Metallurgen Posted December 4, 2023 Share Posted December 4, 2023 Kaato skrev (7 minutter siden): Er det sannsynlig at det kan være avkulling når slipeprofilen på kniven ser ut som på bildet? Jeg tror at mye stål allerede er slipt bort, og at det da ikke vil hjelpe noe særlig å fjerne 1-2 tideler av bryneggen. Har bare noe tynt lær fra en sofa, er kvaliteten god nok til å bruke til stropping, eller bør jeg finne noe annent? Da burde avkullinga vært slipt bort ja. Hva spikka du i? Tørt treverk? Mye kvist? Gjerne mær med litt tykkelse >2 mm, som et belte, og kjøttsiden ut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaato Posted December 4, 2023 Share Posted December 4, 2023 Metallurgen skrev (9 minutter siden): Da burde avkullinga vært slipt bort ja. Hva spikka du i? Tørt treverk? Mye kvist? Gjerne mær med litt tykkelse >2 mm, som et belte, og kjøttsiden ut. Tørr osp og bjørk, ikke kvist. Spikket og hogde dette nå nettop, etter stropping. Kun såvidt refleksjoner. Har også sett at det blir refleksjoner der kurven opp mot tuppen starter. Kan ikke skjønne annent enn at det må komme fra plastinnlegget. Stroppet kurven nå, ingen reflekser syntes, 15 ganger ut og inn av sliren; tydlige refleksjoner. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted December 4, 2023 Share Posted December 4, 2023 Kaato skrev (31 minutter siden): Tørr osp og bjørk, ikke kvist. Spikket og hogde dette nå nettop, etter stropping. Kun såvidt refleksjoner. Har også sett at det blir refleksjoner der kurven opp mot tuppen starter. Kan ikke skjønne annent enn at det må komme fra plastinnlegget. Stroppet kurven nå, ingen reflekser syntes, 15 ganger ut og inn av sliren; tydlige refleksjoner. Kan nok være at den er litt myk fra herdinga da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaato Posted December 4, 2023 Share Posted December 4, 2023 (edited) Kan være det er som du sier, for lang tid til kjøling. (Etter 2 minutter) Edited December 4, 2023 by Kaato 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacArcher Posted December 5, 2023 Share Posted December 5, 2023 Avhengig av plasten som er brukt, så kan slira sløve kniven ganske fort. Enkel "ren" plast er sjelden et problem, mens f. eks de glassfiberarmerte sliren til Cold Steel sløver kniven merkbart med en gang den settes inn/dras ut 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaato Posted December 5, 2023 Share Posted December 5, 2023 (edited) Angående stropping og sliping; jeg har et mål om aldri å bruke flere bryner enn det jeg får med meg i sliren til DC4, ink stropping. Jeg vil bli ennå verre hvis jeg avviker fra den ideen. Pluss krok-jiggen jeg laget. (Den kan jeg etterjustere for slitasje). Edited December 5, 2023 by Kaato Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaato Posted December 5, 2023 Share Posted December 5, 2023 JacArcher skrev (6 timer siden): Avhengig av plasten som er brukt, så kan slira sløve kniven ganske fort. Enkel "ren" plast er sjelden et problem, mens f. eks de glassfiberarmerte sliren til Cold Steel sløver kniven merkbart med en gang den settes inn/dras ut Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaato Posted December 5, 2023 Share Posted December 5, 2023 Fikk meg til å entre ryggen på bladet inn mot overkant sliren. Ny vane. Godt poeng. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brisen Posted December 13, 2023 Share Posted December 13, 2023 Hei @Kaato, du spør etter brukserfaring med 80CrV2, dei siste dagene har eg brukt ein kniv i 80CrV2 stål, brukt til smiing i tre og også litt vedkløyving. Kan ikkje sjå refleksjoner eller annen eggskade. Og så vil eg spørje @Metallurgen om han kan opplyse meg om kva stål det er brukt i den store og kraftige F.H. Vinter Chopper og kor mange det er laget av denne modellen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted December 13, 2023 Share Posted December 13, 2023 brisen skrev (6 timer siden): Og så vil eg spørje @Metallurgen om han kan opplyse meg om kva stål det er brukt i den store og kraftige F.H. Vinter Chopper og kor mange det er laget av denne modellen. Den er laget i A8-mod. Ganske lenge siden jeg laga de så husker ikke helt antallet, men er 2-4 stk. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brisen Posted January 28 Share Posted January 28 (edited) På You Tube ligg ein filmsnutt der to nederlandske trivelige og lettliva karer tester ESEE-5 , 1095 stål. Kniven kom heller dårligt ut, etter å ha kløyvd kun få kubber var det stort hakk i eggen og den fekk ein heller elendig omtale. Eg har bare gode erfaringer med mine kniver frå ESEE, så eg fok min ESEE-5 i ikkje-rustfritt 1095 fjørstål med i veddungen som bestod av mindre kubber tverrmål frå ca 10-12cm og nedover. Etter forrige bryning og før kløyving hadde eg brukt den ca 5-6 timer til å smi i tre. Kort fortalt, eg enda opp med 24 stk 60 liter sekker tettpakka med ved og ein kniv som fremdeles var bra skarp og uten skader i eggen. Eg kan ikkje sei at eg var spesielt overrasket, resultatet var vel heller som forventet. Mange synes ikkje noke om 1095, synes ikkje om eit gammelt stål frå år1901 (mulig litt feil årstal ) som også ruster hvis ein ikkje passer på. Dette plager ikkje meg og på plussiden er 1095 veldigt enkelt å få skarpt. Vil legge til at når eg bruker kniv til vedkløyving slår eg med eit trestykke og slår ikkje på knivskaftet, benker kniven med å slå på kubben. Set kniven seg fast er løysinga å slå ned ein trekile. Bilde av min ESEE-5 Edited January 30 by brisen retta skrivefeil og lagt til meir tekst. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brisen Posted January 30 Share Posted January 30 (edited) I forbindelse med mitt siste innlegg vil eg legge til at veden eg kløyvde med ESEE-5 hadde eg kvistet og hogge utor med ein større kniv, ESEE Junglas , 1095 stål, også denne kom i frå det uten problem. Når eg bruker kniv til sånt arbeid er det kunn fordi det er moro og for å få litt testing på knivene mine. Ellers bruker eg motorsag, elektrisk kløyver eller ei kløyvøks. Edited January 30 by brisen retta skrivefeil. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATS Posted January 31 Share Posted January 31 brisen skrev (7 timer siden): Når eg bruker kniv til sånt arbeid er det kunn fordi det er moro og for å få litt testing på knivene mine. Og når mann er langt ute i skogen og vil lage bål. Det er så slitsomt å ha med seg motorsag og kløyvøks i sekken. En passelig stor kniv, og ei foldesag derimot! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted January 31 Share Posted January 31 Eller en liten øks. Denne kjøpte jeg hos en "yxesmed" litt nord for Mora i Sverige. Jeg vet ikke hvilke stål han brukte, men mannen var kjent som en dyktig smed, og øksen er utrolig god. Med øks går vedhugsten raskt slik at det blir mer tid til å nyte bålkaffe og medbrakt niste. Øksen veier 630 g med et litt for stort skaft. Sammenlignet med en Isak Strømeng kniv som veier 420g. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted January 31 Share Posted January 31 brisen skrev (På 28.1.2024 den 16.38): Bilde av min ESEE-5 Kjekt å se bilde av en brukt kniv, nettet er jo fullt av skuffe-dronninger, fine kniver som aldri blir brukt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brisen Posted January 31 Share Posted January 31 (edited) I skogen går det som regel i ein større kniv og liten foldesag. Mine to forrige innlegg omhandlet mest frå min side om å teste ut kniver og knivstål og at eg m.a. gjer det i forbindelse med veding og rydding heime på bruket. Når det gjelder kva som er raskest, sikrest og best av øks eller kniv når ein skal lage eit kaffebål tenker eg at får vere opp til den enkelte å bestemme, ein bruker den redskap ein trives best med. Edited January 31 by brisen utvidet innlegget 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted January 31 Share Posted January 31 Jeg forstår synspunktet ditt. Det handler mer om kunnskap om hvordan en bruker en kniv, alle kniver kan bli ødelagt om de brukes feil. Derfor legger jeg liten vekt på tester som er mer eller mindre reklame. Derimot vektlegger jeg de faktiske opplysningene om egenskaper til ulike stål som @Metallurgenskriver om mye høyere. De gir muligheter for å velge en ståltype med minst mulig kompromisser til mitt bruk. Jeg vektlegger knivens egenskaper som kniv til jaktbruk høyest. Jeg vil ikke ha for store kniver, de blir uhåndterlige ved slakting. Til turbruk og flere dager på tur har en stor samekniv eller liten øks gjort jobben. Samekniven fungerer til å hugge ved til bålet og ikke minst kan en skjære brød med den uten å få skiver som ser ut som spiralloff. Det er min prioritering, ikke alle prioriterer slik, og hver må velge verktøy etter egne preferanser og ikke la seg lure av reklame som skryter enkelte kniver opp i skyene, det er som regel ikke sant. Jeg bruker øks fordi jeg liker å finne en tørrfuru eller gran som står oppreist, da kan jeg hugge meg inn i stammen og finne tørr ved relativt lett. Dette er vanskeligere med kniv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brisen Posted January 31 Share Posted January 31 (edited) Eg og set stor pris på kunnskapen om kniv og knivstål som @Metallurgen sjenerøst formidler her på forumet. Min intensjon med mine siste innlegg var kunn å dele litt brukerglede og mitt syn/erfaring med mine kniver i 1095 stål. For meg er øks mest arbeid og mindre moro/fritid, med kniv er det omvendt, i alle fall dei siste årene og spesilt gjelder det større kniver. @Per-S drister