Jump to content

skaubukk

Members
  • Posts

    11
  • Joined

  • Last visited

skaubukk's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Har ikkje tilfeldivis ett navn du var i kontakt med. Eller korsen gjor du de? Nokken som sa en får tilsendt skjema som skall utfyllest å sendes ved kjevene..
  2. De er de ikkje her heller så er no mest for egen intresse. Får sjå om de går å komme i kontakt med nokken i Nina som veit.
  3. Till YnStee Hvor fikk du alderbestemt bukken. NINA? Å eventuelt ken skall en kontakte for å få sendt inn kjever for alderbestemmelse. Har en del kjever i frysen av bukker som ha vør arti å vist alderen på.
  4. Ej meiner den fema om utvida jakt er en uting. Jakter sjøl i ett område som fylles opp av meir å meir hjort ut over høsten.. Har bra med dyr fra jakta starte ,så e de ei økning i slutten av september(dette skyldes vell att de er ett godt brunst område) Så øker de enda meir i begynnelsen av november å dette er trekk dyr som kjem lenger veis ifra.. (da bruker kvoten å ver fyldt så desse blir ikkje jakta på) MEN så har desse dyra alle rede blitt jakta på i ca 2 måneder.For ingen skall fortelle mej att dei datt ned en plass fra der de ikkje har vert jegere.. Så om da oss skulla hylt om meir kvote for å jakta ut november (enda verre desember) så hadde oss skutt dyr som blir jakta på andre plasser(så klart også stammdyra,for de e no ikkje rå å skille) å de vill no føre till minder dyr der dei var i opprinlig jaktid neste år.. Om alle da skall drive på denne måten blir de snart TOMT for dyr over alt å ingen ting att å jakte på.. Enkelte må bere bite i sej att dei er overvintringsområde for en del hjort.. Å om poenget er å oppnå 100% felling må kvotene tilpasses de enkelte jaktområdets bestand i ordinær jaktid.. Dette her me att hjorten er langt till fjels å greier må no ver veldi få områder de angår etter mi meining.. (så e de bere å ta beina fatt.. Slik de er ute me oss så får oss no hausta av trekk dyra uansett... Alti en del ungdyr etc.. som blir att å kan jaktes på till høsten. Mens dei som har trekt inn att over,sikkert blir beskatta av, der dei er.. Ett anna argument er no som tiliere nevnt att dyra må få fred.. Dei har gått inn i sparemodus å skall oss da drive å springe etter dei heile vinteren tru ej oss får sjå att vektene går enda meir ned.. Skrap dyr å større vinterdødlighet kjem till å øke på. Kjem også till å sjå att enda meir hjort samler sej på plasser der dei får fred.. Dette såg oss antydningane till første året de var utvida jakt her i komuna.. Så mi meining er att 10 september till ut november må ver rikelig.. Sku godt klart mej med 15 november:)
  5. Men den hadde vel ikke gått mange år før den hadde gått i retur? Geviret var utrolig kort. Syns de ser ut som en forholdsvis ung bukk. 4-6 år kansje.. Ser no basene er ganske rette .. Etter mine erfaringer ligg dei meir ut til siden når de e snakk om en gammal bukk.. Såg du om tenne var slitt. Skarpe kanter eller avrunda?
  6. "Pejo" Forstår ka du meiner men syns de e steike gale att jegerene sjøl ikkje klare å styre dette.. Kvoten er no bere ei tildelt mengde dyr.. Å så lenge viltnemda ikkje kan dele ut ungdyr (1 1/2 år) så blir de delt ut voksen bukk å voksne koller i for stort antal.. Men de e no da jegerene må ver sej bevist på ka dei tar ut. Å desverre så klare ikkje enkelte de. De har oss no gode eksempler på i nobovalda her me oss.. Å de får dei slite med i mange år.. ( De her er foresten yst ute på fastlande om du veit kor de er...) På valde som ej jakter på har de vør en regel att fremste kolla i flokken ikkje ska skytes å de har alle utført å dermed har oss fleire små familiegrupper i valdet som er trofaste år etter år.. Ikkje att her aldri dett godt voksne koller. De gjer de no kvart år,men he du ei robust stamme tølest de godt.. Å de gjeld no også for voksne bukker.. Siste åra har oss plukket ut ett par stk med litt størrelse på men så går de vell att 10 stk når jakta er slutt som er 100+ bukker.. Tru ej kan tenke mej ka vald du tenkte på når du snakka om ett der dei rundt fikk tildelt for å retferdi gjere.. De begynner kansje på Va....... ...... Å der kan ej no sei att ej e tilhenger av å ta ut dyra der dei e å ikkje en masse tildelte løyve som ikkje bli skutt rundt om... Å de om å sjå dej inn i augene på å sleppe forbi dyr kan ej godt gjer.. heh De he blitt gjort mange ganger.. Både koller å stor bukker som oss ikkje ville skyte sjøl om oss ha dei på kvoten.. 95% på markane..? Kun her ute oss går på oppsida av utmarksgaren inn i mellom da..
  7. Vingemutteren.. De va vell en uskreven regel att merka kollene skulle få gå her å ikkje bli skutt.. Men enkelte klare no bere ikkje å gjer som andre ..Slik e de no vist bere.. Å de er ingen med radio her ute.. Kun klave med nr å merke i begge ørene..
