Jump to content

Er vi klare for buejakt på storvilt i Norge?


STUBBERUD

Recommended Posts

Visst du kalstad vil se om buejegeren makter å treffe så vil eg anbefale deg å ta deg en tur til nermeste bueklubb og se og til og med få prøve deg på bueskyting, en fin måte å slå ihjel en kveld på og menge seg med hyggelige mennesker.

 

Jegermeistern- les igjennom det der en gang til og skru på sarkasmemodus :wink:

 

Buejegerne liker å framtre (virker det på meg som) som ufeilbare jegere som aldri gjør en feil. Det virker utenkelig at en buejeger er uheldig, eller at man rett og slett gjør ett dårlig skudd. De kommer så nære viltet at de aldri tar feil av hverken kjønn eller alder, mvh Dagl

Mitt intrykk av buejegeren her på berget er at det er erfarne jegere vil påstå endel over snittet når det gjelder erfaring og innterese for jakt og friluftsliv.

"tools", du svarer i beste "Goddag mann! - Økseskaft"-stil! Dagl sier jo da at dagens jegere er svært dyktige!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 214
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hvilket "arsenal" en tjuvjeger måtte utstyre seg med, er midt sagt uinteressant, og har ingenting med hvorvidt buejakt bør tillates, eller forsatt være forbudt. I andre sammenhenger vil vi ha oss frabedt at kriminelle skal legge premissene for vår bruk av våpen (sjøl om PD mener det) - det må også gjelde når vi diskuterer buejakt!

106.55% enig, men når det gang etter gang brukes som (vikarierende) argument mot buejakt, så føler en for å tilbakevise det.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Synes at pil og bue er like humant som rifle og hagle fordi en pil er like dødelig på 15 meter som ei hagle er og du skyter ikke en pil på en elg vis du ikke er helt sikker på at det blir et dødelig treff, akkuratt som med andre våpen. og vis folk tviler på at man vil bruke Bue med ansvar så er det jo like stor sjanse at de ikke bruker rifle/hagle med ansvar også , men dette er en evig diskusjon, og jeg tviler STERKT på at det blir lov med detta i norge.

Link to comment
Share on other sites

Ja det må da være lettere å site med ræva plassert på en stolsekk, med kaffe i koppen og rifla hvilende over knærne, mens man venter på at elgen skal komme ut for å dø...

 

Bare så det er sagt; De som driver med buejakt er som regel også riflejegere. De har bare funnet større utfordringer enn det å sitte passive på stolsekken. Vi snakker om det lille ekstra som gjør jakta til en svært spesiell opplevelse. Det må jo være noe eget med å smyge lydløst og sitte musestille ute i skogen og oppleve ville dyr spaserende noen få meter fra deg, uten at de har peiling på at du er der! Buejegeren utfordrer alle deres snser, naturlige skepsis og instinkter. Ville dyr er på vakt stort sett hele tiden, og klarer du først å overliste dem ute i felten - vet du at du har gjort jobben din riktig.

Buejegeren får i det hele tatt en helt annen nærhet til jakta ved å være alene der ute, så tett innpå dyra.

 

Jakt med pil og bue er den mest ultimate jaktform som finnes - det er den opprinnelige jaktformen, som har samtlige av jaktens grunnleggende elementer i seg.

Vi snakker om å skulle overliste et oppmerksomt dyr med sine meget årvåkne sanser, og det på sin egen hjemmebane. Og ikke bare skal vi være der uten at dyret vet det, vi skal inn på maksimalt 20-30 meters hold, vi skal trekke opp en bue og slippe pilen fri.

Alt dette skal skje uten at dyret oppdager deg.

 

Jeg er riflejeger men fy så moro det er å se gode jaktfilmer med buejakt ! Skikkelig spennende og lærerikt.

 

Bjørn.

Link to comment
Share on other sites

Bue skyting har jeg ikke greie på, men mener å forstå hvordan en pil dreper. Er ikke i tvil om at det er humant med vitalt treff- som med jaktrifler. Så hvorfor skulle jeg være i mot bue til jakt? Det vet jeg ikke, altså jeg er ikke nødvendigvis i mot. At det er mye følelser rundt dette er det ikke tvil om, og nei, jeg tenker ikke på div. dyrevernorganisasjoner.

Link to comment
Share on other sites

Småvillt jakt med bu, ja ja.

Kona mi er i Sør Afrika på buejakt nå , sammen med to veninner.

