Jump to content

ulf

Members
 • Content Count

  917
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by ulf

 1. Lette kuler i stor hastighet sliter løp, sies det. Er det hastigheten på kula som sliter løpet mer? Eller er det at bak lette kuler er det større kruttladning?
 2. Tja. Kort hold gir høy anslagshastighet, som igjen gir høy belastning på kula.
 3. Bare på rådyr. Ellers er det for lite. Bare for rådyr, ellers for smått:) Etter logikken skulle 222 vært Det Optimale for rådyr, men når en er på så lave likevekter har det kanskje ikke noe å si?
 4. Om en følger resonnementet til M67 - det vanskelige er å treffe og alle kaliber dreper- så tilsier logikken så lite smell og rekyl som mulig. Alle skyter dårligere med smell og rekyl, særlig i feltmessige skytestillinger. Altså må en ha et kaliber som er så lett som lovlig. Så det er 6,5x55 som er best:)
 5. Om det ikke står på midlene, så syns jeg du skal spandere på deg en bra riflestokk😁
 6. For nysgjerrigheten; hva slags rifle er det?
 7. Det koker egentlig ned til: Hvor jævla hårsår er det mulig å bli? #krenka#
 8. De spises, og man er såpass opptatt av kjøttet at skudd som ødelegger for mye gir gebyr. Slakteren kommer og henter slakt to ganger i uka. Jeg referer til Eskdalemuir i Skottland, som er et område der yrkesjegeren har sluppet til noen jegere. Søk på Eskdalemuir på kammeret, så finner du masse.
 9. Det er et kjempepoeng, som alle som hyler om mer beredskap ser ut til å glemme. Beredskap er stort sett svinedyrt, og går nødvendigvis på bekostning av noe annet. Så en må på en måte velge mellom kreftmedisin til barn eller vernemasker på et lager (som etter all sannsynlighet ikke blir brukt). (På dette stadiet av resonnementet pleier det å dukke opp noen referanser til uhjelp og "lykkejegere" på gummibåter Middelhavet,- håper vi slipper det her...) I forhold til Staten og makt er dette en interessant tid. Når krisen først rammer blir selv den mest knallharde kapitalis
 10. Filmen viser at Oryx beholder vekta bedre og gir går dypere enn Balistic Tip. Det er ikke akkurat kontroversielt:) I filmen bruker han også red deer som referanse, og til hjort er det nok ingen som anbefaler varmitkuler i 223. Rådyr er noe annet. Poenget mitt har vært at rådyr er så små, at også varmitkuler gir dybdevirkning nok. Årsaken til at jeg hevder det er egne og andres erfaringer, på tilsammen mange hundre rådyr. Når en som skyter 200+ rådyr i året, i år etter år, anbefaler 58 gran V-max i 243, da tviler ikke jeg mer på det. En må tross alt tro det en ser, ikke
 11. https://www.nrk.no/sport/treneren-ma-holde-igjen-nilsson_-_-det-er-helt-galskap.-jeg-har-aldri-opplevd-det-for-1.14976543 Mener å ha lest en gang at Kenneth Skoglund i perioder Før OL trente to økter skyting om dagen. 2-300 skudd om morgenen og 100-300 skudd på ettermiddagen. Fysisk trening midt på dagen. For å kunne nyttiggjøre seg slike volum må en nok ha en solid plattform fra tidligere. Ååå... så moro det hadde vært å trene så godt en periode:)
 12. Kanskje ikke akkurat science, men det viktigste du gjør er å erkjenne at (stående)skyting er en ferdighet. Det er ikke kunnskap. Så du må øve deg. Ta tre tips fra M67 og Torf, det er teori nok. Resten er øving.
 13. Rhino, Oryx m fl er ypperlige om det viktigste er å bidra til å holde verdensøkonomien i gang. Den kan være viktig nok. Om du bare vil drepe et rådyr effektivt kan du bruke nesten hva du vil i 223. Rådyr er små, og gjennomgående kommer anbefalinger om solide kuler på rådyr fra jegere som ikke har skutt så mange. Du kan lese denne tråden her;
 14. https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=172104908
