Jump to content

Rifler til å stole på.


Arrowmaker

Recommended Posts

Det er tydelig at forskjellige lesere kan legge ulike budskap i en tekst.

 

Jeg leser Skaubjønn slik at Mauser 98 og tilsvarende er gode greier til skyttergravskrig. Det er det ikke noe nedsettende i. Tvert i mot.

 

Derimot er det ikke sikkert at kriteriene for riflevalg for en tysk infanterist i 1911 er de samme som en norsk elgjeger i 2011. Jeg syns det er vanskelig å være uenig med Skaubjønn og M67 i det.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

hehe, roolig nå folkens. Det er våpen vi snakker om her, ikke kjæresten.. Jeg har da ingenting imot M98, og som jeg skrev over om jeg skulle vært PH på jakt etter sinte dyr med tenner og klør så vet jeg ikke hva jeg skulle valgt. Altså, kunne sikkert vært en M98, det har jeg ikke satt meg inn i. Og til de av dere som liker M98 ekstra godt, good for you! Ikke noe galt med den børsa. Laaaaangt fra uegnet på Norsk elgjakt. Men de er vel ikke poenget? Jeg er uenig i at M98 er "best" på Norsk jakt, ikke den jeg ville ha stolt på. Og da hviler jeg på kriteriene til M67. Altså mener jeg ikke at den er uegnet, men rett og slett ikke best. Det har skjedd mye på 60 år. Det er helt fint at andre mener M98 er best på Norsk jakt. Eller andre utgaver av Mauser. Jeg mener ikke det, og det er faktisk ingenting å bli fornærmet over.

Link to comment
Share on other sites

Finns mange mausere ombygd av børsemakere som kansje heller skulle skrudd eksos. At en orginal mauser av høy kvalitet er noe av det mest funksjonsikre under møkkete, hardhendte, og stressende forhold tviler ikke jeg på. Å masseprodusere mausere i samme kvalitet som de beste tyske hadde blitt hel..... dyrt da de er mye mer kompliserte enn Remchester o.l. Gjennomtenkte i detalj, det kileformede styre/stoppesporet for utdrageren i bolten for å unngå at utdrageren glipper over utdragerflensen f.eks. At mer moderne mekanismer med normalt vedlikehold er like bra til vanlig bruk er det heller ikke tvil om. Men det er en måte å tenke på. Skrekkeksempel: Strasser. Ville ikke eid om den ble kastet etter meg, urmakermekanisme. Som Ross Seyfred skrev i en artikkel om en org. Rigby boltrifle i kal. .416 Rigby: Bare å dumpe rifla med noen patroner oppi en strisekk og riste, og rifla kom ut ferdig ladd med sikringen på. Han er leseverdig iallefall.

Link to comment
Share on other sites

Her er ein omtale av Rugers Hawkeye modell for dei som ikkje kjenner til den.http://www.jaktojagare.se/nytt-trycke-l ... er-hawkeye

 

Modellen eg har i rustfritt er den som var før denne og etter "padleåremodellen",men strengt tatt var det berre kolben som var forskjellig frå padelåra til min modell.Og som sagt avtrekket på mi rifle var svært bra og ikkje slik som i omtalen. Sikringen er og nesten heilt lydlaus og ikkje så vanskeleg å få til som ein kan tru ut av det som står i linken eg la ved. Finishen på mi rifle er ikkje matt så det er liten fare for riper.

Link to comment
Share on other sites

"det er ikke å være PH på DG jakt i Afrika vi driver med"

 

Og om man driver med det - er ei rifle med flere skudd ikke å forkaste :wink: .

 

Ihvertfall ikke når man ser div. videosnutter - når de store ikke faller etter 4-5 skudd (det kan jo være så dårlige skudd - at en 12,7 ikke har virket engang :roll: ).

 

Og derfor er det mange PH`er som ikke bruker en dobbel.

Link to comment
Share on other sites

...Det er våpen vi snakker om her, ikke kjæresten...

 

 

...nei, det hadde ikke blitt på langt nær så steile fronter og såre tær da :lol:

 

Jeg har en billig Remington som mater opp-ned, under vann og med halve polvotten inni. Og jaggu kaster den ikke ut tomhylsa hver gang også. Og det med den lille utdrageren 8) Den er jeg meget komfortabel med å bruke, men jeg ville like fordømt valgt noe med kontrollert mating, men ikke nødvendigvis en m98, hvis jeg skulle til Afrika etter stort og farlig. Jeg tror dette dreier seg mest om følelser egentlig.

