Jump to content

brisen

Members
 • Posts

  46
 • Joined

 • Last visited

About brisen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

brisen's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Week One Done

Recent Badges

9

Reputation

 1. Eg og vil anbefale TS å prøve Swarovski SLC 8x30WB. Den var i produksjon i 27 år frå 1985 til 2011. Pris brukt ligg på ca. 5000-7500 alt etter alder og tilstand. Min er frå 2009 og har dermed fått med seg alle oppgraderinger. Det gjer at den framstår like lys, skarp og fargenøytral som FL8x32. Begge presterer på eit høgt nivå, men når eg sammenligner heile pakken, set eg FL 8x32 litt framom SLC 8x30. Når eg komenterer kikkert er det korleis det fortoner seg for meg, andre har si meining.
 2. Gratulerer, du blir fornøgd med den der. Det var eit godt tilbud og du fekk kjøpt den siste, ser det ut som.
 3. Markedspris ny Zeiss FL 8x32 ligg på 18000 til 22300, tenkjer butikkhyllene byrjar å tømast. Ja, muligt eg tok hardt i då eg anslo ein bruktpris på 9000 til 15000. Skulle eg kjøpt FL 8x32 som ligg på Finn til 14500 ville eg forsøkt å prute den ned, sjøl om den skulle vere ganske ny og ubrukt. Med forbehold om at den ikkje er lagt ut fleire ganger så er datoen 25. juli. Takk for henvising til Roger Vine si nettside, ei gullgruve for alle som er intressert i kikkert.
 4. TS etterlyser bruktpris og brukserfaring med div. kikkerter m.a. Zeiss Victory FL 8x32 T* Zeiss Victory FL 8x32 T* var i produksjon frå 2004 til 2020. Eg vil sette fornuftig bruktpris frå 9000 til 15000kr alt etter alder og tilstand. Sjølve kikkertkroppen er laga av glasfiberarmert polykarbonat. Dette gjer at den er lett (550g og lengde 11.7cm), robust og behagelig å halde i på kalde dager. Alt som er bevegeligt fungerer med perfekt motstand/friksjon. Fokushjulet er stort og laga av plast, eg får litt følelse av Tupperware når eg studerer det, men det fungerer utmerket og roterer jevnt med passe friksjon, bilde smell i fokus og eg slepp unna iriterande jazzing fram og tilbake. Her er det optikk i verdensklasse🙂. Augemuslinger er behagelige og har fire innstillinger med tydelige knepp. Eg bruker ikkje briller men behøver likevel ikkje ha dei i ytterste posisjon for å unngå mørke blink, skrur dei inn eit knepp og får med det større synsfelt. Brillebrukere vil og sjå heile synsfeltet (trur eg). Usikten er lys, 100% fargenøytral, skarp langt ut mot kantene og med stort synsfelt på 140m/1000m. Det einaste eg har å pirke på er at der er litt blending rundt ei lav sol. Det er noke den deler med dei andre kikkertane eg har i størrelse 8 og 10 x30/32. FL 8x32 er heilt fri for kromatisk aberrasjon, d.v.s. lilla og gulgrøne fargefrynser rundt t.d. ein svart fugl mot kvit himmel. Med ein utgangspupill på 4mm blir ikkje dette den optimale kikkert til bruk i demring og skumring, men for mange vil den vere god nok. Zeiss Victory FL 8x32 T* er ein stoor kikkert i eit lite format, og for meg framstår den som bortimot feilfri.
 5. Går ein til forhandler og kjøper ny kikkert vil eg tru det er enklare å få hjelp om noke skulle hende seinare, pluss at du kanskje har mulighet til å få prøve kikkerten. Har du fleire du er intressert i, må du prøve dei samstundes då synsinntrykk er ferskvare og sjåarforholda (viss du prøver dei ute) heile tida er i endring. Eg kjøper som oftast kikkertane mine brukt, mest på Finn men har og kjøpt fleire frå eBay, vellykka handel kvar gong.
