fluefiskern Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 (edited) Hvordan blir maten hvis man tilbereder umørna kjøtt ? Fint hvis man kan skyte ett dyr første dagen og spise det hele helga Det er jo så sykt mye forskjellig knall god mat man kan lage ved hjelp av bål, alufolie, bålstativ med gryte/grillrist og ett trådløst steketermometer. Må jo si langtidsstekt rådyrlår som er innbakt i alufolie med smør og div krydder, gravd ett stykke ned i askehaugen på bålet høres godt ut det samme gjør grilla harelår/rådyr spareribs, viltgryte med alt muligt fra fugl til elg oppi Tilbehør som potetbåter, gulrøtter, løk med litt smør og krydder, kan man jo pakke inn i alufolie hjemme før man reiser på tur. Det holder seg jo fint hele helga Edited December 7, 2017 by fluefiskern Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Når dødsstivheten setter inn skal du vel ha rimelig gode tenner for å komme deg igjennom. Har aldri prøvd, men de blir f... så stive, dyra. Før det er det mørt, men smaken forbedres også av modning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluefiskern Posted December 7, 2017 Author Share Posted December 7, 2017 Okey hvis man tilbereder kjøttet før dødsstivhetet kommer a ? Hvor lang tid tar det egentli før dødsstivheten kommer ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluefiskern Posted December 7, 2017 Author Share Posted December 7, 2017 Hvilke type dyr er det som ikke trenger mørning ? Går jo ann og legge lavvuturene i områder der man kan jakte mat som ikke trenger mørning Trur viltet vil gi meg en større glede på den måten, enn og havne i fryseren hjemme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Fra et par timer, litt avhengig av muskelaktivitet før død og sånt. På topp rundt 12 timer etter død. Før det er det mørt, men ikke like godt som etter modning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluefiskern Posted December 7, 2017 Author Share Posted December 7, 2017 (edited) Smaker det mye dårligere? Det er vel fortsatt godt kjøtt ? Det må nesten utforskes hvordan resultatet blir av det, engang i fremtiden Med denne, kunne man jo laga viltgryte for 4 mann i 2dager iløpet av de første timene man er på tur, hvis man er heldig med jakta http://www.trigonor.no/sport/friluftsliv/kokeredskap/bålgryte-emaljert-15-l-8245-p0000014232 Edited December 7, 2017 by fluefiskern Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Jeg har aldri prøvd, men det sies at smaken heves en del av modning. Det er vel bare å gi det et forsøk, så finner du vel fort ut av om du liker det eller ikke. Det ville ikke overraske meg om opplevelsen veier opp en del for litt svikt i smaken. Lettere å merke sånt hjemme med en ålreit rødvin og ringerikspotet enn i skogen med bålrøyk og stjernehimmel over. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladebenken Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 (edited) 22 minutter siden, erikraude skrev: Fra et par timer, litt avhengig av muskelaktivitet før død og sånt. På topp rundt 12 timer etter død. Før det er det mørt, men ikke like godt som etter modning. Nei, det er direkte feil, mørningsprosessen består i nedbryting av muskelfibre på enzymnivå, hvor fort dette går avhenger i hovedsak av pH og temperatur. pH i slaktet gis av glykogennivået i musklaturen før avliving, er glycogennivået lavt som på ett stressa dyr blir dødsstivheten svakere og det går lengre tid før dyret blir mørt pga pH verdien i musklaturen da gjør at enzymene jobber saktere. Nå er det lenge siden jeg lærte dette på skolen så fant frem en artikkel som beskriver litt: https://forskning.no/blogg/kjottforskerne/tilfeldig-om-biffen-du-kjoper-er-mor Med andre ord, kjøttet er IKKE mørt før rigor mortis intreffer. Når det er sagt, så er det ingen problem å tilberede umørna kjøtt. Smaker jævlig godt det ute i det fri. Edited December 7, 2017 by ladebenken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Min erfaring forteller meg at helt ferskt kjøtt er mørt (som i enkelt å skjære opp og tygge). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluefiskern Posted December 7, 2017 Author Share Posted December 7, 2017 Okey, hva er din erfaring på smak ? Hvilke type dyr er det du har prøvd ? Nå driver du og åpner en ny verden for meg @Chiefen.v-2 En god rødvin og ringerikspoteter kan man jo ha med på turen også, i de rette områdene så trenger man ikke og gå så langt ifra bilen før man slår opp camp. Da er det jo lett og ha med seg endel forskjelligt utstyr for comforten sin skyld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Hjort indre og yttrefilet, omtrent rett fra varmt slakt og på grillen. Smaken er litt tam samenlignet med velhengt kjøtt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 (edited) Og du må nok bygge en sånn kjøkkenpickup som han på tv hadde.. Helt villt het vel serien. Edited December 7, 2017 by Chiefen.v-2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluefiskern Posted December 7, 2017 Author Share Posted December 7, 2017 (edited) Hva med fugler og hare ? En kjøkken pickup hadde gjort seg, men trenger man egentli så mye mer enn ett bål, ett stativ med gryte eller en rull med alufolie ? Edited December 7, 2017 by fluefiskern Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erikraude Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Fuglefilet på bålet ganske umiddelbart etter felling har jeg gjort noen ganger. Det funker fint. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluefiskern Posted December 7, 2017 Author Share Posted December 7, 2017 (edited) Hvilke typer kjøtt er det folk har spist helt ferskt og kan si er verdt å tilberede ferskt i skogen? Hvis man er 5-10stk, er det verdt å helgrille ett nyskutt rådyr over bålet i skogen eller på hytta? Edited December 7, 2017 by fluefiskern Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjrckd Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Ikke noe problem så lenge det er samme dag som dyret skytes. Jo raskere det kommer på varmen etter fall jo bedre (vel, de obligatoriske 80+ døgngradene er best..). Husk at man i de aller fleste delene av verden spiser kjøtt som overhode ikke modnes ettersom dette ikke lar seg gjøre av rent praktiske årsaker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluefiskern Posted December 7, 2017 Author Share Posted December 7, 2017 Du dæven, nå tenker jeg det er noen som kommer til og bli overaska over fremtidens turmat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vargen Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Teori om enzymer er fint, men praktisk erfaring er at helt ferskt kjøtt går fint å spise. Har egen erfaring med sau, elg, rype og brunnakke samt en hjelkjørt hare på ferietur i Sverige en gang. Det blir kanskje ikke noen kulinarisk høydare, men ikke forferdelig seigt heller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulvehyl Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Har spist låret på en rådyrkilling dagen etter felling, smakte skikkelig bra, men jeg var skikkelig sulten og det hjelper alltid på hvordan ting smaker. Sulten er den beste kokken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Indrefileten av hjort og elg har jeg spist mange ganger noen timer etter at dyret er felt. Og også noen ganger dagen etterpå. Og det et alltid super mat. Tradisjonen vår er at indrefileten ikke skal ut av skogen , men spises i jaktbua vår. Og det er alltid godt... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 På tur smaker jo tørr kneip med svett Firstprice gulost på godt😊 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreasv Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Kjøtt smaker best i skogen. Mørning/modning er fine greier, men spis nu ikke posesuppe når det henger 50 + kg med kjøtt utafor koia. Jeg vill slå et slag for bringe. Beste kjøttet på hjortevilt. Kanskje nest best etter indrefilet, klarer ikke helt å bestemme meg. Kokegrop er en metode å lage mat på tur som er helt fantastisk. Lag mat og kos deg på tur. Andreas 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruger #1 Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Har skutt "ville" høns på Filipinene med luftgevær, som gikk rett i gryta. Ingen usmak, eller tyggemotstand på de. Har også gjort det samme på ukeslange rypejakter, med både fugl, og hare. Reinsdyr og hjort er også prøvd, uten noe å utsette.. Den tørre kneipen ble dyppet i sausen, og smakte