Jump to content

Hjortejakta 08


Jespen

Recommended Posts

  • Replies 487
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Minimal kjøttødeleggelse, men leggbeinet ble knust så det ble litt splintrer der.

Kula har stoppet i ribbebein på motsatt side, men må ha "falt tilbake" i brysthulen.

Altså ingen gjennomskyting, men fant den ikke i alt blodsølet (dårlig hodelykt under slaktingen).

 

Svært tydelig skuddtegn, kolla virret litt rundt seg selv før den tippet over.

Men så er heller ikke 35 Whelen noen høyhastighetspatron og gir vanligvis gode skuddtegn og lite kjøttødeleggelser.

Imidlertid har denne kule kjemperesisjon i mitt våpen :!:

Link to comment
Share on other sites

Det hørtes bra ut. Selv har jeg 9,3x62, og brukt 285 grs Mega, og må si meg svært godt fornøyd så langt. Jeg har imidlertid hatt gjennomskyting på hvert dyr, og har følgelig ingen kule å vurdere restvekt etc. på. Men prima kjøttkvalitet.

Har et inntrykk utav at både 9,3, og 35 whealen er bortigmot optimalt på storvilt.

Link to comment
Share on other sites

Skjøt min første bukk på lørdag :D

Jeg sto på post i et helvetes til vær. Glad jeg hadde fjellduk :roll: Først i drevet kom det ei kolle med kalv nedenfor meg. De ble antagelig støkt av naboposten og jeg trodde de dro mot driverne. Så fikk jeg se de 2 dyrene svinget opp foran meg. Jeg holdt igjen skuddet på kalven siden den var smått i bevegelse på 100 meter. Så kom de 2 dyrene vekk for meg og jeg regnet med at de dro rett opp lia. Men plutselig etter en stund ser jeg et hode som dukker opp på 10 meter :shock: Der kom kolla. Det var 5 meter mellom oss da hun oppdaget meg, og fytti grisen for en reaksjon. Hun hoppet 180 grader rundt i luften og sprang med det samme hun nådde bakken. Jeg skimtet så vidt ræva til kalven i buskaset, og var litt småskuffet at jeg ikke fikk tak på den.

Så plutselig fikk jeg høre et eller annet nedenfor meg, og der fra intet sto det en 6-tagger på 30 meters hold. Jeg lirket forsiktig av linsedekselet på kikkerten, avsikret våpenet og tok forsiktig rifla opp i skuldra. Den stod litt på skrått i mot meg, så jeg plasserte kula i framkant av bogen. Bukken hadde er forferdelig til utras og sprang som faen etter skuddet. Jeg rakk bare å se at den løftet den ene framfoten og at det rant blod ut fra bogen før den forsvant. Det viste seg i ettertid at skuddet hadde sneiet hjertet og perforert begge lungene. Bukken sprang 100 meter før den segnet om. Er godt fornøyd med helgas utfall :D

Hele_2008_178.jpg

n655331420_2013881_813.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det ble faktisk hjortejakt på "villdyret" også i høst,fikk tilbud som gjestejeger av kamerater i Sunndal :) .Jeg var ikke så vanskelig å be.... 8) .Mye hjort og spennende sitasjoner hver dag,kan livet bli bedre :P .Lå paddeflat og siktet på en fin bukk fredag morgen,men tilleggskvota gjalt kolle og kalv,så bukken fikk jogge opp i skogen :wink: .Kolla datt søndag morgen i snøvær og slaps,perfekt jaktvær :D 75 kg feit Gjeldkolle :P Lars, du har hjortetekke :wink:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Guest graahund

De fleste gamle bukker har vel en tendens til og bi grå i trynet, kan ikke si denne er det ? Behøver ikke være en returbukk, har sett fler hjorter med snåle hønn som faktisk ikke var gamle. Beste er og se på tenna, en returbukk vil nesten alltid ha slitte tenner.

