Jump to content

Simplex

Members
 • Posts

  263
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Simplex

 1. Skulle jeg brukt 6,5'en på elgjakt så hadde nok første kula jeg testet vært; Woodleigh 160 gr. PP SN 6,5 mm.
 2. https://www.sportsbutikken.no/helia-3-3-10x50i_36204p.html Ikke 56mm, og har ikke prøvd siktet. Men jeg har forgjengeren (CL), og denne har iallefall ganske bra skumringsegenskaper.
 3. Få en børsemaker til å bedde stokken (helst søyle-bedde hvis trestokk) og fri legge pipa. Eller gjør det selv. Det er ikke noe heksekunst. Du finner videoer på youtube som viser dette. Remington har hatt en tradisjon på å legge inn et trykk punkt på pipa på jaktrifler. Det fungere på et vis til jaktbruk, men er dårlig for å få gode samlinger, så jeg anbefaler å fjerne det (fri legge pipa). Samlingen som kan oppnås med en gammel Remington står ikke tilbake for andre jaktrifler. Jeg har eldre Remington rifler. Sammenlignet med en ny f.eks. 700 SPS er de i en annen liga. Mye bedre kvalitetsfølelse med de eldre. Avtrekket er justerbart, men skal du under ~1,5 kg bør du skifte en liten spiral fjør. Fant bilde av en tilfeldig samling skutt for skyteforming av hylser (30-06 -270W) med en godt og vel 25 år gammel lettvekt remington jaktrifle (på andre løpet nå). Skutt tre skudd av gangen på 250m hold. Med tunet ammo klarer man bedre.
 4. Nå er det vel publiserte data fra kuleleverandør som gir 265gr ABLR oppimot 840 m/s med 24" pipe. Jeg har 26" pipe og er ikke særlig i tvil om at det går greit uten at jeg har prøvd med den kula, eller nødvendigvis oppfordrer til å strekke strikken med hjemmeladning. Kula er vel ikke å få tak i her hjemme? Mer realistisk er vel å få tak i gode 250gr kuler. Treffsikkerheten øker nok ikke mye over 6,5x55, men det er lettere å se treff på de lengre holdene. Jeg lader disse lange matchkulene som "enkeltskudd" . Relativt beskjeden magasinlengde i endel 338WM rifler.
 5. Jeg mener vel fragmentering av kula som igjen gir større skade på organer i tillegg til sårkanal gjennom. Har sett tilfeller der et dårlig skudd har gitt dødelig utfall på grunn av fragmentering. Skuddplassering har vært utenfor vitalt område, men fragmenter i fra kula har gitt skader i vitale organer. Jeg har vært litt opptatt av å bruke tilstrekkelig kaliber, oppnå gjennomskyting og høy restvekt på kuler helt siden jeg startet å jakte storvilt. Jeg er vel fornøyd med dette, men jeg har en anelse om at fluktstrekning kunne blitt redusert hvis jeg f.eks hadde brukt en kule som fragmentete litt i indre organer.
 6. Var vel ikke direkte deg. Men jeg skjønner at du har dine kriterier klart for deg, og velger det du mener er en god kule deretter. Det samme gjelder nok de som mener at f.eks. monolittiske kuler er det beste. For andre kan nok det viktigste kriteriet være kortest mulig fluktstrekning. For nysgjerrighetens skyld hadde det vært moro å spørre hva du mener gir mest effektiv avlivning? En kule som kun lager en sårkanal gjennom dyret eller en som avgir 30-40% mens den passerer vitale organer. Virker til å være en forkjærlighet for det siste en del andre steder i verden der formålet er å få viltet liggende så raskt som mulig.
 7. Denne har 85% restvekt. Fikk litt juling i en kronhjort. Har ørlite høy hastighet for kula i denne rifla. Ikke funnet noen verre enn denne.
