Jump to content

brisen

Members
  • Posts

    163
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

brisen last won the day on February 10

brisen had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

brisen's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/17)

  • Very Popular Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

172

Reputation

  1. Har ein 8x20 og på lyse dagen er den like god som alt anna, men eg bruker den så å sei aldri, når eg endelig har fått stillt alt inn er som regel fuglen eller annet eg skulle sjå på borte. Alt er så mykje enklere med 8x30/32, ikkje bare på grunn av det optiske men også fordi den er fysisk større.
  2. Det er jo dine auger og du veit ka som fungerer for deg. Det er ikkje alltid teori og praksis stemmer. Kunne tenkt meg ein liten lett kikkert med avstandsmåler eg og.
  3. Vanskeligheter med å bruke 8x25 vs 8x30 har ingenting med alder å gjere. 8x25 er litt vanskeligere å stille inn p.g.a. mindre utgangspupil og den har også av samme grunn dårligere skumrings egenskaper.
  4. brisen

    Havkajakk

    Eg bruker både tørrdrakt (ursuit 4-tex unisex) og vest beregna for padling. Ikkje så lett å få all lufta ut av drakta, og hvis du havner i sjøen fer lufta i beina og har du ikkje vest blir det problem med å halde hode opp av vatnet. Vesten har som regel fleire lommer der du kan oppbevare ting t.d. kniv og vanntett telefon som sjølsagt er sikra med snor. Vannflaske lett tilgjengelig er og viktig, eg har den og eit par bananer liggende under dekksstrikken, drikker ofte og lite. Hypotermi/nedkjøling er du stort sett trygg for når du set i kajakken men velter du og du ikkje er kledd for tempraturen i vatnet blir marginene plutselig små. Eg er heilårs aleinepadler, følger med på veret og tar sikkerhet på største alvor. Eg har vikeplikt for alt som ferdes på sjøen og tar for gitt at ingen ser meg.
  5. brisen

    Havkajakk

    Det første eg tenkte er at den kajakken er for liten og at du ikkje vil ha nok beinplass. Eg vil anbefale at du og kjøper deg ein tørrdrakt og at du tar eit grunnkurs i padling.
  6. brisen

    Knivstål FAQ

    For å forhindre rust på kniven min i 80CrV2 brukte eg eplesidereddik og sennep og fekk da fram ein rustbeskyttende patina i overflaten.
  7. Når me snakker lette gode kniver, vil eg ta med den vesle ESEE-CR 2.5 Den framstår kanskje som pinglete men det er ein god og solid brukskniv.
  8. Kanskje den bare skal vaskes og at den har mest verdi ved å få verea sånn som den er. Ein tar ofte verdien ut av gamle ting ved sette dei i fin stand. Når det er sagt, det er ikkje sikkert det gjelder i dette tilfellet.
  9. I vinterhalvåret pusler eg litt med modellbygging. Den eg har på beddingen er ein galeas bygget i Hardanger år 1896. Den blir bygget i målestokk 1:30 . Eg lager delene sjøl og bestreber meg på å få alt i rett størrelse sånn at det blir fin harmoni i fartøyet. Det finnes så å sei ikkje spiker eller stift i den, kun ein og annen der bolthode skal synes. Hudplank, dekksplank, skansekledning, panel og listverk på dekkshus er festet med lim og trenagler, naglene ca 4600 i talet er smidd til med kniv, ein liten kniv min far ein gang i tiden laget til meg. Nå er eg kommet så langt at eg holder på med rigging. Er ferdig med stående rigg og i gang med løpende rigg. Alle blokker ser ut som dei skal og det er ca 120 stk. i talet. Dei blir festet med krok eller sjakkel, mykje så smått at det blir laget under lupe. Ellers så gjenstår det å sy seil og lage to lettbåter, så eg har jobb både denne vinteren og den neste. Skal legge ut eit bilde når den er ferdig.
  10. Mitt bidrag i tråden Et slag for lette gode kniver, får bli ein foldekniv og ein med fast blad. Eg har ikkje så mange foldekniver men har som regel ein av dei med meg når eg kanskje kan få bruk for ein kniv. Foretrekker kniv med fast blad då dei som regel har meir brukervennlige skaft, og eg synes det er litt mindre møye å reingjere dei etter bruk. Kniven på bilde med fast blad veg kunn 69 gram, 98 gram med slire.Bladet er smidd av Knut Arne Skjervheim og kniv med slire blei i sin tid laget til meg av min far.
  11. brisen

