Jump to content

bobby

Members
 • Content count

  1,157
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

bobby last won the day on April 2

bobby had the most liked content!

Community Reputation

94 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Om "orming" forekom og ble gjort i praksis vet jeg ikke, men er vel ikke helt usannsynlig. At det forekom mye overtro mht drepeevnen hos våpen, og da spesielt hos hagel-geværene skal være sikkert. Det er ganske lenge siden jeg var en liten pjokk, men jeg husker min far var misfornøyd med en amerikansk hagle han hadde, med boltlåsmekanisme som han mente hadde (meget) dårlig drepeevne. Til tross for mine ønsker og bønner om å beholde den ble den,.. til min fortvilelse solgt,.. den "drap itj"! Overhørte et resonnement omkring Krag Jørgensen da den ble forbudt som våpen på storvilt.(var det -74) - Som svar på hvorfor, svarte en at; "den er for farlig,.. den går FOR LANGT". Vi vet jo også at når viktige personer som til dømes Karl den12 og Herr Sinclair (ved Kringen) skulle tas av dage, så var det sikrest med sølvkuler.- Så rifler var vel også med i dette bildet.
 2. Var det kammerets lengste sitat ever. En halv bok😋 Noen får nermest sparken av våre moderatorer når de siterer for mye etter deres objektive vurdering.
 3. Bare synd at ute i distriktene er det ofte kun jegertrap som tilbydes,.. en eller to dager i uken 🤔
 4. Du kan selvsagt bruke choken med 4 strek (imp.cyl) og lykkes bra med den,- beror litt på hvor hurtig du skyter,- men jeg tror nok hovedknuten mente den med 3 strek (mod./halv). Det er vanligvis chokenes "virking" med blyhagl man tenker på og som indikerer graden av choke/trangboring.- Stålhagl beregnes skyte en grad/hakk trangere. "Tommelfinger-regelen" er at halv boring (3 hakk/strek) er det "trangeste" som rekomenderes ved bruk av stålhagl. Det er likevel når du prøver kombinasjoner av choke og patroner på papp at du virkelig "finner ut". Lykke til.
 5. bobby

  Boltrifle i Grovt kaliber

  I min Marlin er det kun ved bruk av 300 grains HP kuler som det kan være antydning til kiling, men fungerer bra også de når de får litt "av-fasing" eller avrunding ytterst på kant av blyet,..dette og litt mere resolutt håndtering av bøylen. Nå bruker jeg selv ikke 300 grs til jakt, - kun til trening,- synes tverrsnittbelastning (SD) blir for dårlig. Hvorfor ikke finne gode 350-405 grs kuler som fungerer 100% i din Marlin og fortsette med denne til gris? 350 grs FP eller RN Hornady skulle jeg tro være god medisin både mtp funksjon og virking. Ikke mye som slår en Leveraction mht rask repetering.
 6. bobby

  Beretta sp vs rizzini

  @culot ..bodde en större del av mitt liv Sverige (Gbg).- Svenskarna körde ju Volvo o sköt Beretta 😊 Jag trodde jag förstod bättre ock höll mig undan båda delarna,.. körde själv Opel, Ford o Dodge. Köpte ock jagade med en SKB 200,.. en härlig side by side som jag fortsatt ångrar at jag bytte bort. Flyttade senn hem til Norge,- lite mera vuxen nu och med min svenska fru (vackraste flickan söder om Dala-älven) och familj.- Kanske også lite mera förståndig för nu blev det båda Volvo ock Beretta 🤣 Volvoen är borta, men Beretta 687 är kvar ock förblir i min ägo "to the bitter End" 😎
 7. bobby

  Beretta sp vs rizzini

  Mulig kvaliteten på Rizzini har blitt bedre på senere tid. Nå har selve navnet blitt brukt av flere,- iaf av to forskjellige produsenter. Å sammenligne kvalitet på produkter stemplet Rizzini (eller Fausti) med en Beretta, mener jeg likevel blir feil. Beretta har noen hundretall års forsprang på de fleste konkurrenter (alle faktisk), med erfaring og bygging av kvalitetsvåpen. Noe som bl.a. gir seg utslag i en uovervunnet slitasjestyrke og levetid på et Berettavåpen.
 8. bobby

  Uoffisiell «småviltprøve»

