Jump to content

Nybegynnertabbe...


Kråkejegern

Recommended Posts

Hei.

 

Har søkt litt i forumet på "Primer" for å se om der er noen som kanskje har gjort samme nybegynnertabben som meg selv. Jeg klarte nemlig å sette i primers i hylser som jeg ennå ikke hadde trimmet.

 

Problemet mitt da er at med mitt Lee utstyr ikke får til å trimme hylsene fordi jeg er redd trimmeren kanskje vil detonere primeren... Jeg tør heller ikke fjerne primeren slik jeg fjerner brukte primere. (med dien).

 

Finnes det en annen måte å få bort primeren på? Ville det kanskje være galskap å putte de tomme hylsene med ny primer i, i geværet og trekke av? Eller må jeg rett og slett bare kaste hylsene og glemme å få de ladet?

 

Svar mottas med takk! :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Maxlengde er 55,0mm. Trimmelengde er 54,8mm.

 

Mål alle hylsene hver gang. Sett skyvelæret på 55,0mm og se om hylsene går mellom kjeftene. Har du en haug med hylser fra samme pakke/lot er det fornuftig å trimme alle på en gang, slik at du har oversikt over hvor mange ganger du har trimmet dem. Med alle hylsene trimmet til nøyaktig samme lengde har du også potensielt bedre presisjon, om enn muligens marginalt. Poacher kan nok akkurat dette relativt mye bedre enn meg, så fyll inn korrekt/utfyllende info om du vil Herr Präzisionsobermeister Poacher.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Press ut de nye tennhettene.

I går oppdaget jeg har jeg hadde for lite kule hold etter at jeg brukte collett dien, da var det bare å presse ut 300 nye hetter.

Ikke en eneste gikk av, men man trenger ikke å være så veldig brutal for da kan det tenkes at de kan gå av.

Har presset ut hundrevis av hetter uten at de har gått i lufta.

Link to comment
Share on other sites

Jeg måtte presse ut en del tennhetter her rett over nyttår etter at jeg hadde fått brotsjet nytt kammer på løpet og det var trangere så hylsene måtte presses mer, og da som en test prøvde jeg å provosere frem at hettene skulle gå av, brukte så klart verneutstyr som hansker, briller og hørselvern, på gode 50 hylser med "brutal" pressing skjedde er ikke noe, så oddsen for at de går av om du er forsiktig er nok heller minimal. Jeg brukte da en Hornady LNL presse (nei, der var ikke nye hetter i hettemagsinet eller krutt i kruttmålet under denne operasjonen) og forester benchrest die.

Link to comment
Share on other sites

Joro,

Det er ikke så mye futt i dem, men alt er relativt. "Normalt" vil "futten" gå oppover og ut av hylsemunningen, MEN glem ikke Murphy!! Dette er jo ikke den "normale" måten man setter av en hylse på så "ting kan skje". Som du ser fra andre går det an å presse dem ut, men jeg antar at det gjøres meget forsiktig, dvs ikke en brå dytt med spaken, rolige bevegelser er nok å foretrekke.

 

Dessuten ville jeg IKKE stått bøyd over pressa! Blåsen, eller det meste av det, vil gå oppover! Du risikerer også at hetta går av når den nesten er ute og da kan det blåse litt både her og der. Igjen, det er ikke så mye eksplosiver i hver hette, men det som er av "pang" er innkapslet i metall og det kan løsne metallfragmenter som kan fly gjennom lufta. Det er ikke meningen å skremme deg, men mere å bevisstgjøre på muligheter og risiko.

 

På grunn av risiko for metallfragmentger på vidvanke og smell ville jeg ha brukt verneutstyr, just in case!'

 

Viktigst vernebriller eller helst et visir av den typen man bør bruke når man jobber med vinkelsliper! ( Skriver "bør" for alt for få gjør det når de jobber med vinkelsliper! ) Øynene KAN IKKE REPARERES!!!!

 

Neste er hørselvern, ØRENE KAN IKKE REPARERES!!!

 

Deretter ville jeg hatt solide arbeidshansker.

 

Skytterjakke om du har, evt jaktjakka med tykk genser under som beskyttelse "hvis"! Tenker mest på flygende biter av hetta. Disse vil nok ikke drepe deg for å si det slik, men ubehag og kløe må nok påregnes om en liten bit av hetta går inn i huden.

