Jump to content

Samletråd om 45/70 gov.


WinchesterM94

Recommended Posts

Antakelig, har ikke forsket på det. Var egentlig fornøyd med litt munningsflamme på disse ladningene, jeg lagde ammo i ymse kaliber til en "range day" på jobben. Vi hadde en kollega som skulle flytte, og fyren er avholds så vi kunne jo ikke ha fest for ham heller. Han er skyteinteressert, så da ble det til å dra med alskens rare skytevåpen og et billass med ammo på banen . Alle som ville kunne få prøve ulike våpentyper, fra munnlading til moderne plastikkpistoler med lyddemper. Winchester 1886 med heftig smell og et par meter gnistfokk var populært. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Svyo skrev (På 12.3.2022 den 10.00):

Når eg har patronlengda på rundt 65mm så kan de virke som de er sjangs å få krympa hylsa i kula før den "spisser ut"

@SvyoJeg tror dette blir krampaktig, det er ikke noe plass til en kulekrymp over den Hornady har laget selv. Jeg har tatt noen ekstra mål som du ser på bildene under her. Hornady FTX 325 grain .458" er den kula som strekker seg lengst ut over en krymperille. I en standard hylselengde for 45/70 Govt. (53,30 mm. trimmelengde) så er det ingen andre kuler som jeg vet om som lager en så lang patronlengde. Dette kan sikkert gå bra i andre mekanismer enn i en bøylerifle. Når det gjelder kruttvalg, eks. Vihtavuori så er nok N-133 for tregt, som du og andre her påpeker. Det jeg tror, uten å ha prøvd er nok N-120 interessant. Norma har jo også N-200. Det jeg kommer til å lande på er N-130, det er det jeg har i skapet. Den som skal bruke disse patronene leverte meg en boks N-133. Jeg har nå testet et skudd med N-130, jeg tror mer på det enn N-133. Jeg kommer til å ta en pause til jeg har fått tak i min kronograf, blir litt lettere å forså hva man holder på med. 

FTX a.JPG

Her er et vilkårlig utvalg av kuler som egner seg til 45/70 Govt. Når jeg legger disse på linje med krymperillen så ser vi tydelig hvor lang en FTX-kule blir. 

 

FTX b.JPG

Om det gikk å lage en krymperille med et annet verktøy, så ser ikke jeg en plass til det over original krymperille.

 

FTX c.JPG

De to patronen til venstre er originale fabrikkpatroner. Den til høyre er laget for illustrasjon med en ny fabrikkhylse fra Remington. Jeg vil tro at det er mulig å få litt Factory Crimp med en 53,0 mm. hylselengde.

Uansett håpløst krampaktig. 

FTX d.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg har ladet FTX med 51,90mm hylselengde og COL 66mm. Jeg filte av bunnen av en Lee factory crimp tilsvarende forskjellen i hylselengde ift std. Det gav en veldig god krymp som holdt COL selv etter flere runder i rørmagasinet.

Ladet med 50gr N-200 som gav 603 m/s.  Vær ops på at N-200 er sær på type tennhetter. Bytte fra Rem 9,5 til Federal 215 gav over 35 m/s økning. Opplever ikke i nærheten av denne forskjellen med feks N130. 

Edited by KjetilL
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

KjetilL skrev (4 timer siden):

Jeg filte av bunnen av en Lee factory crimp tilsvarende forskjellen i hylselengde ift std.

@KjetilLDen tanker har jeg også hatt. Dersom Hornady FTX var det eneste alternativet i overskuelig fremtid, så hadde jeg gjort det. Så langt er det mye fikling for bare å bli kvitt 50 kuler. For den som har bestemt seg for å skyte disse i bøylerifle heretter kan sikkert gjøre dette eller enklest kjøpe et verktøy fra Redding som @FredrikWhenviser til. 

 

Personlig vil jeg ikke kjøpe denne kula, men jeg liker utfordringen som kompisen har gitt meg, gøy med litt motbakke rett i fanget. 

 

Svyo skrev (4 timer siden):

Takk for god tilbakemelding ! Ser ut som eg må anskaffe meg dei kortare hylsane ja 👍

 @Svyo, dersom du skal lade opp og kvitte deg med 50 kuler så er det bare å trimme ned 10 hylser og bruke dem til du er ferdig med alle 50 stk.

Edited by Vaquero
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@SvyoBlir du fornøyd med kula og ladningene, samt presisjon og resultatet under jakt, så er det bare å prøve å få kjøpt en eske til. Innen du har brukt opp det kan det hende vi alle blir tvunget til å bruke blyfritt på jakt.