Link to comment
Share on other sites

Grunnen til at jeg er litt ”sta” i denne tråden er rett og slett trådtittelen.

 

Det kan virke som at denne tråden har blitt en for-mot Mauser sak. Det er vel ikke det trådstarter hadde i tankene når tråden ble født. Ta en titt på det første innlegget i tråden der Arrowmaker Stiller et godt spørsmål.

 

Nå er vi jegere og skyttere litt rare og en tanke sære. Det er litt slik som at (les dette gjerne med en smule humor) ”du kan si (nesten) hva som helst om dama mi, men hvis du sier noe om rifla mi så sprekker jeg”. Ikke sant.. Tror ikke dette er veldig langt fra sannheten.

 

Jeg personlig liker og stoler så mye på Mauserkonstruksjonen at jeg aller helst IKKE vil ha noe annet. Jeg skriver Mauserkonstruksjonen for det er nemlig ikke bare Mauser jeg mener men konstruksjonen som er benyttet av andre fabrikat også.

 

Ja, jeg har til tider brukt for et våpen jeg kan stole 110% på, et våpen som kan være min livsforsikring i en hårete situasjon, men ser ingen bakdel med at verktøyet jeg bruker på jakt i kalde trakter fungerer like godt som under sørlige himmelstrøk. Dette betyr ikke at andre konstruksjoner ikke vil kunne fungere, men for meg er følelsen om at ingen ting kan gå galt meget tungtveiende og avgjørende i MITT valg av våpen.

 

Ta også gjerne en ny titt på Hva Don Heath skriver (side 1 i denne tråden). Og les den med trådtittelen i minne. Og la være å se på det Don Heath skriver som en test. Det er nemlig slett ingen test men snarere en betraktning. Og mot slutten skriver han ”nøkkelen” til det som kanskje bør være noe som en hver av oss bør merke oss.

Link to comment
Share on other sites

Jeg går ut fra at du spør meg?

 

Jeg tør påstå at det ikke er mekanismen som er problemet Bent. Snarere ukompetente børsemakere som rasker sammen våpenet. Eller er du uenig? Det er hva jeg forsøkte å få frem da jeg viste til mr. Heath igjen.

 

Se bare på Lotten du hadde. Jeg opplevde mateproblemer med den da jeg prøvde den. Men jeg er skråsikker på at ved å få justert litt på den (av en kompetent børsemaker) så ville den fungere 100% og ville være et våpen som det ville gå an å satse på…

 

Og se på mine egne rifler. Av mine tre Rugere så har kun en fungert 100% fra første stund. Min Lott var som din heller ikke 100% og trang ei lita justering for å fungere 100%. Og etter at dette er gjort så tør jeg påstå at jeg kan satse alt på at den vil smelle hver gang jeg drar i avtrekkeren. Den mater uansett om jeg tar rolige ladegrep og like godt om jeg tar det mest desperate ladegrepet jeg kan.

 

Jeg forsøker slett ikke å være vrien. Jeg forsøker bare å få frem et poeng…

 

Ps.

Rettet pga skrivefeil.....

Link to comment
Share on other sites

Ja jeg spurte deg Rhino. Setter pris på at vi kan diskutere i en hyggelig tone :)

Ja Lott'en måte justeres, så fungerte den. Og det kan nok gjelde mange rifler det! Og det er viktig at man bruker noe man stoler på. Min erfaring er at jeg har hatt en rifle som det aldri har vært antydning til mateproblemer eller klikk med, men noen av de 4 pipene/kalibrene jeg har til den, og det er min Blaser i R93. Ja bortsett fra dobbeltrifla da. Når har jo ikke Heath gått løs på Blaseren med hammer og stein :mrgreen: , og det er fullt mulig at Blaseren hadde vært ubrukelig som PH våpen til DG. Der har jeg som sagt ingen erfaring.

Men ut fra min egen erfaring på min type jakt så er dette altså den børsa jeg ville ha stolt mest på. Kanskje ville jeg stolt like mye på en Mauser mekanisme som hadde vært til børsis og blitt fikset skikkelig opp, om jeg så hadde testet den og den fungerte. Men min erfaring er altså at jeg etter mange år med kjøpelyst har hatt mye forskjellig, og det som har funket for meg ut av boksen er ikke en 60 år gammel konstruksjon, men en moderne en. Mange synes dette er urverk av vederstyggelig ingeniøronani, for meg har det funket. Hver gang. Det mener jeg er et innspill i forhold til trådstarters problemstilling.

