Jump to content

bobby

Members
  • Posts

    1,888
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Everything posted by bobby

  1. Jeg leste for en tid tilbake i "Vapen" om en svensk som nermest var proff innen toppjakt. - Hans favoritt og den som oftest ble med i skogen var en Tikka m55 i kal .222 Rem
  2. bobby

    Ny heirloom-hagle :)

    Måtte dra litt på smilet, fikk meg å tenke på det gamle uttrykket :"Engelsk Bil"
  3. Løp å kjøp. 100 kr pr smell,.. ja, vi har mye å takke EU og Von ditt å datt Leyen for
  4. Man skal kunne kjøpe ammunisjon også om man har lovlig uregistrert hagle, så fremvisning av betalt jegeravgiftskort mener jeg fortsatt gjelder.
  5. Om jeg vore i slaget for å bytte min gamle 94 (.30-30), ville jeg gått for denne. Den gamle traveren behøver løpslengde iaf om man vill lade den lovlig til hjort.
  6. @Skrueråmuttere Den CrossLocken jeg viste til lenger opp lar seg lett rengjøre under springen der også mekanismen er helt åpen - forøvrig også med god funksjonell bukåpner. Ble kåret til "Årets Kniv" i sin tid.- Men, den er ikke av de helt letteste
  7. Jeg anser at en allsidig kniv tenkt for jakt bør ha "noe" drop-point og ihvertfall ikke med bøyen på spissen feil vei som den 110 buck, lettere å punktere vom/tarmer ved bruk av et slik "rispigt" blad - ellers liker jeg skjerpen og stålet i knivene fra denne produsenten som slår det meste jeg sett. Litt OT kanskje - Lette kniver var det jo...
  8. Jeg har også måtte inse realiteter, har små kompakte Leupold på begge mine lever. Fast 2,5× på min 45-70 Marlin og sidemontert liten variabel på Win 94.
  9. Min beste i denne kategorien er Buck CrossLock.
  10. Et flott kaliber som i prinsipp blitt "obselete" med ytelse som ligger mellom .358 Win og 35 Whelen...kanskje nærmere den sistnevnte. Artig og leseverdig dog at herrer Elmer Keith og Whelen også her lovpriser bruk av de tyngre kulene (250 grs).
  11. Er kolbekammen påbygget eller reparert på den kal 20? Kan se ut som den er limet-men mulig jeg ser feil ...
  12. Med halvauto på skytebane være seg rifle eller hagle, blir du og din håndtering av våpenet lagt mere merke til med noe mere kritiske øyne - mitt inntrykk iallefall. Det I seg selv bør være grunn til bruker å være ekstra nøye til sin egen opptreden ved bruk av halvauto. Jeg var selv jegerprøve-lærer i en periode og hadde stor glede i å undervise elever i håndtering og sikker bruk av diverse typer våpen, men opplevde desverre å bli kritisert av mine kolleger at dette kunne gjøres enklere..."én rifle og én hagle var plenty" for opplæring. Jeg ble noe frustrert og sluttet etterhvert. Om hvordan kvaliteten på opplæring er idag er jeg usikker på...varierer sikkert fra sted til sted, men spesiell opplæring for bruk av halvauto?? - Ikke om undervisningen på generell bruk av våpen er kvalitetssikret.
  13. Steiner Wildlife Pro 8x30 er den jeg har, - kjøpt på tilbud/kampanje, husker ikke daværende pris, men var da betraktelig billigere enn noen av de andre kjente tyske. Mener det var 30 års garanti også...hvor den nå ligger. Men som sagt: i forhold til Leicaen stor/tung og ligger som regel bare på et bord klar for studie av fugler på "brettet" eller ved stranden.
  14. Min Leica Trinovid 8x20 er med på store som små turer - lett, kompakt. Beste kikkert er den som blir med deg og ikke stående igjen hjemme. Steiner...jeg kjøpte en 8x30. Fin optikk, men litt for stor, Leicaen gjør samme nytten om ikke bedre.
  15. Oj... setter denne i en egen klasse - kjenner litt på ha-begjær i magen gitt
  16. Selvsagt er det uproblematisk på avstand du nevner og "herrarna" har sikkert såpass selvdisiplin og erfaring at de holder igjen på for lang avstand...og det er vel dette ømme punktet redaktøren av boken berører. Forøvrig synes jeg han er en meget habil forfatter med både kunnskap og erfaring, ser ingen direkte feil i det han skriver om dette heller,...men nu var det kuler det gjaldt.
