Jump to content

Trofejakt eller kjøttjakt?


Carl-gustav12

Recommended Posts

Tro meg ... disse tamhjortene som du refererer til er det langt i mellom der hjort jaktes normalt. Selvsagt alltid unntak fra regelen.

 

Er det slik på vestlandet også der bøjakt har pågått noen tiår, eller har man genetisk "plukket ut" de individene som ikke skjønner at menneskene er farlige om natten også?
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 224
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hum...

Fascinerende og viktig diskusjon dette. Tror den tar opp et av de ømtålelige og ikke minst tabubelagte temaene blandt jegere og kammerfolk. De tingen vi egentlig ikke snakker om. Som Sako 30-06 har jeg vokst opp med prinsippet at det man skyter, skal man spise. Nå er jeg ikke selv mere skinnhelig en at jeg har knærta noen måker, ei kråke eller to osv uten at jeg har spist dem, men prinsippet ligger nå der i bunn. Det medfører blant annet at jeg syns all form for "trofe" jakt er forkastelig. (Må inrømme at jeg måtte stagge meg selv, for å å ikke skrive noe sarkastisk i Puma jakt tråden (Smaker Puma godt...?))

 

Skal man velge å ta livet av et dyr for å kunne skryte av det? til seg selv eller andre? Hva er moralen som ligger til grunn for det?

 

Nå kan det nok også legges til grunn at jeg er betydelig bedre til å bære gevær en å knalle ned dyra i hakkebakkeskogen (T. egner er jo så populær blitt på kammeret) men uasett så har man da noen tanker, meninger og holdninger. Som i Ulvespørsmålet så liker jeg muligheten til å utfordre meg selv og mine egne meninger...

For:

Er det egentlig noen som helst forskjell mellom meg på rypejakt for romjulsmiddagen og hjortejegeren som vil ha det største geviret (Og gir bort kjøttet) Vi har begge valgt å bære våpen for å ta et annet vesens liv, for å tilfredsstille våre rent egoistiske behov (kjøtt får jeg kjøpt billigere i butikken) Er ikke i bunn å grunn min egen holdning til at det er "riktig" at jeg kan kværke fugl i skogen like "umoralsk" som de som drar til Afrika for å jakte på trofè dyr?

Det handler jo kun om å tilfredstille min egen trang til å jakte & felle et dyr. At jeg spiser det Etterpå blir ikke annet en en rettferdiggjøring av mine egne handlinger. På samme måte som jeg elegant unngår spiseproblematikken ved Måke/kråke/skjære jak, ved å innbille meg selv at det er bra for de andre dyra i skogen at jeg "stor vite jeger" forbarmer meg over dem og tar ut de fæle fienden deres.

Det handler faktisk ikke om å måtte få kjøtt i fryseren for noen av oss. vi sulter ikke akkurat (Jmfr lavkarbo tråden) men som sako sier, så jager vi fordi vi er jegere. Så får en heller ta stilling til om det å jakte egentlig er moralsk forsvarlig eller ikke.

Link to comment
Share on other sites

Poacher: Det er da vel ikke noen som betviler at noen "kjøttjegere" ødelegger viltstammen sin. Problemet er at du slenger ut påstanden om at "det er kjøttjegerne som...". Du kan ikke påstå dette og så forvente at folk som er "kjøttjegere" og jakter med andre "kjøttjegere", men som ikke ødelegger viltstammen, og som er bevisste, oppegående folk bare godtar det.

 

Sett likhetstegn mellom å ødelegge og å være uvitende, dum, hemningsløs eller noe sånt, og jeg skal være enig i at det det er sannsynlig at det finnes en statistisk signifikant korrelasjon som til og med kanskje kan sies å være kausal, men intil du gjør det vil jeg protestere på at du skjærer mange over en kam.

Link to comment
Share on other sites

hvor mange eksempler trenger du da får at "statistikken" din skal stemme da?
Mange nok til at det kan dokumenteres at kjøttjegeren i hovedsak er et problem for bestanden, mens troféjegeren i hovedsak ikke er det. Og såpass mange eksempler/omfattende data er det ingen av oss vanlige jegere som har mulighet til å samle inn. Sånne data må komme fra Evenstad, Tungasletta eller andre steder hvor folk har tilgang til data som omfatter størsteparten av den norske jegerbestanden.