Link to comment
Share on other sites

For å ta det siste først, M98 er en 113 år gammel konstruksjon ikke 60.

 

Glem såre tær for min del, i bunn og grunn er dette det samme som å velge bil eller kjærring og det eneste viktige er at eieren/partneren selv blir fornøyd :D

 

Det jeg imidlertid lurte på, og som Rino bl annet har påpekt, er hvorfor mange synes å velge bort enkelte typer låsekasser når de skal velge seg jaktgevær. Altså hvorfor velprøvde tekniske løsninger blir valgt bort til fordel for andre.

 

Personlig tror jeg etter hvert det er flere grunner.

Liten markedsføring fra importør og forhandler.

Liten teknisk kunnskap blant kjøpere og butikkansatte.

Trenden går mot taktisk/langhold med vekt på store kikkerter, tilta montasjer, demper og to-fot.

Og så finnes det vel også en kundegruppe som lar seg begeistre av nye ting, kun fordi det er nytt og spennende. Nye ting blir jo også markedsført mye mer aggressivt.

 

Jeg ser at enkelte reagerte på mitt tilsvar til Skaubjønn, og det var vel etter dette såre tær kom med i diskusjonen. Mulig jeg var noe krass.

Jeg synes vi har hatt en brukbar diskusjon så langt med mange gode argumenter for M98, Win 70, Ruger, Brno osv. Men, fra de som ikke er enige unnlates det å svare på argumentene og isteden kommer det nye og enda mindre velfunderte argument i retur.

 

At M98 er en mekanisme som er konstruert for masseproduksjon er direkte feil og sier vel i bunn og grunn at Skaubjønn ikke kjenner M98. Det er som sagt helt greit standpunk å si at man liker noe annet bedre, men det blir feil å prøve å begrunne det med tekniske eller konstruksjonsmessige begrunnelser når den som kommer med påstanden ikke kjenner produktet og historien bak.

 

Faktum er at alle boltmekanismer etter M98 er mer eller mindre kopier. Noen har holdt seg mest mulig til originalen, mens andre, mye av produksjonsmessige hensyn har latt seg friste av forenklinger.

At for eksempel mauser ekstraktoren er en dyr og kompliser del å lage vises ved at Winchester gikk bort fra den i -64, men re- introduserte den da nye produksjonsmetoder gjorde det lønnsomt.

Bill Ruger er jo i industrien regnet som en god konstruktør og ikke minst markedsføringsgeni. Bare se på Ruger No.1. På sin M77 lagde han en ikkeroterende ekstraktor som på M98, bare at mekanismen egentlig er PF. Så på MarkII er ekstraktoren den samme, men nå også som fullblods CF. Så nesten 100 år etter M98 velger to store produsenter å gå tilbake til Mausers konstruksjon. Både på ekstraksjon og mekanisk utkast. Er disse også avlegs som Skaubjønn hevder?

 

P.G. Høydahl hadde en serie artikler i Våpenjournalen som jeg mener het Kjenner du Mauser m98. Denne serien var, på sedvanlig vis fra den kanten, veldig godt skrevet og illustrert. Det er umulig å ikke både bli kjent med og ikke minst imponert av Paul Mausers konstruksjon når man leser denne artikkelserien.

De som er interessert i våpenteknikk og ikke har fått med seg denne har gått glipp av noe vesentlig.

Om mulig burde denne vært lagt ut på Kammeret, og medlemmer måtte signere for å ha lest og forstått, før de kunne slippes ut i diskusjoner om boltrifler på åpent Kammer :lol:

 

Vi har et problem i Norge i forhold til M98. Det har blitt nevnt flere ganger og det er mengden av mausere som blir smidd på og herjet med til de er ubrukelige vrak. Derfor opplever mange mye rart med mausere.

 

Enkelte våpenforretninger tar også til orde for å destruere alle mausere i landet. Ut fra et salgssynspunkt kan jeg jo skjønne dette.