Ho skaut eit lite dyr på torsdag, ho var på jakt i Drakensberg fjellet ¨på ca 3000m høyde.

Etter noen timer på alle fire klarte dei å komme på 25m av denne og ho satte ei perfekt pil. Elanen vegde 650kg :D

185601_10150109533033987_826313986_6303312_1601387_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Småvillt jakt med bu, ja ja.

Kona mi er i Sør Afrika på buejakt nå , sammen med to veninner.

Ho skaut eit lite dyr på torsdag, ho var på jakt i Drakensberg fjellet ¨på ca 3000m høyde.

Etter noen timer på alle fire klarte dei å komme på 25m av denne og ho satte ei perfekt pil. Elanen vegde 650kg :D

 

Gratulerer så mye "kona til x-force" 8)

Link to comment
Share on other sites

Problemet med buejakt ( og mange andre jaktformer) er ikke om det er såkalt "humant nok" eller forsvarlig ( på rett måte)...

 

Jaktbue er et særdeles velegnet våpen til på kort hold å avlive dyr, men det er også revolver(håndvåpen) og kniv. Bue, revolver og kniv brukes til jakt i mange land og er med den rette jaktformen svært godt egnet til sitt jakt bruk. Andre liker jakt med AR15 ol...

 

Problemet er tradisjon, oppfatning og holdninger.

 

Kanskje vi bør nøye oss med 3D skyting med bue i Norge, og metallsiluett med revolver. Begge deler er spennende nok.

 

Kanskje vi bør la jakta være forbeholdt gevær/hagle, kanskje nettopp fordi vi vil få press på mange av de jaktformene vi allerede har.

 

Trolig vil jaktformer som hijakt( jakt med hihund), mørkejakt ol snart forsvinne eller bli forsøkt nedlagt.

 

Kanskje det ville være bedre og la bue fortsette å være den fine hobbyen det er idag :idea:

Link to comment
Share on other sites

Jaktpilers effekt på vilt er vel dokumentert, loven om at ikke dyr skal lide i utrengsmål skal vel ikke oppheves, og da ser jeg ikke problemet.

Dette har vi diskutert i diverse tråder før! Og vi har et overveldende medisinsk materiale som iallfall viser hvordan mennesker kjenner skjæresmerter kontra treff av høyhastighetsprojektiler.

 

Disse viser, kort fortalt, at høyhastighetsprojektiler "bedøver" treffområdet, og at området er følelsesløst 5-15 minutter. Etterpå kan det være store smerter i alt det ramponerte vevet. Når man skjærer seg på noe kvasst (jeg har en del erfaring med det!) kommer smertene etter noen sekunder - 1 minutt, og tiltar en 10 minutters tid, før de sakte avtar igjen.

 

Dvs., dyr som treffes som de skal, dør i løpet av 1 minutt, og da er jaktkule-pil-jaktspyd like effektivt og humant. Dyr som lever 1 - ca. 10 min etter treff, vil ha større smerter etter treff av pil-spyd. Dyr som lever lenger enn ca. 10 min., vil ha størst smerter etter treff av jaktprojektil.

Link to comment
Share on other sites

Kanskje vi bør la jakta være forbeholdt gevær/hagle, kanskje nettopp fordi vi vil få press på mange av de jaktformene vi allerede har.

Kanskje vi skal presse litt andre veien? Mener du å si at innføring av buejakt vil føre til MER press på de andre jaktformene?

 

K

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror at mennesket alltid søker utvikling. Og at oppfatningen om hva som er human eller forsvarlig jakt vil utvikles den ene eller andre veien enten vi jegere bidrar eller ikke. Derfor tror jeg det er veldig uheldig å forsvare våre "egne" jaktformer ved å angripe eller ihvertfall ofre andres. Jeg er villig til å høre på gode argumenter mot enhver form for jakt, og også diskutere hvorvidt det bør stilles andre eller strengere krav til utøvelsen.

storviltprøven slik den er idag har sine kritikere, og det kan godt diskuteres om kravet burde være annerledes. På samme måte er jeg åpen for å diskutere hva slags krav buejakt br utløse, og hvilke jaktformer som kan være egnet i Norge.

 

Å støtte eller akseptere et forbud fordi vi allerede er under press, eller med argumenter om tradisjon syns jeg blir feil.

Buejakt har den lengste tradisjonen av enhver jaktform. Selv om den ikke har blitt praktisert aktivt i Norge på et par hundre års tid.

