Jump to content

asterix

Members
 • Posts

  1,425
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

asterix last won the day on March 7

asterix had the most liked content!

Recent Profile Visitors

1,941 profile views

asterix's Achievements

Mentor

Mentor (12/17)

 • Dedicated Rare
 • 10 years in Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

417

Reputation

 1. Mitt tips, da lader du tre kuler med 48 grain. Går de bra- og hastigheten ser normal ut- så bruker du den ladningen. Enkelt og greit. Variering på 0,1-0,2grain for jaktladninger i en 6,5x55 er rimelig bortkastet.
 2. Ser jeg bruker 44 grn N-19(URP), som gir ca 830+++ m/s, alt etter valg av børse. (Ikke bruk dette ukritisk, da andre lotter kan ha andre egenskaper) At denne kula må ha høy hastighet for å ekspandere er en myte, produsenten oppgir vel nedre grense til rundt 530 m/s- som virker fornuftig. Har skutt flere rev på godt over 200 meters hold med denne kula- og god ekspansjon, selv i en reveskrott.... i tillegg til meget bra presisjon.
 3. På innmark, stort sett .30, 155gns TTSX, moderat ladet.
 4. Det har vi dessverre ikke, så våre erfaringer er nok rimelig unyttig for @Olesøn. Men antall dyr som løper mer enn 40- 50 meter etter treff ser ut til å være betydelig redusert. Vi skyter vel en 15-20 dyr- under rimelig like forhold på innmark hvert år, og her ser vi en positiv trend på bla fluktstrekning. Om dette kommer av kuletype- eller av bedre skyting/tilfeldigheter aner vi ikke. Vi trenger nok et par hundre dyr til- før vi tør konkludere. Men troa er viktig.😏 Jakta i utmark er tilnærmet verdiløst i så måte, da ingen situasjoner kan sammenlignes.
 5. Vi er nok stort sett enige, poenget mitt er at ingen situasjon er lik. Derfor må en strebe etter å finne et kompromiss av de egenskapene en ønsker. Mattilsynets krav om bortskjæring av store mengder kjøtt ved bruk av blyholdig ammunisjon- om en vil selge kjøtt- førte til at vi gikk over til blyfrie alternativer. Et lovlig fungerende alternativ manglet dessverre i 6,5mm. Dette er nå tilgjengelig, og jeg ønsker det velkommen. Når våre erfaringer viser at de blyfrie alternativene er minst like gode- til vårt bruk- som de aller fleste blykulene, er valget for min del rimelig enkelt. På ettersøk- og i mine gamle brekkvåpen- brukes fortsatt gode blykuler. Til denne bruken har blykulene noen fortrinn fremfor de blyfrie alternativene.
 6. Her var det mye fornuftig som jeg er enig i- og litt rot. For å begynne med tap av 80% energi; Når en 120 grns TTSX har nok energi til å gå tvers igjennom en Elandantilope på 800 Kg- har den vel energi nok til å lage en lang og god sårkanal i en norsk hjort.. Så glemmer du tydeligvis at en "normal" blyspisskule- som "medels-normannen" bruker- i de fleste(?) tilfeller mister 50-70(?) % av vekta i det den treffer framfoten på turen inn i dyret. Dvs. at 10 cm inn i dyret har da en 140 grains S&B kule bare 50-70 grain med kobber- og blyfragmenter-med videre på ferden gjennom resten av dyret. (omtrent som en kule fra en 222 rem..) Ikke rart den stopper lenge før den kommer ut på andre siden.. En 120 grns TTSX har muligens rundt 115 -120 grans(?) med seg videre, og sannsynligvis også en betydelig større diameter på kulen.. 🤔 Derfor mener jeg at de nye forskriften er en forbedring- så lenge alle typer blykuler >138grn er tillatt.😉 Men ingen situasjon er lik, vi får helt sikkert mange "dårlige erfaringer med 120 gns blyfri" i løpet av kommende sesonger- slik vi nå har med blykuler hvert eneste år.... Merk, jeg har en "eske full" med Oryx, Accubond og andre gode blykuler plukket ut av slakt, mener at knapt noen har så mye som 80% restvekt... Den eneste TTSXen jeg fant er som fra reklamen- og har omtrent 100% restvekt. Som jeg tidligere har sagt i diskusjoner om kobberkuler, jeg driter egentlig i om de teoretisk ikke er like god som en blykule- når det ser ut til at de fungerer meget bra- og muligens bedre i praksis. 😉