 

Men jeg tror ikke du skjønte poenget mitt. Jeg kan alltids trekke fram den begredelige tilstanden som en god del av den vestnorske hjortestammen har vært i de senere årene, med nærmest komplett fravær av de store brølebukkene i enkelte terrenger. Du skal fanken ikke komme her og fortelle meg at en "kjøttjeger" foretrekker en diger, seig og brunststinkende sjugreiner framfor ei mør ungkolle, så her ligger antakeligvis skylda mer på trofétrangen enn på kjøttappetitten. Men det er ikke det som er poenget. Er det mest "edelt" å drepe et dyr for å henge det opp på veggen, eller er det mest "edelt" å drepe et dyr for å spise det opp? Å skjære alle kjøttjegere over én kam fordi det finnes idioter blant dem er akkurat like gjennomtenkt som å skjære alle troféjegere over én kam fordi det finnes tullinger blant dem. Som Palinder påpekte, idioter og tullinger finner man overalt. Det disse som er problemet, ikke om jegeren synes at fryseren er viktigere enn skryteveggen eller omvendt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg jakter fordi jeg liker å jakte, stå opp grytidlig om morran full av forventninger etter å ha gjort alle forbredelsene som trengs for en jaktdag. Det er det beste jeg vet her i livet. :D Og mye av jakta mi må kunne sies å være en hobby, jeg trenger strengt tatt ikke kjøttet, og ofte ender jaktturen tomhendt. Hadde jeg måttet ha kjøtt hadde det falt mye mer vilt.

 

Men jakt er ikke bare en HOBBY for meg. Jeg har to sønner og det eneste jeg vet at jeg virkelig skal lære dem er å jakte, fiske, sanke bær etc. og ta vare på seg selv ute i naturen. Dette handler om å ha ferdigheter som mennesket har hatt i årtusener. Bare fordi at vi nå kan handle på butikken så ønsker ikke jeg det.

 

Jeg vil i størst mulig grad ha mat som familien har sanket selv. Ikke det at jeg tror armageddon nærmer seg, men fordi jeg liker å i hvertfall ha en viss likhet i mitt liv med alle de jegerne og sankerne som har levd siden tidenes morgen og som lykkes i sin jakt som nå gjør at vi lever. Jeg ønsker å ta vare på mitt "urmenneske" og distansere meg litt fra min egen tid.

 

Vet dette kanskje høres litt svada ut, og kanskje ikke er helt velformulert, men det å lære seg å være en god jeger og forstå naturen rundt seg tror jeg gjør en til ett bedre menneske.

 

Uavhengig av hvilken type jakt det er...

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Troféjakt eller kjøttjakt? Hmm. Jeg klare ikke å se den helt store forskjellen på om en jeger tar geviret som trofé og viser frem/skryter av til venner og bekjente eller om han tar vare på bare kjøttet og serverer egenskutt elgsteik til venner og bekjente. Det også er en form for skryt/fremvisning --> se, her er steika fra elgen jeg var så heldig å få skutt i høst.

 

Selv vil jeg ikke si at jeg er annet enn jeger. Tar vare på trofé i form av skaller med gevir(uansett lite eller stort), skinn/pels, tenner på beveren osv.

Noe i utstoppet tilstand og noe bare som skinn eller skaller. Kjøttet blir brukt om det er fra matvilt. Tunge og hjerte blir også brukt. Til og med noe så uhørt som såkalte trofébilder tar jeg. Det er klart at det er morro å skyte noe skikkelig stort en gang iblant, men stort sett så prøver jeg å ta ut små eller mellomstore dyr.

 

Om dyret er skutt midt på ett stort åpent jorde,på fjellet eller i skauen er av mindre betydning for meg. Til syvende og sist har ikke vi noe med hvordan andre jakter så lenge det foregår på lovlig vis. Spenninga og gleden ved jakta er det kun jegeren selv som kan si noe om.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Sånne data må komme fra Evenstad, Tungasletta eller andre steder hvor folk har tilgang til data som omfatter størsteparten av den norske jegerbestanden.