  8. Å kor e du fra? For mitt vedkomende he oss ikkje hatt så masse me viltnemda å gjer,he hatt driftsplan i fleire år . De he no fungert godt uten om att oss no he hatt en litt stor vekst her å ikkje vør forberett heilt på de.. Men de skall oss vell fikse på.. Ka du meina me att valda kjem till å slite.. Meiner du de he vør for store kvoter tildelt fra viltnemda eller.? Å valda har skutt sej tom for dyr? Å no e vell ganske mange vald som er i storvald ,å styre se sjøl her i komunen no !! Men om en ser på fellingsresultata i komunen så he vell dei vør ganske stabil dei seinere åra å de gi no en go indikasjon på forvaltninga ... Eller?
  9. "Vingemutteren" Er ikkje uenig me dej i att hjortestammen her ute no er i største laget for beitegrunlaget,men de har ingen ting med den bukkeflokken som du refererte till.. De e den ej meiner beitegrunlage på sommeren er stor nok till å oss he rikli me for sjøl om den går ei veke her å der å gasser i sej... Å den bli automatisk reduser under normal jakt i stort nok antall..Vist den ikkje hadde blitt de hadde de aula med "12" taggera å de hadde vør meir bur aktivitet i fleire bygder.. Å de e i vert fall ikkje ett problem enda.. Så de e nok slik att nokken må nok ha den bukke flokken på beite om sommeren,å de kan no hørest ut som "dokke" tru de e kun dokke som he han gående der men den går i vert fall på 3 forskjellige vald ut over sommeren så vist oss alle skulle rope like høgt om bukke flokken å ville skyte den ned tru ej nok de ha blitt ei sørgeli hjortestamme her ute på fleire plasser.. Ser att mange skriv om stort utak av eldre koller for å reduser stammen.. Å de virker nok om en vill redusere stammen men tru de e veldi lett å lage sej ei "sjør" stamme på denne måten. Da må en i vert fall ha mulighet for å få sett ned att kvoten kjapt når en ser nedgang ellers tru ej en kjapt kan stå der me sjegge i postkassa å ha veldi lite å jakte på... He no mest tru på de som ha hjelpt mange plasser e å stoppe veksten med ett stort utak kalv/ungdyr å normalt utak av voksne av begge kjønn.. Da hadde stammen normalisert sej på nokre år å en hadde hatt igjen ei sun stamme med blandin av eldre å yngre dyr. Å vill en da redusere tillveksten legg en stort utak på kolle sida i ungdyr kvoten.Å om probleme e å skille ut ungkolle e de bere å sette ei vekt grense tilpassa området som klasser ned eldre koller som er under ei gitt vekt.. da får en også vekk dei minste kollene... Men de e no litt kjekt med masse hjort å store kvoter da....
  10. Litt for mange igjen i "den" flokken er etter mine synspunk en heilt feil konklusjon om du baser de ut fra beiteskader.. De som knekker dyrka marka er dyra som beiter vår groa å de er store flokker med ungdyr å koller.. De grase som bukkeflokken har i sej om sommeren er her ute rikelige mengder av.. Garbrukarane har no problem me å vite ka dei ska gjer me grase å de blir no fleire å fleire marker som blir lagt brakk.. Så den beitinga som skje da ser ej ikkje de store probleme med... Men når de gjeld vår beitinga så he de store innvirkninger på for kvaliteten pga att hjorten napper opp og trakker sund timotei spirane... De kan oss da begrense med å ta ut et større antal kalv/ungdyr.. De e tross alt dei som går på innmarka året rundt... Å att her e rikeli med dyr no e heilt sikkert men her e grunnlag for å ha en del dyr me å henter du da ut rett type dyr i "store" mengder begrenser du skadene å du utnytter utaket i bestanden maksimalt.. På sikt vill nok dette begrense bukkeflokken din også med tanke på den består av 50% 2,5 åringer... Som da vill bli skutt rundt om i storvaldet som kalv/spissbukk åra i forvegen,å vill da ha forårsaka liten beiteskade innen dei dør.. Så om så store flokker kan aksepteres så tru ej att oss faktisk he komt så langt att oss kan de med tanke på ledige beitemarker.. Men så klart må dei markane også stellast,men om en vill ha stort utbytte av naturen burde de ver en liten jobb...
  11. 17 av 84 dyr va opservert over grensa till valdet du kjem fra de er korekt.. Men å hevde att de e mest bukk i en flokk på 30 dyr e ikkje tilfelle... Bere å høre me jegerene dokka som låg der på måneskinsjakt om.. !!!!!! Att der e en del bukk om sommeren er sant men desse vandrer en del på den tiden også ,så om du skulla tatt ut bukker da i alle grendene bukkeflokken er innom i løpet av sommeren trur ej de hadde blitt lite att.. Å når der i flokken i jaktida er ca 40-50 koller som skal bedekkes trengs de min 20 bukker .. Når de da blir felt 20 bukker på den strekninga du no snakker om.. Kor mange er de da igjenn i den sommer flokken din..?
×
×
  • Create New...