Jump to content

Kaato

Members
  • Posts

    29
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Kaato's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • Dedicated Rare
  • Collaborator
  • First Post
  • Reacting Well Rare
  • Week One Done

Recent Badges

1

Reputation

  1. Kaato

    Knivstål FAQ

    Fikk meg til å entre ryggen på bladet inn mot overkant sliren. Ny vane. Godt poeng.
  2. Kaato

    Knivstål FAQ

    Angående stropping og sliping; jeg har et mål om aldri å bruke flere bryner enn det jeg får med meg i sliren til DC4, ink stropping. Jeg vil bli ennå verre hvis jeg avviker fra den ideen. Pluss krok-jiggen jeg laget. (Den kan jeg etterjustere for slitasje).
  3. Kaato

    Knivstål FAQ

    Kan være det er som du sier, for lang tid til kjøling. (Etter 2 minutter)
  4. Kaato

    Knivstål FAQ

    Tørr osp og bjørk, ikke kvist. Spikket og hogde dette nå nettop, etter stropping. Kun såvidt refleksjoner. Har også sett at det blir refleksjoner der kurven opp mot tuppen starter. Kan ikke skjønne annent enn at det må komme fra plastinnlegget. Stroppet kurven nå, ingen reflekser syntes, 15 ganger ut og inn av sliren; tydlige refleksjoner.
  5. Kaato

    Knivstål FAQ

    Er det sannsynlig at det kan være avkulling når slipeprofilen på kniven ser ut som på bildet? Jeg tror at mye stål allerede er slipt bort, og at det da ikke vil hjelpe noe særlig å fjerne 1-2 tideler av bryneggen. Har bare noe tynt lær fra en sofa, er kvaliteten god nok til å bruke til stropping, eller bør jeg finne noe annent?
  6. Kaato

    Knivstål FAQ

    Har akkurat kjøpt ny kniv, en Täräve Jääkäripuukko. Den har 23 graders slipefase og 4.2 mm tjukt blad. Aldri hatt bedre kniv. For å dreis på slipingen lagde jeg en liten jigg aven krok jeg fant i skuffen. Den vil gjøre bryneggen 3 grader brattere på hver side av bladet. Bryneggen er i utgangspunktet ikke polert, hvor mye brattere den er enn slipefasen vet jeg ikke. Strategien min ender opp med et fint bryne og stropping parallelt med bryneggen i følge jiggen. Kniven har uhyggelig skarp. Når jeg har slipt og stroppet kniven ferdig. Jeg ser ingen reflekser fra eggen når jeg lyser på den med hodelykt, og den spikker som en Morakniv. Men, etter litt spikking ser jeg små refleksjoner fra eggen, den går fra lett å barbere vekk hår på armen til at enkelte hår sniker seg unna. Er dette som forventer med 80Crv2 stål? Jeg stropper litt brattere med de siste dragene for å gjøre eggen litt sterkere, spikker like bra. Bryneggen er 0,2 til 04mm vil jeg tro. Jeg bruker kun Fällkniven Dc4 ( har to, det ene er finere enn det andre, begge trenger avretting tror jeg) bryne med Dialux på den opprubbede siden av sliren for stropping. Har dere tips og/eller synspunkter på metoden?
  7. Kaato

    Knivstål FAQ

    Hvilen av 110 og 140 bruker du mest? Og i forhold til Sissipuukko, håndtak, slire? Eller noe annet du har merket deg? Valgte 140 pga kapping av grener og klubbing. Fant ikke tråden hvor bilde av knivene dine er. Har du den?
  8. Kaato

    Knivstål FAQ

    Alt for stor til mitt bruk. Har tenkt kniven som en stor tollekniv eller puukko. Har en liten Ray Mears foldekniv og en Granfors Outdoor også.
  9. Kaato

    Knivstål FAQ

    Det blir slutt på oljebehandling og pussing av skaft. Kniven er på vei og Casstrøm er lagt ut på Finn. Har også funnet ut at jeg ikke driver med Bushcraft i ordets rette forstand. Det blir primært bål og telt-turer i skogen og knivbruk i forbindelse med vedhogst. Stål som ruster er prisen for spikkeglede på kniver av litt størrelse.
  10. Kaato

    Knivstål FAQ

    Takk. Det raderte ut alle mine feilantagelser og erstattet dem med nyttig informasjon. Kanskje valget av en ny kniv som erstatning for Casstrøm Lars Fält også er en feilantagelse? Jeg ville ha en spissere slipefase med minst mulig brynegg, da Forsvant Peltonen Sissipuukko pga høy brynegg (og slipefase). Jeg hadde Ahti Kaato før jeg mistet den bak huset, den hadde en lignende bladgeometri som Jäkäärepuukko, mye bedre enn Casstrøm Lars Fält (Sleipner-stål) til hogging og spikking. Tror bare 80CrV2 eller lignende karbonstål kan fungere med en sånn geometri. Til klubbing tror jeg det er hipp som happ i praksis.
  11. Kaato

    Knivstål FAQ

    Du har helt rett, det er det de sier: «The heat treatment leaves the surface of the steel softer, ~52 HRC».
  12. Kaato

    Knivstål FAQ

    Det høres ut som en god forklaring. Skrama har akkurat samme herding som Jäkerääpukko, 52/59 i følge nettsiden. Avkulling gjør at overflaten blir sort ikke er fullt så hard. Hvis det tynne svarte belegget pusses bort vil ståle da ha en høyere hardhet på overflaten? Dette er neppe induksjonsherding! (Fra videoen). Takk for svarene. Nå skjønner jeg at herdingen av eggen ikke vil bli påvirket av om man sliper slipefasen ned for å legge ny brynegg fordi den gamle krøp oppover.
  13. Kaato

    Knivstål FAQ

    Her er fra produksjonen av en søstermodellen på Laurin Metalli.
×
×
  • Create New...