Link to comment
Share on other sites

Ser "gammal og grå" ut,tydelig godt voksen,men returbukk ble den aldri....... 8)

 

Men den hadde vel ikke gått mange år før den hadde gått i retur? Geviret var utrolig kort.

 

Syns de ser ut som en forholdsvis ung bukk. 4-6 år kansje.. Ser no basene er ganske rette .. Etter mine erfaringer ligg dei meir ut til siden når de e snakk om en gammal bukk.. Såg du om tenne var slitt. Skarpe kanter eller avrunda?

Link to comment
Share on other sites

Synes ikke det der virka som noen returbukk akkurat, men som nevnt tidligere her, må en studere tennene for å fastslå om det er returbukk.

 

Denne karen var veldig lys, og utmerket seg som "hvit" ifht. den bukken som sto ved siden av, da den ble felt. Anslått til å være 5-7 år.

 

P1010877.JPG

Link to comment
Share on other sites

Har opplevd at geviret kan lure meg skikkelig. Sjølv om geviret er kort men kompakt med fin krone og lange spir som "hjortefot" sin hadde, kan det være fleire andre årsaker til det. Etter kva eg har lest har kalkinnholdet i gjorda velig mykje å seie for størrelsen på geviret, noke som kan lure en kvar jeger til å fastsette feil alder på dyret. Utslitte tenner og en tydelig gråfarge i pelsen er to greie indikasjoner for å fastsette ein ca alder etter sin gullalder. Nøyaktig alder finn man berre ut gjennom at en veterinær tek prøve av dyret.

 

Men man må hugse også at nokre bukker når ein returalder seinare/tidligare enn andre. Det er genetisk akkurat slik som vi mennesker, og er også avhengig av livskvaliteten, tilgangen på riktig føde og kondisjonen til bukken gjennom eit langt og hektisk liv.

Link to comment
Share on other sites

Vel, her er en skikkelig returbukk. Skutt for mange år siden, og var etter sigende over 160 kg.

 

P1000514.JPG

 

Jeg er ikke så sikker på at dette er en returbukk, er redd det er andre forhold som gjør at "geviret" er slik. Har sett lignede på ene siden på en 3,5 års.

 

Er det mulig å få bilder rett forfra og fra ene siden ?

 

--

Link to comment
Share on other sites

CEA - Det er mange mange år siden denne ble skutt. Sikkert minst 25 år siden.

Denne bukken gikk visstnok å trødde i terrenget i årevis, og den ble observert med stadig dårligere gevir, inntil de besluttet å ta ham ut. Det er det eneste bildet jeg har sett av geviret desverre. Tror ikke det eksisterer bilde av selve dyret heller.

Link to comment
Share on other sites

Ser ut som det ble et godt år i Kvinnherad :wink:

 

http://www.kvinnheringen.no/nyhende/article3929657.ece

 

Ja da e kvinnherad som er plassen sin veit du.... :mrgreen: Vart felt 10 av 13 dyr i laget der eg e med, pluss at me hadde 5 skrap dyr i tillegg, så hadde eindel å gå på. Men har hørt frå andre kameratar så let vel øve god fellingsprosent. Passerer nok 1000 felte dyr i år, store sjangsar for det.

Link to comment
Share on other sites

O J Vorraa nevnte Haugalandet i filmen :wink:(har selvfølgelig boka"langs hjortetråkk") :D Hjorten er noe helt spesielt for meg,har lest alt av HHS og det er hans skyld at jeg våknet :D .Har lang erfaring med elg og rådyr,men hjorten er en større utfordring.Derfor er jeg sjeleglad for å ha hanket inn et hjorteterreng i Stryn,gleder meg som en unge til neste høst :P

Link to comment
Share on other sites

Her er filmen til O.J.V. jeg ser den med jevne mellomrom selv.

 

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/215483

 

Jeg vet hvor den er tatt opp men jeg kjenner O.J. ganske godt og vil ikke røpe det. Noen slike plasser må få ligge i fred.