himmelsk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbdg Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 Har spist trost og duer rett fra lufta. Smaker himmelsk Fersk indrefileet fra elg og rådyr er heller ikke vondt Nyretappen kan være verdt å prøve Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fluefiskern Posted December 7, 2017 Author Share Posted December 7, 2017 Men dette er knall da er det bare og glede seg enda mer til man får satt igang skikkeligt med den nye hobbyen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elgjaeger Posted December 8, 2017 Share Posted December 8, 2017 Dersom du ikke skyter hjertet i stykker er det fint å spise uten mørning, omtrent som indrefilet. Griller alltid elghjerte samme dag elgen er skutt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted August 29, 2018 Share Posted August 29, 2018 Indrefilet av villrein, helst kalv er snadder. Den er så mør at den trenger ikkje å henge. Har prøvd å steike kjøtt frå elg som er ganske ferskt men det vart sprettballer... Før vart det alltid stekt lever på hyttene inne på fjellet når dyr var felt, men det skal du helst ikkje ete og i hvertfall ikkje frå eldre dyr... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted August 29, 2018 Share Posted August 29, 2018 (edited) På 7.12.2017 den 18.27, ladebenken skrev: Med andre ord, kjøttet er IKKE mørt før rigor mortis intreffer. Og hvordan får du til å bevege armer og bein da, tro? Mørningsprosessen er egentlig det samme som skjer i millioner av celler i kroppen vår hver eneste dag. Når cellene dør, frigjør cellenes "sjølmordsdel" enzymer, som løser cellene opp i mindre deler, som da kan brukes på nytt som byggesteiner i kroppen. Det er derfor vi trenger veldig lite proteiner, unntatt hvis vi skal bygge opp mer kroppsmasse (se kroppsbyggertråden under OT). Under den første delen av denne nedbrytingen blir muskelfibrene hardere, dødsstivheten. Så løses de hardeste muskelfibrene opp (se forskningsartikkelen), og kjøttet blir mørt. Denne prosessen må IKKE forveksles med nedbryting av organisk materiale vha. mikroorganismer, forråtnelse. Om høsten inneholder viltkjøtt mye naturlig konserveringsmidler (oksalsyre fra tyttebær, f.eks.), og hvis man ikke har kontaminert kjøttet under slakteprosessen, kan rype, skogsfugl, elg og rådyr praktisk talt henge til man kan ete kjøttet med skje. Under denne prosessen endrer selvfølgelig kjøttet smak, og "viltsmaken" (tillært!) kommer tydeligere fram. Omtrent det samme skjer når vi graver/raker kjøtt og fisk, melkesyrebakteriene "bekjemper" andre mikroorganismer, og gir næringsmidlet "ny" smak, og salt reduserer vannaktiviteten. Kjøtt fra vilt (og slakta tamdyr) skal være mørt, mens fisk skal være i rigor, "fast i fisken". Noen fiskearter (kveite, breiflabb, uer) har kjøtt som likner på kjøtt fra fugler og pattedyr, og kan lagres lengre. Hvis man skal prosessere fisk, er det en fordel å gjøre det før dødsstivheten inntreffer, "pre-rigor-filetering". For å komme tilbake til spørsmålet: Vi koker ofte sodd på nyskutte dyr, og det er mørt, men smaken er kanskje mer som kjøtt fra tamdyr. Edited August 29, 2018 by Jegermeistern 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted August 31, 2018 Share Posted August 31, 2018 I Sør Afrika og Namibia spiste vi hver dag kjøtt fra dyr som var skutt enten tidlig samme dag, eller dagen i forveien. Springbuck, oryx, duiker, steenbok og impala var mest populært til camp meat, og alt smakte supert Stort sett ble det stekt eller grillet i forskjellige varianter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted August 31, 2018 Share Posted August 31, 2018 Samenlignet med ekspertisen her inne gjør de jo absolutt alt feil med kjøttbehandling i det sydlige Afrika... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted August 31, 2018 Share Posted August 31, 2018 1 minutt siden, Chiefen.v-2 skrev: Samenlignet med ekspertisen her inne gjør de jo absolutt alt feil med kjøttbehandling i det sydlige Afrika. Likevel smaker det fantastisk, og er mørt! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted August 31, 2018 Share Posted August 31, 2018 Ja, snåle greier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.