Jakt vil alltid være under press fra grupper i samfunnet som oppfatter aktiviteten vår som skremmende, farlig eller usmakelig.

Det er konsekvensen av at vi jegere utgjør en minoritet.

 

Når nå buejegerforbundet har gjennomført en langvarig saklig og god kampanje for å øke forståelsen for sin jaktform, fortjener det vår helhjertede støtte. Skepsis forstår jeg, direkte fientlig motstand syns jeg er merkelig fra jegerrekker.

 

 

Selv jegere bør være i stand til å leve, og la leve :wink:

Alt godt, og skitt jakt.

Link to comment
Share on other sites

Til dere som sier at pil og bue er lett å få tak i: vis folk ville brutt loven når det blir lov å bruke pil og bue, så kan de jo like godt gjøre det nå også!! siden det er så "LETT" å få tak i, så hvorfor vente til det blir lov??

 

og dessuten så er det ganske mange hagle/rifle selgere som driter i om du har tatt jegerprøva eller har våpentillatelse bare du har nok cash.

så i grunn er det jo like lett å få tak i børse som pil og bue!

 

så jeg synes at det var et dårlig argument som dere kom med

Link to comment
Share on other sites

ser jo at bue kan være effektivt på jakt. men det jeg ikke klarer å forstå selvom jeg prøver er hvorfor drive med buejakt? dekker buen et hull i våpenparken vår som ikke rifler eller hagler klarer like godt? i så fall hva gjør buen bedre under jakta enn krutt drevne våpen? hvis vi ser på forskjellige hobbyer så finnes det alltid noen som trigges av å gjøre noe med små marginer mellom suksess og fiasko. eks- havfiske med tynnline! hvoretter å ha berga ei kveite på 20-30 kg på ei sene dimmensjonert for småstinter,etterpå tar den heldige fiskeren å holder fest taler rundtomkring om hvor godt egnet denne tynne sena er for havfiske,samt hvor mye større fisker man er når man behersker denne fiske utøvelsen. klart en dyktig og erfaren fisker kan klare det,men mange klarer det ikke fordi den tynne lina har lite spillerom for tabber og uerfarenheter. jeg kommer ikke til å si at bue er dumt eller uegnet på jakt,men liker å ha marginene på min side på jakt og etter å ha lest tråden så virker buen bare egnet på veldig kort hold,samt at marginene på buejakt virker små sånn som jeg leser denne tråden. da kan det også bli vanskelig hvis behov for oppfølgins skudd på vilt skulle være nødvendig?.hvis jegeren kjenner begrensningene sine og våpenet sitt så kan det jo kansje være greit med bue jakt,men jeg klarer ikke å se behovet.

Link to comment
Share on other sites

Stardust:

 

Har du prøvd feks en compound bue? Anbefaler deg å prøve, lover deg du blir hekta.

 

Tenkte det samme som deg før jeg prøvde bue 3d skyting;)

helt ærlig så har jeg ikke engang sett en slik bue. eneste erfaring jeg har med bue var med sugekopp på enden av pilen... :lol: derfor sier jeg ikke at bue er dumt eller u egnet i rette hender. ser bare det i tråden at buejakt har en del "våpentekniske"begrensninger sammenlignet med rifler og hagler.selvom jeg engang skulle få muligheten til å prøve en ordentlig bue så er jo begrensningene til bue under jakt dei samme uansett om jeg skulle bli hekta på bue skyting eller ikke.

Link to comment
Share on other sites

ser bare det i tråden at buejakt har en del "våpentekniske"begrensninger sammenlignet med rifler og hagler

 

Alt har sine begrensinger, det er nok av de som bruker svakere kaliber enn de kunne ha valgt. Hvorfor? Fordi det er godt nok. Fordi de liker den gamle børsa. Fordi de har lyst. Og sikkert 100 andre grunner du og jeg ikke forstår.

 

Jeg kommer aldri til å ta med min bue på jakt, jeg kjenner mine begrensinger såpass godt. Men jeg vet at det er mange som er mye dyktigere enn meg om som sikkert kan gjøre jobben bedre enn jeg kan med rifle eller hagle. Hvis de kan dokumentere at de kan jakte like humant som oss andre ser jeg ikke problemet. Når alt kommer til alt er det resultatene som teller, ikke hva vi andre måtte tro eller mene. Hvem vet, med en skikkelig skyteprøve kan det hende at de utklasser gjennomsnitts-jegeren. Kanskje de blir normen vi andre må leve opp til?

