Jump to content

asterix

Members
 • Posts

  1,438
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by asterix

 1. Hadde samme erfaring, så kjøpte jeg drilling- og nå ser jeg som regel ingenting skytbart..
 2. Det gikk nok litt fort i svingene her. Beklager så mye, jeg blandet ihop ditt og TS sitt innlegg- og da ble det naturligvis litt ball.😌
 3. Slik jeg leser innleggene dine -og startinnlegget- virker det som om du jakter fritt over alt innad i valdet- som har tildelt ca 100 hjort og 100 rådyr, og at en av disse grunneierne sier du ikke skal jakte på hans eiendom? Normalt jakter en på egen eiendom på innmark- eller etter avtale med eieren- om han ønsker det. Om alle rettighetshaverne i et vald med 200 dyr- eller kjenninger av disse- skal jakte uorganisert hvor de selv vil- blir noen garantert tråkket på tærne. Eksempelvis: En grunneier tenker seg en tur ut på sitt eget jorde for å skyte seg en hjort, men der sitter det allerede en jeger fra et helt annet sted i bygda? Slikt blir det ufred av. Omtrent på samme vis blir det om en driver å jakter i skogen ovenfor jordet hans når han selvtenker seg på jakt på egen eiendom. Han blir selvfølgelig irritert og gir naturligvis beskjed om at han ikke tillater dette. Det synes jeg er en naturlig reaksjon. Siden du har fått denne beskjeden har du kanskje "tråkket noen på tærne"? For oss som har jaktet noen år så vet vi at for enkelte er "jakta hellig" En kan kanskje tuske litt med kona hans, det blir som regel tilgitt, men tull for all del ikke med jakta- da blir det trøbbel...🙄
 4. Det gjør den nok omsider, selv med treff av kun ett hagl. Men faren for at du mister/skadeskyter den skarven er mye større enn ved bruk av mindre hagl. Om du får rypa etter et skudd på 30-35 meters hold med 3er hagl, beror myer på tilfeldigheter -forhold til eks 5/6/7. En skadeskutt rype finner du som regel ikke i steinura..
 5. Dette er vel ikke riktig. Du må uansett ha tilgang til ettersøkshund, men du trenger ikke skyte storviltprøven om du jakter rådyr kun med hagle.
 6. Den største fordelen -slik jeg ser det- er at den er kjapt delbar, og kan puttes i sekken. Ingen trenger å se at du har den med. En treffer utrolig mye rart folk om en går etter merkede turstier- eller om en må krysse andre jaktfelt.
 7. Jeg har lillebroren VSFen. Kort oppsummert. "Løp og kjøp" om du skal leke deg på banen og lange hold. Meget bra børse til slikt, men til jakt blir den for stor og tung. Kvalitet og presisjon kan vel beskrives som "mye for pengene"
 8. Nå kan nok ikke jeg vise til 299 vomskutte dyr, heldigvis.☺️ Men jeg har jaktet hjort, elg og rådyr i 40 år- i en av Norges største hjortekommuner- så jeg har dessverre sett en del vomskutte dyr opp igjennom årene. I tillegg til å jakte i egne jaktlag, jakter jeg også med flere andre jaktlag. Jeg er også ettersøksjeger- både for kommune- og i ettersøksringen som dekker hele denne kommunen, det skytes rundt 1000 hjort årlig her.. Så litt praktisk erfaring med vomskudd har jeg dessverre greid å tilegne meg i løpet av 40 år som jeger. Jeg føler derfor at jeg bør ha «nok praktisk erfaring» for min uttalelse- og står ved den- selv om du har en annen erfaring/mening.😉 At dyret kan være godt spiselig etter et vomskudd er helt irrelevant. Forskriftene sier at vomskutte dyr ikke er salgbare. At du mener dette er en tulleforskrift er også helt irrelevant. Derfor, min personlige mening- fragmenterende prosjektiler er noe dritt på matvilt- enkelt og greit. En liten digresjon på tampen- jeg ble selv overrasket over virkningen av vomskudd på afrikanske dyr-kontra norske- her var omtrent alle slakt jeg så overraskende fine- selv med stygge treff- jeg antar at dette skylles lite vanninnhold i mage/vom kontra norske dyr. Vominnholdet i min vomskutte Kudu🤒 var som tørrfor å regne- mens vominnholdet i en innmarksbeitende norsk hjort er nærmest å betegne som bløt gjørme. Dette tror jeg er hovedårsaken til store forskjeller.