 15. Det er en mistanke som er veldig lett å få bekreftet eller avkreftet, om man spør. Akkurat som andre helt feilaktige «mistanker» om nakkeskudd og helt spesielt dyktige skyttere.
 16. Fikk du virkelig skadeskytinger når du traff i brystet?
 17. Shaun brukte lenge 22-250 med 55grn Nosler. Allan 242 og 58grn V-max. At Shaun etter hvert brukte 308 og 6,5x55 hadde med Sika å gjøre. Thomas har ikke vært referansen her, som du forstår. Bell og svartkrutt har jeg fra Svein Solli, men det kan godt hende det ikke stemmer med svartkrutt. Uansett er sammenligningen søkt, fordi Bell bare brukte 7mm til hodeskudd. Min bruk av sprø kuler har vært med samme plassering som andre kaliber og kuler. Av alle de dyra jeg har sett skutt av Shaun og Allan kan jeg ikke komme på noen som er skutt annet sted enn i bog/bryst, men det har jo skjedd. D
 18. Dyr med gevir i tabellen din er en whitetail eller noe. Ikke et lite rådyr. Og hvordan skulle de få solgt en eneste gmx om de sa at v-Max funka til alt det passer å bruke 223 på?
 19. Ærlig talt.... At Bell brukte 7mm og helmantel på elefant var fordi alternativet var svartkrutt. Så snart det ble bedre saker å oppdrive var det som ble brukt. Å komme trekkende med Bell er ganske søkt. Når jeg og andre med meg bruker sprø kuler på rådyr, så er det fordi vi mener det er best. Ikke fordi vi ikke har annet. Det jeg undres over er at ingen er mer undrende til noe som tilsynelatende går på tvers av det alle har lest seg til. Ingen lurer på om det bare er skutt i hode og nakke (nei; selvsagt ikke. Det er nesten bare skutt i bog/bryst)
 20. Dette skjønner ikke jeg: 1.Trådstarter lurer på om varmintkuler funker på rådyr. 2. Mange svarer at det går ikke an. Varmintkuler vil ikke drepe rådyra effektivt, men gi stygge skadeskytinger. 3. Jeg sier det ikke stemmer, og viser til egne og andres erfaring med slike kuler, på totalt mange hundre dyr 4. Erfaringene jeg viser til ignoreres eller forklares med at de er gjort av yrkesjeger. (Det er bare tull...) 5. Diskusjonen fortsetter i et teoretisk spor, og ingen virker interessert i det faktum at teori og praksis åpenbart ikke stemmer overens. Dette er
 21. Det er ikke bare «yrkesjegere» som har bra erfaringer med slike kuler på rådyr. De jeg vet om som faktisk har forsøkt har samme gode erfaring, og det på så mange dyr at det ikke kan ignoreres.
 22. Nei, de skyter stort sett i bogen. Der er blinken størst. Og det er ikke å gamble. Jeg trodde det, og Thomas Haugland også, helt til vi forsøkte selv. Og det går helt fint. Når noe viser seg å fungere, til og med fungere godt, så er det jo veldig rart at så mange av dere mener motsatt. Tilsynelatende basert på tynn teori. Har dere erfaringer som tilsier motsatt, eller har dere forlest dere på Jørund Lien og Norma-reklame?
 23. Jeg tror mange av dere overvurderer rådyr, og hvilke krav det setter til kula. Årsaken til at jeg tror det er at den jeg kjenner som har skutt nest-mest rådyr fremhever fabrikkladd 243 med 58grn v-max som favorittpatron. Han skyter ca 200 rådyr pr år. Så da tror jeg det går bra med 50grn kuler i 223 også. En annen yrkesjeger med tilsvarende fellingsstatistikk brukte lenge 22-250 og 50 eller 55grn Nosler ball tip, og det er ikke noen restvektkonge det heller. Selv har jeg 30-40(?) rådyr med 87grn V-max i 243, og selv om jeg ikke alltid fikk gjennomskudd d
 24. 15cm kulefall på 200m 50cm kulefall på 300m Passer ikke alltid, som nevnt, men nesten. Det i hvert sånn regelen er:) En variant er fem klikk til 200m, 15 klikk til 300m. (Som jo ikke er det samme som den andre regla, men en variant av huskeregle)
×
×
 • Create New...