitter nokså høyt over oppe på låven. Så sikta jeg høyt og dermed skaut jeg over. Har gjort samme tabben før :oops:. I morgen skal jeg skyte inn på åte for å se hvor mye over kula går.

 

Den komme nok ikke tilbake de første dagene for jeg har tråkket rundt der for å finne blod noe jeg ikke fant

Link to comment
Share on other sites

:D

07.45 I dag datt det ein rev te Sto ved kjøkkenbenken og smurte brød da luringen kom. Har sett spor rundt åte tidligere,men den har ikke utløst varsleren enda,det gjorde den ikke i dag heller, men den var oppdaga :lol: .

Etter en rask runde i våpen og ammoskap ble reven skutt på skråt ovenifra med anlegg i vinduskarmen.

 

Våpen: Tikka semisporter 6,5x55

Ammo: Hjemmeladda elg patroner med swift a-frame kule(første jeg kom over i ammoskapet) :D

Avstand: ca 80 meter

Fluktavstand: 0 meter

Link to comment
Share on other sites

Nå greide jeg jaggu det kunststykke å bomme igjen :evil:. I natt kom den på åte. Men at jeg aldri kan lære, åta er bare på 32 meter og jeg sitter nokså høyt over oppe på låven. Så sikta jeg høyt og dermed skaut jeg over. Har gjort samme tabben før :oops:. I morgen skal jeg skyte inn på åte for å se hvor mye over kula går.

 

Den komme nok ikke tilbake de første dagene for jeg har tråkket rundt der for å finne blod noe jeg ikke fant

 

 

 

Ta med deg hagla!!!

Link to comment
Share on other sites

så lenge du ikke sneiet den,kan den komme tilbake bare etter en time!har opplevd at samme reven kom 3 ganger samme natta tilbake,selv etter alle skuddene(skylder på et kikkertsikte av jahitijakt som var helt på bærtur) :evil: ....men treffer du den,så kan du bare glemme den på lenge!

 

vinkelen fra låven og på åta skal ikke ha så mye å si på så kort hold....da er det heller napping i avtrekket som er skylden,siden du er på så nært hold,og er sikker på å treffe....jeg treffer best i dårlig lys,og lange hold,for da må jeg konsentrere meg skikkelig...!bare et tips...

Link to comment
Share on other sites

Lærte meg å flå rev igår. Hadde en som driver proffesjonelt med dette som læremester.

Det gikk skikkelig bra, ingen ødelagte skinn. :shock: (enda jeg brukte kanskje 15-20 min. på første reven.)

Dette var veldig moro, og håper nå fremgangen sitter klistret på hjernen. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...