  Enig! Jeg synes du er godt i gang. Du er på banen en gang i uka og har "stødig progresjon".- Jeg tolker det som at du har stor interesse for dette, og tar skytingen med hagle seriøst. Du skriver ikke om ant treff du har til vanlig, men ligger du på +/- 20 duer (av 25), så har du kommet langt, - ligger du som regel over 20 treff,.. og blir skuffet om ikke,.. er du allerede god. Har du tilgang til å skyte Sporting, så er det som andre også skriver fin trening mtp variasjon og double på duene. Slik jeg tolker deg er din interesse og motivasjon for god hagelskyting likevel det å kunne levere gode jaktskudd. Da vil også dette med å beherske (til en viss grad) forskjellige skyte-teknikker være nyttig i praktisk jakt. Akselerende sving og "follow trough", er vel den mest vanlige (og sikreste) metoden.- Medfølgende fremforholdning, benyttes også av noen (t.eks høye skudd på gås).- Punktskyting i visse situasjoner der tiden er knapp,.. men vanskelig synes jeg. Som du skriver, god fluktskyting er "utfordrende" og helt utlært blir man aldri, men det er jo så forb**ket moro å hele tiden prøve å bli litt bedre ... 😎
 9. Har ingen egen erfaring med drivjakt på gris,- men..etterlade ? "The rifle that you load on Sunday and shoot all week" 😎. - Nåvel, denne uttalelsen var riktig nok myntet på Henry i kal 44-40. Ser likevel ikke riktig for meg en situasjon der en Marlin i .45-70 ladet med 5st patroner og gode kuler ikke skulle rekke til. Win mod 94 i .30-30 kan lades med 7 patroner og om penetrasjon er 1.prio for dette kaliber, så finnes Nosler Partition 170 grain.
 10. bobby

  Sota hylser i 3006

  Standard ladning i .30-06 og 180 grain forskjellige kuler har i alle år vært 57,1grs N-160. Dette har gitt V/0 på +/- 820 m/s. Ladningen 57,1grain var Vitauvoris Max i gamle ladetabeller, men den har som sagt fungert bra også med forskjellige batcher krutt. N-160 er et fint krutt for bruk i .30-06 (selv om det soter litt mer enn t eks Norma 204), - bruker det også for de tyngre 220 grain kulene.
 11. bobby

  Altspisende halvautohagle

  @Mix Kommentarer og oppgulp av denne typen tilfører ikke tråden eller forumet noe.- Forstår at du ute etter å fornærme og "forsure" stemningen her inne, men har du ikke annet å komme med er det bedre å holde fingrene borte fra tastaturet.
 12. bobby

  Altspisende halvautohagle

  Ulempen er,- foruten en lengre låskasse og et tyngre og mer "uhåndterlig våpen -, også at bevegelsen i sluttstykke og lademomentet blir lengre i en 12/89, selv når du skyter med 12/70 eller 12/76,.. som er den ammo du i 99,99% av ditt jegerliv sannsynligvis kommer å bruke. Det lange kammeret i en 12/89 vil også kunne påvirke skuddbildet negativt ved bruk av mer "normale" patroner. Om du derimot skal ha et våpen som i første rekke skal brukes i jakt på Gås/sjøfugl,- kan en halvauto i 12/89 forsvares (pga blyforbudet).
 13. bobby

  Cowboy action shooter tips

  Jeg lurer også på,.. ikke hva som er penest, men som er godkjent for bruk. Er en Win. mod 94 (kal. 30-30) med åpne sikter - skur/korn, eller med diopter tillat,.. eller hva med en vanlig Marlin lever action? Jeg har en .357 Ruger Blackhawk Single action, eldre type (som også gir 4 klikk), men med stillbare (micro) sikter,- er den dermed IKKE godkjent ?
 14. bobby

  Franchi falconet sb precision, sikte

  Kan du ikke bare prøve litt forsiktig (beskytt kornet med fille eller noe) med en tang, - ofte er de gjenget. Jeg ville beholdt det originale kornet på, liker blanke og litt store korn.- Er jo snart røde plastkorn på alle hagler😣... som lett kan lede til "feil fokus", slik at denne blir på et for dominerende korn og ikke der den skal være,; nemlig på leirduen eller fuglen. Om du har problem med øyedominans kan likevel Easyhit være en god ide.
 15. bobby

  6,5x55 - Coal og friflukt spm.

  Hei Kulehold bør være som kaliber, i dette fall min 6,5 mm.- Selv vil jeg ha en friflukt på ca 1,5mm, men godt hold er viktigere. En litt lang friflukt påvirker ikke presisjonen negativt, er nå min erfaring.
×