 

En buff eller et solid skjerf for å beskytte halsen.

 

Og da tror jeg vi begynner å nærme oss et OK fra HMS ansvarlig :lol:

 

Summen av dette for min del er at jeg ville ha fyrt av hettene i våpenet og heller tatt kostnaden ved å kjøpe nye hetter! Det blir, synes jeg i allefall, for praksamt å presse dem ut. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Jeg begriper ikke hvorfor man må ha ut tennhettene for å presse hylser? Hvorfor må man det?

 

Egentlig forstår jeg ikke hvorfor man gidder å trimme hylser hele tiden heller, iallefall ikke om en ikke vet at de er for lange. Sannsynligheten for at det skal skje noe galt med 55.5mm lange hylser i et 6.5x55 kammer er minimal, og sannsynligheten for at hylser skal bli 55.5mm lange uten overdreven helpressing er også minimal. Og en kan enkelt sjekke lengden, mye enklere enn å presse ut XY tennhetter.

 

Alle som sitter og lurer på hvor farlig det er, eller legger ut om hvor nøye man må være med sikkerheten, eller hvor mye det smeller når en tennhette går av bør etter min mening skyte en ved første anledning. Det er mye bedre enn å sitte å anta ting og spre det som sannhet, og veldig enkelt.

Seriøst, det er bare å skyte en.

 

K

Link to comment
Share on other sites

M67,

Grunnen til at man presser hylsene før man setter inn hettene er rett og slett en ekstra sikkerhetsbarriere. Ikke noe annet enn at både bukseseler og belte er tryggere enn bare det ene.

 

I mitt svar forutsetter jeg at trimming anses som nødvendig av trådstarteren. Min erfaring er i likhet med din også at trimming er noe man slett ikke driver for hver omlading av hylsa. Men "MÅLING" av hylser gjør jeg hver gang! Ikke nødvendigvis alle men et lite utvalg for å konstatere at hylser i samme LOT holder sånn noenlunde de samme dimensjonene!

 

Jeg antar faktisk også at det er forbundet med gaske liten fare å trime hylser med hetta i! Ikke mye som skulle tilsi at hetta skulle gå av på grunn av trimming av halsen. Men jeg gjør det dog ikke!! Ikke på vilkår om jeg trimmer med hette i hylsa! Ved trimming er hysehalsen ganske mye tettere enn ved hetteuttaking og risikoen for skade HVIS noe skulle skje er mye høyere! Igjen et spørsmål om gode rutiner og det å følge de gode rutiner SLAVISK!

 

Som du er inne på smeller det ikke så galt mye av en hette, men som HiFi freak er jeg meget bevisst på å beskytte hørselen, derfor hørselvern. Det bruker jeg også hjemme når jeg bruker elektrisk sag/boremaskin/høvel/fres, motorsag og slikt som lager støy. Høy lyd som skudd kan ødelegge hørsel etter ett skudd, men det kan også lavere lydnivå over tid, derfor er øreklokker oppfunnet og derfor bør de brukes!

 

Forøvrig synes jeg det er fint at trådstareter spør og ikke "prøver seg fram" uten å vite hva han driver med. En slik holdning tilsier at han har det beste utgangspunkt for å kunne bli en gammel og etterhvert kunskapsrik hjemmelader. Kanskje ikke så tøff, men desto dyktigere!

 

"Tøffe" og gamle skyttere/hjemmeladere finnes det ikke mange av! Pussig ?? :lol:

Link to comment
Share on other sites

er helt fersk nybegynner selv, og har bare et Lee Classic sett som jeg snekrer skudd med. Der hender det av og til (ca 5% av tida) at hetta går av når den skal monteres. De bankes tross alt på plass.. Bruker hansker, og har aldri opplevd noe spesielt ubehag av at hetta har gått av. Sitter ikke med ansiktet rett over, men har det på en liten armlengdes avstand.

 

Burde jeg være mye mer bekymret og forsiktig??

Link to comment
Share on other sites

Hvis 5% av tennhettene dine detonerer ved lading er det et eller annet som er hakkende galt ! Enten med utstyret eller måten du lader på. Jeg har ingen oversikt over hvor mange tusen patroner jeg har ladet i løpet av de siste 20 årene, men jeg har aldri opplevd at en av dem har gått av når jeg setter dem.

