Jump to content

Rådyrhund


Kah
 Share

Recommended Posts

Hei.jeg lurer på å anskaffe meg rådyrhund,derfor lurer jeg på om noen her har noen erfaringer med rådyrhund,terrenget jeg skal jakte mest i er ikke så veldig stort ,med en hovedvei ikke langt unna,har ikke lyst på en hund som slår ut alt for mye,og som ikke jager time etter time.

 

 

Håper på respons.

Link to comment
Share on other sites

Slenger meg på jeg også, med min erfaring og hva jeg har opplevd i skogen: Ikke beagle, om du har et lite terreng og har tenkt deg hjem samme dag som du drar ut. Ellers er beagle ganske fint, selv om jeg mistenker andre raser for å være lettere å få til. Har ikke telling på hvor mange ganger jeg har sittet å ventet i opp til to døgn på at bikkja skal bli lei de dumme rådyra. Hatt en tre - fire beagler, og alle har vært ganske like sånn. Når de jager bra, så vil de neggu ikke gi seg på tørre møkka.

Uten ha ha samme personlige erfaring med drever, har jeg hørt de kan ha samme problemet.

Dachs er fint....går litt saktere, spesielt om man går for en liten type (ikke dvergdachs, men liten linje av de vanlige). Hatt en dachs, og det er nok den beste hunden jeg har hatt, om man tenker på hvor nøye den var på sporet. Bakdelene for meg var snømengde, dachs fungerer ikke bra i snø, og losmål. Av de dachsene jeg har vært med ut har en eller to hatt bra losmål, resten har vært som en brannvarsler med dårlig batteri.

 

Basset: her finnes det mye bra som funker fint men aner ikke noe om hvor lenge de forskjellige rasene holder på. Den eneste jeg har personlig erfaring med er BAN, og den rasen står høyest opp på min ønskeliste når jeg skal ha ny drivende hund når beaglen min blir for gammel. Likte drevhastigheten, drevlengden (gav seg etter en time halvannen, hver gang) og hvor spornøye rasen så ut til å være. Selv om jeg bare har sett noen få i bruk, og veit at det er for snevert å si noe bastant på det grunnlaget, så er iallefall jeg overbevist.

 

Sikkert mye annet fint også, men vil ikke uttale meg om raser jeg ikke kjenner godt nok. Og det er jo mye personlige preferanser som må avgjøre. Hund er smak og behag og jeg tror ingen svar er mer rett enn andre.

Link to comment
Share on other sites

Kaster meg inn i tråden med litt reklame. Vi har planlagt valpekull på dachsen vår nå. Tipper hu får løpetid januar-februar en gang. Da vil valpene uansett være klare å brukes/trenes til høsten. Har bare hatt gode erfaringer med kortthåra dachs. Har hatt en strihåra også, men han var veldig tung med korte bein som resulteret i at han raskt havna mange minutter bak, han var heller ikke den beste til å gi på.

 

Den dachsen vi har nå (kortthår fra Josh Edvartsen) er noe av det beste jeg har hvert borti. Smart jakthund med enorm jaktlyst med nydelig mål. Har oftest loslengder fra 1 time til 2,5 timer. Har dog hatt noen få loser på oppmot fem timer, men da har dyra tura innen for et bestemt område hele tiden. Virker som hu legger av når dyra drar ut. Kommer også inn på fløyta, men ikke når hu er i los. Må blåse når hu ligger langt etter, eller ved et tap.

 

Hu er også veldig spornøye og god til å jobbe på tap. Hun har jaget både hare og hjort, men trives best og jager best på rådyr.

 

Er veldig god spenst, utholdenhet og vilje i disse små hundene også, så kommer seg fint igjennom et 30 cm snølag. Har heller hatt problemer med såre poter på vår, både på snøfri og snørik mark.

 

Målet til bikkjer fra Josh er (etter min mening) den vidunderligste musikk! Og dachsen vår er intet unntak.