 

Dette er i første omgang ikke snakk om et fullt frislipp men om en test. Jeg kan ikke se noen rasjonelle argumenter mot å få mer kunnskap om denne jaktformen.

Link to comment
Share on other sites

Stardust: Jeg liker å jakte med enkeltskuddsvåpen, og drømmen er å jakte med en gammel rolling block eller High Wall.Grunnen til det er en facinasjon for våpentypen, og utfordringen i det, at jeg øker kravene til meg selv før det kan bli snakk om felling. Øyeblikkene fram til skuddavfyring er mye mer givende for meg enn slaktejobben (selv om jeg selvfølgelig gjerne gjøre det). Etter hvert som mine ferdigheter har økt, og mye av spenningen har gått ut av jakten, har jeg blitt litt mer minimalistjeger. Jeg drar på andejakt med 5 skudd, og da er det naturligvis ikke snakk om å felle mer en max tre ender, siden det alltid kan bli behov for oppfølging, og jeg ikke aksepterer å gå tom for ammo med påskutt levende fugl.

 

Da er det straks mer givende jakt _for meg_ og jeg kan ikke være med på at jeg jakter noe som helst mer uforsvarlig. Jaktutbyttet går ned, men det er faktisk ikke noe problem. Hver opplevelse blir desto rikere. Igjen, _for meg_.

 

Så at dyktige og selvkritiske bueskyttere ønsker å jakte forsvarlig med sine våpen forstår jeg godt, og denne tråden har ikke slik jeg ser det avslørt noen gode grunner til å opprettholde et forbud. At opunionen kan være seiglivet er riktignok sant.

Det holder som kjent ikke å ha rett, men må få rett for å unngå å bli rettshavarist.

Link to comment
Share on other sites

og dessuten så er det ganske mange hagle/rifle selgere som driter i om du har tatt jegerprøva eller har våpentillatelse bare du har nok cash.

så i grunn er det jo like lett å få tak i børse som pil og bue!

 

Dette er en påstand jeg gjerne skulle sett du kunne dokumentere, og ikke bare slenge fra deg i ett åpent forum!

Hvor har du dette fra?

Link to comment
Share on other sites

Jeg er i utgangspunktet for, men med et forbehold som jeg har vært inne på i den andre tråden.

 

Nå har jeg bare puncha inn i en kalkulator jeg fant på nett, med mangelfulle input, og dette gir et veldig grovt overslag, men det illustrerer poenget, og det kan gjøres bedre av dem som trenger å gjøre det.

 

Jeg husker en tråd om et youtubeklipp hvor amerikanere skøt hjort på 1000m.

Et argument som kom til overflaten i diskusjonen der var at kula bruker så lang tid på å nå målet at man ikke kunne garantere at målet ikke flyttet seg.

 

Som utgangspunkt tok jeg at vi i jegernorge har en slags diffus norm om at 200m er nok langt hold med rifle.

Dette gir meg en flyvetid på røflig 0,2s (ca. menneskelig responstid, dyr har andre, gjerne kortere)

En flyvetid på 0,2s med ei pil sendt avgårde i 200fps ga meg røflig 15m.

 

Dette gjør at jeg ikke syns det er like interessant om man kan treffe en femkrone på 30m, da man kanskje burde begrense seg etter eksempelet over isteden?

Kanskje vil man ved nærmere undersøkelser finne at dyret ikke kan skvette til så mye på tiden det har til rådighet at det utgjør noe, eller kanskje kan det. Det bør iallefall kikkes på.

Link to comment
Share on other sites

og dessuten så er det ganske mange hagle/rifle selgere som driter i om du har tatt jegerprøva eller har våpentillatelse bare du har nok cash.

så i grunn er det jo like lett å få tak i børse som pil og bue!

 

Dette er en påstand jeg gjerne skulle sett du kunne dokumentere, og ikke bare slenge fra deg i ett åpent forum!

Hvor har du dette fra?

 

 

Hvor jeg har dette fra? faren til en kammerat av meg skulle kjøpe hagle til sønnen sin fordi han akkuratt hadde fylt 16 også fortalte kompissen til meg at når de spurte om han ikke ville se våpenkortet? så sa han at det ikke var så viktig og at han stolte på to sånne staute karer som dem (men de viste det fra likevel) !! jeg kan desverre ikke skaffe deg konkrete bevis for dette her, men tro å du vil!