 8. Jeg misunner de som er så bastante i forhold til hva som er ei god kule. God i forhold til hva? God penetrasjon? God skuddeffekt? Lite ødeleggelser? Er det dyrevelferden som er prioritert eller er det kjøttkvalitet på slakt? Jeg har vel opp gjennom årene prøvd de fleste typene av storviltkuler uten å klare å konkludere. Antall felt vilt er selvfølgelig for lite. Jeg skjøt de første elgene med Nosler Partition i kaliber .338 for 30 år siden. Etter å ha prøvd en god del forskjellige bondede kuler og litt monolittiske, har jeg ennå ikke funnet noe som jeg anser som klart «bedre». Jeg «synes» kanskje at kuler som slipper litt av vekten dreper raskest. Men det er nok allment akseptert i forhold til human avlivning å ta litt hensyn til de som skal spise kjøttet, selv om det betyr at dyret tar et par steg ekstra før det detter. Slik ser forresten TTSX kula jeg har brukt etter treff i elg. De fleste ser ut til å stoppe i elg og hjortebukk i skinnet på motsatt side, så kaliber/kulevekt kombinasjon er nok ikke det beste for gjennomskyting.
 9. Vet ikke om disse modellene kan tilføre tråden litt om hvordan frontarealet på de forskjellige kuletypene potensielt er. Har brukt en kulediameter på 7,62mm med litt ekstremt ekspandert diameter på 16mm. Litt omtrentlig modellering, men dette gir for meg en forklaring på penetrasjonsevnen til en kule. Bonded type Oryx ekspandert. Målt frontareal. Barnes ekspandert. Målt frontareal.
 10. Jeg har skutt liggende fra stående, stående fra liggende, springende fra stående, stående fra huk, men aller mest stående og gående fra sittende.🤣
 11. Få en god børsemaker til å sette inn en 60-65 cm lang kvalitetspipe med rett stigning for de kulene du tenker å bruke. Medium profil eller så tungt som du vil bære på jakt. Søylebedd stokken skikkelig i samme slengen. Still avtrekk til 1kg (må muligens skifte en liten fjør for å få det til). Med overveiende sannsynlighet vil du få en rifle som skyter bedre enn du klarer å utnytte, og god på så langt hold som du ønsker. Dette kommer nok på rundt 10000 kr. Når denne riflen begynner å bli en begrensning har du skutt så mye at du vet hva du vil ha.
 12. Ikke erfaring fra med dette kaliberet. Men erfaring med scirocco II fra 6,5 og 338, og jeg lader i tillegg 270W med 140 og 150gr kuler. Du bør ha endel å gå på her før det begynner å bli hett. Jeg vil anta at med 62cm løp bør du nå 850 ms greit.
 13. Jeg bygde om en M65 for endel år siden og hadde vanskeligheter med å finne ei picatinny skinne. Mener å huske at jeg endte opp med å bruke ei skinne til Sako TRG. Tror tre av fire hull passer. Det siste må borres selv.
 14. En børsemaker kan modifisere skinnemontasjen til ringmontasjer hvis ønskelig. Gjorde dette med min drilling. Da fikk jeg en lav montasje som passet et sikte med 30mm rakt rør. Det er ganske stor avstand mellom baser så en del typiske 1-4, 1-6 sikter blir for korte. Det må velges et sikte som fysisk passer, dvs langt nok rør. Eventuelt kan du nok få laget en montasje for bakre base i tillegg som passer doctor sight eller aimpoint mini.
 15. Det er noe med å tro at alle har samme bruksområde som deg. Det er nok mange som har rifla hovedsaklig til jakt. Skal du bruke rifla til å skyte på blink er det ikke tvil. Da er 6,5x55 tingen. (Har en selv til dette formålet). Men å si at man vasser i gode kuler til storvilt, kjenner jeg meg ikke igjen i. Har hatt 270W i 25 år uten å merke at det er et dustekaliber, eller at det er vanskelig å finne gode jaktkuler. Man kan til og med skyte blyfritt lovlig på hjort og elg. Det er mye verre å finne gode storvilt jaktkuler til 6,5x55 med god bc.
 16. Må inrømme at jeg så på vekta til modellen uten opplyst retikkel. (440gram). Jeg har Zeiss Victory på mine to Remington 700 "arbeidsjern" litt pga slankt okular. Gir lav montering som er gunstig i forhold til bruk av disse lettvektsstokkene uten justerbar kinnstøtte. Kommer heller ikke i særlig konflikt med bolt bevegelse. Siktene er bra de, men lysbryteren på siden er jeg ikke glad i. Siktet som trådstarter nevner er bra det, (og kan være det riktige der han jakter), men personlig så ville jeg gått opp en størrelse til hjortejakt. Kanskje det skyldes litt aldrende øyne🙂.