 

Dachsen vår, som forøvrig heter Maia, er både norsk og svensk jaktchampion. Hu har blitt stilt til fem drevprøver, som har resultert i en drevcert og tre 1. premier (venter ennå på resultatet fra Telemarksprøva fra nå i november)

 

Hannhunden vi har funnet er også jaktchampion som har blitt stilt på ti drevprøver med kun tre som ikke resulterte i 1. premie (hvis hukommelsen min er rikitg). Beklager mye skryt, men dette er som sagt bare litt reklame.

 

Bare å sende PM hvis dette vekker interesse ;)

 

PS: Hvis du har noe i mot dachs og ønsker en hund som ikke jager lengre enn en time og ikke har noe i mot groft målbruk, da ville jeg anbefalt BAN.

Link to comment
Share on other sites

Begrunn ditt svar! Hvor god erfaring har du med beagler

Hehe, du tenkte sikkert at denne korslund har sett en beagle, men ikke jaktet med en :wink:

Beagle, din beste jaktkamerat :D .Nå skal ikke jeg skrive at jeg er den med best erfaring med beagler, men jeg har brukt mye tid på min egen og andres beagler de siste 11 - 12 årene (i skogen)

 

Her ser du min jaktkompis de siste 10 årene:

img5007Beagle.jpg

Hundes navn: Oak Creek Zacho

Født: 04/11/99

Oppdretter: Carl F. Herlofson (desverre død)

Hunden Oak Creek Zacho har pr i dag: 200 + dokumenterte rådyrfall, 27 dokumenterte revefall og litt dov m.m, men ikke en eneste hare er skutt for han og det er det jeg som har skylden for, da jeg ikke ville ha en harehund.

Som du sikkert ser og forstår, hund og eier har jaktet litt over middels de siste 10 årene og jeg føler det på meg at jeg har sett nok i skogen til å uttale meg om beagle.

 

santo 1, jeg elsker beagle og kommer trolig til å kjøpe en til snarlig, men det er forsatt feil rase for bruker Kah, hvis det nå stemmer det som Kah skriver om ønsker i en hund.

Beagle er veldig fine jakthunder, men jeg tipper at Dachs passer bedre i dette tilfelle!

 

Uansett, masse lykke til med valget!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Beklager, men må bare tilføye:

 

En kortthåra dachs fra Josh er et lett materiale å jobbe med, siden jaktegenskapene allerede er avlet inn. De første losene vi hadde med bikkja vår var bedre enn de beste losene til den strihåra dachsen og vår beagel. MEN! Skal du ha en god dachs som jager korte loser (generellt alle hunder). MÅ du ha god kontakt med bikkja. Det nytter ikke å ha den stående ute i gården dag ut og dag inn. Har sett mange hundeeiere som klager over harde bikkjer, men jeg syns ikke det er rart at bikkja først tar seg en femtimers tur, når den endelig blir sluppet ut. Få heller god kontakt med bikkja. Det er herlig å se bikkja komme glad inn etter en fin los.

 

Tok kanskje litt hardt i her, men det er slik jeg føler det.

Link to comment
Share on other sites

Hei, det eneste som taler mot dachs er tøft terreng og mye snø. Dachs er den rasen som lettest stopper opp i terrenget.

Kommer snøen tidlig i sesongen, er det kjipt å gi seg med jakt i november.

I mer åpent lettløpt terreng er dachs 1 valget.

Er det mye dype bekker og grøfter med vann lever også dachsen er farlig liv.

Link to comment
Share on other sites

Har selv første drivende hund nå. Basset Fauve, tispe. Har vert med å jaktet med drever og beagle før, men siden vi oftest jakter på mindre terreng hadde jeg valgt fauve på nytt. Kommer altid tilbake etter los, og legger av etter ca 10-20 min om dyra drar ut og kommer tilbake. Hun er nå ett år, og har skutt rådyr og hare for henne i høst. Fantastisk mål, ivrig og super fremkommelighet, pluss at hun er veldig spornøye. Har i høst loset Hare, Rådyr, Hjort, Rev og Bever så er en altetende hund, men får hun velge så følger hun rådyr.

