Jump to content

asterix

Members
  • Posts

    1,787
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    18

Everything posted by asterix

  1. Disse har som regel Greenersikring. Jeg hadde heller betalt 40-45 for en Trumpf på 2,8 Kg -og sikring på tangen og den kikkerten- enn 25. for en strøken børse på 3,2kg med greenersikring.
  2. Kan du legge inn et par bilder, tomt og fullt?
  3. For de som jakter plasseringer på listen er det vel neppe noen fordeler. Men "morrofaktoren" og gleden over skyte 45`er mange ganger undervurdert. Men vi er alle forskjellige, noen higer etter høye poengsummer, mens andre gleder seg over litt ekstra rekyl, og å få skyte med en gammel Colt osv. Mange "toppskyttere" forstår kanskje ikke denne gleden? Det viktigste er ikke nødvendig vis å vinne- det sosiale og morrofaktoren kan være vel så viktig. (Vi hadde i min tid som pistolskytter en klasse for Spesialpistol. Denne klassen ble vel i utgangspunktet laget for at en kunne ta med lommepistolen og få luftet den litt. Her møtte det opp mange rekreasjonsskyttere med gamle Mausere, Walthere, Babybrowninger mm og vi hadde det riktig morro. Det gikk ikke så lang tid før "toppskytterne" oppdaget at her var det mulighet til å komme godt opp på lista i forhold til rekreasjonsskytteren - og de gjorde selvfølgelig rent bord med sine spesialtilpassede Hammerli mm. Etter noen få stevner var gutta med gamle Walthere og Mausere borte- det ble for seriøst.)
  4. K95-en er vel snart 30 år, så det er kanskje på tide? Jeg vil tro at en forbedret oppspenner- og gjenget pipe som standard- er noe av "nyhetene" Mulighet for automatisk ejektor kan også være et savn. Stort mer er det vel ikke å forbedre på en K95? (Merkels K5 har etter min mening en bedre løsning med bla oppspenneren- og har muligens blitt en arg konkurrent i det Europeiske markedet?)
  5. Byttet bilde, begge pipene er i Spetzial CRG. Mulig blånneringen sitter bedre på CRG? Pipene er rundt 70 år gamle, men har fremdeles finere blånnering en de fleste våpen en kjøper ny i dag...
  6. Låner tråden litt til og satser på at jeg ikke ødelegger tråden ved å legge inn bilder av andre våpen- og å søke mer viten om stålkvalitetene på disse. Interessant emne dette. Jeg har av en merkelig grunn trodd at løpene til min Krieghoff Tec var i Antinitt stål. Ved nærmere sjekk ser jeg de er stemplet "Spetzial CRG". Mulig Spetzial CRG er det samme stålet som Antinit, men med et annet navn? De har i hvert fall nøyaktig samme verdi i styrke i følge sitatet over. Er det noen som kjenner til forskjellen mellom disse to stålene?
  7. Veide for morros skyld pipepakken til min Karl Hauptmann i SuperBlitz. Hele bunten veier 1315 gram. Det stemmer sånn nogen lunde med reduksjon av tykkelsen på pipene ihht tidligere tabell. Legger ved et par bilder etter re-blånnering, utført av Vågsland. Han åpnet i tillegg chokene fra ekstra full til 1/2 og 1/4. Pent utført arbeid.
  8. En av de få TTSX jeg har funnet igjen i dyr, som regel går de rett igjennom. Her er en 8mm, 160 grns TTSX . Elg skutt på godt over 200 meters hold, den gikk vel et par meter før den ramlet, kula satt i skinnet. Restvekta er på 159 grain- og som rett ut av reklamen.
  9. Hva er vekta på børsa? Metallurgi er interessant, og Bøhler stål skal være av det beste. En liten pekepinn på hvilken strekkfasthet og styrke en snakker om beskrives som hvor mye metall som trengs for en gitt styrke til en 26" kaliber 12 haglepipe- om jeg forstår det riktig. Sitat: Boehler Edelstahl GmbH & Co. er en produsent av høykvalitets løpsstål produsert i tre forskjellige kvaliteter; Rasant, Antinit og Super Blitz. De to sistnevnte kvalitetene er førsteklasses høystyrke, lettere løpsstål. Piper laget av Boehler Antinit vil redusere vekten av en 26" haglepipe med 3/8 av et pund. (ca 170 gram /pipe) Piper laget av Boehler Super Blitz vil redusere vekten av en 26" haglepipe med 3/4 av et pund sammenlignet med standard Boehler Rasant stål. (ca 340 gram/pipe) I en kaliber 16 er det vel litt mindre stål/pipe, men drillingen har jo 3x170 gram reduksjon med antinit stål, dvs ca 0,5 kg på et pipesett! Med Super Bitz blir løpspakken ca 1 Kg lettere en standard stål, dette er solide greier- og i tillegg rustfritt! Har du sjekket hvilket løpsstål din Trumph er laget av? Vil tro at med så lav vekt at du har en løpspakke i Super Blitz?