Men jeg vil også råde førstegangskjøpere til å forhøre seg litt med ekspeditøren om M98. hvis den blir sablet ned på grunn av håpløs og gammel konstruksjon bør du være på vakt. Da blir du ekspedert av en med liten generell kunnskap om og interesse for våpen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener det må være det samme hva slags våpen man velger til dangeros game jakt bare en har prøvd børsa godt å stoler på den ut i fra det, det er jo alltid flere jegere med deg som også er bevepnet å kansje har du med en veldig grov smith på hofta i tillegg.

Jeg har både mausere og sauere men bruker bare mauseren når det er forferdelig dritt vær sammen med korte skuddavstander på elgjakt.

Når det gjeller dama og riflene mine så låner jeg ikke bort riflene mine til hele kompisgjengen :lol:

Link to comment
Share on other sites

klipp......klipp

Men jeg vil også råde førstegangskjøpere til å forhøre seg litt med ekspeditøren om M98. hvis den blir sablet ned på grunn av håpløs og gammel konstruksjon bør du være på vakt. Da blir du ekspedert av en med liten generell kunnskap om og interesse for våpen.

 

Dette er så viktig at jeg føler at det bør nevnes to ganger!!

Link to comment
Share on other sites

Rino Hals skriver,

Se bare på Lotten du hadde. Jeg opplevde mateproblemer med den da jeg prøvde den. Men jeg er skråsikker på at ved å få justert litt på den (av en kompetent børsemaker) så ville den fungere 100% og ville være et våpen som det ville gå an å satse på…

 

Og se på mine egne rifler. Av mine tre Rugere så har kun en fungert 100% fra første stund. Min Lott var som din heller ikke 100% og trang ei lita justering for å fungere 100%. Og etter at dette er gjort så tør jeg påstå at jeg kan satse alt på at den vil smelle hver gang jeg drar i avtrekkeren. Den mater uansett om jeg tar rolige ladegrep og like godt om jeg tar det mest desperate ladegrepet jeg kan.

 

Før jeg sier noe annet. Jeg har stor respekt for din erfaring på jakt, Den overstiger min med en nærmest uendelig margin. Men..

 

Jeg forsøker bare å få frem et poeng…

 

Det er det poenget jeg ikke forstår, hva ER poenget. At mauserkloner virker? So what, alle rifler (som er i orden) virker?

Jeg har eid flere rifler. Idag har jeg to Sauere (200STR) som primære rifler til alt (+ en enkeltskuddsrifle som ikke har mateproblemer fra noe magasin iallefall..)

Disse to Sauerene, den S&LM97, og den Rem700 jeg hadde før den har ALLE matet 100% fra jeg tok de ut av eska. Og så tusener på tusener av skudd. Også opp ned, Og på jakt.. De har ALDRI behød modifisering eller justering for å virke. Jeg har rett nok et magasin til Saueren som krangler, men siden jeg har 6 til har jeg ennå ikke reparert det, bare lagt det til side...

De M98/M98-avleggere jeg har hatt har også vært 100%. Jeg skjønner rett og slett ikke problemet.

 

Jeg har avfyrt 80-90 skudd på "jakt" de siste to årene, EN gang har tennstemplet ikke hengt seg opp - på en Rem klon - det var et Timneyavtrekk som hadde fått for mye olje til å helt greie -19°C.

Feltmessig, så har jeg ligget i vann, snø, slaps, grus og stein på langholdskyting, så hylsene har blitt ødelagte etterpå for det var så mye grus med inn i kammeret, is på patroner, småstein i magasinet etter divers munningsbremser på sida. Jeg har uten tvil avfyrt flere 1000 skudd under tildels kjipe feltmessige forhold UTEN EN ENESTE gang hatt mateproblemer. De jeg har vært sammen med som har brukt Mauserkloner har heller ikke hatt problemer - bortsett fra en M67 hvor låseklakkene falt av sluttstykket :roll:

 

Så igjen, jeg skjønner ikke hva som er problemet?

 

 

K

Link to comment
Share on other sites

Det er vel ingen som har hevdet at dette er et problem.

 

Sauer STR er en konkurranse maskin og også bygd for å fungere, men tråden dreier seg om jaktvåpen og jeg regner ikke STRn med der.

 

Jeg satte opp noen alternative årsaker og det kan være så enkelt som trender og mote at mange velger bort klassiske jaktvåpen med enkle solide mekanismer og velger seg mer trendy, taktisk utseende rifler eller er nyskjerrige på nykonstruksjoner av ymse slag.

 

Og det er da ikke et problem :D .