    Knivstål FAQ

    Fjernet tekst og bilde då det blei i mestelaget morsomt og tøysete i ein seriøs tråd.
  12. brisen

    Knivstål FAQ

    Eg og set stor pris på kunnskapen om kniv og knivstål som @Metallurgen sjenerøst formidler her på forumet. Min intensjon med mine siste innlegg var kunn å dele litt brukerglede og mitt syn/erfaring med mine kniver i 1095 stål. For meg er øks mest arbeid og mindre moro/fritid, med kniv er det omvendt, i alle fall dei siste årene og spesilt gjelder det større kniver. @Per-S drister meg til å sei at dreier brukserfaringen din ang. stor kniv til kunn å gjelde samekniv så har du gått glipp av trivelig knivbruk. Eg deler ditt syn på kniver til slakting. Når de er sagt, min erfaring dreier seg om slakting av husdyr, når det gjelder større vilt (hjort) har eg stort sett hjelpt andre. Slakting i det heile har for min del glidd meir og meir over i noke som ein gang var.
  13. brisen

    Knivstål FAQ

    I skogen går det som regel i ein større kniv og liten foldesag. Mine to forrige innlegg omhandlet mest frå min side om å teste ut kniver og knivstål og at eg m.a. gjer det i forbindelse med veding og rydding heime på bruket. Når det gjelder kva som er raskest, sikrest og best av øks eller kniv når ein skal lage eit kaffebål tenker eg at får vere opp til den enkelte å bestemme, ein bruker den redskap ein trives best med.
  14. brisen

    Knivstål FAQ

    I forbindelse med mitt siste innlegg vil eg legge til at veden eg kløyvde med ESEE-5 hadde eg kvistet og hogge utor med ein større kniv, ESEE Junglas , 1095 stål, også denne kom i frå det uten problem. Når eg bruker kniv til sånt arbeid er det kunn fordi det er moro og for å få litt testing på knivene mine. Ellers bruker eg motorsag, elektrisk kløyver eller ei kløyvøks.
  15. brisen

    Knivstål FAQ

    På You Tube ligg ein filmsnutt der to nederlandske trivelige og lettliva karer tester ESEE-5 , 1095 stål. Kniven kom heller dårligt ut, etter å ha kløyvd kun få kubber var det stort hakk i eggen og den fekk ein heller elendig omtale. Eg har bare gode erfaringer med mine kniver frå ESEE, så eg fok min ESEE-5 i ikkje-rustfritt 1095 fjørstål med i veddungen som bestod av mindre kubber tverrmål frå ca 10-12cm og nedover. Etter forrige bryning og før kløyving hadde eg brukt den ca 5-6 timer til å smi i tre. Kort fortalt, eg enda opp med 24 stk 60 liter sekker tettpakka med ved og ein kniv som fremdeles var bra skarp og uten skader i eggen. Eg kan ikkje sei at eg var spesielt overrasket, resultatet var vel heller som forventet. Mange synes ikkje noke om 1095, synes ikkje om eit gammelt stål frå år1901 (mulig litt feil årstal ) som også ruster hvis ein ikkje passer på. Dette plager ikkje meg og på plussiden er 1095 veldigt enkelt å få skarpt. Vil legge til at når eg bruker kniv til vedkløyving slår eg med eit trestykke og slår ikkje på knivskaftet, benker kniven med å slå på kubben. Set kniven seg fast er løysinga å slå ned ein trekile. Bilde av min ESEE-5
×
×
  • Create New...