Når det gjelder kuler med bly så tenker jeg kortsiktig, jeg har nå 100 stk. Woodleigh 405 grain som jeg skal finne ladninger til. Dersom det kommer et blyforbud regner jeg med at disse er konsumert til et akseptabelt "tap". 

Edited by Vaquero
Link to comment
Share on other sites

Ja de ligger vell i korta att de blir eit blyforbud ein gang i framtia, fær ta de når de kjem. Er dårleg med utvalg virkar de som i .458 i blyfritt om dagen, jaktdepotet hadde noko tsx på lager men de er utsolgt no trur eg

Link to comment
Share on other sites

Tja... hvorfor man vil satse på denne kulen med såpass mange ulemper mht feil plassering av krymperile, krav til kortere hylser etc...en spisskule er heller ingenting man behøver- eller har nytte av-for en patron som har sin effektive rekkevidde for praktisk jakt innenfor 100m. 

Finnes nok av gode kuler for jakt med korrekt plassert krymperille, stor meplat -for god effekt - og pålitelig ekspansjon.

DSC_0859.JPG

Edited by bobby
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

 @Ekrekallen Hei.- I min Marlin får jeg beste presisjonen med kulevektene; 350-405grs og jeg bruker N-140. 

300grs Rem HP ble en gang kjøpt ganske mange av (i bulk ) og brukt disse for trening og morroskyting også med vvN-140.

Skal du ha maks hastighet er nok et hurtigere krutt som t eks N-120 eller N-130 likevel å foretrekke for disse relativt lette kulene. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ifølge mine notater prøvd fra 50-56grains N-140 med 300grs kulene. 

De fleste med 55grs for mindre soting av hylsene - med såpass kort løp, (antar du mente 47 cm) ligger nok hastigheten litt under 500 m/s...skulle jeg tro.

Med 350grains Hornady (og samme ladning) får jeg V/3m, ca 1660f/s (506m/s) i Marlin med 22"løp.

Edited by bobby
Tillegg
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Vaquero skrev (På 6.3.2022 den 18.46):

Nå skal jeg lade noen patroner til 45-70 Govt. med Hornady FTX 325 grain:

Det kan bli en spennende erfaring, er det noen andre her inne som har prøvd?

Det er ikke mitt valg, men en bekjent som ikke lader selv har en eske på 50 kuler og en del hylser som han har et ønske om å få brukt.

Saken er jo den at hylsene som brukes til denne kula er 1,6 - 1,7mm. kortere enn standardlengden for kaliberet. Da var det det med krymp da, mitt Lee die-sett fikser ikke dette med så kort hylse. Dette med å trimme ned dyrbare hylser for spesifikt denne kula og uten mulighet for å krympe den fast er grunnen til at jeg har holdt meg unna, dessuten finnes det andre alternativer enn FTX-kula. 

Jeg har fått noen skutte originale Hornady tomhylser som var fabrikkladet med FTX-kule. De måler hylselengde i underkant av 2,040" = 51,70 mm. Standard trimmelengde for 45-70 er 2,100" = 53,35 mm. Typisk for 45 - 70 er C.O.L. 64,0 - 65 mm. som maks. 

Hornady FTX strekker C.O.L. til 65,50 - 66,0 mm. Kritisk lang med tanke på funksjon ved omlading fra rørmagasinet. 

 

Noen hylsemål og C.O.L. data:

#A: C.O.L. 65,50mm. hylselengde 51,70 mm. (Testpatron uten krutt og krymp. Jeg har lest om C.O.L. opptil 66,0mm.)

#B: C.O.L. 64,30mm. hylselengde 53,30 mm. (Fabrikkpatron, Federal Fusion 300 grain.)

#C: C.O.L. 64,40mm.hylselengde 53,09 mm. (450 Marlin fabrikkpatron, en smule kortere hylse enn 45 - 70 )

#D: C.O.L. 65,75mm. hylselengde 51,70 mm.  (450 Marlin original fabrikkpatron.)

For sammenligning har 450 Marlin med FTX-kule samme hylselengde som 45-70 Govt. med FTX kule.

#1: Hornady 350 grain. #2: Woodleigh 405 grain. #3: Hornady FTX 325 grain. 

Kulene er tatt med for sammenligning, jeg vil prøve meg på ladninger som jeg har testet med Hornady 350 grain, krutt som N-130 og N-133. 

 

Jeg har "trent litt"  med forsterket kulehold uten krymp ved å size hylsehalsen ca.5 mm. med size-dien til .45 LC.  