 9. Du kom til omtrent samme konklusjon som meg selv ser jeg, men du har jo hatt mye morro med den det siste året da. Lykke til med salget ☺️
 10. 😳Den siste påstanden vil jeg stort sett betegne som tullprat. Med et rent vomskudd, inn/ut- kan det i få tilfeller stemme, men ved treff i frempart med utgang i vom ,splintring av ribbein med påfølgende punktering av vom, eller de fleste andre typer skudd der vom er skadet- slurpes vominnholdet inn i inngangshull og hinner- og ødelegger store mengder av dyret. Løper dyret 20 meter er det meste infisert. Ved inngang i vom og utgang i frempart- omtrent samme resultat. Og jo kraftigere kaliber- og høyere hastighet- jo jævligere blir det som regel.😒 I tillegg sier forskrifetene at dette dyret ikke er salgbart-uansett hvor "fint det er" Det er godt mulig du har lov til slikt i Danmark, men her i landet er det ikke tillatt. Derfor- kuler som havarer/splintres er noe dritt å bruke på matvilt- rett og slett.
 11. Da går du for Links, alt annet er nærmest bortkastet. Jeg er selv meget høyrehendt, men har skutt links i over 40 år av akkurat samme årsak som deg, ingen problemer med det.
 12. Tja, han er vel omtrent den eneste vi har her i landet nå. Hvor troverdig for det vel være opp til hver enkelt leser å bedømme. Har du lest artikkelen hans? For min del synes jeg den er grei nok og passe innformativi- når en ser hvilket publikum den er beregnet for. Men skal en skrive om det samme snevre temaet i 40 år vil en naturligvis tråkke noen på tærne- og muligens komme med andre meniinger enn dine og mine.🙂 Jeg mener en må ta artikklene for det de er- og ikke noe annet. Våpenjournalen var nærmest et fagtidskrift for nerder, Jakt er et magasin for allmuen. Det er dessverre ikke marked for Nordisk Våpenforum og Våpenjournalen i Norge lenger- internett har tatt den andelen også. Godt vi fremdeles har Jørund i det minste.😉
 13. Svaret er ikke entydig, ingen sak er lik. Sammenslåing av viltområder er lovregulert gjennom: §37 i lov om jakt og fangst. Loven er bla for å forhindre at enkelte grunneiere skal kunne blokkere fornuftig forvaltning av jakt og fangst ved at de nekter jakt på sin eiendom. Men det er jo helt normalt at de skal ha betalt for den verdiskapningen arealet tilfører laget. Som regel vil ikke grunneieren "ha noe styr" og tar letteste motstands vei- og slikt benytter dessverre enkelte seg av. Da får en slike saker som du beskriver. Om et styre beslutter at en ikke skal få kompensasjon er det tilnærmet tyveri av annen manns verdier- og slikt er det kun staten- og kraftselskapene som kan gjøre i Norge. Som grunneier har han krav på å lese protokollen, og der skal alle vedtak være protokollført. Er vedtakene urimelig- må det fremmes skriftlig forslag om endring til neste årsmøte. Ta en prat med styret/laget i første omgang. Som regel kommer en langt med sunn fornuft. Om ikke dette hjelper er neste løsning å sende inn en sak om vedtektsendring til neste årsmøte. Da er det viktig å ta en prat med de andre grunneierne på forhånd, å prate sin sak. Det er godt mulig mange av de også har sett lite til penger å kjøtt.🙄 Møter alle til årsmøte er dere kanskje i flertall? Det kan også være lurt å ta en prat med kommunen og høre deres syn på saken. Så møter dere opp på årsmøte, og ser om det blir en ordning. Om ikke dette går i orden er kommunen neste stopp. Grunneier har jaktretten, og har en utmark for to rådyr- er det jo helt rimelig at en da skal kunne ta seg ut to rådyr på sin eiendom- selv om eiendommen er tilsluttet et grunneierlag. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1981-05-29-38#KAPITTEL_8
 14. Mitt tips, da lader du tre kuler med 48 grain. Går de bra- og hastigheten ser normal ut- så bruker du den ladningen. Enkelt og greit. Variering på 0,1-0,2grain for jaktladninger i en 6,5x55 er rimelig bortkastet.
 15. Ser jeg bruker 44 grn N-19(URP), som gir ca 830+++ m/s, alt etter valg av børse. (Ikke bruk dette ukritisk, da andre lotter kan ha andre egenskaper) At denne kula må ha høy hastighet for å ekspandere er en myte, produsenten oppgir vel nedre grense til rundt 530 m/s- som virker fornuftig. Har skutt flere rev på godt over 200 meters hold med denne kula- og god ekspansjon, selv i en reveskrott.... i tillegg til meget bra presisjon.
 16. På innmark, stort sett .30, 155gns TTSX, moderat ladet.
 17. Det har vi dessverre ikke, så våre erfaringer er nok rimelig unyttig for @Olesøn. Men antall dyr som løper mer enn 40- 50 meter etter treff ser ut til å være betydelig redusert. Vi skyter vel en 15-20 dyr- under rimelig like forhold på innmark hvert år, og her ser vi en positiv trend på bla fluktstrekning. Om dette kommer av kuletype- eller av bedre skyting/tilfeldigheter aner vi ikke. Vi trenger nok et par hundre dyr til- før vi tør konkludere. Men troa er viktig.😏 Jakta i utmark er tilnærmet verdiløst i så måte, da ingen situasjoner kan sammenlignes.