 

Hva slags verktøy bruker du?

Link to comment
Share on other sites

Rotis,

 

Ser at Malle kom meg litt i forkjøpet her, og må si meg enig med ham. Har heller aldri opplevd at hetter smeller når de settes inn. Har drevet med dette i drøyt 30 år så noen skudd har det nå blitt da!

 

Sjekk utstyr og les bruksanvisningen en gang til!??

Link to comment
Share on other sites

Jeg har aldri opplevd at en hette går av med i setting.

En gang i tiden ladet jeg america eagle sine 223 hylser og de var no sabla trang i hettelomma, jeg brukt nesten all den kraften jeg hadde for å få den inn.

Jeg tok for en tid siden en hette i skrustikka og klemte den paddeplat og den smalt ikke, hettene må nok få seg en kakk skal de gå av.

Og om en hette går av er det ikke akkurat som en granat, mer som en knallpistol.

Som M67 sier, prøv å smelle av noen så ser dere selv :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

De bankes tross alt på plass

 

Bankes på plass....? man banker da ikke tennhettene inn i hettelomma?

 

Har forøvrig opplevd en smell i min tid som hjemmelader. Det var på en Dillon 650, ble en kjedereaksjon som satte av alle tennhettene i "karusellen" og inn i tennhettemagasinet. Har merke i taket etter målepinnen fra tennhettemagasinet, såret stolthet og øresus.

Har hylsa med tennhetta som startet eksplosjonen liggende fortsatt, kan ikke forstå hvordan det skjedde enda den dag i dag....

 

scaled.php?server=600&filename=img0795eb.jpg&res=medium

Link to comment
Share on other sites

Grunnen til at man presser hylsene før man setter inn hettene er rett

Selvfølgelig presser man hylsene før man setter i hetta, for en presser vanligvis UT hettene samtidig som en presser.

 

Når hylser må vaskes, så presser jeg ut hetter med ei ren utstøterdie først, og da har det selvsagt hendt at jeg har både satt i hetter (flere ggr) og helt oppi krutt (et par ggr), uten å ha sizet hylsene (halsene) - da har jeg sizet de med hetter i, eller med hetter og krutt i.

Jeg kan virkelig ikke forstå at det skal være noe problem å size hylser med hetter i. OM de nå skulle smelle i dia, so what? Det er ikke akkurat enorme mengder sprengstoff i dem.

 

Jeg kjenner folk som har opplevd at tennhettemagsinet på tennhetteisetteren har eksplodert, og når 100 hetter går av i nevene dine - da begynner det å bli hårreisende. Jeg bruker alltid vernebriller når jeg driver med tennhetter.

 

I mitt svar forutsetter jeg at trimming anses som nødvendig av trådstarteren

Ser den, men jeg har ladet siden 1983, altså omtrent 30 år, og 10 000er av patroner og jeg tror ikke jeg har opplevd at trimming var nødvendig - bedre, ja absolutt. Men nødvendig, nei.

Like lange patroner gir bedre presisjon, bedre marginer til trykk, pent trimmede hylser holder lenger enn rufsete, mange ting, men i mitt hode regjerer latskapen, og noen få 100 skudd som ikke er superoptimale er oppbrukt på et par uker uansett.

 

Ved trimming er hysehalsen ganske mye tettere enn ved hetteuttaking

Trådstarters Lee hylseholder til trimmeren ser iallefall ut som om den kan "anstrenge" ei tennhette, så den er nok ikke den beste til å trimme med hetter i. Min egen RCBS gjør ikke det, og siden jeg forlengst har sluttet å bruke pilotene til den så ser jeg overhodet ingen problem med at ei hette skulle smelle av mens jeg trimmer, det gjør jeg igrunn ikke om jeg hadde pilot i heller. Sannsynligheten for at ei skal smelle er utrolig lav, og konsekvensen er nær null, iallefall om en har vernebriller på.

 

Forøvrig synes jeg det er fint at trådstareter spør og ikke "prøver seg fram" uten å vite hva han driver med. En slik holdning tilsier at han har det beste utgangspunkt for å kunne bli en gammel og etterhvert kunskapsrik hjemmelader. Kanskje ikke så tøff, men desto dyktigere!