Link to comment
Share on other sites

Lurer på om ikke pris har en del å si her? Førstegangskjøpere har jo masse å velge i, ta f.eks en Tikka T3, denne ligger vel i området 7-8000,-? Monter en kikkert, tut og kjør, mest sansynlig har du kjempepresisjon fra første skudd. Alternativ 2, kjøp en Landrø Mauser til noe slikt som 3-4000,-, monter en kikkert på den og tut og kjør. Denne vil mest sansynlig ikke levere like god presisjon, (tror jeg??) og den ser jo litt shabby ut i mange unges øyne. Skal du få en M98 til å skinne, ja så må du ofte legge ned en del kroner i oppgraderinger. Personlig synes jeg slike M98 custombygg er skikkelig lekkre, men da blir det litt dårlig gjort å sammenlikne direkte med en original Tikka T3...... Det skal sies at en kan selvfølgelig velge å kjøpe en Husqvarna eller eldre Brno om en vil ha Mauserkasse og litt bedre finish enn hva Landrø kan tilby, men igjen tror jeg disse originale mauserne ser litt trauste ut for nybegynnere?

 

Ellers, når det kommer til hva som virker og ikke virker, så føler jeg vel egentlig at når det kommer til hva PH`er foretrekker ved B5 jakt, så er det ofte DR? Da kan du overleve, til tross for at en tennål knekker, det gjør du kanskje ikke om du har en Ruger, Mauser, Remington, Kongsberg, Tikka eller Sako. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Det er vel ingen som har hevdet at dette er et problem.

 

Sauer STR er en konkurranse maskin og også bygd for å fungere, men tråden dreier seg om jaktvåpen og jeg regner ikke STRn med der.

 

Jeg satte opp noen alternative årsaker og det kan være så enkelt som trender og mote at mange velger bort klassiske jaktvåpen med enkle solide mekanismer og velger seg mer trendy, taktisk utseende rifler eller er nyskjerrige på nykonstruksjoner av ymse slag.

 

Og det er da ikke et problem :D .

Sauer 202 er jo da en vellfungerende skytemaskin og du kan stole 100% på den bare du gir den det stellet den fortjener, for 202 og 200STR er helt identiske bortsett fra plasering av sikring og det kosmetiske.

Jeg har 2 stk 200STR og de bare går å går å går samt kjempe presisjon, det er rifler til å stole på det :mrgreen: det samme er det jagu 202ene også :mrgreen::mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

OK, bare en rar ting til
med enkle solide mekanismer

M98 som prises sånn av mange, er jo noe av det mer kompliserte? Eller er den enklere laget enn f.eks. Rem700?

 

K

 

Den kan være komplisert å produsere, men sluttresultatet er genialt enkelt. Ei Mauserkasse består av 27 deler totalt med avtrekk, sånn raskt regnet. (Med forbehold om feil :) ).

 

Så kan du telle deler i en Remington :)

 

Selvfølgelig er ei M98 kasse mer komplisert å produsere enn ei Rem700.

 

Det som menes med enkle mekanismer er at færre deler totalt gjør samme jobben som flere deler i andre konstruksjoner. Mindre antall deler = mindre sjanse til feil.

Link to comment
Share on other sites

DG jakt er ikkje berre Afrika jakt. Eg nemnte filmen Svensk Bjørnejakt 1, der fikk vi sjå når dei trente på angripande bjørn. Det var ein bjørnefigur på skinner som kom mot skyttaren. Skyttaren skulle prøve å treffe med så mange skot som mogeleg. Skal ein klare den testen så må ein ha rifle som fungerer og eit ladegrep som ikkje er så tungt at ein nesten må ta rifla ned fra skuldera.Det går ikkje berre seinare å lade om,men ein må i tillegg finne viltet på nytt i siktet. Vi såg fleire rifler som ikkje klarte denne testen under press, vi såg klikk, magasin som datt ut, sluttstykke som for bakover i lause lufta, altså at sluttstykkestopparen svikta. Eg har ikkje filmen her ,men hugsar i alle fall at Blaser fungerte fint og raskt. Kva som svikta er eg som sagt ikkje sikker på. Så istaden for å lage ein tråd om kva som ikkje er å stole på så lurer eg på om einkelte her har opplevd rifler som sviktar? Utanom då M98 som mange har nemnt. Om m98 i original utførelse er kjent for ikkje å svikte så er problemet at slike er vanskelig å få tak i . Så eg trur mange tenker kvifor ta sjansen på ein ombygd mauser som ein veit det kan vera ein del problem med når ein veit at andre rifler fungerer fint?

