Stefflus Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 I går gjorde jeg noe jeg har drømt om, å gå på elgjakt helt alene, med frikort og ungdyr. Jeg sneik innpå et dyr med breisia til i et hull i nokså tett granskog, med huet i et kratt. På 60m løftet jeg børsa til skuldra. "SKVIK!" sa den våte gummikolben mot jakka, og to ører stod til værs, ei ku. Vanskelig å si om det var kalv i nærheten. Vi tittet på hverandre ti-tjue sekunder før den rolig snudde seg og luntet avgårde. Skulle ønske det var okse eller kalv, for jeg skulle gjerne lukta litt i'n. Jeg har nokså fremskreden lukt- og smakssans, og syns elgslakt lukter ubehagelig beskt, nesten metallisk. De andre i laget reagerer ikke. Jeg har ikke kjent det samme i Rådyr, men de har også ant fred og ingen fare før de plutselig lå der, istedenfor å bli drevet i kilometer på kilometer. Slakterbedrifter snakker mye om stress og PSA eller DFD-kjøtt, men jeg finner lite om vilt, annet enn.. -en slakterbedrift som håndterer elg. https://elgslakt.no/elgkjott-og-kvalitet/ "Vi vil ha informasjon hvis dyret har vært stresset/skadeskutt før avlivning." Men det virker som normen er drev, så hvordan defineres stresset? https://www.hjortevilt.no/effekt-av-to-ulike-jaktformer-pa-kjottkvaliteten-hos-elg/ Og de to ulike formene er løshund og drivjakt uten hund. Det hadde vært mer interessant å se sammenligning med smygjakt. Lukter elgen beiskt også når den aner fred og ingen fare? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Kan en elg bli stresset? Verken tidsklemme, kravstor partner, alt for mye lån, havarert kjøretøy. Lista kan gjøres uendelig. Nei, besk elg har jeg ikke vært borti ila snart 40 elgjakter. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Viltkjøtt kan forringes med at det blir metallisk smak eller er umulig å mørne. Årsaken er vanligvis skadeskyting der dyret har gått ei stund før ettersøk har blitt vellykka. Adrenalin kan gje metallisk bismak på kjøttet, feber medfører at kjøttet ikkje lar seg mørne. Bacheloroppgåva frå Evenstad bekrefter vel at stress ikkje er problem, dei 4 tilfellene av høg PH kan vere av annen skade, det nevnes ingenting om slikt. Besk smak er eit tegn på vomskudd. Då vil mageinnhold hurtig transporteres rund i blodbanene og heile dyret blir kontaminert. Om du er ute i ærende for å sverte løshundjakt så vit at mang ein elg står og beiter når losen går, enkelte elg legger seg ned og tar ein lur… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Nja, nå har jeg nok også spist min andel av vomskutte elg (typisk skudd på kalv i fart) opp gjennom årene. Kan ikke si jeg har opplevd merkbar forskjell på kvalitet eller smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakt-Skytter Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 I min ungdom så hadde jeg også fremskredet smaks/luktesans,. kunne kjenne lukta av en brunnokse på kilometervis.Mange i jaktlaget undret seg over hvorfor jeg kunne skyte alle storoksene så der er altså hemmeligheten.Du burde utnytte dine sanser mens du har dem.Før for mye akevitt,og pepperkryddret elgbiff tar dem.(Ikke fortell det till andre i jaktlaget at du har et talent) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefflus Posted November 7, 2021 Author Share Posted November 7, 2021 (edited) 2 hours ago, tussehaugen said: Om du er ute i ærende for å sverte løshundjakt så vit at mang ein elg står og beiter når losen går, enkelte elg legger seg ned og tar ein lur… Svaret ditt var så bra inntil du satte piggene ut. Jo takk, jeg vet det. Men jeg har ikke lukta utvomming av elg som hundeførern har lista innpå (faktisk ikke slaktet heller når jeg tenker meg om), bare slike som var meget misfornøyd med å bli forfulgt. Edited November 7, 2021 by Stefflus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
