Jump to content

asterix

Members
 • Content Count

  1,210
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

asterix last won the day on July 30

asterix had the most liked content!

Community Reputation

231 Excellent

Recent Profile Visitors

1,264 profile views
 1. https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=114354634 Det hadde kanskje vært lurt å fjerne den originale prislappen før en skal prøve å selge til en noe drøy pris.. "før 449,- nå kr 1000.-" nytt salgstriks?
 2. Men sveller de opp så mye at du ikke får kamret de ved neste lading? Går patronen fint i kammeret lager du deg vel egentlig et problem av noe som i praksis ikke er et problem. Lad fornuftig, skyt og vær glad, å lese trykktegn ut av en ukjent hylse er bingo. Å bruke kronograf mot kjente fabrikkpatroner er et godt utgangspunkt for egne ladninger. Her er bilde av et reelt problem..:
 3. Hva er egentlig problemet? Passer ikke Normahylsene i kammeret etter at de er skutt? Om du ikke greier å kamre patronen etter omlading har du et problem, går dette greit forstår jeg egentlig ikke problemstillingen. Så lenge hylsene går lett i kammeret- og de ikke er for lange er jo alt som det skal være. Forskjellige hylse oppfører seg forskjellige. Noen krymper mer etter avfyring, andre går mindre tilbake. Så lenge tomhylsa ikke sitter fast i kammeret- eller sprekker er det lite å frykte. Ut i fra det du skriver virker det som om det er kammeret i børsa som er litt stort. Press heller hylsene litt mindre ved omlading og skyt ivei.
 4. Det har du nok rett i, men dette er som regel så lite at det har liten betydning i praksis. For min egen del, mine drillinger har hatt så dårlige åpne sikter at egenspredningen ved forskjellige siktepunkt- og synet- var/er et vesentlig større problem enn en eventuell klatring. En skal ha rimelig gode skyteforhold om en skyter 5 strake 10-ere med slike sikter. Jeg burde vel skrevet uten noe vesentlig treffpunktsendring. Jeg har nå korrigert denne teksten.
 5. Så lenge rifleløpet er loddet til haglepipene vil du få klatring om du bruker kikkertsikte- dette greier du nok ikke å lade bort. Grunnregelen med drilling er at til tynnere løpene er- jo mer klatring vil du få når en bruker kikkertsikte. En 8-10 cm er ikke ille, det greier du å holde om du får bruk for 2. skuddet. Rifleløpet utvider seg av varmen og hele løpsbunten bøyer seg oppover. Min egen lettvektsdrilling klatrer en 15-18 cm mellom hvert skudd med kikkertsikte. Men med åpne sikter følger jo fremsiktet med- og jeg kan godt skyte 5-10 skudd med de åpne siktene uten noen vesentlig treffpunktsendring. Om du avfyrer ett hagleløp vil du også få treffpunktsendring på rifleløpet, ned og sideveis. Drilling med loddede løp er et ettskudds presisjonsvåpen- og er herlige saker som må brukes mye.
 6. Men hvorfor skal du absolutt ha maksladning? Har du kronograf? Ut ifra de spørsmålene du stiler er det rimelig klart at du ikke er noen erfaren lader. Å lese trykktegn på patronen er teori- som egentlig ikke fungerer i praksis. Men å bruke ladedataene til 250 grns TTSX i en 230 grns TSX burde være rimelig risikofritt. Et godt råd, finn deg en presis ladning ett sted mellom min- og maks- og glem sprengladede patroner. Da har du litt å gå på om omstendighetene er endret. Nå er en .375H&H en av de greieste/fineste patronene å lade, men..? Poenget er, elgen dauer selv om du har et par grain mindre krutt i patronen. 😉
 7. Så lenge hevarmen er oppe er vel ikke slagfjæra helt spent? Å gi hevarmen en rapp med en gummiklubbe/vedkubbe burde være rimelig risikofritt. Er du sikker på at du ikke har fått med en patron av annet kaliber? Eller er patronen hjemmeladet kan en jo ha presset bulk i hylsa- samme symptomer. Sitter det en 308W eller 7x57 i kammeret sliter en med å stenge sluttstykket på en 6,5.
 8. Dette minner mye om et firma som var kjent for slik service tidligere. De gikk vel konkurs, men startet vel opp igjen- kanskje med samme personalet/politikk? Prøv søkefunksjonen her inne på første del av navnet til firmaet- mulig det dukker opp? 😕
 9. Tja, er redd børsemakere er nødt til det når de monterer Hausken dempere🤨- ihvertfall med M14x1. Se forøvrig egen tråd om temaet. For min del har jeg ofte samme problem som trådstarter opplever, stor vannpumpetang er som regel tilgjengelig.
 10. asterix

  Hvorfor dyre patroner?

  Tro- og overrtro har vel også mye å si. De fysiske lover gjelder uansett. Hastighetstapet skylles vel i hovedsak luftmotstand og gravitasjonskrefter- og de tar ikke hensyn til prisen på ammunisjonen. Men at en uryddig høyhastighets sverm kan tape mer hastighet på luftmotstanden enn en ryddig i litt lavere hastighet kan sikkert være mulig. Sikkert marginal uansett og neppe utslagsgivende for om viltet dør eller ei. Egen erfaring gjennom rundt 40 år som haglejeger tilsier at en utgangshastighet fra 340-350m/s holder i massevis til normal jakt ut til 35-40 meter mtp inntregning i vilt. Men troa er viktig.
 11. Sett kula til krymperilla og glem alt annet- så lenge patronen ikke blir for lang for magasinet og kula har friflukt. Enkelt og greit
 12. asterix

  Biltema motorsag

  Om navnet ditt er etter Sitkagrana...- vil jeg tro du vet hva du snakker om ja...
 13. Den eneste standard ammunisjonen som "går godt" i alle børser er vel muligens Norma Oryx?
 14. I prinsippet er forskjellen at 685 med faste choker, 686 har utskiftbare. Finner du en 685 med 1/2 og 1/4 eller åpnere er det et meget bra våpen. Men prisen på den du viser til er litt for høy. Men 686en er ett godt kjøp om den er rustfri. Jeg har forøvrig en 685 i 20/76 selv, egentlig den beste hagla jeg har til skogsfugl og høyfjell...😕
 15. Det er nok Hausken som ikke bruker standard gjenger. Jeg har tre forskjellige løp i M14x1, Jeg har to A-tec dempere som passer fint på alle tre løpene, men min Hausken JD184 passer kun på det løpet den er tilpasset til. Hausken vil ikke entre på de to andre løpene. Slikt blir for dumt, her burde Hausken skjerpet seg.
×
×
 • Create New...