 

O.J. fortalte meg at en gang kom der 2 fuglejegere over fjellet, plutselig så pilte hjorter i alle retninger og så var det tomt en periode. Men de kom jo tilbake etterhvert, det viser hvor sårbar en slik lokalitet kan være. Grunnen til at den får ligge i fred er at ingen gidder å gå så langt og uveisomt for å jakte når de kan skyte dyrene mye nærmere gårder og vei.

 

Der finnes nok mange lignende slike daler/områder som får ligge i fred men de som vet om dem lar ikke andre få vite om disse i frykt for at de reduseres av mye ferdsel eller jakt- pengepress.

 

--

Link to comment
Share on other sites

I dag så jeg 25-30 dyr i terrenget da jeg var på treningstur med unghunden.

5 bukker blei observert, tre av disse var noen skikkelige rugger med kraftig krone.

Jeg er positivt overasket over at det er såpass mye hjort igjen, vi har i år felt rekordmye hjort i jaktfeltet. Ordinær kvote var 20 dyr, minsteareal var da rundt 250daa, og så har vi fått 16 ekstraløyver på toppen av dette. (2 igjen)

Av disse dyrene har vi tatt ut kun tre eldre bukker. :D

 

 

Skulle tro at det ville minke.......

:?:

Link to comment
Share on other sites

Ja da var jakta over for i år:( Har vært en meget bra høst for min del. 9 skudd har forlatt pipa på 270win`n og 9 dyr har gått i bakken:)

2 Bukker (8 og 6 tagger/90 og 80 kg)

1 Spissbukk 52 kg

2 Koller 50 og 64 kg

4 kalver 32 - 38 kg

Har i år konsekvent forsøkt å holde høyt i dyret når jeg har skutt, har blitt mere eller mindre helt naturlig... og resultatet av det er at 6 av 9 har stupt i skuddet. betryggende med slik skuddreksjon.

 

Forresten veldig feite og fine dyr i år, på laget mitt skjøt vi to koller på henholdsvis 80 og 75 kg. begge med fine kalver.

 

Ble også en elgkalv for bandhunden min Balder:) NES på 9 måneder:)

 

Da er det bare å starte oppladningen til neste år:) bare 9 måneder og 15 dager til, sånn ca;)

Link to comment
Share on other sites

Skulle tro at det ville minke.......

 

Hvis du jakter i terreng som strekker seg opp til 300 m.o.h så minker det ikke med hjort utover sesongen, det øker. Den totale mengden hjort blir mer konsentrert etter som snøen blir dypere i høyden. En får bedre oversikt over bestandsstørrelsen men tettheten blir unaturlig høy.

Link to comment
Share on other sites

Skaut en spissbukk i dag kl 13.00

 

Var eit sabla slit og få den opp fra skogen slik at vi kunne ta den i traktorskuffa. Brukte ca 2 timar på og få den til traktoren og så køyre heim og slakte. Travel dag med andre ord.

 

Fikk tatt nokre bilder på mobilen, men har ikkje fått lagt dei inn på dataen enda. Skal legge ut bilder ein anna dag.

Link to comment
Share on other sites

Skjøt en kalv i dag tidlig kl. 0700. Var mørkt enda, men med gryende dag og god optikk var det en grei sak. Holdet var knappe 60 m. Hokalv på 26 kg. Fikk det høyt og datt rett ned. 7 dyr var innpå. To forsvann etter skuddet, resten opptok beitinga. De forsvann da vi hentet dyret.

 

Har fått 9 av 10 dyr. Godt fornøyd med jakta. Stort sett gode skudd og godt humør blant oss tre/fire som holder på med dette. Sett en del store bukker i år. Gledelig. Men, spissbukker har det vært lite av. Skjøt for mange bukkekalver i fjor i valdet. Nå er vi ferdig, uansett om kommunen søker om forlenging av jakta.

 

Dagens bilde er litt dårlig. Mørkt enda....

IMG_2933.JPG

Link to comment
Share on other sites

Her er bilder av siste hjorten eg skaut i jakta. Det var ein spissbukk som eg har gått og leita etter i heile jakta. Fikk den siste dagen eg hadde tid og jakte.