  10. Gratulerer med pen børse, litt slitasje på blånering må en nok akseptere etter over 80 år. Bøhler Antinitt er som sagt ekstremt sterkt og tilnærmet rustfrit. Min Krieghoff Teck fra 1951 har to løpssett i Antinit, og de ser fremdeles helt nye ut. Speilblanke inni- og blå og fin utenpå. Jeg fikk for øvrig Vågsland til å re-blånnere mitt løpssett til drillingen som er i Super Blitz, og det ble helt som nytt. Mener han tok kr 3000.- for jobben.
  11. Som nevnt i en annen tråd bruker jeg 78mm patronlengde til TTSX i 8x57IS. Jeg sjekket for morro skyld en del andre ladninger med TTSX i noen kalibre jeg bruker, og variasjonen på settedybden i forhold til avlastningsrillene er ganske stor, alt etter type patron. Jeg tenkte derfor å lage en ny tråd om temaet, da dette kan være av interesse for flere. Jeg lader alle mine patroner moderat- "godt under maks" -og samtlige gir meget god presisjon i samtlige børser vi har brukt. Har så langt ikke opplevd problemer med løse "vinger" eller problemer med ekspansjon. I 6,5x55 har jeg to riller utenfor hylsa, og vi bruker denne i tre forskjellige børser, ekstrem presis og effektiv til middels hjortevilt. Den eneste TTSXen jeg faktisk har satt til rilla er 120 grains i 7x65R. (I 7x57R er samme kula satt en rille lenger bak.) 140 grns LRX og 140 grain TTSXbt i 7x65R er satt til midt i rilla, og det samme er 145 grains fabrikkladet. Som dere sikker forstår går det stort sett i TTSX til alt matvilt her i huset. Jeg har også ladet TTSX i 8x68S og 30-06, men jeg har for tiden ikke noen børse i disse kalibrene. Jeg har tidligere brukt det aller meste av "premium" blykuler til hjortevilt, men har de siste 10-12 åren kun brukt blyfritt. (Unntatt i et par børser med loddede løp- der bruker jeg fremdeles Oryks) Vi har så langt kun positive opplevelser med TTSX i samtlige kalibre vi bruker- tilfeldigheter- ikke vet jeg, men tidligere ble det ett og annet langt ettersøk- selv med gode treff. Selv bruker jeg for tiden mest 8x57IS i skogen og stort sett 6,5x55 på innmark, men passer på å lufte de andre børsene også. I vårt jaktlag er det vel felt flest hjort med 150 grns TTSX og 308W. Fra topp: 375H&H, 250 grn 9,3x62, 250 grn 8x57IS, 160 grn 7x65R, 145 grn Blaser, fabrikkladd for sammenligning. (Norma) 7x65R, 120 grn 7x57R, 120 grn 308W, 150 grn 6,5x55, 120 grn
  12. En patronlengde på totalt 78mm er fornuftig, da kommer fremste avlastningsrille rett over hylsehalsen. De fleste fabrikkladde TTSX har fremste rille inne i hylsehals, men det gi mindre kulehold- og muligens større trykk. Men estetisk er det sikkert mer korrekt.
  13. Jeg lader moderat med alle kuler, hjorten og elgen ramler merkelig nok om hastigheten er godt under maks. TTSX-en gir meget døde dyr- og greie slakt. Ser jeg bruker 50 grn N-150, og dette gir ca 820-830 m/s. VV anbefaler litt kjappere krutt, jeg liker å bruke litt trege krutt, mindre fare for overraskelser.
  14. Om du lader selv finner du neppe bedre universal kule til rådyr, hjort og elg i 8mm- en TTSX- mtp. pris, presisjon og effekt. Har brukt den i mange år, kun gode erfaringer.: Barnes 160 gr. TTSX Polymer Tip 8 mm (.323), 50 pk. - TROND ALVESTAD AS (hjemmelading.no) Men har du trua på Oryks- eller andre blykuler- har jeg en del liggende. De blir nok ikke brukt til annet en papp av meg
  15. Ett lite tips på tampen, ha styrestangen inne i fjæra når du strekker den, slik at fjæra ikke blir for trang mot styresanga etterpå.