 

lykke til med valget.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er programforpliktet til å nevne petit basset griffon vendeen her selvfølgelig... selv om jeg av og til får pepper for å si sånt... :wink:

 

Petiten har selvsagt alt du trenger i forhold til din jakt og terreng. :) Ikke høres den ut som en røykvarsler med dårlig batteri heller! :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

dachs bracke har jeg tro på til deg

 

Hvor allsidig er dachsbrackene? Ser av prøvereglene at de kan jage det meste, men kan ikke få drevcert dersom de jager rådyr på prøven.

Krav til lostid er 20 minutter for full pott. Betyr det at det er rundt en halvtime man kan forvente?

 

Har ikke sett en dachsbracke, men synes de virker som flotte hunder!

Link to comment
Share on other sites

Dette har merkelig nokk blitt en for/mot basset/dachs (ble ikke sjokkert)

Uansett hvilken rase du velger er det en fare for at hunden krysser veien hvis den ikke er langt unna, men sjansen er kanskje mindre med en Dachs ettersom den har gjennomsnittlig kortere drev.

 

Så kommer det med snø da...

Dachsen blir fort hindret i mye snø mens pelsen til PBGV klabber fort i våt snø.

 

Losmål

Losmålet kan man dessverre ikke gjøre noe med, basset har vel stort sett bedre losmål, men dachsen høres den også.

 

Les litt på andre tråder om hva som er skrevet før, bruk god tid og du blir nokk fornøyd uansett hvilken rase du velger ;)

 

Lykke til med valget

Link to comment
Share on other sites

Hei.jeg lurer på å anskaffe meg rådyrhund,derfor lurer jeg på om noen her har noen erfaringer med rådyrhund,terrenget jeg skal jakte mest i er ikke så veldig stort ,med en hovedvei ikke langt unna,har ikke lyst på en hund som slår ut alt for mye,og som ikke jager time etter time.

 

 

Håper på respons.

back to basis.

hovedvei ikke langt unna ?

er en kilometer eller 2 meter eller hva?

et rådyr i los vil av og til gå ut og da blir det lett en kilometer eller flere.hvis man er uheldig er dyret støkt før los da går det avgårde direkte og på fem minutter går det fryktelig langt.

Så spørsmåler mitt er : er det et forsvarlig terreng å slippe løs på drevet drivende hund i det hele tatt. er terrenget f eks at det er flatt der du slipper og bak hovedveien er det kanskje en ås,da vil losen gå dit.det kan være lurt å få noen som kan dette i området se på det spesifikke terrenget.du kan selvsagt gå med en bandhund,det gir også resultater.

eller du kan prøveslippe med noen som har den rasen du lurer på.

Det er ikke mulig å gardere seg 100% uansett , så en løs hund er det alltid en risiko med.allt mulig kan skje.

Da er det bare å forsikre godt og håpe det går bra.

 

til rasedskusjonen har jeg bare å si at noen raser er regnet som lengre jagere enn andre.Det er ikke uten grunn.de er avlet slik.det finnes dachser som henger på kort og noen i flere timer.dette gjelder basset og.beagle/drever er regnet som litt lengre jagere.Jeg anbefaler Petit basset da det er jeg vant med og kjenner litt til disse.fauve er sikkert og bra.men med ditt terreng må du uansett jobbe mye med innkalling og kontakt uansett rase.

Jeg blir å få et kull på min hund til våren.begge foreldrene der jager 1-2 timer på rådyr.mi har god jaktlyst og passelig lydig,men jeg har ikke jobbet for mye med dressur eller innkalling.hun kommer stort sett inn av seg selv.og drar hun på vei , ser jeg det på gpsen og drar avgårde og kobler.

Link to comment
Share on other sites

Uansett hvilken rase du velger er det en fare for at hunden krysser veien hvis den ikke er langt unna, men sjansen er kanskje mindre med en Dachs ettersom den har gjennomsnittlig kortere drev.

 

At dachsen skal ha et kortere drev enn basset setter jeg et :?: ved. Jeg veit om flere dachser som har lengre drev enn mange av de bassetene jeg leser om her.