t-trim Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Har ikke fått noe dårlig lukt/smak på elg skutt for løshund. Men så blir det jo skutt i stålos. Som gjerne har stått i flere timer.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakt-Skytter Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Du tok det som en spøk men det var det ikke. Sansene våre er undervurderte og mine sanser brukte jeg sammen med en meget spesiell jakthund. Samspillet med en spesiel jakthund fikk meg til å forstå og løse "koden" for jakt på store elg okser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakt-Skytter Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Noen som har skjønt hva det dreier seg om? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefflus Posted November 7, 2021 Author Share Posted November 7, 2021 @Jakt-Skytter Jeg kan forsikre om at jeg gav tommel opp i fullt alvor. Folk burde føle litt mer på ting. Forrige uke stod jeg med en kamerat i lett snøvær, og han fikk for seg å sjekke vinden med en fyrstikk! Sett bort fra at man kjenner i fjeset hvor vinden kommer fra burde snøen gi en pekepinn. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakt-Skytter Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Eh ja.Vi er vel på litt forskjellige planeter. Du har vært på jakt i det hele tatt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 16 minutes ago, Jakt-Skytter said: Noen som har skjønt hva det dreier seg om? Ja, at du troller. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakt-Skytter Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Spesefic. troller ? om hva ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakt-Skytter Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 9 minutes ago, Haavard said: Ja, at du troller. Jeg har fulle kurs i oppdragelse for tida ,men jeg har en plass ledig for noen som deg alltid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted November 8, 2021 Share Posted November 8, 2021 Øverst til høyre i hvert innlegg er det tre prikker. Når man klikker på dem, kommer menyen "Share" (blå lenke for kopiering), "Edit" på egne innlegg (ei stund), og øverst, "Report", for å gi moderatorene melding om innlegget. De som måtte mene at @Jakt-Skytter eller andre troller, kan klikke på prikkene, velge "Report", og gi ei kort melding til moderatorene, så avgjør de om dette er i tråd med forumreglene, eller ikke. (Til det diskuterte temaet: Om dyret er jaget eller ikke, påvirker mørningen (melkesyre). Og dyr som er stresset er mer "hardskutt", de går så lenge hjernen får noen oksygenatomer. Men at stress skal omdanne dyra til metaller som gjør at vi med nikkelallergi ikke kan slakte dem, har jeg aldri vært borti). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Locasto Posted November 8, 2021 Share Posted November 8, 2021 6 minutes ago, Jegermeistern said: Men at stress skal omdanne dyra til metaller som gjør at vi med nikkelallergi ikke kan slakte dem, har jeg aldri vært borti). Tenk på hvor mye stress denne elgen fra Stor Elvdal har vært utsatt for! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted November 8, 2021 Share Posted November 8, 2021 (edited) 6 hours ago, Jegermeistern said: (Til det diskuterte temaet: Om dyret er jaget eller ikke, påvirker mørningen (melkesyre). Og dyr som er stresset er mer "hardskutt", de går så lenge hjernen får noen oksygenatomer.). Trur du har sett for mykje på Terminator At blod smaker jærn gjer det ikkje til armeringsstål… Spøk til alvor, mange meiner det blir ein usmak av vilt som har vore skadet ei stund før dei blir avliva. Typisk trafikkskadet vilt. vomskutt vilt er å ødelegge kjøtt, det smaker beskt og jævlig Edited November 8, 2021 by tussehaugen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super XX Posted November 9, 2021 Share Posted November 9, 2021 22 hours ago, tussehaugen said: vomskutt vilt er å ødelegge kjøtt, det smaker beskt og jævlig Tull å tøys. Det eneste kjøttet som kommer i direkte kontakt med vom er indrefileten, ved korrekt slakting. Hvordan vil du forklare at vom-innhold setter smak på ytrefillet, lår, bog og nakke? Hva med haggle-skutt småvilt, som for eksempel hare? Ikke mat? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asterix Posted November 9, 2021 Share Posted November 9, 2021 1 hour ago, Super XX said: Tull å tøys. Det eneste kjøttet som kommer i direkte kontakt med vom er indrefileten, ved korrekt slakting. ..... Tja, ved skudd inn og ut i vom har du uten tvil et poeng, men det finnes mange andre alternativer av vomskudd. Inn i bog og ut i vom og lignende kan nok mye kjøtt forurenses. Det verste jeg har vært borti var en elg jeg skjøt med 8x68S- en splint av ribbein punkterte mellomgulv og vom, men vi fant dritt i hinnene langt opp i nakken på elgen. Elgen sprang et par hundre meter- og fordelte møkka utrolig bra rundt om i kjøttet på den turen. 8x68S-en ble forøvrig solgt etter den opplevelsen... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted November 9, 2021 Share Posted November 9, 2021 2 minutes ago, asterix said: 8x68S-en ble forøvrig solgt etter den opplevelsen. Det er en dårlig håndverker som skylder på verktøyet. Ladd med en tung kule overgår denne de fleste amerikanske magnumpatroner og gir ikke mer søl enn en .30 magnum.. Den har heller ikke det fordømte magnumbeltet. 8x68 er en utrolig allsidig patron. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asterix Posted November 9, 2021 Share Posted November 9, 2021 (edited) 8x68S er uten tvil en fin kreasjon. Jeg byttet til 8x57Is- som er mer egnet til mitt bruk. Mye bedre erfaringer med den. De fleste av oss vokser fra "magnum" med årene- jeg intet unntak. Den eneste jeg har igjen med den betegnelsen er en .375H&H mag..... Edited November 9, 2021 by asterix 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 (edited) 21 hours ago, Super XX said: Hvordan vil du forklare at vom-innhold setter smak på ytrefillet, lår, bog og nakke? Hva med haggle-skutt småvilt, som for eksempel hare? Ikke mat? Vominnhold kjem inn i sårkanalen og bakterier kjem i blodbanen. Blodet transporteres så bakteriene rundt i absolutt heile dyret. Dyret får også bukhinnebetennelse og feber etter kort tid. Vomskudd fører ofte til ettersøk og då går tida… Mørning kan du bare gløyme, feber i dyret forlenger tida som behøves for mørning og kjøttet vil sannsynlegvis bare bli surt ettersom alt er forurensa med vom. Småvilt skutt med hagle får sannsynlegvis stopp på sin blodsirkulasjon før bakterietransporten har skjedd. Ligger masse om dette temaet tilgjengelig, kikk på feks. Hjorteviltportalen Edited November 10, 2021 by tussehaugen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladebenken Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 (edited) All kunnskap om slakt og kjøttbehandling tilsier at ett dyr som er avlivet, totalt uten å være påvirket før skuddet vil ha: -bedre holdbarhet -bedre forutsetninger for mørning, det kan mørnes lengre og det blir mørere. -totalt sett bedre kvalitet i alle målbare parameter. Årsaken finnes i en av linkene til ts. (glykogen, dødsstivhet og pH) Å sammenligne drivjakt med og uten hund blir idiotisk. Begge jaktformer stresser viltet. Drivjakt uten hund tipper jeg er verst. Hjort og rådyr tar iallefall mye lengre ut hvis den aner at det er mennesker inne i bildet. Hadde undersøkelsen sammenlignet f.eks drivjakt mot skudd på intetanende vilt hadde det blitt mer matnyttig. Når det gjelder vomskudd, tja.. noe griseri, men jeg har enda ikke vært med å kasere noe slakt pga vom. Skjær rikelig bort, og følg hinner for å fjerne alt. ovenfra og ned. Vi har mørnet vomskutt vilt som normalt i kjølerom. Har merket pakkene og benyttet de selv og har enda ikke hatt noen slags form for usmak på noe. Edited November 10, 2021 by ladebenken 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super XX Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 Min kommentar var med utgangspunkt i dyr som blir vomskutt, men "blir på plassen". Type skrå vinkler ved drivjakt. Lange ettersøk