 

Da skal det være enkelt å dokumentere noe som helst her inne skjønner jeg :lol:

Kommer an på hva du skal dokumentere, det. Du har dokumentert at noen kjøttjegere ødelegger viltstammen. Du er nokså langt unna å dokumentere at kjøttjegere (i sin alminnelighet) ødelegger viltstammen 8)

 

Det er ingen som kan bestemme hva jaktglede er for andre!
begynner vi derimot å bli enige :)
Link to comment
Share on other sites

Artig at noen nevner Puma her. Av en eller annen årsak så har jakt på dyr som ikke finnes i norden vært uglesett fra mitt ståsted.

 

Ei geit, hest eller en gris (ref zzzebra og villsvin) .. neh. Men å skyte en diger hjort uansett hvor du er i verden ... jaaaa. Så feks jakt i afrika har jeg aldri vært noen tilhenger av.

 

Men hadde jeg fått gratistur med feks Jeger hund og Våpen så hadde jeg reist tvert!. Og jeg hadde helt sikkert hatt det kjekt. Og garantert vist frem bilder når jeg kom hjem!.

 

Hva jeg vil frem til ... jo ... tror mange av oss (inkl meg) har en tendens til å favorisere egen jaktmetode/opplevelse.

Link to comment
Share on other sites

Uffda, da var jeg visst trofejeger likevel da. Et ekorn som var litt uheldig å vise seg da jeg gikk med kikkerten å speida i tretoppene, måtte bøte med livet for å ende opp utstoppet. Jeg spiser ikke ekorn, så dette dyret ble drept for trofe. Ikke så mye å skryte av, men ekornet skal få en fin plass sammen med de andre dyra jeg skal få utstoppet.

Link to comment
Share on other sites

Så lenge den som utøver jakt følger lover og regler, er det for meg revnende likegyldig hvordan vedkommende gjør det.

 

Om du skyter på jordet, smyg, med hund, glugg, åte, på lange hold eller du skyter en 16 takker elg for så å skjære av den hue å legge det igjen i skogen til fordel for kjøttet, eller du gir bort kjøttet for å beholde geviret. Hvis noe av dette gir den enkelte jeger stor glede, så er jeg glad. :)

 

En klok sistelinje av G.Larson.

Link to comment
Share on other sites

Sako skrev

Hva er gæli med markfiske, da? Sjøl om jeg i hovedsak har brukt fluestanga på ferskvannsfiske de seinere årene, vil jeg påstå at skikkelig markfiske krever like mye kontroll over agnet og evne til å lese elva som det høyverdige fluefisket. Jeg tror du uttaler deg uten å vite hva du snakker om.

 

Klarte ikke å dy meg :D Beklager.

 

Har fisket etter laks med både mark og flue. (sluk også :oops::D )

Så litt bakgrunn har jeg.

Kan faktisk fortelle at når jeg flyttet til norvestlandet for ca 15 år siden, ble jeg sett på som litt sær når jeg kun brukte fluestang i lakseelva.

Rådyr med hagle kan det kanskje bli råd med, da jeg har ervervet en kombi, som får lov å bli med etter rådyr.

 

Som det er nevnt i tråden har vi alle jaktformer vi verdsetter høyerer en andre, det er jo bra så slipper vi å ligge i ring rundt jordet å skyte hjort.

For vårt jaktlag er bøjakten en nødvendighet for å fylle kvoten og ta ut de rette dyrene. Vi er et jaktlag som jakter mye i skogen og setter stor pris på det. Men hadde vi ikke kunne skutt på bøen, ville vi slitt med påde rett antall og rett type.

 

Etter noen år uten fuglehund har vi nå anskaffet en ny, etter noen turer i skog og fjell med den. Ser jeg at savnet etter denne jaktformen var reelt og det er en jaktform jeg setter stor pris på. Men det gjør jo ikke at jeg rakker ned på de som jakter på støkk og med rifle. Regner da med at dette er gjensidig.

 

Og til slutt: "Vi skyter ikke ryper som sitter på bakken gjør vi vel?" :mrgreen::mrgreen: .

 

Roar

 

ps. Hvordan får jeg navnet til den jeg sitterer i det grå feltet.