 

Alle raser har sine styrker og svakheter. Jeg har en basset som helt klart har sine :wink:

Link to comment
Share on other sites

har ikke hund selv. men svigerfar har 2 stk petit basset og er kjempe jakthunder. loser i 1-2 timer og drar ikke så langt.

nei skaff deg petit basset:)

 

har planer om å skaffe med rådyrhund selv når jeg får økonomi og leilighet, da blir det antagelig petit basset,

Link to comment
Share on other sites

drever er tingen :D samme om du har små eller store tereng finner dyr hvis det er dyr :) så hører du losen godt, ikke som en ulende brannbil , du slipper du å finne spor til den den klarer oppgaven selv har vert med noen andre raser skal ikke nevne dem her men det har hvert rene sorgen må finne spor å slippe de på, kalles skopussere :mrgreen:nei heller en som greier seg selv.

Link to comment
Share on other sites

Drever, dachs, bassetrase, beagle, terrier; Til syvende og sist koker det ned til at trådstarter finner en rase han faller for. En rase og hund man liker legger man gjerne ned en god innsats med uansett! :D

 

 

Enig med deg der Ranger. Jaktbikkjer er smak og behag. Alle rådyrbikkjer kan jage rådyr og det vil alltid være individuelle forskjeller uavhengig av hvilken rase bikkja tilhører. Kjøp deg en bikkje og få god kontakt med den, da har du sikra deg en jaktkompis for mange år :)

Link to comment
Share on other sites

Hva med en Terrier da.

 

Dem fleste terriere er tilbake til eier etter 30 min.

Så det kan jo være en ide i små terreng.

Mine er veldig skjelden lenger borte enn 1 km i luftlinje i følge astroen..

 

normal_Pia.JPG

Legger inn et bilde også :D

eneste somer dumt er at de ikke loser.men tysker derimot,de loser..:) vet om en ferdigtrent en for øyeblikket

Link to comment
Share on other sites

PBGV! uten tvil

Jeg angrer ikke ett sekund på mitt valg.. Jeg har hatt min nå i 11 mnd og skutt 3 dyr for henne.

Hu er veldig rask, men i motsetning til Drevere som jager fra morgen til kveld hopper hu av losen etter under en time og kommer til sin herre igjen. Og Dachs er like så mye glad i Grevling, Rev som rådyr..

Trådstarter: Les igjennom min link under føre du bestemmer deg. Her er alt fra Valpekjøp til hennes fall.. Vet moren hennes har det blitt planlagt kull på snart også.

Link to comment
Share on other sites

ja ja det er vel forskjeller. har nok hatt rådyr los oppi et døgn :( de dreverne jeg har vært med å brukt rundt har også vært harde til å jage. jeg har ny drever nå nettopp på grunn av at jeg vil ha hund som henger på litt :wink: de er vel kjent for det sånn generellt. men noen oppnår sikkert litt roligre hunder, den forrige min ble vel det man kaller jaktidiot :oops:

Link to comment
Share on other sites

etter rasestandard skal de ikke gjøre det...eneste terrier som er født med hals er tysker

 

Hei tjt, nå skrev jeg til trådstarter at han burde vurdere en terrier hvis han har små terreng.

for å spare han for den evige diskusjonen hvilken terrier som er best til hva. :D

 

Og hvis han finner en terrier som en aktuell kandidat så sjekker han nok litt opp hvilken terrierraser som kan være aktuelle.

 

For å skryte litt til så her er hva vi gjorde i dag for en hund som ikke loser :D

normal_Pia3.JPG

Link to comment
Share on other sites

hehe der kom god rasen :mrgreen: . er på nr 2 nå og er kjempe førnøyd. wachtelen har en los tid på mellom 10 - 15 min. De to jeg har hatt har skjeldent dratt over asfalt vei så passer ganske bra med dine kriterier :!: .

Et en fin rase og jakte på små tereng og blandet tereng med. er også grov i målet så den høres godt i skogen. men vær klar over at demme rasen er ganske skarp så den jager ALT fra trost til gaupe :roll:.

Men jeg foreslår at du leser litt om rasene i tilleg til og prate med folk som har de forskjellige rasene. og kansje prøve og bli med på jakt med de forskjellige rasene. men lykke til med valget hva en det måtte bli :wink: .