  16. DA-avtrekket var i utgangspunkte elendige på King Kobrae/Anaconda, så de fleste kjøpte med et Wolf-fjærsett for å bøte litt på dette. Med Wolf-fjær kunne en få enkelte klikk med noen typer ammunisjon. Om fjæra i tillegg er fra 80-90`tallet og patronene har litt lav rim, bør en regne med en og annen klikk. Ta i så fall av fjæra og strekk den ut så den blir en cm eller to lenger- og problemet er nok løst Arti revolvere disse, men konstruksjonen av AD-avtrekket var for dårlig. Men morrofaktoren var høy.
  17. Å bruke milliarder på å bytte ut ett av verdens mest kjente merkenavn- til noe vanskelig og ukjent- er det vel bare nordmenn som kan finne på. (Styret i Statoil greide i tillegg å velge et navn som rundt 2/3 av verdens befolkning ikke greier å uttale, i Asia kalles selskapet Ekvinol...)
  18. Men hva er poenget i å kjøpe dyr treningsammunisjon- om en for god nok presisjon med den rimeligste? Nå har jeg kun erfaringer med noen R93, samtlige løp har har hatt tilnærmet samme treffpunkt uansett hva en puttet i magasinet. Jeg vil tro at R8en ikke er dårligere. Jeg testet en gang et 6,5 løp med 10 forskjellige ladninger, fra 95 grain og opp til 160grain, samtlige samlet innom 10-ern på 100 meter. Og det holder for de aller fleste til trening. Til konkurranse og lengre hold holder nok ikke dette, men til kose-skyting- og for å bli bedre kjent med børsa- og for at en fattig student skal bli en bedre skytter- holder det nok i massevis. Kjøp det billigste de har på banen og prøv, du vil neppe merke forskjell i forhold til jaktmatchen.
  19. Vurderte den selv, men dette er jo en kule som flyr i filler ved treff- med det griseriet slikt fører med seg. Jeg venter på at vår danske venn snart leverer Sonic som både holder sammen- og har avlastningsriller beregnet for loddede løp. Det burde være fullt mulig å få til en 120 gains, 7mm, designet for våpen med loddede løp? Er det noe nytt på den fronten? @ignorant
  20. Vil tro det er snakk om danske kroner? Det blir vel ca Nok x 1, 6?
  21. Jeg ble ikke fortrolig/fikk aldri den store presisjonen med det kaliberet før jeg monterte demper. Hvordan hånterer du rekylen med den pipa og så lett børse? Bruker du demper på den?
  22. En bør vel heller snu litt på spørsmålet, ser du noe poeng i å dra sluttstykket et par cm lenger enn nødvendig da? Hva er egentlig poenget med det?
  23. Konseptet med R8/R93 er jo å kombinere en lås til det aller meste. Valgfrihet. Og når muligheten er der- er det en smart løsning å tilpasse boltbevegelsen til den patronen en velger. Verre er det faktisk ikke. Er en riktig konservativ kan en sikkert bruke en 30-06 innsats for å skyte 308W, da får en muligheten til å dra sluttstykket litt lenger hver gang- om dette gir en ekstra godfølelse.
  24. Den får du på kjøpet sammen med alle de andre fordelene Låskasse-lengde er jo ett av argumentene ved valg av 308W i stedet for 30-06, i praksis er de jo tilnærmet samme patron. Har en lang låskasse kan en like godt velge 30-06. I Blaser kan du bruke en 375H&H i samme låskasse som en 222Rem (eller 22LR), men det er jo rimelig dumt å ha en sluttstykkegange på nærmere 4" for en 222Rem Så om du velger å bruke penger på flere løp holder det som regel med enten 30-06 eller 308W- og heller bruke pengene på et 6,5x55- eller lignende. (Jeg har R93 selv- og har hatt en del forskjellige løp til disse. Nå bytter jeg stort sett mellom tre løp- 6,5x55, 308W og 8x57IS- bruker samme magasin til alle- uten problemer)
  25. Noe av det geniale med Blaser sitt system er jo nettopp magasinlengden. 308W er kortere enn 30-06, og har derfor et magasin som begrenser lengden på sluttstykkegangen i forhold til 30-06. 22-250 er enda kortere, så her er det et enda kortere bevegelse for bolten. Men en kan godt bruke en 308W i et 30-06 magasin, men da er jo mye av poenget med 308W borte. Google er din venn: Blaser R8 Magasininnsats | Børsemaker Wear AS (bmwear.no)
×
×
  • Create New...