meg til å sei at dreier brukserfaringen din ang. stor kniv til kunn å gjelde samekniv så har du gått glipp av trivelig knivbruk. Eg deler ditt syn på kniver til slakting. Når de er sagt, min erfaring dreier seg om slakting av husdyr, når det gjelder større vilt (hjort) har eg stort sett hjelpt andre. Slakting i det heile har for min del glidd meir og meir over i noke som ein gang var. Edited January 31 by brisen retta skrivefeil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted January 31 Share Posted January 31 Jeg slakter rundt 30 hjortevilt i året, mange av dem alene, derfor blir fokus for de fleste av mine kniver brukbarhet til jakt og slakting. Det er derfor jeg skriver at hver må se på sitt primære bruksområde og velge kniv som passer til det. Mitt valg er riktig for meg, men selvfølgelg ikke for alle andre. Min erfaring er nok med mer enn samekniv, men da jeg kjøpte de første turknivene var utvalget svært mye dårligere enn i dag. Det var heller ikke noe nettbutikker eller andre måter å skaffe seg kniver på fra utlandet. En var avhengig av det som var tilgjengelig i lokal butikk. Etter å ha blitt vant til samekniven og en stor bowiekniv oppfatter jeg mange kniver som for korte slik at de ikke gir samme effekten ved hugging som samekniven. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted January 31 Share Posted January 31 En 8 - eller 9" samekniv har masse år vært "feltkniven" med fast plass i sekken. Enten det var på¨jakt eller tur. Til hogging av ved og rajer fungerte de utmerket. Andre, mindre kniver ble naturligvis brukt til jakt og spikking. I fjor høst ble det innkjøp av en Helle Nord, og den har faktisk overtatt jobben som "feltkniv". Noe kortere enn sameknivene, men med tyngere blad og godt utformet skaft som passer både til hugging og spikking. Så langt har den absolutt innfridd forventningene, og sameknivene er dimmitert. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted January 31 Share Posted January 31 Det bildet så skummelt ut et sekund! 8" samekniv på sekken, en 5" på stua til å spikke fliser til opptenning og en Brusletto Femund GRS på hjemmekontoret (for å spikke tennved den og). Når vi var mer på tur var det gjerne med ei lita øks, føltes tryggere når det blitt grovere ved. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brisen Posted January 31 Share Posted January 31 (edited) Fjernet tekst og bilde då det blei i mestelaget morsomt og tøysete i ein seriøs tråd. Edited February 2 by brisen Forandret tekst. Retta skrivefeil. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeger'n Posted February 15 Share Posted February 15 @Metallurgen Ser noen smeder har begynt å annonsere kniver med Nablo 2210 som eggstål. Finner ikke igjen den tabellen du la ut for ei stund siden med grafer og forklaringer. Kanskje det var i en annen tråd? Hva mener du om et slikt stål til kniver? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted February 15 Share Posted February 15 Jeger'n skrev (1 time siden): @Metallurgen Ser noen smeder har begynt å annonsere kniver med Nablo 2210 som eggstål. Finner ikke igjen den tabellen du la ut for ei stund siden med grafer og forklaringer. Kanskje det var i en annen tråd? Hva mener du om et slikt stål til kniver? Nablo 2210 skal være det samme som 1.2210 / 115CrV3. Dette er ganske mye karbon å ha i et stål, som gjør at stålet etter herding blir endel sprøere på samme hardhet enn et stål med mer moderat karboninnhold. I tillegg fører dette til at man kan få sementitt på korngrensene, spesielt om man essesveiser det, som gjør stålet enda mer utsatt for brudd og chipping. Man har de samme problema med UHB26C, som også er mye brukt. Jeg ville absolutt anbefale et stål med mindre karbon. 100Cr6 / 52100 vil være bedre siden det er mindre karbon, men her vil det kreve at smeden har endel erfaring. Stål som 15N20 og 80CrV2 vil være bedre da det lavere karboninnholdet gir høyere seighet og man unngår omtrent helt sementitt på korngrensene. Det er fortsatt mer en nok karbon til å få en god hardhet og eggholdbarhet. Det er ikke sånn at ståla blir bedre jo høyere karboninnholdet er, selv om man har mye erfaring, så stål som 15N20 og 80CrV2 vil være de beste ståla både for nybegynnere og erfarne smeder. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeger'n Posted February 15 Share Posted February 15 Takk. Det blir så mye enklere å forstå når man får ei slik forklaring. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brisen Posted March 3 Share Posted March 3 (edited) For å forhindre rust på kniven min i 80CrV2 brukte eg eplesidereddik og sennep og fekk da fram ein rustbeskyttende patina i overflaten. Edited March 3 by brisen retta skrivefeil. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.