 

Hornady FTX .JPG

Patron A er en "Dummy" jeg har jobbet litt med.  Grunnen til kortere hylselengder med FTX-kuler er for at C.O.L. ikke blir for lang i rørmagasinet slik at en ikke får løftet opp en ny patron til kammeret. Min "Dummy" på 65,50mm. går i min rifle, men dersom patronlengden endrer seg i magasinrøret under rekylen kan det stoppe opp.

 

Hornady FTX 325 .JPG

 

For noen år siden testet jeg noen Partizan-kuler som manglet krymperille, jeg fikk krympet litt hardt likevel med Factory-crimp fra Lee. Var jeg ikke nøye med dette så krabbet kulene ut av hylsa under rekylen.  Dette kan være kritisk når patronen strekker seg i rørmagasinet og blir for lange til å komme klar fra magasinet, da står du der og ser dum ut. Trist hvis du skal forsvare deg mot farlig vilt eller en situasjon med  kritisk oppfølgingsskudd.

Test 3.JPG

Eg skal lade noen ftx kuler i orginale hylser og lurer egentlig på om bunn i dia lar seg dreie ned for å få krymp, eller om den må slipes ned ? Holder det å ta av 1,5 mm ?
 

Det er en die fra ett standard Hornady diesett. 

Link to comment
Share on other sites

KjetilL skrev (På 13.3.2022 den 13.31):

Jeg har ladet FTX med 51,90mm hylselengde og COL 66mm. Jeg filte av bunnen av en Lee factory crimp tilsvarende forskjellen i hylselengde ift std. Det gav en veldig god krymp som holdt COL selv etter flere runder i rørmagasinet.

Ladet med 50gr N-200 som gav 603 m/s.  Vær ops på at N-200 er sær på type tennhetter. Bytte fra Rem 9,5 til Federal 215 gav over 35 m/s økning. Opplever ikke i nærheten av denne forskjellen med feks N130. 

 

Link to comment
Share on other sites

Til info så behøver man ikke å endre noe på en Lee factory crimp, det man kan gjøre er å krympe uten å bruke hylseholder. Da blir hylsa dyttet litt lengre opp i dia, akkurat langt nok til at krympen havner på rett sted. Dermed har man fremdeles en umodifisert die som fungerer med begge hylselengder. Merk at dette trikset kun er for factory crimp die, da denne slipper patronen igjen av seg selv. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Liten rapport fra kronografering:

Ikke det helt store å skrive om, men hastigheter er jo litt spennende. Nå har jeg skutt opp til storviltprøven med Marlin mod.1895 GS, 18,5" løpslengde. Det blir med Woodleigh 405 grain på denne jakta i år. Woodleigh har som sikkert flere her inne har fått med seg brent ned og produksjonen har opphørt, synd. Nå har jeg endelig fått testet disse ladningene med Woodleigh over kronografen, jeg har brukt N-130 som jeg som regel ender opp med. Jeg har en del erfaring med mantlede kuler fra Remington 405 grain og Speer 400 grain samt Partizan 405 grain og Barnes i 400 grain, alle disse har blykjerner. 

https://www.robsoft.nu/databaser/laddatabas/

Robsoft oppgir en ladning med Woodleigh 405 grain med 50,0 grain N-130, hastighet v/0 = 570 m/s. Med samme rifle som min. Uten min vitenskapelige kompetanse så er 50,0 grain i denne kombinasjonen utenfor min komfortsone i en Marlin 1895 GS. Andre får trekke sine slutninger.

Her er mine resultater med Woodleigh 405 grain:

N-130, = 47,0 grain, tre skudd: 550 - 566 - 562m/s. snitt 559m/s.

N-130, = 48,0 grain, tre skudd: 572 - 574 - 580m/s, snitt 575m/s.

Jeg er fornøyd med 47,0 grain og vil stille med denne ladningen. 

 

Tidligere kronograferinger med sammenlignbare kuler og vekt:

Remington 405 grain, N-130, = 47,0 grain v/0 = 562m/s.

Partizan 405 grain, N-130, = 47,0 grain v/0 = 549m/s.

Partizan 405 grain, N-130, = 48,0 grain v/0 = 560m/s

Speer 400 grain. N-130, = 47,0 grain v/0 = 540m/s.

Speer 400 grain, N-130, = 48,0 grain v/0 = 556m/s.

Barnes Original 400 grain, N-130 = 47 grain v/0 = 564m/s.

 

Jeg har for noen av disse kulene prøvd N-133 og N-135 med noe høyere ladninger som viste lavere utgangshastigheter. 

Konklusjon med N-130 krutt er at de oppnår omtrent samme fart med nevnte ladninger, ganske stabilt. Forskjellen på trykk blir vanskelig å bedømme. Jeg har i skrivende stund på ca.10 år skutt 1843 skudd med min rifle, jeg fører en liten lade og skytelogg med denne rifla. 