 6. "Ein blir ikkje større av å gjere andre mindre"
 7. Meiner dybde i synsbilde bestemmes av hvilken forstørrelse kikkerten har og ikkje om den har porro eller takkant prismer. Liten forstørrelse gir dybde og også meir dybde skarphet som igjen betyr mindre styr med å fokusere. Dette er ein av grunnane at eg stiller meg undrane over at det er så lite blest om 7x. Eit auge vs to auge. Kikkert fungerer best når eg får bruke begge augene. Eg har ved ein del anledninger bruka spotting scope og landa ned på at det ikkje er noke for meg. Ser ikkje bort i frå at det kunne ha fungert bedre då eg var yngre.
 8. Enig med det som @lilleulv skriv, men vil legge til for egen regning at stor forstørrelse fungerer dårlig når det er luftturbolens, og då betyr det ingenting om du har dyrt eller billig spotting scope. Du kjøper deg ikkje ut av det problemet der. Det er fleire grunnar til at dei anvender 7x i skipsfarten, den største grunn heiter luftturbolens. TS lurer på kor grensa går for maks forstørrelse i håndholdt kikkert. For meg stopper det med 15x, 12x er langt å føretrekke.
 9. Vil føreslå atTS kjøper kikkert med moderat forstørrelse og stor utgangspupil, t.d 8x56, eller der omkring. Det er lite stress å sjå i ein sånn . Kjøper du kvalitet er sjangsen stor for at den også har god blendingsmotstand når sola står lavt. Min favoritt observasjons kikkert er ein CBS Beck Kassel Tordalk 11x80, produsert 1980, har flerbelagt optikk og veg kun 1.6 kg. God er også Zeiss Dialyt 8x56B T* , eller Carl Zeiss Jena Octarem 8x50B .Desse to siste har og flerbelagt optikk. Dialyt 8x56 er takkant prisme kikkert, dei to andre porro prisme. Desse 3 nevnte er ut av produksjon men er å finne på brukt markedet. Kan anbefale dei på det varmeste. Kikkerten @amatør føreslår har eg desverre ikkje, heller ikkje fått prøvd, har bare lese meg til at den er ein opplevelse å sjå i.
 10. Mindre kikkerter x 30/32 har ofte ei mykje raskere fokusering enn tilsvarande model i x42. Det er ikkje alle som synes eit raskt fokus er ein fordel i kikkert tiltenkt jakt.
 11. Eg har fleire kikkertar som går i kategori all bruks kikkert. Den som blir brukt mest er ein Zeiss Victory 8x40B T*P*, veg 0.7kg . Lett og behagelig i bruk. Ein som blir nesten like mykje brukt er Zeiss Dialyt 7x42B T*P*, litt tyngre med sine 0.8kg. Uten at eg ramlar heilt utpå vil eg og ta med Swarovski slc neu 8x30WB, veg 0.6kg og er ein jysla kjekk kikkert🙂 Blir kanskje litt feil å kalle ein 8x30 for all bruks kikkert då den ikkje duger så godt når det kveldast
 12. Eg meiner at samanligna med "voksen" kikkert har lomme kikkert kun ein einaste fordel og det er størrelse/vekt. Alt anna er dårlegare. Det er noke ein må tenke over før det blir kjøp.
 13. Gå for 8x25, då får du ein utgangspupill på 3.1mm og det byrjar å bli litt anstendighet oppi det heile😁. Akkurat denne 8x25 har eit stort synsfelt og det er jo eit pluss ein må ta med. Eg har nylig kjøpt ein 8x20, den har utgangspupill på 2.5mm og synes den er litt slitsom når det gjeld augeplasering, og når det byrjar å dra seg mot kveld taper den seg fort. Eg har prøvd 10x25, det er ikkje noke for meg. Skulle eg kun hatt ein kikkert hadde det nok aldri blitt ein lomme kikkert, men det er meg. Går ein t.d. opp til 8x32 har ein kjøpt seg noke ein kan kalle allbruks kikkert.
×
×
 • Create New...