Enig. Men en del av lærdommen er også å lære hvilke hjørner en godt kan kutte, og ikke minst NÅR en kan kutte de. Det er såpass mye arbeid med hjemmelading at jeg kan ikke forstå annet enn at de fleste vil være tjent med å kutte unødvendige arbeidsoperasjoner.

Arbeidsoperasjoner som en nybegynner må ta med seg, både for å lære dem, og fordi han ikke kan vurdere om de er nødvendige, men som for en som har erfaringen til å bedømme, vanligivis ikke er nødvendig.

 

"Dårlige vurderinger kommer fra mangel på erfaring, erfaring kommer fra dårlige vurderinger..."

 

K

Link to comment
Share on other sites

Det høres ut som om du har misforstått hvordan du skal bruke hetteisetteren. Går ut fra at du bruker den i selve pressa? Du skal ikke "banke" dem på plass. Du skal passe på at hetta ligger rett i isetteren, og så kjenne at den glir inn i hettelomma før du så kan bruke makt for å få den helt inn. Det høres ut som om du bare trøkker til uten å kjenne om den går inn i hettelomma først. Stemmer dette? I så fall er det ikke overraskende at noen av dem går av, da det rett som det er hender at enten hette eller patron står litt feil i forhold til den andre. Det du sier er jo at for hver gang du har ladet opp 50 skudd, så har to-tre hetter gått av? Det betyr at du gjør det feil.

Link to comment
Share on other sites

Vet at det går an å ta vekk spissen på tennhettenåla på noen diesett (alle kanskje?), så da kan man jo presse hylsa uten å fjerne tennhetta. Bruker RCBS til .222'en, og der kan man ta vekk den i hvert fall.

 

Bruker man trimpilot må man nødvendigvis ta vekk tennhetta.

 

Har for øvrig aldri opplevd at tennhetter går av verken når jeg har satt i nye eller tatt ut pga feil rekkefølge på ting. Er man forsiktig, går det meste bra. Brå bevegelser er ikke det beste når man driver med lading!

 

Det eneste "tennhetteproblemet" jeg for øvrig har hatt egentlig, er at jeg klarte å lade 50 patroner UTEN å sette i tennhette! :oops: Ble sur på kruttmålet fordi det sølte kruttkorn, men tenkte ikke på at de rant ut av hullet i hylsa... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Tydeligvis mange som ikke har hørt om LEE Classic Loader:

$(KGrHqF,!hkE7SmTE+7bBPDvL+)eRw~~60_3.JPG

 

Man må bruke hammer medmindre man har en sånn "Arbor Press". Synes det smeller litt ofte hos trådstarter, så han bør kanskje bruke litt mindre kraft på når han slår i hetta, og være nøye med at hetta entrer før han bruker makt. Med en litt grov dor, et underlag av metall og hammer(!), så kan man greit sette i hetter. Metoden er beskrevet i en utgave av VJ. Var en oppskrift på hvordan man kunne lade svartkruttpatroner billig og enkelt.

 

Øivind

Link to comment
Share on other sites

ja, jeg lader med det settet som vises til på Youtube og som vist på bilde. det er en fjærbelastet holder man legger hetten i for å få den inn i hettelommen. kan hende jeg ikke har vært nøye nok med å legge den korrekt ned i holderen. kanskje investere i en hetteisetter?

Link to comment
Share on other sites

Det kan være at hettene ikke entrer hettelommen skikkelig og at de derved får en "smell". Du kan eventuelt prøve å "avgradere" hettelommen bitte litt med gradefjerneren, da vil hette lettere entre riktig.. Eventuelt så kan en håndsetter benyttes ja, feks Lee eller RCBS.

http://www.hjemmelading.no/produkter/1213184251/1226424584/1255526388/hand_priming_tool

 

http://www.hjemmelading.no/produkter/1213184251/1226424584/1236514601/auto_prime

Link to comment
Share on other sites

godt tips!

 

ellers så må jeg si at jeg, ut fra mitt behov og forbruk, er godt fornøyd med dette settet. det gir mer enn god nok presisjon for meg. er nok ikke ammunisjonen som er begrensende faktor enda...