Woodleigh.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vargen skrev (På 21.8.2022 den 10.35):

Til info så behøver man ikke å endre noe på en Lee factory crimp, det man kan gjøre er å krympe uten å bruke hylseholder. Da blir hylsa dyttet litt lengre opp i dia, akkurat langt nok til at krympen havner på rett sted. Dermed har man fremdeles en umodifisert die som fungerer med begge hylselengder. Merk at dette trikset kun er for factory crimp die, da denne slipper patronen igjen av seg selv. 

Da er slik die bestilt. Bruker du noe mellomlegg, eller er det bare

å plassere hylsa rett på stempelet ? 

Link to comment
Share on other sites

Skal lade 2 typer kuler i 45/70. Det er FTX 325 grain og Hornady 300 grain HP. Rifla er en Marlin GBL. Tilgjengelig krutt er Vithavouri N130. 
 

Planen er å bruke 46 grain bakom begge kulene.

 

Er det noe fare med dette ? Bør eg endre ladningen og hva fart blir det av dette ? 
 

samme kuler planlegger eg også å lade i 450 Marlin. Her er det en Sako boltrifle. Hvor høyt kan eg

gå med ladningene til denne ? 

Link to comment
Share on other sites

@Brosmebeistet46 grain N-130 med disse kulene er ikke overdrevet, de er trygge så lenge rifla ikke er over 100 år eller har skader. Vihtavuori oppgir startladning med Sierra FN HP 300 grain N-130 52,2 grain, maksladningen på 57,1 grain bør en være litt forsiktig med. Husk at Vihtavuori advarer om at ladningene er for moderne våpenmekanismer og ikke eldre Marlin mod. 1895 eller Trapdoor.

Sierra og Hornady 300 grain er stort sett like på en måte som en ikke bør ta mye hensyn til ang. trykk, homogen kule i samme vekt blir et annet kapittel. Jeg har ladet Hornady 300 grain med 53,0 grain N-130 og fikk v/0 = 610 m/s. med 18,5" løp.

Jeg anbefaler deg å ta en kikk på Hodgdon sin tabell:

Det jeg savner fra Vihtavuori er en mer "kundevennlig" tabell beregnet for Lever Actions slik Hodgdon har gjort. 45/70 Government er litt spesielt å være oppmerksom på, dette har Hodgdon tatt hensyn til, vi snakker om tre nivåer for dette kaliberet. Nivå 1: er for eldre og svakere mekanismer, trykk under 30.000 cup (En SAMMI-verdi oppgir 28.000 psi). Nivå 2: er for Lever Actions (nyere) Trykk under 40.000 cup. Nivå 3: er for moderne mekanismer som Ruger #1 og nyere boltrifler. Trykk under 50.000 cup. Hodgdon oppgir  trykk litt under disse verdiene.

Vi som bruker nye Marlin rifler er på nivå 2.

https://www.hodgdonreloading.com/reloading-data-center?rdc=true&type=54

Når man følger tabellen til Hodgdon på disse tre nivåene ved å følge samme kule og krutt ser vi hvordan forskjellen er på ladestiger og hvor mye trykket endrer seg med bare 3 grain mer eller mindre krutt. 

 

Edited by Vaquero
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vaquero skrev (3 timer siden):

@Brosmebeistet46 grain N-130 med disse kulene er ikke overdrevet, de er trygge så lenge rifla ikke er over 100 år eller har skader. Vihtavuori oppgir startladning med Sierra FN HP 300 grain N-130 52,2 grain, maksladningen på 57,1 grain bør en være litt forsiktig med. Husk at Vihtavuori advarer om at ladningene er for moderne våpenmekanismer og ikke eldre Marlin mod. 1895 eller Trapdoor.

Sierra og Hornady 300 grain er stort sett like på en måte som en ikke bør ta mye hensyn til ang. trykk, homogen kule i samme vekt blir et annet kapittel. Jeg har ladet Hornady 300 grain med 53,0 grain N-130 og fikk v/0 = 610 m/s. med 18,5" løp.

Jeg anbefaler deg å ta en kikk på Hodgdon sin tabell:

Det jeg savner fra Vihtavuori er en mer "kundevennlig" tabell beregnet for Lever Actions slik Hodgdon har gjort. 45/70 Government er litt spesielt å være oppmerksom på, dette har Hodgdon tatt hensyn til, vi snakker om tre nivåer for dette kaliberet. Nivå 1: er for eldre og svakere mekanismer, trykk under 30.000 cup (En SAMMI-verdi oppgir 28.000 psi). Nivå 2: er for Lever Actions (nyere) Trykk under 40.000 cup. Nivå 3: er for moderne mekanismer som Ruger #1 og nyere boltrifler. Trykk under 50.000 cup. Hodgdon oppgir  trykk litt under disse verdiene.