Link to comment
Share on other sites

til slutt: "Vi skyter ikke ryper som sitter på bakken gjør vi vel?" :mrgreen::mrgreen:
Jo, det gjør "vi" 8)

For eksempel på vinterrypejakt uten hund. Kommer jeg meg på hold av ei rype som trykker innunder ei bjørk, skyter jeg den på bakken. Det samme hvis jeg skulle få sneket meg inn på ei fjellrype som trippet mellom steinblokkene. Hvis jeg skulle støkke sånn fugl i lufta for å gjøre et "sportslig" fluktskudd, er faren for skadeskyting større enn hvis jeg skyter dem på bakken. Jeg har klart å finne viltet, og jeg har klart å komme meg på riktig hold for et skudd som med all sannsynlighet vil drepe dyret. Det er det som jakta går ut på for meg.

 

PS: Trykk "Sitér"-knappen som står nederst til høyre i det innlegget du ønsker å sitere. Du finner den rett under "!"-knappen som du bruker for å rapportere innlegg

Link to comment
Share on other sites

Ser dette med kjøttjakt vs troféjakt får fram følelser i folk, det samme med hvordan hver enkelt velger å jakte. Her i trøndelagen har vi et uttrykk som heter ”sjølsjetti lokti bæst” altså, de fleste synes sin egen dritlukt lukter best. Sånn er det vel med jaktformer også. ”min egen jaktform er best” enten det er kjøtt, trofé eller predatorjakt.

 

Jeg vet jeg har skrevet en tråd om at jeg er lei jakt osv, men jeg har jakta litt rådyr og elg også! Jeg jakter rådyrbukk, der trofré spiller en rolle. Hvem vill ikke skyte en fin rådyrbukk da? Men vi tar jo også vare på kjøttet og spiser det, det ville jo vært forgalt å kaste alt dette gode kjøtte, eller selge det for den del! Det er jo kjempe mat! Men hvis jeg vill jo helst skyte en stor bukk. Utover høsten og vinteren er det jo ordinærjakt der vi hovedsakelig jakter på kje, og ikke geiter for å bevare stammen! Et rådyrkje er da ikke noe særlig trofé, men gud for en god mat!

 

Jeg vill si det er spenninga og det og slappe av som er viktig med jakta, trofé og kjøtt kommer som en bonus (?). Hvem vill ikke skyte en stor kronhjort eller elgokse for den del, hvis de får sjansen? Enn det å spise den store elgoksen man skøyt i høst? Smaker ikke den ekstra godt? Jeg tror nok de fleste norske jegere kombinerer troféjakt og kjøttjakt, enten de vill det eller ikke ;) For du vill vell ikke la storoksen passere posten din, vil du?

Link to comment
Share on other sites

Jeg ( for dere sensitive sjeler, dette blir stygt) jakter mest rådyrbukk på jordene, og jeg jakter etter trofe, kjøttet betyr ikke så mye for meg, har fryserene fulle av diverse kjøtt, fra elg, rådyr, duer, ender, gås. Men som ungkar og spelleman, så blir det ikke laget viltmiddag hver eneste dag, Men skal jeg ikke jakte fordi jeg ikke har tenkt å spise kjøttet? Kjøttet blir jo ikke kastet, men blir gikk bort til familie og venner som ikke jakter.

Nå vet jeg ikke hvordan dere ser for dere at jordejakta her foregår, men jeg sitter faktiskt ikke rolig på en post for å vente rådyra inn. Jeg smyger stort sett rundt, og prøver å stille inpå. For dere tror kanskje at med en gang rådyra er ute på jordet så er de plutselig tamme?

Det stemmer ikke, man skal ikke gjøre så mange feil før de stikker. De 2 siste bukkene jeg har skutt, ble skutt etter snikjakt på jordet. De sto ca midt på et nesten flatt jordet og 4-500 meter rundt til nærmeste skogkant. Disse 2 fikk jeg etter åling og smyging over stubben og til slutt så var jeg inne på et bra skudd hold. Ca 100 meter.Hadde sikkert vært et knall tærreng for Poacher

 

Hvorfor er det noe vanskeligere å skyte en bukk i skogen? Sitte å vente på en hogsflate eller sikker overgang? Er det så mye vanskeligere enn å skyte rådyr på¨jordene?