 17. Jeg hadde nok gått for noe ala denne som sikte hvis ikke de 100 grammene ekstra er avgjørende. https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=200856130 Omtrent samme synsfelt som Leupolden på minste forrstørrelse, og kan monteres like lavt.
 18. Tre Remington 700. Øverst med Hitech, mellom med Mcmillan, og nederst med KKC. Alle blir brukt med demper. Skytemessig er den korteste hakket mer krevende enn de andre, men med stor demper er balansen ikke verst.
 19. Jeg har vært med på en lignende situasjon. Skjøt på en bukk på litt hold. Opplevde skuddet som godt, men fulgte på med oppfølgingsskudd da jeg følte den gikk litt langt etter førsteskuddet. Observerte da at bukken la seg. Den «veltet» ikke. Ble litt mistenksom, så jeg satt kanskje et kvarter og observerte den før jeg begynte å gå langsomt bort mot fallet. Antar at det var litt over 20 minutter før jeg var fremme på fallet. Da reiste bukken seg igjen og ville springe av gårde. Skjøt nakkeskudd og fikk avsluttet det. Første skudd var senter lungetreff. Kaliber var 338WM. Kule Swift A-Frame. Husker jeg mistenkte dårlig ekspansjon, så sluttet å bruke disse der det kunne bli litt hold.
 20. Går endel med bandhund. Opplever oppspenner som veldig greit til bevegelig jakt. Ser ut til at mange her kun sitter på post. Greit nok å lade når du kommer frem da, men jeg kjenner ingen som går alene på smygjakt (bevegelig jakt) uten skudd i kammer. Men kanskje det bare er meg..
 21. TTSX og max skuddavstand 200m bør gå. Da skal du ha grei ekspansjon. Barnes sier vel minimumshastighet rundt 610 m/s for ekspansjon, men ville ikke satset på å gå så langt ned. Bruker TTSX selv med samme utgangshastighet, dog i et litt grovere kaliber, og har satt max avstand slik at jeg skal ha over 650 m/s anslagshastighet. Kulene jeg har funnet igjen har vært fullt ekspandert, men lengste skuddavstand så langt har vært 150m. Basert på resultatene er jeg komfortabel opp til 200m.
 22. Mange gode råd her, men gjør et forsøk på å legge til litt. Boble’s råd om å stoppe i skjul å kle seg om er veldig viktig. Når man kommer på post er det ikke ønskelig å romstere for mye. Gjør det meste klart et lite stykke ifra. Gjør ting effektivt på post og kom i en behagelig posisjon med minst mulig støy. Jeg ser også veldig ofte at skyttere sitter veldig eksponert for både vind og syn. Ta om mulig hensyn til vindretning/styrke når du velger hvor du sitter. På poster med litt hold, forsøk å finne en plass med naturlig skytestøtte (tre, stein e.l.). Dette hjelper som regel også mot synseksponering. Når det gjelder mat og drikke må en vurdere litt. Ved lang varighet må en ha litt påfyll og gjerne litt å kose seg med(kaffe,sjokolade). Men jeg sitter uansett stille en god stund før jeg begynner å røre noe særlig på meg.
 23. Lær jaktlaget opp i bruk av pilottoner (subtoner) på jaktradioene så slipper dere dette.
 24. Hadde jeg dømt i rettsaken skulle bikkja fått trofeet til å gnage på. Virker til å være den eneste i denne saken som har gjort en jobb det står respekt av😢.
 25. Simplex

  224 Valkyrie

  Hva f… ?? Skjerpings nå😜 Må ikke begynne å blande for mye fornuft inn i tråden. Moderator må snart gripe inn😨 Hva med å tenke på de av oss som ikke har tid og anledning til å drive med ufornuftige valg? Det nærmeste vi kommer er å lese slike tråder som dette😀 Kjør på! Jeg vil lese om 224 Valkyrie testing!
×
×
 • Create New...