Link to comment
Share on other sites

. wachtelen har en los tid på mellom 10 - 15 min

Tillatt lostid for en støtende langbeint hund er vel i Norge ikke mer enn 5 min.

 

Brev fra Dn angående lostid på wachtel

 

Regelverket tillater bruk av denne hunderasen, men eier må ta ansvar for at drevet ikke pågår i mer enn fem minutter.

 

Er vel kanskje greit og nevne når man anbefaller en wachtel til rådyrjakt :shock:

Link to comment
Share on other sites

Enig med Melvin... Wachtel skal ikke være løs på drevet halsende hund med los (er klar over at mange ikke helt vet hva los egentlig er), kun støtende hund som ikke bør følge mer enn 5 minutter.

 

Klarer man å begrense tida bikkja jager til det, så er det sikkert en spennende rase til sitt bruk. :)

Link to comment
Share on other sites

Det er riktig at fem minutter er satt som grense for støtende hunder i Norge. Blir etter mitt skjønn litt sånn "tenk på et tall". I Sverige kategoriseres rasen som kortdrivende hund, og man kan tillate en wachtel og utnytte sitt fulle potensiale. I praksis ofte 10 til 20 minutters los. Svenske rådyr takler dette uten det minste problem, og det er ikke akkurat dristig å anta at deres norske slektninger skulle klare det like bra.

 

Tror skepsisen til "langbeinte hunder" henger igjen fra erfaringer med langbeinte harehunder som virkelig kunne gi rådyra en lei utfordring.

For skeptikere uten førstehåndskunnskap om rådyrjakt med wachtel, anbefaler jeg virkelig å bli med på slik jakt, og se hvor lite dette stresser dyra. I tillegg slipper du å vente på ei bikkje på langtur, og kan isteden sette igang nye drev og ny spenning.

 

For de aller fleste vil nok innstillingen endre seg, og for resten kan det kanskje være stas og være blant de svært få skeptikere med egen erfaring :wink:

Link to comment
Share on other sites

. Blir etter mitt skjønn litt sånn "tenk på et tall".

Akkurat det samme som jeg praktiserer når jeg kjører bil. Rart jeg alltid blir liggende 20 over fartsgrensa :lol:

 

Jeg tviler ikke på at det er spennende med en wachtel som jakthund og jeg er ikke skeptisk til bruken av støtende langbeinte hunder. Håper jeg en gang i tiden skal få lov til å eie en skikkelig vorsther av den gode gamle tyske opprinnelsen. Som skal få lov til å jage alle viltslag så mye den orker.

Men jeg synes det er greit når man anbefaler en rase til en spesifikk jakt på et åpent forum, at man forholder seg til norsk lov. Hva som gjøres på skauen er en helt annen ting. :D

Link to comment
Share on other sites

Skulle vel helst funnet fram popcornet igjen, når vi kommer til dette med lostid på Wachtelhund. Etter en prat med både DN og Bertil Nyheim i NJFF, så er disse 5 minuttene satt som et anslag. De er skjønt enige om at det er håpløst å stå med stoppeklokka på jakt. Her er det faktisk lagt til rette for jegerens fornuftige (dog subjektive) skjønn, dvs at hunden skal selvfølgelig ikke henge på som en drivende hund, men 10-15 minutter passerer nok glatt uten at noen hever øyenbryn av den grunn.

 

Regner med at dette drar igang diskusjonen igjen, men presiserer at dette er uttalt både fra DN og NJFF. Og nei, jeg har ikke Wachtelhund selv.

Link to comment
Share on other sites

Så flott at det er mindre firkantet enn jeg trodde, skjelden det går den veien!

Det er jo uansett hundeeiers ansvar å påse at hunden jakter på en slik måte at den ikke påfører viltet unødig lidelse!

 

Så er det jo fristende å spekulere i hva som koster mest energi for et rådyr, 15 min foran en kortjager, eller tre fire fem timer foran en heit tradisjonell rådyrhund! Men jeg skal ikke falle for fristelsen :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...