Link to comment
Share on other sites

Ingen av delene, jeg liker å skyte... Siterer M Tham " helt sentralt i jakten er skottupplevelsen. Utan den behøver vi inte vara jägare". Ikke sikkert han er enig i første del. Men jeg jakter for å få muligheten for skudd, hvorvidt det er en uspiselig rev, en uspiselig galt eller en spiselig rådyrkalv. Alt like gøy så lenge jeg sitter med geværet og får muligheten for et skudd. "Vi kan betrakta vilt från et torn uten å vara jägare, vi kan grilla korv i skogen, vi kan trena våra hundar utan at vara jägare... Så skottet e egentlig nr 1".... Så enig så enig...

Link to comment
Share on other sites

når det gjelder jorde jakt har jeg 2 synspunkter. det å skyte en rådyr bukk eller en hjort for densaks skyld synes jeg personlig ingenting om. for meg handler det om å gi dyra en sjangs, ikke å henrette dem. (tenker da på posterings jakt, som oftest et jorde som dyra går her morgen og kveld)

 

Men når det gjelder jakt med bikje og det sikreste og kanskje eneste plassen man kan få en skudd sjangs ser jeg ikke noe galt i det eks tettsteder langs kysten med høy rådyr stame og lite skog. dette er min mening og forventer ikke at alle har samme oppfatning som meg, da hadde vi jo ikke hatt noe å diskutere :lol:

Link to comment
Share on other sites

det å skyte en rådyr bukk eller en hjort for densaks skyld synes jeg personlig ingenting om. for meg handler det om å gi dyra en sjangs, ikke å henrette dem. (tenker da på posterings jakt, som oftest et jorde som dyra går her morgen og kveld)l:

hm hva med å ta av optikken på børsa, sette max skyteavstand til 25 meter, ikke ha samband til flere jegere(jakte alene), å ikke bruke hund. Da gir du dyret en sjanse.

Link to comment
Share on other sites

i skogen har dyret mye mere skjul og er var. det å skyte en hjort på jorde er ingen stor sak, og for MIN del ville ikke dette være noe særlig spennende heller. jeg kunne ikke henge trofet på veggen, å tenke den dagen overlistet jeg deg, på din hjemme bane. det er en stor grunn for at jeg går på jakt å ha slike gode minner å tenke tilbake på. heller noen få gode enn en hel del med trofeer på veggen som jeg knapt nok husker

Link to comment
Share on other sites

Har gjennom en stund nå tenkt på hvorfor man jakter, og grunnen til man jakter er vel forskjellig fra person til person.

Men jeg legger merke til at en del ser ned på det å jakte etter trofeer. Hvorfor det? Er det så mye mere moralsk å jakte etter kjøtt?

 

Skogsbukk vs Jordebukk, en del av de som jakter i skogen kaller ikke jordebukker som skikkelige bukker? Men jeg hører aldri de som skyter jordebukker klager på de som skyter skogsbukker? hvorfor er det slikt? Hvorfor kan ikke folk jakte slikt de ville uten at andre blander seg inn? enten man jakter på trofe eller kjøtt? eller at man skyter en bukk på jordet?

 

Jeg jakter og driver fangst for det gir meg så mye tilbake Carl-gustav12.

Det gir meg; avslapping, rekrasjon, frihet, spenning, godt humør, lærdom, sosial hygge og kanskje litt kjøtt ! Jeg jakter ikke for å skaffe meg mest trofeer, da kan jeg heller spare litt og ta meg en jaktreise :wink: Hvis noen andre jegere jakter kun for trofeet så aksepterer jeg det, men jeg gjør det ikke.

I år har jeg faktisk jaktet litt mer enn før, men det er igrunn bare fordi jeg skaffa meg et nytt terreng. Bli kjent vettu...

Jeg skytter det viltet jeg har lov til å skyte på terrenget uansett hvor det skulle stå, jorde eller skauen. Det spiller liksom ingen rolle for meg, bare at skuddet sitter der det skal. Det er viktigere for meg.

Link to comment
Share on other sites

for meg handler det om å gi dyra en sjangs, ikke å henrette dem.

 

Å gi dyret ein sjanse? Jakta må vera hunan :!: Det er opinionen også opptekenav. Ikkje humant å skyta på ei flygande rype med risiko for skadeskyting, viss ein får ei tryggare avliving når rypa sit på bakken.