At ein liten puslete uttrekkara la remington i teorien har lettare for å svikte enn ein kraftig ala mauser høyres jo ikkje så usannsynleg ut,men stemmer teori med praksis?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ingen rifler er til å stole på uten at de er gjennomprøvd. De fleste har feil av og til. Jeg har har hatt flere. Tre Ruger boltrifler med feil. Svak tennstempelfjær/klikk på en av de, mateproblem på de to andre. Kjapt fikset, og ikke et hikk etterpå. Børsemaker som fyller gjengehull for skjefteskruer med beddemasse så skruene ikke kan trekkes til m.m. :twisted: Det finns vel mekanismer som har mer potensiale for å virke uansett, noen foretrekker de på samme måte som andre foretrekker siste mote. Er standplassleder av og til, alle feil jeg kan huske har vært brukerfeil. Noen spennstykker vrir seg vel lett til nedspent i bakre stilling. Har måttet hjelpe flere med det problemet. Det skjer ikke med Mævser. Leste om den bjørnejegerprøven, fin trening i praktisk riflehåndtering.

Link to comment
Share on other sites

Mauser Modell 98 er det mest kjende av alle tyske gevær. Det er ei fem skots repetér-rifle med bolt-sluttstykke og fast innebygd magasin. Det var standardgevær i den tyske hæren i første verdskrigen, så i Reichswehr etter denne, og i karabin-utgåve i andre verdskrigen. Det tyske standardkaliberet var 8x57 mm med tilføyinga IS.

Våpenet vart innført i den tyske hæren i 1898. Ti år seinare kom ei noko kortare utgåve. Mauser-konstruksjonen er svært robust og god, og vart eit førebilete for mange andre. Geværet vart produsert i masseomfang i om lag femti år, og vart bruka over mesta heile verda. Så mykje som 100 millionar eksemplar kan ha vorte produserte. Enno i dag er variantar i bruk, først og fremst som sivile pålitelege jaktgevær.

Link to comment
Share on other sites

M67, du spør HVA ER PROBLEMET?

det er flere som forteller at børser som vanglivis fungerer fint på banen, klikker når skytteren blir stresset, og foreksempel røsker til når det tas ladegrep. Rhin Hals gjengir erfaringene til Don Heath fra eksamensskyting for PH'er som skal guide jegere etter big five. Ut fra dette innlegget til Vest gjelder dette også i en Nordisk sammenheng (forkortet av meg):

DG jakt er ikkje berre Afrika jakt. Eg nemnte filmen Svensk Bjørnejakt 1, der fikk vi sjå når dei trente på angripande bjørn. Det var ein bjørnefigur på skinner som kom mot skyttaren. Skyttaren skulle prøve å treffe med så mange skot som mogeleg. Skal ein klare den testen så må ein ha rifle som fungerer og eit ladegrep som ikkje er så tungt at ein nesten må ta rifla ned fra skuldera.Det går ikkje berre seinare å lade om,men ein må i tillegg finne viltet på nytt i siktet. Vi såg fleire rifler som ikkje klarte denne testen under press, vi såg klikk, magasin som datt ut, sluttstykke som for bakover i lause lufta, altså at sluttstykkestopparen svikta.

 

Jeg har et forslag: La oss laget høre med de som skal organisere kammersmellen i år om det er mulig å få til et slikt test-scenario! Høyt press og hurtig ildgivning under feltmessige forhold.

Link to comment
Share on other sites

Så kan du telle deler i en Remington

Jeg kommer til 28, og 29 på Mauseren - 31 om du tar med dobbeltskruene. :wink:

 

K

 

Du har rett 31 deler på M98 og på Rem 700 kommer jeg til 40. Jeg får ta forbehold om feiltelling igjen :) . De ekstra antall deler finner du hovedsaklig i avtrekkergruppen. Men når sant skal sies så skifter vel de fleste avtrekket på M98 og da øker jo antallet deler der også.

Så deletelling var kanskje ikke det beste argumentet :D , men sammenligner vi del for del er jeg ikke i tvil om hvem som gir et mest solid intrykk.

Det sagt så har jeg hatt Remington jeg også. De har fungert greit bort sett fra mateproblemer opp fra magasinet på et par av dem, 6,5 og .243.