 7. Og når svaret er "God dag mann- økseskaft" omtrent hver gang et fornuftig argument om homogene kuler presenteres- er det jo rimelig bortkastet å prøve også. 😄
 8. Nettopp, og når 120 gns TTSX er ekstremt presis- og rimelig "flattskytende" i tillegg til at den ikke forurenser kjøttet med blyfragmenter- burde jo valget være rimelig enkelt om en kan velge. 🤔Om den leveres ferdigladd aner jeg ikke.
 9. Og jeg tror at fornuften seiret, en 120G grns TTSX er i mange tilfeller en mye bedre jaktkule- i 6,5x55- enn mange av jaktkulene som er brukt i dette kaliberet i dag. Så lenge det er tillatt å bruke alskens "drittkuler" til jakt- bare de er minimum 9 gram, er det jo dette uten tvil ett stort fremskritt. For min egen del, jeg har de aller fleste "superkulene" fra 140-160 grain i hylla, men kommer nok neppe til å velge de- når 120 grns TTSX er lovlig. Verden går heldigvis fremover 😉
 10. At dyr kan løpe langt med treff i "tomrommet" bak bog har vært rimelig kjent for meg de siste 40 årene, lenge før vi fikk superkuler. Til dette formålet hadde muligens en V-max gjort en god jobb. Problemet er bare at i 90-99% ?.. av tilfellene treffer en andre steder på dyret, eller ribbein på tur inn. Da er den kula tilnærmet ubrukbar. Derfor må en seriøs jeger velge et kompromiss mellom de enkelte egenskapene til en jaktkule, de fleste typer har sine fortrinn. For min egen del, etter muligens et tresifret antall hjortevilt med TTSX har vi fått merkbart mindre fluktstrekning, merkbart mindre kjøttsvinn og har heldigvis ennå ikke opplevd at dyrene har stukket til skogs etter treff bak bog- noe jeg har opplevd en rekke ganger med andre kuletyper. Det er nok tilfeldig, men slikt skjer altså om en bruker en Oryx eller andre typer blykuler også.
 11. Ett tips, da bruker en den ammunisjonen som våpenet er beregnet for. Omtrent som de som skyter med Krag- eller en gammel H&H i 12/65. Verre er det faktisk ikke.
 12. ignorant, mulig du kan svare fornuftig på dette. Det er et "kjent" (eller oppkonstruert?) problem at bruk av massive kobberkuler, også med riller, kan være risikabelt i børser med loddede piper. Jeg har et par brekkvåpen med veldig tynne riflepiper loddet til haglepipene. Jeg har litt lyst til å prøve TTSX i disse våpnene, men tør ikke helt dette. Pipene er i Bøhler antinit stål og er "tynne som sugerør" Pipene er <9mm utvendig og i kaliber 7mm/284. Kulediameteren er da ca 7,2mm, og det sier seg selv at harde kuler vil påvirke lodding. Har du utført tester med slike våpen og massive kuler, kjenner du til "problemene" med dette? Jeg vil tro at en TTSX er såpass myk at den kan skytes risikofritt, men igjen- å tro er ikke nok- så jeg skyter Oryks og lignende med de børsene. Har du en formening om dette?
 13. Det ser jeg frem til- skal bli interessant å se den testen, meget bra. For min del svarte jeg på TS sitt spørsmål, som var kun to alternativer, TTSX og A-frame, der jeg tror TTSX er mest egnet. Når det gjelder treff i lungeområde har jeg sett forskjellig, og ingen situasjon er lik. Sist høst sporet jeg en kolle, og fant den død 5-600 meter fra skuddstedet- med perfekt treff gjennom begge lunger- 30-06 og Oryks kule. Som jeger- og ettersøksjeger- har jeg årenes løp har jeg sett mange lignende tilfeller- også med topp ekspansjonsvillige kuler. Så ingen situasjon er lik, men kula må tåle grove bein også. Med dagens "krav" fra mattilsyn- og forbruker- om bruk av blyfri ammunisjon begrenses kuleutvalget mye for min del. Til mat-vilt bruker jeg Oryks og lignende kuler kun i mine gamle brekkvåpen, og til ettersøk- ellers går det i TTSX fra 6,5->.375. Og det ser ut som de kulene er en grei erstatning for min del. De enkelte kulekonstruksjoner har nok sine fortrinn, men å kombinere alle er ikke alltid like enkelt. Barnes har gjort en bra jobb med sine TTSX, jeg ser fremt il å lese testen til Ignorant. 🙂
 14. Forklaringen på dette finner du i denne tråden:
×
×
 • Create New...