Vi som bruker nye Marlin rifler er på nivå 2.

https://www.hodgdonreloading.com/reloading-data-center?rdc=true&type=54

Når man følger tabellen til Hodgdon på disse tre nivåene ved å følge samme kule og krutt ser vi hvordan forskjellen er på ladestiger og hvor mye trykket endrer seg med bare 3 grain mer eller mindre krutt. 

 

Så egentlig kan eg gå rett på 52 grain i begge kaliber, til begge kulevektene. Blir spennende dette 😀

Link to comment
Share on other sites

Brosmebeistet skrev (2 timer siden):

Så egentlig kan eg gå rett på 52 grain i begge kaliber, til begge kulevektene. Blir spennende dette 😀

Eg har landet på 52grs N-130 til Hornady HP 300grs til jakta no i haust. Skutt vél 35 skudd uten åpenbere trykktegn eller andre problemer i min Marlin 1895 med 54cm løp.

Link to comment
Share on other sites

Av og til kan det skje små og store glipp. Tenker akkurat no på mitt forrige innlegg..

 

Skal ikkje begynne på utgreiing om korleis dette blei forveksla, men heller la bileta tale for seg sjølv.

 

Forøvrig synes det klart at eg må ladde ny jaktammo, denne gangen med N-133, evt. lavare ladning N-130.

DSC_0004.JPG

DSC_0003.JPG

Edited by Ekrekallen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

stigamundsen skrev (5 minutter siden):

Usikker på kva du refererer til... At du skyt litt høgt? Eller dårlige samlingar? Ellers alltid spanande å diskutere bøylebørser. 

Samlingane, først og fremst. Mykje bedre med litt lavare hastigheit. Og at eg anbefalte 52grs N-130 som god ladning til jaktammunisjon, sjølv om eigenstudiet viser noko ganske anna. Eg har rett og slett rota og vil korrigere.

 

Det er skote 2 og 2 skot frå benk, med justering mellom seriane. Best resultat fekk eg til slutt med 55grs N-133 og altså med 300grs Hornady HP.

 

 

Edited by Ekrekallen
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ekrekallen skrev (1 time siden):

Samlingane, først og fremst. Mykje bedre med litt lavare hastigheit. Og at eg anbefalte 52grs N-130 som god ladning til jaktammunisjon, sjølv om eigenstudiet viser noko ganske anna. Eg har rett og slett rota og vil korrigere.

 

Det er skote 2 og 2 skot frå benk, med justering mellom seriane. Best resultat fekk eg til slutt med 55grs N-133 og altså med 300grs Hornady HP.

 

 

Da blir det 50 grain n130 her og. Veit du farten sånn ca med slik ladning ?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
2 hours ago, Svyo said:

Hei! Noen som har vert borti de blyfrie kulene Sonic Ballistics hunt ? Ser de fins i .458 men har noen prøvd å lade disse til 45-70 ? Blir de problemer med disse i rørmagasin tro? Noen erfaringer ? :)

https://www.landro.no/nielsen-gun-parts/116901/sonic-ballistic-hunt-kule-458-305grs

Desse kan eg nesten garantere gjev for lang patronlengde til å gå i heisen i leveractions. Mogleg dei vil fungere om du ladar ei og ei patron manuelt.

Link to comment
Share on other sites

Eg har ikkje prøvd desse sjølv, for å vite sikkert må ein ha data på kulene. Leveractions har ikkje så mykje å gå på mtp. naselengde, eksempelvis i Marlin 1895 er maks naselengde rundt .45" eller 11,5mm. Ein har litt meir å gå på med nedkorta FTX-hylser, men ut i frå bileta av kula så tvilar eg på det er nok.

Link to comment
Share on other sites

Grunnen var egentleg att eg har kikka om de fins fleir alternativ enn tsx 300 grs som kan brukast i 45/70. Har forstae de slik att de er ei veldig god blyfri kule men syns dei var litt dyre, dessa frå Sonic var omtrent halv pris så eg blei nusjerrig :)

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Svyo said:

Ja de er sant, er nokk ikkje rette kula for ei bøylerifle med rør magasin. Hadde vell passa bedre i ein Ruger #1 :)


Ingenting i veien med å bruke spisse kuler i ei bøylerifle om man bare bruker ett skudd i kammeret og ett i magasinet. Det er jo ikke lovpålagt å fylle et magasin :-D
 



 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...