 

Jakt skal etter mi meining vera "henretting". At rypene flyg rundt med eitt eller fleire hagl i kroppen er ikkje bra. Hjorten skal stå i ro når me skyt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingen av delene, jeg liker å skyte... Siterer M Tham " helt sentralt i jakten er skottupplevelsen. Utan den behøver vi inte vara jägare". Ikke sikkert han er enig i første del. Men jeg jakter for å få muligheten for skudd, hvorvidt det er en uspiselig rev, en uspiselig galt eller en spiselig rådyrkalv. Alt like gøy så lenge jeg sitter med geværet og får muligheten for et skudd. "Vi kan betrakta vilt från et torn uten å vara jägare, vi kan grilla korv i skogen, vi kan trena våra hundar utan at vara jägare... Så skottet e egentlig nr 1".... Så enig så enig...

 

M Tham bør satsa på løpende elg, leirduer .... Å bruka levande dyr som blink/"leiketøy" bør aldri skje.

 

Sportskyting er flott! Sportsjakt bør forbydast. Avlivinga er punktum for jakta. Skotet er eit nødvendig onde.

 

Men eg forventar sjølvsagt at mange på dette forumet er ueinige - elles vil eg bli storleg overraska.

Link to comment
Share on other sites

tror dere har missforstått meg er det noe jeg setter høyt er det at jakten er human, derfor skyter ikke jeg mange dyr, men å si at jeg skal holde meg hjemme fordi jeg er litt uenig med deg graahund synes jeg er en barnslig kommentar. jeg sier ikke at du ikke må jakte på jorde, det syne jeg du bare må fortsette med hvist det er noe du synes er spennende. vi er forskjellige helt greit for meg

Link to comment
Share on other sites

På generell basis, so må folk få jakte omtrent som dei vil so lenge det skjer i lovlege former. Alle typar jakt har sin sjarm.

Kanskje eg gjer meg visse tankar i mitt stille sinn når det gjelder enkelte jaktformer som eg har litt lite forståelse for, men det plagar eg ikkje andre meg.

 

Det einaste eg sliter med å skjule at eg mislikar, er "hakk-i-kolbe-mentaliteten". Jegerar som på død og liv skal fortelle meg og alle andre kor mange av ditt og datt dei har på samvitet. Enten om det er med hakk i kolben på børsa, nøyaktig antall kringkasta i jaktblader, eller om det er fastslått og oppramsa i eit innlegg på kammeret...

Desse jegerane har kanskje ikkje noken gode historier å fortelle, men har alltid full kontroll på antallet og kan berette om dette. Og eg klara ikkje å fri meg heilt frå tanken om at grensene kanskje blir tøya av og til for å få eit nytt hakk i kolben...

 

Men det er kanskje eg som er ein ussel person, i og med at eg ikkje støttar alle andre jegerar fullt ut?

 

PS: Eg har skote ein hjort på bøen. Og det er ein av dei mest krevande fellingane eg har hatt! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg jakter hjort et sted på Sunnmøre. Vi har en kvote på 45 dyr, vi kan ta maksimalt 57 dyr, men grunnet ulike meninger om hjortestammen, har vi redusert litt. I år skjøt jeg 30 av de 45 dyra. 8 av disse hjortene skjøt jeg i skogen, resten ble skutt på innmark. De 2-3 første dagene i jakta, kommer dyra som perler på en snor inn på innmark sånn i 9 tida om kvelden. Om morgenen kan de beite frem til halv 6-6 og så stikker de til fjells igjen. Disse dagene skyter jeg så mange som jeg klarer, prøver å skyte mest kalver, da vi har 16 av de på kvota. Om jeg skulle tenkt/gjort som mange andre i distriktet gjør, hadde jeg konsekvent skutt de største dyra, for å få mest mulig kjøtt. Men siden jeg skyter ganske mange dyr iløpet av ett år, skyter jeg de som er vanskligst å få, deretter skyter jeg ungdyr, kvigkoller. I skogen skyter jeg det jeg finner, helst bukk, når brunsten setter inn. De er lettere å finne når de står og gauler, da er det bare å gå etter lyden.

