Jump to content

Super XX

Members
 • Posts

  898
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Super XX last won the day on March 19

Super XX had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Super XX's Achievements

Experienced

Experienced (11/17)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

312

Reputation

 1. Jeg lader 55grs kula til 860m/s. Mange foretrekker under 800m/s for å minimere ødeleggelsene. Når farten går ned vill kravet til helt korrekt treffpunkt øke, for å si det litt enkelt. Jeg vil tippe at forskjellen på Norma kula du bruker å Berger'en er helt minimal. Problemet med slike kuler er at de er upålitelige. Noen ganger fungere de som FMJ, andre ganger eksploderer de. Jeg vil anbefale deg å prøve en slappladet 120grs GMX om du ønsker litt kontrollert ekspansjon.
 2. Du vil ikke finne En kule som dreper den uansett hvor du treffer og som ikke ødelegger den for mye. Sånn er det bare. Forskjellene på div FMJ og hullspisskuler som nevnes her er forsvinnende liten. Selv bruker jeg nå 55grs FMJ i 223rem. Har ikke opplevd problemer verken på storfugl, orrfugl eller andre "spiselige" arter. Tidligere brukte jeg en slappladet Hornady GMX på storfugl etter div skrekkhistorier om 223rem og FMJ. Men for å forenkle alt og konsentrere seg om å skyte og treffe ble den forkastet.
 3. 50-60 grs kuler er i mitt hode de desidert beste kulene til bever og grevling. Skjønner ikke hva man skal med tyngre på disse artene.
 4. En rev på 10 m hører ALT. Så jeg tror ikke på det før jeg får det demonstrert (flere ganger for å eliminere tilfeldigheter). Det er å lov😊
 5. Interbond er ei temmelig god loddakule, så jeg skjønner ikke hva du har å utsette på den...
 6. Jakttaktisk er oppspenner noe herk. Tungt å lager lyd. Jeg anser det kun som en fordel for de som måtte ha bruk for å gå med patron i kammeret og rifla i reim på skuldra. Jeg som kun går i "klarstilling" ser ikke nytten.
 7. Super XX

  Kahles KX I

  Jeg hadde en 3,5-10x50. Den hadde ikke "nok" lys til sterkt dagslys og for sterkt på laveste til "nattjakt". Synn, da siktet ellers var topp.
 8. Framparten på en hare inneholder så minimalt med kjøtt at om den blir blåst bort spiller ingen rolle. Det er lårene og ikke minst ryggen som betyr noe. Jeg har brukt både 223 rem og 17 hmr på hare. Det du sparer i kjøtt på sistnevnte er ingen ting.
 9. Jeg foreslår at dere to nå spleiser på 50stk 140grs A-frame og 50stk 120grs TTSX. Maxlad disse i en 6,5x55. Dra på skytebanen, skyt på ett eller annet, mål inntrenging og vurder sårkanalen. Om dere lager video og legger ut her, skal jeg sponse begge kuletypene. Det blir ett friskt innslag i disse koronatider😊
 10. Jeg er på ingen måte uenig med Torf i hans betraktninger rundt bakdelene med en tommelhullstokk, jeg har hatt noen selv. MEN under temmelig mange jaktsituasjoner vi kommer ut for her i fedrelandet er det av mindre betydning om man bruker 0,4 sek eller 0,8 sek på ladegrepet. Som hewi påpeker så er mange av de særdeles gode å skyte med. På en ren drivjaktrifle/hurtigskytingsrifle ville jeg ikke hatt det.
 11. Og her er nok det største ankepunktet mot "homogenkuler". Diameteren (kan) blir mindre, som igjen fører til god penetrasjon, men mindre sårkanal. Så fryktelig mye mer komplisert en det er det vell ikke? Spørsmålet er vell om sårkanalen blir stor nok til å drepe effektivt. Man kan øker ekspandert diameter med å øke farten. Ett like interessant tema er hvor "retningsstabil" er en 120 grs TTSX ved skrå skuddvinkler og treff i harde bein/knokler. Har hatt noen spesielle hendelser ved bruk av lette (30-35grs) kuler i 223rem og skrå frontskudd mot rev. Kula tar " letteste" vei i vev og går ikke inn der den skulle. Nå er riktignok disse hurtigekspanderende, men jeg ser ikke bort ifra at man kan oppleve noe av det sammen i storvilt ved bruk av lette kuler.
 12. Jeg kjøpte en Tikka T1x til min 6 åring. Denne har relativt kort kolbe og er av god kvalitet. Han har ingen problemer med å skyte liggende med den. (Han er ikke akkurat stor). Stokken er dessuten så billig (og lett å erstatte) at å kjøre saga i den ikke er ondt om det er nødvendig. Har hatt CZ 455 og jeg mener at Tikka T1x er temmelig langt over i kvalitet. Jeg bruker den selv til "sub-jakt".
 13. Dette høres akkurat ut som den lokkejakta på rev jeg kjenner. Har slått meg til ro med at slik er det😊 Mengden rev i terrenget er den faktoren som innvirker mest på hvor ofte det virker "lett". At du får noen urene lokkelyder tror jeg betyr null og niks. Når noe dør høres det neppe likt ut fra gang til gang.
 14. Det er det jeg har trodd hele tiden. Og om det stemmer så faller det på sin egen urimelighet å bruke det som ett argument mot "lette" blyfrie kuler. Man bruker noe som alle er enige i er meningsløst som ett argument mot noe annet som mange har særdeles gode erfaringer med. Det er temmelig dumt.
 15. Nordfjella kommer bestandig opp i disse diskusjonene. Der ble det i følge rapportene brukt ammunisjons som ikke innfridde kravene til storvilt. MEN er det noen som VET hva de brukte? Var det fabrikkladete "homogenkuler" som ikke holdt kravet med tanke på fart, men med godkjent kulevekt eller ble det brukt for lette kuler i henhold til datidens krav (Under 9 gram)? Før man får klarhet i om det var en "140grs Naturalis med v/0= 730m/s" eller en "120grs TTSX med v/0 = 940m/s +" som penetrert reinsdyrene er jo rapporten ubrukelig. (Det skal lite fantasi til for å skjønne at førstnevnte bortimot er som en FMJ på rein). Så Per S eller tussehaugen....Hva brukte de? Tror ikke jeg takler å høre om Nordfjella og miljøkuler en gang til før jeg vet kulevekt og v/0😁
×
×
 • Create New...