Link to comment
Share on other sites

Tydelig at dette er noe som engasjerer :wink:

 

Har etter beste evne prøvd å sette meg inn i buejaktens mysterier.

 

Kan personlig ikke se noen prinsippiell forskjell på jakt med "kruttvåpen" og jakt med bue.

Begge jaktformer er avhengig av at jegeren vet hvordan våpenet fungerer, samt sine begrensninger med det aktuelle våpenet.

Jeg jakter med hagle, og rifle, og vil påstå at jeg har rimelig god kontroll med hvordan jeg håndterer mine våpen, i forhold til mine ferdigheter.

Jeg skyter ikke på avstander, eller i situasjoner, som jeg, syns er uforsvarlig. Andre jegere vil velge å skyte i tilsvarende situasjon, uten at det, for de, er uforsvarlig.

 

En av de store forskjellene, mellom jakt med bue, og skytevåpen er jo avstanden skuddet løsnes på. En buejeger må nærmere viltet for å kunne skyte sikkert, med de utfordringer dette medfører.

Når det gjelder evnen til å ta livet av viltet, så tror jeg ikke det er noen forskjell på disse våpnene. Viltet dør raskt, etter et velplasert skudd, enten det er en kule, eller en pil. Og skulle jegeren feile med skuddplassering så vil begge våpen kunne påføre viltet lidelser, noe som vi alle ønsker å unngå.

Å tro at en gruppe av oss jegere har en lavere, eller høyere, moral blir for meg feil, og jeg velger å tro at begge grupper bestreber seg på forsvarlig jakt.

 

Jeg har personlig aldri jaktet med bue, og kommer sannsynligvis ikke til å gjøre det heller, men må innrømme at tanken er spennende. :D

 

Kan ikke vi jegere prøve å støtte hverandre, for en gangs skyld?

Jeg personlig, ønsker lykke til. :D

Link to comment
Share on other sites

Det går ikke ann å sammenligne effekt på rifle og bue med anslagsenergi, det er våpen som virker på helt forskjellige måter.

Buen trenger igjennom mer enn en 6,5x55 men har lavere energi, den lager derimot en diger sårkanal med påfølgende blodtrykksfall. Når man skyter tvers igjennom så er det sikkert energi nok iallefall :wink: Skyter man på en bøtte med sand så vil 6,5x55 stoppe mens pila vil gå rett igjennom. Når det gjelder smertefølelsen når dyrene blir skutt med bue så tror jeg ikke det er noe verre enn rifle. Det skjer jo at dyrene bare spiser videre etter at de er påskutt, har kun sett dette i jaktfilmer og lest om det i jaktreportasjer da men det er ganske spesielt å se.

Link to comment
Share on other sites

Når det gjelder buejakt så mener jeg dette ikke burde tillates.

 

En av de viktigste grunnene til dette mener jeg ar at du i langt større grad mister muligheten til et oppfølgningsskudd med bue en du vil gjøre med rifle

tror derfor at vi vil få en økning i skadeskytings tallene. noe vi som jegerstand ikke er tjent med

 

Sier ikke at buen dreper dårligere en rifla men hvis man jakter en del så vil man av og til få et ikke optimalt skudd og da mener jeg du er ute å kjøre

i langt større grad med bue en rifle

Link to comment
Share on other sites

 

En av de viktigste grunnene til dette mener jeg ar at du i langt større grad mister muligheten til et oppfølgningsskudd med bue en du vil gjøre med rifle

 

Hva da med enkelskudd rifle, kombi, drilling og enkeltskudd hagle for den saks skyld. Mener du at disse også skulle være forbudt?

 

Håper virkelig at buejakt blir tillatt. Har begynt å forberede meg for det og gått til annskaffelse av bue og div stasj :D

Håper å få trent slik at jeg kan være klar når det blir lovlig med bue. :wink: Er over hodet ikke i tvil om at bue, brukt på riktig måte, er minst like humant jaktvåpen som rifle og hagle.

Link to comment
Share on other sites

Du har vel litt lengere avstand å spille på når det gjelder oppfølgningsskudd med feks rifle en bue ?

 

Feks en elg på tur over en hogstflate skutt på 20m med rifle løper videre men stopper etter 100m har du ei enkeltskudds rifle så har du mest sannsynelig rukket å lade om på den tiden

dyret bruker over flata !

 

Med bue så er det vel liten mulighet for nytt skudd da ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...