Jump to content

Super XX

Members
 • Content Count

  651
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

148 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Denne diskusjonen kommer til å pågå til evig tid, det er jeg helt sikker på. Mitt spørsmål er hvorfor ønsker man å bruke slik ammo til jakt? Da bruker du noe som er laget for formålet.
 2. Super XX

  FFP eller SFP

  En del "langholdssikter" med FFP har et retikkel som bortimot "forsvinner" på lave forstørrelser. Har de ikke en sterk lysprikk i midten så er de særdeles uegnede for kjappe skudd i mørk skog. Er det snakk om mer vanlige retikkel, som tysk 4 er dette ikke et problem. Men jeg har aldri sett fordelen med FFP på jakt.
 3. Du kan få et stort problem om du driver å sprayer avtrekket me alskens lurium. Det hadde ikke jeg gjort!
 4. Se der ja! Ideelt treffpunkt👍 Gratulerer!
 5. Eneste grunnen til at jeg nevnte hode var for å synliggjøre hvor lite treffpunktet var på det første bilde ditt. Skyt kroppsskudd.
 6. Det som er innenfor den røde ringen din består av ca 70 - 80 % "ikke-dødelig" materiale. Hodet vil være en større blink. Jeg ville ha flyttet siktepunktet lengre bak.
 7. Okay. Stikker inn i samme området denne uken.
 8. Pent! I hvilket område var du?
 9. Jeg ville ha valgt den til 6900, da stokken er mye bedre. Men jeg ville ha "presset" han hardt på hvilke påkostninger for over 20 000 som er utført! Stokk, bedding og avtrekk kommer i følge annonsen på 5000,-. For meg fremstår dette som ren løgn og det trekker mye ned.
 10. Rikosjettfaren med dette oppsettet er ingen reell fare. For at naboen skal kunne befinne seg i noen form for fare må han bortimot befinne seg på åte samtidig som reven. Da begynner vi å snakke om at ting blir usannsynlig. Oppsette ditt er i praksis helt trygt. Det er mye tryggere enn bortimot all jakt som foregår i skog og fjell. (Hvor trygge er vi egentlig på at det ikke befinner seg en turgåer/bærplukker i tettskogen bak der skogsfuglen flyr opp, eller at rikosjetten på reinsdyrjakta/elgjakta ikke kan treffe noen som helst). Det er vanlig at når sånne tråder kommer, så er det ikke grenser for hvor mye som teoretisk sett kan gå galt. De som har svart i denne tråden kan jo tenke over de siste sesongers jaktskudd, hvor mange skudd har vært avfyr under enda tryggere rammer enn dette? Men, det er ett MEN. Som Rausheim seier så er dette i grenseland for hva som kan defineres som tettbebygd område. Med de problemer som det kan medføre VIS noen skulle finne på å ringe onkel politi og han ikke bryr seg noe om hvor trygt det egentlig er. Jeg ville ha kontaktet de naboene som kan høre en 17hmr smell på natta og forklart hva jeg driver med.
 11. Super XX

  Ei rifle til alt

  "En rifle til alt tanken" har jeg også vært inne på flere runder. Det forenkler ting, spesielt når man reiser mye rundt på forskjellig jakt, samt at all "håndtering" foregår med samme redskap = trygghet på utstyret. Noen kompromisser må selvfølgelig inngås. Det seier seg selv at en rifle som er optimalt oppsatt for tettskogjakt på elg og hjort ikke er ideell for reins- eller småviltjakt på lange avstander, + at en patron som med god margin tar livet av en elgokse på 300 kilo vill være overkill på en fjellrype. Jeg ente opp med to like oppsett i 223rem og 308win. Kunne gjort alt med 308`en, men 223`en har noen fordeler jeg(enda) ikke har villet prioritert bort. Fravær av rekyl (viktig ved skyting på små mål i ugunstige skytestillinger), ekstrem ekspansjon og minimal rikosjettfare. Skulle jeg hatt en rifle til alt så ville jeg ha bygd den opp rundt følgende kriterier: - presisjon - praktisk presisjon (Det jeg greier å utnytte i ugunstige stillinger på små mål) - håndterbarhet (ikke for lang eller tung) Mauserkasse, kontrollert mating og hengslet underbeslag hadde jeg ikke ofret en tanke. Det tilfører ingen ting.. Jeg hadde heller aldri i verden vurdert "opphoring" av Ruger, CZ eller M70. Hadde jeg vært grådig så hadde jeg valgt en Tikka Superlight (6,5 eller 308) og satt på et sikte av størrelse 2-12x50 og en Hausken JD 224. Hadde jeg ikke vært grådig, hadde valget falt på en Carbonlight. Fordelene med en lett rifle i utgangspunktet er at man med enkelhet kan bygge seg opp og ned i vekt. Blir man drittlei av å dra rundt på en rifle med stort sikte og stor demper så setter man på noe smått i stede.
 12. Hei. Jeg har 2 stk VX6 3-18X50 som jeg har benyttet til all jakt og noe langhold de siste 5 årene. Jeg har også prøvd VX5 3-15X44. I mine øyne er den eneste forskjellen på VX5 og 6 "zoom -området". Siktene er særdeles bra. Det er jaktsikter med "jakt-retikkel" , høy forstørrelse, parallaksejustering, de er lette og solide og de har de beste linsebeskytterne på markedet. De fungerer bra både på korte og lange avstander i motsetning til en del reinspikka langholds-sikter med FFP, der tråkorset bortimot forsvinner på lave forstørrelser og blir "ubrukbare" til kjappe skudd på korte avstander. Optikken er så bra som jeg føler jeg har bruk for. Har brukt de mye på åtejakt etter rev. En stor fordel på disse kontra Meopta R2 og Zeiss V6 (som er i samme "klasse") er parallaksejustering. Det mener jeg er påkrevd når forstørrelsen går over 12x. Spesielt R2`en jag hadde var håpløs på avstander over 150m. Man måtte velge om tråkorset eller målet skulle være i fokus. Det finnes ikke et sikte som er best til alt, man må inngå kompromisser. Er det mye jakt og litt langhold tror jeg du blir fornøyd med VX5, men noe reinspikka "langholdskonkurransesikte" er det ikke. VX5 er det fortsatt en vettug pris på sammenlignet med VX6. Det eneste jeg ikke liker er lysjusteringen (samme som på VX-R). Tungvint og trykke seg helt "opp" og helt "ned".
 13. Super XX

  Kahles K5i

  Det er det bare å gjøre ja!
 14. Noe av det aller mest fornuftige som har vært skrevet!
 15. Jeg er også av den oppfattning at det blir for unyansert å påstå at den riflen som man scorer høyest med på en tenkt 50 skudds konkurransegren, er den riflen som er best egnet for div forskjellig jakt. 4,6 kilos oppsett for bevegelig jakt, der man går med rifla i "klarstilling" over lang tid, er i mine øyne ikke ideelt. Er det snakk om ren posteringsjakt stiller det seg anderledes. På ren drivjakt klarer man å stå lengre i " klarstilling" med ett oppsett på mellom 3 og 3,5 enn med ett på mellom 4,5 og 5. "Klarstillingen" kan være veldig avgjørende for resultatet. Man får ikke 1 oppsett som er best til alt.
×
×
 • Create New...