 

P.S. Ble det noen konklusjon på hvorfor låsklakkene på den M98 bolten knakk?

Link to comment
Share on other sites

Jeg tenker meg enda mer tidspress... Jeg har lest at når elefantjeger Bell (?) skulle trene med sin rifle så gikk han en tur med kona. Hun kastet appelsiner opp i lufta, og han skjøt på dem omtrent som vi trener på leirduer... det høres ikke heeeelt safe ut! Jeg vet også at jegere som drar mye på drevjakt trener på leirduer, skyter ut over vann, da ser man nedslaget. Det høres heller ikke helt safe ut i stevne sammenheng, og man får vel neppe avgårde mer enn ett skudd. Andre bruker bildekk i sandtak. Man monterer blink inni dekket og har et sandtak som bakgrunn. En person står på toppen av en bakke og slipper dekket, en annen har en skyteglugge på for eksempel 10 meter. Bildekket kommer hoppende forbi og det gjelder å få flest mulig skudd i blinken. Gammeldags wirestrekk på skytebane er jo også en mulighet, men det er jo alltid en risiko for at man skyter hele greia i stykker om man bruker det til bevegelig mål... Kanskje det hadde holdt å strekke tau og feste blinken på en trinse, dersom man vekter blinkholderen? Bjørnen kommer mot deg i økende fart fra 30 til 10 meters hold for eksempel, og du må få avgårde flest mulig skudd i løpet av den tiden du har tilgjengelig? Dersom man får til et trinsesystem kan vel den som trekker tilbake blinken stå bak skytteren, så det ikke går så mye tid og man øker sikkerheten?

Link to comment
Share on other sites

Tre snusbokser på 10, 20, og 30 meter. Begynn på 30m. og innover. Et skudd på hver. Total skytetid er 15 sek. Enkel øvelse som nok vil si noe. Dette er/var en skyteprøve ved en skole for proffesjonelle jegere i Afrika.

Link to comment
Share on other sites

"Dette er/var en skyteprøve ved en skole for proffesjonelle jegere i Afrika."

 

Denne prøven - har ingen relevanse til hva en PH stort sett møter av utfordringer.

Med unntak av DG - og da er 15 sek. - altfor lang tid :wink:

Og jeg har ikke noen særlig erfaring - men litt - og 15 sek. - er lang tid hvis man skyter på korte hold.

Det korteste jeg har vært med på er 7 m på elefant.

Og da er 15 sek. - NADA.

 

Hvis det er "vanlig" jakt - og på plains game - er 100 og 200 m/med noe bedre tid - mer relevant.

 

Tror jeg :roll:

Link to comment
Share on other sites

Det har du selvfølgelig rett i Shadob. Både type og tid. Jeg leste dette i en seriøs (tror jeg) reportasje for lenge siden. Men som bare en av mange øvelser bør den være egnet til å trene riflehåndtering under stress.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har lest mange Afrika-bøker, og må med hånden på hjertet si - at ikke alt stemmer.

Det som skjedde i J. G. Hunter`s tid - er pasè :? .

 

Og det gjelder jo stort sett det meste i verden:

Ingenting er som før :?

 

For den som ikke har vært der før - ikke tro på reklamen :) .

 

Når det er sagt: Du vil få en helt ny opplevelse uansett.

Afrikaturen din - blir bare mega.

 

Det som jeg har erfart - for å gjøre det kort:

 

Er store hull/lav hastighet - gir gjennomtrengning - som er "mega".

 

Og det har jeg overført til min hjortejakt :)

 

Og i tillegg til at hjorten faller like fort som hva en .308 kan tilby - avgir mine kaliber lite blodslått kjøtt.

Og treffer jeg bog - er det tvers gjennom uansett.

Uten mye blod!

Link to comment
Share on other sites

He, enig, og tror deg ang. Afrika. Felte min første elg med 30.06 for lenge siden. Rett ned. Det var likevel ikke godt nok for en guttevalp. Så en rifle i .416 Rigby ble kjøpt året etter. Masse moro med ladeutarbeidelse og rekyl. Felte de neste to med den. Ikke en eneste klage på kjøttødeleggelser fra laget. Mange andre beltepatroner. Den siste i fjor med 6,5x55. Raskt og humant det også med god skuddplassering. Litt våpenlei(grovkaliber), men tråden om magnum-mausere får det til å boble igjen ja. Afrika står på ønskelista, er bare redd det skal bli vanedannende :)

Link to comment
Share on other sites

Ang å teste.

