Jump to content

Våpensøknad - ALT du trenger å vite


dimex

Recommended Posts

Jeg vet at det står på søknaden, men i praksis trenger vel man bare oppføre all info ved kjøp av halvauto rifle. Det er derfor jeg sier at man bør sjekke hva som er praksis der man hører hjemme.

 

Siden systemet er lagt opp at man betaler 1 avgift uansett hvor mange søknader man fyller ut i slengen så vil nok de fleste levere en bunke åpne søknader som man kan ha liggende frem til drømmevåpenet dukker opp på bruktmarkedet. Hvis våpenkontoret likevel håndhever dette så får man heller ta kontakt og be om å få endret søknaden i etterkant, med begrunnelse "skulle kjøpe nytt våpen hos forhandler, men så dukket det opp noe brukt i stedet". Da slipper man i hvertfall å betale mer gebyrer.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hei! Jeg lurer på om det er verdt bryet å klage på en søknad jeg har fått avslått?

 

Saken i korte trekk:

En kamerat overtok barndomshjemmet sitt i Nord-Norge da faren døde for noen år siden. Denne sommeren hadde han opprydding, og fant ei uregistrert eldre salongrifle som han vil gi bort til meg. Jeg leverte søknad til Oslo politidistrikt, men fikk denne avslått. Begrunnelsen er at våpenamnestiet ikke lenger gjelder. Plombering eller innlevering for destruksjon er de 2 eneste alternativene.

 

Fra før eier jeg rifle til storviltjakt og ei hagle til småviltjakt. Jeg har lenge ønsket å skaffe meg en .22-kaliber, og nå så jeg muligheten, ettersom jeg kunne få ei gratis. Hagla søkte jeg om på samme premisser som i dette tilfellet, og den fikk jeg godkjent. Jeg har litt vanskelig for å skjønne begrunnelsen. Men jeg aksepterer det om jeg overhodet ikke vil nå igjennom med en klage på avslaget.

 

Hvis det er verdt å klage, hva er viktig å få fram?

 

>skuffet<

Link to comment
Share on other sites

Jeg kunne tenke meg å kjøpe ei ny hagle til lerdueskyting nå.

Da går den utenfor jaktgarderoben(regner jeg med?), men er det da slik at den overhodet ikke kan brukes til jakt?

 

Å må jeg ha vært med på stevner for å få igjennom søknaden? For jeg har vært på masse treninger, men er ikke god nok ennå til å ha stilt opp på no mere, hehe :)

Link to comment
Share on other sites

Hvis du selger et våpen skal våpenkort og hvit del leveres til politiet, blå del følger våpenet til kjøper, og gul del beholdes av deg som selger.

 

Hvis du tenker på den blå delen fra den gang du kjøpte våpenet du nå har solgt så står du fritt til å kaste den hvis du absolutt vil, men jeg vil absolutt anbefale å arkivere den for sikkerhets skyld.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du har et så gammelt kort, så må det allikevel sendes inn sammen med den hvite orginalen av kjøpers tillatelse. Det solgte våpenet må jo slettes fra kortet. Regner med det skjer automatisk at du får nye våpekort nå du sender det inn, men for sikkerhetsskyld kan du jo sende med et følgebrev og spørre om nettopp det.

 

EDIT; Det var vel nettopp den typen problemstillinger som gjorde at det ble enkeltkort for hvert våpen.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Må nesten spørre om noe her før jeg sender inn søknadene mine..

 

For to og et halvt år siden (dvs. våren 2011) hadde jeg en periode hvor skolegangen for meg ble veldig slitende. Etter ett års utenlandsopphold (foreldre i utenlandsoppdrag for Hydro) slet jeg veldig med å bli en del av min gamle klasse igjen, og opplevde å bli utestengt. Ble dermed veldig nedbrutt og fikk veldig lite lyst til å fortsette på skolen, og en god venn ble såpass bekymret for meg at han sendte en bekymringsmelding. Dette førte til en barnevernssak som ble avsluttet rimelig kjapt da de skjønte hvordan ting hang sammen, og den ble henlagt ikke lenge etter det begynte. Likevel sluttet jeg sent på våren i tiende klasse (men da med godkjent fravær fra eksamen og leges/skolestyres godkjent fravær den siste delen av skoleåret). Etter sommeren begynte jeg på videregående, men rett etter juleferien var jeg enormt utslitt og klarte ikke gå mer på skolen. Dermed ble også det skoleåret avsluttet for tidlig.