 

har vel allerede spart inn investeringskostnaden på settet :) men tror ikke jeg skal produsere så veldig mye mer før jeg ser behovet for et bedre sett.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan ikke si jeg har erfart at hettene ikke kommer langt nok inn. Tipper at du enten ikke skviser hardt nok eller at hettelommene må renskes.

 

Det er klart at stasjonære løsninger banker en slik liten håndholdt sak, men den er grei til å bruke foran TV'en når man skal lade noen få patroner i O presse i ett eller annet sært kaliber.

 

Har man god plass på ladebenken er det greit å sette opp et par billige C presser til å fjerne og sette hetter med.

Link to comment
Share on other sites

... den er grei til å bruke foran TV'en når man skal lade noen få patroner i O presse i ett eller annet sært kaliber.

 

Tipper kjerringa hadde blitt imponert om man hadde satt seg foran tv'n på lørdagskvelden med kuler og krutt og banket tennhetter! Hørte vi ladenerd!!!? :mrgreen:

 

Synes det er stygt av deg å linke til den videoen, Kjell Olav, for den så "nesten halvfristende ut"! Artig sak som kan tas med på hytta feks. Bare å pakke med seg det man trenger og reise. Artig når fruen leser husmorporno, unga ser på Barbie-dvd og bikkja griller seg halvdau foran peisen, mens en selv koser seg med litt hyttelading! :)

 

Uansett, den ser jo mer risky ut enn vanlig presse eller håndholdt tennhetteisetter.

 

Kunne jo kanskje vært en idè å titte på en slik: http://www.midway.no/epages/MidwayNorge.sf/secdd7250083d/?ObjectPath=/Shops/MidwayNorge/Products/413473. Rask og enkel å bruke, synes jeg.

 

Er man nøye med å rense hettelommene, og bruker en slik, får man mye mer "feeling" med det man gjør. Jeg bruker ikke pressa til tennhetter til .222'en lenger, da jeg har en slik sak fra RCBS. Synes den er genial å bruke. Kjenner når hetta er på plass. Har ikke stor nok hetteholder til .308'en, så den går i pressa. Føler meg ikke like sikker da.

 

Edit: Så ikke at du ikke hadde suksess med slik håndholdt sak da, Jaktlykke, men kan jo hende andre merker funker bedre? Lee er billigst, derfor linket jeg til den.

 

Kan ellers nevne at det med å rense hettelommene er viktig. Blir det for trangt, tror jeg det mye lettere kommer et smell. Ladet noen .223 for en kompis, og der var det trange lommer og litt messingsmuss rundt lomma. Klarte nesten ikke å presse inn hetta på noen av hylsene, og på den ene var hetta rett og slett litt bulket da jeg tok i litt mye. Nyss før pang, kanskje? Men kryss i taket, ingenting har skjedd enda.

Link to comment
Share on other sites

Tipper kjerringa hadde blitt imponert om man hadde satt seg foran tv'n på lørdagskvelden med kuler og krutt og banket tennhetter! Hørte vi ladenerd!!!?

Jeg setter stadig vekk tennhetter (med en håndholdt RCBS) men jeg ser på TV sammen med kjerringa...

 

At hettene ikke kommer langt nok inn skyldes mest sannsynlig hylseholderen. Ofte funker det ikke om en ikke bruker hh. av samme merke som verktøyet, og til rett kaliber.

 

 

K

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ladet flere tusen skudd på Lee Classic Loadere. Jeg har enda til gode å oppleve at en hette går av, selv med ganske ivrig kakking. Ulempen er at kakkingen noen ganger kan bli litt i ivrigste laget. Det er mange kakk pr patron og det er ikke sikkert at det gir den helt store hyttekos følelsen. Min madam ble i hvertfall ikke veldig imponert. Da er den nøtteknekkeren til Lee å foretrekke. Den er like transportabel og peis/tv vennlig som noe annet.

 

Jeg har for resten en Lee Classic Loader for haglepatroner. Jeg har hatt den noen år uten å ta den i bruk. Tanken var at jeg skulle kunne snekre sammen jaktskudd på hytta under jakt, men det har blitt med tanken. Er det noen andre som har puslet med en sånn en og gjort seg noen erfaringer?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...