Iløpet av de 13 årene jeg har jaktet, har jeg skutt langt over 200 dyr, kun en kronhjort henger på veggen. Det var min første, og behovet er ikke tilstde for å skyte sånne. Siden jeg har jobbet som avløser for storbonden i valdet, har jeg sett hva hjorten gjør med beitemarkene og barskogen her, og jeg er rett og slett resultatorientert når jeg er på jakt. Jeg skyter så mye som mulig, så fort som mulig tidlig i jakta, så koser jeg meg med skogsjakta når ting har roet seg ned. Jeg skyter flest dyr på innmark i måneskinnet, ikke uvanlig å skyte 5-6 dyr på noen få timer. Så jeg skiller litt mellom jakta. Jeg koser meg med skogsjakt, selv om det ikke er trofe jakt, eller kjøttjakt, og så benytter jeg innmarka for alt den er verdt når jeg får sjangsen til det. Sånn er det når man skal forvalte en voksende stamme. Jeg tror de fleste har ett fornuftig syn på jakta, og man tar hva man har. Hadde jeg kun skulle skyte 5-6 dyr, hadde jeg garantert kun jaktet i skogen/fjellet, da dette er en veldig flott måte å komme seg ut på, få trim, nyte naturen, og selvfølgelig være Hiawatha når man kan det, og snike rundt og jakte og være JEGER. Jeg tror man må sette seg ned og tenkte tilbake til den gangen da man bestemte seg for å begynne å jakte, og grunnen til at man valgte det. Tror neppe det handlet om hverken trofe eller kjøtt, det var vel helst opplevelsene og minnene deretter.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bedriver opplevelsesjakt.. Hadde jeg jakta for kjøtt eller trofeer burde jeg tenkt annerledes. Forrige lørdag hadde jeg med mine to døtre på 4 og 7 år og en nevø på 11 (hyper sådann) på post i rådyrjakta. Jeg skyter dersom jeg får sjangsen men om det blir felt noe i løpet av dagen er ikke det viktigste. Jeg har jo og ett jakttårn og dette er tenkt å skytes fra men det har ikke blitt løsnet skudd derfra foreløpig. Til de som sier at jordejakt er for enkel osv.. dere er enten utrolig godt velsigna med veldig gode terreng eller har ikke jakta noe særlig på jorder. Jeg er vant til å jakte i skogen og for meg var det nye utfordringer å plutselig jakte på jorde. Men smygjakta vil for meg alltid være den ultimate jakta, da det er det JEG syns er mest spennende og utfordrende.. Men opplevelser gir alle jaktformene meg uansett utbytte eller ikke.

JE

Link to comment
Share on other sites

Sportskyting er flott! Sportsjakt bør forbydast. Avlivinga er punktum for jakta. Skotet er eit nødvendig onde.

Men eg forventar sjølvsagt at mange på dette forumet er ueinige - elles vil eg bli storleg overraska.

 

Jeg er uenig. Jeg mener at vi jegere i alt for stor grad står med lua i hånda og ber om unnskyldning for at vi jakter. Det skal liksom være bålet, og det sosiale, morgensol på myra og se dyrene i sitt rette miljø som er grunnen til at vi jakter. Vel og bra alt sammen, jeg er både sosial og glad i naturen, men for det fokuset trenger jeg ikke børse. Jeg kan bare gå en tur i naturen med kompiser. Nei, jeg er jeger, slik våre forfedre har vært jegere i millioner av år. Lenge før IKEA samfunnet, lenge før vi ble bofaste og begynte å grave i møkka for å få korn, var vi samlere (samlerne er der fremdeles, de er på handlesenterne... :wink: ) og jegere. Og jaktinnstinktet ligger i oss, mange av oss i alle fall. Som det ligger i andre pattedyr som er predatorer. Og det å leve ut disse dype innstinktene gjør meg lykkelig. Overliste byttet, forsøke å gå i ett med naturen og smyge meg på det, og så nedlegge byttet. Ekte lykke, nedarvet gjennom generasjonene. Slik andre dype innstknter er. Kjærlighet, gleden over barn, gleden over god mat, gleden over å tilhøre en familie og et samfunn. Gledn over å jakte og nedlegge byttet. Skuddet i seg selv er ikke viktig, isolert sett. Dersom det var selve drapet som var viktig ville jeg fått meg jobb på slakteri. Men jaktuøvelsen uten skuddet er helt meningsløs for meg. Jeg-er = jeger

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...