 

Samme vinteren/våren, 2012, bestod jeg jegerprøven, og sendte inn et par våpensøknader for å begynne med småviltjakt. Disse ble etter et helt år med venting avslått, våren 2013, med grunn i den da henlagde saken. Dette skoleåret, 2012/2013, gikk jeg på Vg. 1, elektrofag, som også dessverre førte til en tidlig avslutning av skoleåret. Dette med samme grunn som året før, jeg var rett og slett tom for energi og viljestyrke. Hadde ikke overskudd etter det første halvåret, og anså det som lite brukende å fortsette med noe jeg ikke klarte lenger.

 

Men, men.. jeg leter for tiden etter jobb. Bor fortsatt hjemme, og mine planer er å søke om plass ved VGS igjen til våren. Eventuelt vil jeg forsøke å få godkjent det første halvåret elektrofag, for å så ta det halvåret jeg mistet opp igjen og fortsette skolegangen derfra. :D

 

 

Nå sitter jeg her og har fylt ut et par søknader, i håp om å få gå på småviltjakt med egne våpen denne vinteren og våren. Jeg lurer på ett par ting..

 

•Er det realistisk å forvente innvilgelse, to og et halvt år etter den originale saken?

•Jeg er for tiden ikke i arbeid eller i utdanning; jeg bor hjemme hos mine foreldre. Dog har jeg ved et par anledninger arbeidet på lageret på min mors arbeidsplass; jeg har en kontrakt der som hjelpearbeider ved behov. Er dette noe jeg spør spørre min kontraktgiver/arbeidsgiver om, for å muligens fylle dette på søknaden, eller har det lite å si? Isåfall ikke så fører jeg ingenting opp på "yrke/stilling"-ruten. Lurer derfor på om svaret i denne ruten er en avgjørende faktor for innvilgelse?

•Mine foreldre, hvis samtykke til å erverve og inneha våpen ble gitt ved forrige søknader, er fullstendig enige i at jeg er skikket til å inneha våpen. Jeg fylte nettopp atten år og søker derfor ikke om dispensasjon fra alderskravet- følgelig har jeg heller ikke med deres signaturer på søknadene, som jeg hadde sist. Vil det være tenkelig at å ha med deres signaturer kan hjelpe våpenkontoret litt med å forstå at jeg er skikket? Har også en kjæreste og flere gode venner som er villige til å skrive hvert sitt brev til saksbehandleren, dersom dette er noe de ville vært interessert i.

•Som en siste tanke så vurderer jeg å legge et brev ved søknadene, og skrive at jeg gjerne vil møte saksbehandler for å prate litt om "situasjonen". Er litt lettere å forklare ting da, enn om man ringer til noen midt i arbeidstimen mellom møter og tidsfrister. Er brev/skriv jeg nevnte og dette noe dere vil anse som unødvendig, eller har det kanskje noe for seg?

 

 

Håper på saklige svar; det ville jeg satt enormt stor pris på. :)

 

Ole

Link to comment
Share on other sites

Nå er det gratis og søke om våpen vist det blir avslag, så bare søk.

Det er vanskelig for oss som ikke kjenner saken og si om du får våpen eller ikke, men vil anbefale deg og møte opp personlig på våpenkontoret og ta en prat med han som jobber der, er en veldig hyggelig person som jobber på ditt våpenkontor.

Link to comment
Share on other sites

@Ole

 

Ting kan jo ha blitt satt i et litt annet lys, da du søkte om fritak fra alderskravet.

 

Mitt råd er å søke som vanlig. Å skrive opp "lagerarbeider, tilkallingsvikar" i yrkes-feltet skader ihvertfall ikke :)

 

Skulle du få avslag på søknad, så sender du inn en klage på vedtaket. Der skriver du hvorfor du klager på vedtaket. F.eks at avslaget er basert på en "henlagt sak", og derfor ikke er en god grunn til å gi avslag. Bruk litt tid på å formulere en god klage :)

 

Sent from my GT-S5690 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Hei. Skal kjøpe meg en halvauto. Må jeg oppgi pipelengde?