på vomskutt vilt og evt. smak på disse har jeg ikke erfaring med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 (edited) Om det oppdages vom eller avføring i vilt levert til viltsalkteri så skal skrotten destrueres. Dei har heller ikkje lov til å levere det tilbake til jegeren. Tid frå skudd til slakting betyr ingenting. Er uhellet ute så er det sikreste å droppe mørning, hive det rett i frysen og bruke alt til kjøttdeig. Edited November 10, 2021 by tussehaugen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 Vær sin lyst. Næringsmiddelbedrifter har et så rigorøst hygieneregime at vi som «feltslakter» ikke er i nærheten av å tifredsstille slike krav. Skulle vi da kassere skrottene av den grunn? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 Nei. Men kan vere greit å vite, vi holdt på å miste ein elg på det viset. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 Angående stressa hjortedyr: Hva vet vi i hvilken grad dyra er "stressa" når de kommer på post? Nå er jeg 90% elgjeger , pluss litt hjort og rådyr når det passer slik. Vi jakter kun med bandhund (svarthund) og to til tre drivere mot postrekka som kan bestå av alt fra to til fire poster alt etter terreng og tilgjengelig mannskap. Det vi ser i de fleste tilfellene er at elgen kommer i noenlunde rolig fart, de virker ikke skremt / stresset, men lusker unna driverne på en rolig og kontrollert måte. Unntaket er de få tilfellene hvor driverne "overrumpler" dyr som da gjerne stikker av med større fart, og da kan de komme raskt. Like ofte skytes det dyr av driverne, hvor elgen stopper opp og ser seg tilbake før det stikker. Dette så vi spesiellt de åra vi hadde kvit svensk elghund på laget. Elgen ble tydeligvis svært opptatt av denne kvite skapningen, stoppet opp og nistirret på hunden før den bestemte seg for å stikke. Hundefører skjøt mange elger for denne hunden på denne måten. Vi har ikke det jeg vet, opplevd at kjøttet er forringen på noen måte på grunn av "stress" i forbindelse med normale jag, hvor skytter legger ned dyret med gode skudd og kort fluktstrekning. På samme måte har vi heller ikke registrert dårlig slaktekvalitet de gangene vi har måtte gå ettersøk. Heldigvis så langt har det ikke vært vomskudd, da @Jegermeisternsitt mantra "opp og fram" er opplest og vedtatt som standard på laget Å lure kula inn bak bogen uten å snerte borti vom er vi enige om er en praksis vi unngår. Da skjæres det mye heller vekk eventuellt blodslått kjøtt av bog. Så jeg sliter litt med å kunne definere når et dyr er "stressa" og i hvilken grad..... Er kvaliteten på slaktet målestokken, har vi i hvert fall dyr som ikke lar seg så lett "stresse" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladebenken Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 Det er ikke nødvendigvis "stress". Det er bruk av musklatur som er "problemet". Hvis dyret eks ett rådyr har løpt foran en rask hund i 5-6 timer er det nedkjørt - det har brukt opp glykogen lagrene som i korte ord er energilageret til muskelcellene. Det samme skjer med oss også, etter en skikkelig hard fjelltur er vi nedkjørt, det som da funker er raske karbohydrater - det fyller fort opp musklaturens glykogenlager. Glykogenlagrene sin funksjon etter at dyret er skutt er å være næring til melkesyra, det er denne som skaper dødsstivhet og senker pH i musklaturen. Når pH går ned trives ikke bakterier og slaktet får bedre holdbarhet. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted November 16, 2021 Share Posted November 16, 2021 Her er en annen "mulig" grunn til usmak på viltkjøtt: https://www.nationen.no/motkultur/debatt/hjort-er-hjort/ "Da kelneren fortalte at hjorten kom fra New Zealand, inntraff en akutt bismak". Det er kanskje ikke helt "klimasmart" å reise til NZ, for å spørre jegerne om "bismaken" kommer av at dyret var stresset? Uansett, mange morsomme "språkblomster" i den kronikken! Godt hjort! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.