 18. Vi er nok stort sett enige, poenget mitt er at ingen situasjon er lik. Derfor må en strebe etter å finne et kompromiss av de egenskapene en ønsker. Mattilsynets krav om bortskjæring av store mengder kjøtt ved bruk av blyholdig ammunisjon- om en vil selge kjøtt- førte til at vi gikk over til blyfrie alternativer. Et lovlig fungerende alternativ manglet dessverre i 6,5mm. Dette er nå tilgjengelig, og jeg ønsker det velkommen. Når våre erfaringer viser at de blyfrie alternativene er minst like gode- til vårt bruk- som de aller fleste blykulene, er valget for min del rimelig enkelt. På ettersøk- og i mine gamle brekkvåpen- brukes fortsatt gode blykuler. Til denne bruken har blykulene noen fortrinn fremfor de blyfrie alternativene.
 19. Her var det mye fornuftig som jeg er enig i- og litt rot. For å begynne med tap av 80% energi; Når en 120 grns TTSX har nok energi til å gå tvers igjennom en Elandantilope på 800 Kg- har den vel energi nok til å lage en lang og god sårkanal i en norsk hjort.. Så glemmer du tydeligvis at en "normal" blyspisskule- som "medels-normannen" bruker- i de fleste(?) tilfeller mister 50-70(?) % av vekta i det den treffer framfoten på turen inn i dyret. Dvs. at 10 cm inn i dyret har da en 140 grains S&B kule bare 50-70 grain med kobber- og blyfragmenter-med videre på ferden gjennom resten av dyret. (omtrent som en kule fra en 222 rem..) Ikke rart den stopper lenge før den kommer ut på andre siden.. En 120 grns TTSX har muligens rundt 115 -120 grans(?) med seg videre, og sannsynligvis også en betydelig større diameter på kulen.. 🤔 Derfor mener jeg at de nye forskriften er en forbedring- så lenge alle typer blykuler >138grn er tillatt.😉 Men ingen situasjon er lik, vi får helt sikkert mange "dårlige erfaringer med 120 gns blyfri" i løpet av kommende sesonger- slik vi nå har med blykuler hvert eneste år.... Merk, jeg har en "eske full" med Oryx, Accubond og andre gode blykuler plukket ut av slakt, mener at knapt noen har så mye som 80% restvekt... Den eneste TTSXen jeg fant er som fra reklamen- og har omtrent 100% restvekt. Som jeg tidligere har sagt i diskusjoner om kobberkuler, jeg driter egentlig i om de teoretisk ikke er like god som en blykule- når det ser ut til at de fungerer meget bra- og muligens bedre i praksis. 😉
 20. Og når svaret er "God dag mann- økseskaft" omtrent hver gang et fornuftig argument om homogene kuler presenteres- er det jo rimelig bortkastet å prøve også. 😄
 21. Nettopp, og når 120 gns TTSX er ekstremt presis- og rimelig "flattskytende" i tillegg til at den ikke forurenser kjøttet med blyfragmenter- burde jo valget være rimelig enkelt om en kan velge. 🤔Om den leveres ferdigladd aner jeg ikke.
 22. Og jeg tror at fornuften seiret, en 120G grns TTSX er i mange tilfeller en mye bedre jaktkule- i 6,5x55- enn mange av jaktkulene som er brukt i dette kaliberet i dag. Så lenge det er tillatt å bruke alskens "drittkuler" til jakt- bare de er minimum 9 gram, er det jo dette uten tvil ett stort fremskritt. For min egen del, jeg har de aller fleste "superkulene" fra 140-160 grain i hylla, men kommer nok neppe til å velge de- når 120 grns TTSX er lovlig. Verden går heldigvis fremover 😉
 23. At dyr kan løpe langt med treff i "tomrommet" bak bog har vært rimelig kjent for meg de siste 40 årene, lenge før vi fikk superkuler. Til dette formålet hadde muligens en V-max gjort en god jobb. Problemet er bare at i 90-99% ?.. av tilfellene treffer en andre steder på dyret, eller ribbein på tur inn. Da er den kula tilnærmet ubrukbar. Derfor må en seriøs jeger velge et kompromiss mellom de enkelte egenskapene til en jaktkule, de fleste typer har sine fortrinn. For min egen del, etter muligens et tresifret antall hjortevilt med TTSX har vi fått merkbart mindre fluktstrekning, merkbart mindre kjøttsvinn og har heldigvis ennå ikke opplevd at dyrene har stukket til skogs etter treff bak bog- noe jeg har opplevd en rekke ganger med andre kuletyper. Det er nok tilfeldig, men slikt skjer altså om en bruker en Oryx eller andre typer blykuler også.
 24. Ett tips, da bruker en den ammunisjonen som våpenet er beregnet for. Omtrent som de som skyter med Krag- eller en gammel H&H i 12/65. Verre er det faktisk ikke.
×
×
 • Create New...