  17. "Urein skuddlinje Hvorfor noen kuler er mer stabile enn andre Rundnesede og spisse kuler. Vi tar utgangspunkt i tre kuler .308. To rundnesede kuler med vekter på henholdsvis 14,2 gram og 11,7 gram og ei spiss kule på 11,7 gram. ....Hvis vi skal gi en generell beskrivelse av de to (rundnesede) kulene stabilitet, og alle hensyn er tatt både for og imot, vill 14,2 grams kula ende opp som soleklar vinner. Den er nesten dobbelt så stabil som den lettere, 11,7 grams rundnesede. ...Og når vi igjen summerer alle forhold som taler for og imot, er den spisse kula dårligst av alle. Ei rundneset 11,7 grams kule påvirkes mindre av kvist enn ei spiss kule. Men samtidigt er den bare halvparten så stabil som ei 14,2 grams kule" - puhh,.. sitatet er fra en artikkel i boka Bedre Jakt av Tor S. Halvorsen. Jeg har ikke tatt med alle utregninger og forhold...bare konklusjonen.
  18. Valg av kule er viktig - som alltid, og i alle kaliber. Skulle tro, utifra det du skriver - at din jaktkammerat benyttet (300 grs) hulspiss på dette rådyret og da (kan) det bli litt grisete. Litt trist dette, for min erfaring med denne patronen/kaliber er det motsatte. Fine hull og som regel minimal ødeleggels av kjøtt. Jeg har i storparten av min jeger-karriere benyttet meg av gamle trotjeneren i .30-06,- men oppdaget i senere tid gleden over å jakte med leveraction, selv om man begrenser sine skudd til, helst under 100m. Jeg har også en smekker Win 94 i kal. 30-30, men dessverre lite i bruk på praktisk jakt da den krever sidemontasje ved bruk av kikkert og kjenner meg ikke helt komfortabel med bruk av jernsikter være seg "buckhorn" eller jaktdiopter,- gamle øyne Min kombi blir også lite brukt, mest for dårlig samskyting mellom rifle/ hagel løpene - spesielt når kikkert benyttes. Så mitt råd til en smekker rifle til kun rådyrjakt er liten, kompakt leveraction i 30-30 Win, 44 Rem.mag eller en Marlin 45-70 lovlig for alt.
  19. Litt av en historie bak den børsa @Haavard . 60 elg er ikke å kimse av - må vel kunne si at både rifla og den eminente patronen 06, har gjort jobben og bestått med glans. Den jeg kunne overtatt fra min kusine var mere en del av historien til dens opprinnelige og originale eier, en onkel som han arvet den fra. Han var krigs-seiler som opplevde å bli torpedert to ganger - overlevde første gang på en flåte i hele 48!! døgn - 2.gang, flåte i 12 døgn. Omtalt i flere bøker denne karen. Han bodde i Aure på Nordmøre - en plass og mennesker jeg selv har blitt glad i og fått oppleve fantastisk hjortejakt i over 10år tilsammen med med flotte jaktkammerater. Jakt var nok likevel ikke den store interessen til denne krigsseileren-jo, han skjøt sikkert en hjort i ny og ne til "matauke" inne ved sin seterbu, men den store "hobbyen" var å ligge i naustet og bevake ulovlige? utsatte garn etter laks - at den lokale lensmannen beslagtog garn var nytteløst- han kjøpte straks nye og fortsatte med sin hobby... slik har jeg iallefall blitt fortalt. Jeg har sikkert fortsatt mulighet å ta over dette våpenet,..men én .30-06 får nok holde for min del
  20. Tja,..logikken kan jo være å bruke samme kule/kulevekt til Alt. Mitt eget valg for 06'en er en tung RN 220 grs Woodleigh (V0 720 m/s) som med hell har blitt brukt under en rekke år. Jeg har (desverre) selv ikke jaktet på Reinsdyr, men en kompis som jeg også ladet samme kule til, var så fornøyd med denne at han tiltross mot mitt forslag til en lettere 165 grs -(en ypperlig allrounder for .30-06 )- likevel ville ha den tunge kulen også til reinsjakta...som fungerte bra.
  21. Husqvarna gjorde noen modeller for eksport, fremst tenkt for USA og Canada , men også Afrika. Én av disse modellene var en prisbillig og noe enklere utgave (mod.2100) og var bl.a helt uten nettskjæring.
  22. Jeg kunne fått en slik gratis av en kusine - syntes den var helt grei å skyte med på frihånd, kanskje grunnet 60cm pipe. Min egen M 70 også i.30-06 har litt kortere (22"pipe) Den hadde nok ikke gått mange skudd og blånering var som ny. Med god støtte i benk presterte den helt greie 3skudds grupper,..selv om lang lukketid og ikke verdens beste avtrekk. Jeg åpnet, inspiserte og gjorde bl.a rent inne i slutstykket, da jeg senere tørrklikket med den fikk jeg tendenser til oljesprut i øyet. Som gammel hjemmelader ville jeg ikke ta sjanser med ev hylse-separasjon og gasslekkasje bakover mot ansikte/øyne. Min Winchester virker tryggere mht dette, har opplevd dette et par ganger og uten å merke noe som helst ubehag. Det var I begge tilfeller snakk om kun delvis separasjon ved hylsehode. @Haavard... har denne ikke nettskjæring på kolbe?...litt vanskelig å se utifra bilde.
  23. S 55 er flotte hagler, smekker og med god balanse. Du bør kunne få 5-6 K,- om ikke skade på kolbe er av alvorlig art.
×
×
  • Create New...