 

Bilde av hjorten der den blei skutt

normal_DSC00002.JPG

 

Bilde av hjorten etter at eg hadde dradd den 200meter, og den skal opp på toppen du ser på bildet.

normal_DSC00004.JPG

Link to comment
Share on other sites

Var så heldig at jeg fikk skutt meg en 6-tagger på søndag, siste jaktdag på hjort her i kommunen. Jeg sto på post midt i ei kraftlinje. Drevet virket helt dødt, men helt på slutten fikk jeg plutselig se at det kom en bukk lurende. I kraftlinja var det jævlig med kratt, men jeg hadde ei lita glenne når bukken hadde kommet midt i linja. Jeg lot skuddet gå, og bukken markerte for treff. Den fortsatte videre og forsvant inn i skogen. Plutselig smalt det 2 skudd nedenfor meg. Det var naboposten som skjøt for å få bukken i bakken. Jeg ble da litt usikker på meg selv, men fikk raskt beskjed at bukken kom tydelig såret gjennom skogen, men den ville ikke velte over. Det viste seg også i ettertid at naboposten mest sansynlig hadde bommet på begge skuddene p.g.a tett skog.

Dette var en stor opplevelse for meg. Årets tredje hjort og femte totalt for min egen del. Litt synd at hjortejakta for i år er slutt :(

DSC00083.JPG

DSC00086.JPG

DSC00088.JPG

Link to comment
Share on other sites

En stor opplevelse :D Fem trauste trøndere dro på Hjortejakt på Nordmøre fredag 21/11.

Kom til gårds kl 1530 og fikk beskjed om å gå på post. Plasserte ut post nr 1 og på vei mot

post nr 2, fikk jeg øye på en bukk. La meg ned, avstand ca 100 m, rett ned i smellen.

7 tagger, flott dyr. To timer senere kom det utpå tre dyr, jeg felte kalven.

Vi bytter så på å sitte på post, og han som tar over min post feller en kalv og to 1 1/2 åringer.

Han som bytter med post 1, feller en piggbukk. Påfølgende dag tar vi ett par drev, uten

å se dyr. I skummringen kommer dyra ut på "bøen", og vi er på plass. Nå itter vi fordelt

på 3 poster, og en 8 tagger, en 10 tagger, ei enslig kolle og en kalv ramler.

To og tre jakter, og to og tre slakter, effektivt. Noen vil kanskje kalle det slakting å felle

så mange dyr på ei helg, jeg vil kalle det extremjakt. 10 dyr på ei helg. Vi er vant til mange

dyr på kvoten. I år felte vi 6 elger første dagen, av en kvote på 12 dyr. Men da er vi ett

jaktlag på 13 stk. For meg var det ei stor opplevelse, og likeså for de andre som var med :wink:

Link to comment
Share on other sites

Til Montana 84

 

Har du ikke noen bilder å legge ut samt litt info om plassen :?:

 

Det må være et veldig godt område dere har vært i, jeg har jaktet som bare f...i år for å skyte 6 dyr og vi har jaktet mye for å ta kvotene på 22 dyr, det er en mulig nedgang i bestanden noen plasser jeg jakter. :!:

 

Ellers var det jo svært til løyver så var igjen så seint, er det et typisk vinterommråde dere har jaktet i :?:

 

Litt rart å lese om all denne hjortejakta som foregår enda ( misunnelig...) jeg selv har måttet legge rifla på hylla 15 nov og det tror jeg sammboeren min er svært glad for :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Heisann Outback 202, det gjør jeg gjerne.

Vi jaktet like ved Tjeldbergodden. Hos trivelige herr Wessel.

http://www.s-wessel.no/974/581/979-37569.html

 

Vi var nok heldige og fikk max uttelling, men et helt fantastisk terreng.

 

Da jakta dere der jeg bor og jobber. Om det var den helga jeg tror dere var der så blei det kolle og kalv på oss i naboterrenget.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...