3 skudd på 15 sekunder er alt for lang tid til å teste et våpen med henhold til en stresset jaktsituasjon.

 

Jeg vil heller foretrekke å teste litt mer som det er vist i disse videoene. http://www.heymusa.com/heym_videos.htm

Dette er mer riktig rent tidsmessig og mye mer jaktrelatert. (ikke kommenter at dette ikke har noe med norsk elgjakt og slikt og gjøre. Jeg viser til trådtittel og mener bare at det er blant annet slik man virkelig kan se om våpenet leverer hver gang. Litt riv og røsk ja, men det er slik virkeligheten er for en som har våpenet som en "livsforsikring".)

Og det er steike artig å teste seg selv slik også. Bare forsøk. Jeg trener slik.

 

Ang Mauserkonstruksjonen og andre mer eller mindre forenklede mekanismer må jeg få komme tilbake til senere. Har rett og slett ikke tid til å ta en såpass omfattende forklaring her og nå. Men som trådstarter skrev så bør alle som fatter interesse for denne tråden virkelig få tak på og lese omtalte artikler som sto på trykk i Våpenjournalen for mange år siden. Den er virkelig opplysende.

Link to comment
Share on other sites

Klart 15 sek. er lang tid. Det kan jo strupes. Men snusdåser er lett å sette opp. Bør vel være greit å ordne lignende opplegg som de snuttene. Veldig moro og nyttig trening. For de som ikke skal jakte farlig vilt også. De nevnte artikklene i VJ er i en klasse for seg selv, på flere måter.

Link to comment
Share on other sites

Her er eksamenstesten for PH'er i Zim http://forums.accuratereloading.com/eve ... /347100925" target="_blank

 

Her brukes det forholdsvid store skiver. Småenfiguren i DFS (25x30 cm) er vel det nærmeste å få tak i her hjemme.

 

God ide med å prøve å lage en slik øvelse på Kammersmellen. Husk å legge inn etterfylling av magasin i øvelsen da dette er en vesentlig faktor for testing av enkle og funksjonssikre rifler.

Link to comment
Share on other sites

Rino skrev:

Jeg vil heller foretrekke å teste litt mer som det er vist i disse videoene. http://www.heymusa.com/heym_videos.htm" target="_blank" target="_blank

Dette er mer riktig rent tidsmessig og mye mer jaktrelatert. (ikke kommenter at dette ikke har noe med norsk elgjakt og slikt og gjøre. Jeg viser til trådtittel og mener bare at det er blant annet slik man virkelig kan se om våpenet leverer hver gang. Litt riv og røsk ja, men det er slik virkeligheten er for en som har våpenet som en "livsforsikring".)

Og det er steike artig å teste seg selv slik også. Bare forsøk. Jeg trener slik.

 

Vel, om du ikke vil ha kommentarer om norsk jakt, så bør du vel egentlig starte en egen tråd? Trodde vel temaet gjaldt rifler til å stole på innen norsk jakt? 8)

 

Når det gjelder disse videoene, så var det ikke så veldig imponerende, sett opp mot hva mange får til med sauera under stang og felthurtigskyting. ( selv om rekylen sikkert vanskeliggjør rask skyting med disse kaliberene.) Felthurtig går for de uinvidde ut på å stupe på magen så søla spruter, for så å treffe tre forskjellige selvanvisere på kortest mulig tid. Under stangskyting skyter de beste 16-17 skudd på 20 sekunder med sauer.

 

Det jeg ikke har fått helt tak i er hva dere mener kan gå feil med moderne rifler? Hva konkret dere mener kan gå galt som gjør moderne rifler mindre driftssikre? Utdrageren kan knekke? Magasin av plast kan knuse? Dårlig mating? Man drar sluttstykket ut av kassa? andre ting?

Hvor mange eksempler på noen av disse problemene har dere sett med egne øyne?

 

Videre mener mange at de som har mausere som krangler har hatt den lokale bygdesmeden i sving. Vel, den mauseren jeg har mest problemer med, er dønn original fra kongsberg våpenfabrikk, med unntak av et klistremerke jeg satt på kolben i 1980...

 

Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg har hatt mer problemer med den mauseren enn alle de andre riflene mine til sammen!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...