 

Her er det litt forskjellig praksis ute og går. I utgangspunktet, ja. Men jeg har fått godkjent flere søknader med "over 40 cm" ført inn som løpslengde, så det finnes muligheter. Du må nesten høre med ditt våpenkontor.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Skal våpensøknad sendes inn til Pistolklubben for behandling? Jeg ser at Bergen Pistolklubb krever at søknaden sammen med aktivitetserklæringen sendes dem for behandling og at behandlingstiden er 1 til 2 uker.. De har også bestemt at førstegangs våpeneiere ikke får innvilget annet enn et våpen i kaliber 22LR. Det har de da ingenting med å bestemme? Med hjemmel i hvilken lov eller forskrift kan de gjøre dette? Jeg har alltid trodd at det var politiet som ga tillatelse til erverv av våpen etter gjeldene lover og regler...? Noen som kan gi et godt svar...?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Rett før helgen fikk jeg innvilget min søknad for rifle 308w.

Ble brukt en gammel søknad, så saksbehandler har selv endret med blå penn at søknaden er gyldig i 12 istede for 6 mnd.

Men når søknaden kom i retur til meg var det rosa eksemplaret borte, er det slutt på at både dette og det hvite skal sendes inn ved kjøp? Eller har de bare revet med seg ett ark for mye..?

Link to comment
Share on other sites

okei..

Ble litt usikker pga at det sto på baksiden at både det hvite å det rosa skulle sendes inn etter at alt under "påtegning av selger" var utfyllt.

 

Men hvordan er reglene idag på kjøp med en slik søknad? Jeg har bare skrevet rifle å kaliber, kan den bare brukes hos godkjent våpenforhandler, eller kan jeg også bruke den ved privat kjøp?

Mener at før i tiden måtte alt av våpennr osv være med ved privat kjøp, men har hørt rykter om endringer i dette..?

Link to comment
Share on other sites

Håper på saklige svar; det ville jeg satt enormt stor pris på. :)

Ole

 

Nå får du nok ikke det svaret du ønsker deg fra meg, jeg skriver bare ærlig hva jeg oppfatter av det du selv skriver i denne tråden og særlig i tidligere tråder...:

 

- du er i overkant\ har sterk interesse for våpen på en måte som kan oppfattes som... "stereotyp adferd..". Du har åpenbart tilllegnet din våpenkunnskap fra internett/film mv... og utbassunerer dine meninger som det skulle være av erfaring...

 

- jeg oppfatter din interesse som over grensen for det jeg kaller "normal"...

 

- dette over relatert til din unge alder, det du selv skriver om skoleproblem, "barnevernsak mv"...jeg får "noen varsellys"...ut fra dine innlegg....

 

Hva Politimesteren i ditt område ender opp med vet jeg selvsagt ikke...jeg synes i alle fall det ville være naturlig at de tar en samtale med deg og evt ber om opplysninger fra din fastlege evt psykolog/psykiater før tillatelser innvilges.

 

Skulle jeg vurdert saken basert på dette over ville det blitt avslag.

Link to comment
Share on other sites

De fikk klarering fra min fastlege ved forrige gang jeg søkte, psykolog/psykiater har jeg ikke hatt noe med å gjøre..

 

Jeg sier alltid klart i fra om at det jeg skriver er ren synsing når jeg ikke har erfaring, og jeg forstår ikke helt hvordan det at jeg skriver mye på et nettforum er relevant til saken? :forvirra:

 

Ser heller ikke hva som er så galt i å være interessert i teknikk, det har jeg alltid vært og det startet med LEGO og slike byggesett med elektriske kretser før det gikk over i finmekanikk og metallarbeid. :)

Link to comment
Share on other sites

:forvirra: tja... Har du sett på avateren din? Den er med på farge inntrykket av deg. Men din nettaktivitet vil neppe undersøkes, jeg håper det ordner seg. Men mitt beste tips er å snakke med de som skal behandle søknaden din, på forhånd. Slikt de kan si hva de vil og ønsker i en søknad.
Link to comment
Share on other sites

:forvirra: tja... Har du sett på avateren din? Den er med på farge inntrykket av deg. Men din nettaktivitet vil neppe undersøkes, jeg håper det ordner seg. Men mitt beste tips er å snakke med de som skal behandle søknaden din, på forhånd. Slikt de kan si hva de vil og ønsker i en søknad.

 

Vet om et tilfelle der nettaktivitet har lett til "oppklaringssamtal" med våpenkontoret ved førstegangs våpensøknad.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...