Jump to content

asterix

Members
 • Content Count

  1,226
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

asterix last won the day on July 30

asterix had the most liked content!

Community Reputation

234 Excellent

Recent Profile Visitors

1,327 profile views
 1. Turer hjorten i terrenget rundt postene kan den holde på en time eller to, men tar hjorten ut kommer den fort tilbake til der den forlot meg sist og følger sporet mitt til den finner meg, så starter vi søk etter nye dyr. Har det vært en lang los sitter den på ATVen og venter til jeg kommer. Det lengste den har vært borte etter at hjorten tok ut er vel en liten time. Regelen er 10-20 min. Jeg går sammen med hunden, så søker den ut en 100-300 meter til hver side til den finner dyr. Kommer innom meg ca hvert 5 min i håp om skryt og en liten godbit. Slipper den kun i et kjent område med litt fjellterreng, lengst mulig unna trafikkerte veier og strie elver. Er den på los er den idiot og hopper på elva uten tanke for konsekvensen. I trafikkerte områder går den med sporlina sammen med meg.
 2. Jeg har som nevnt en Beagle. Terrenget er variert med innslag bratte lier og steinur, litt for krevende for dachs og andre små hunder. Vi har tidligere hatt et par drevere på laget, men Beagelen er i en annen divisjon- (antaklig mest pga bedre dressur). Brukes til ettersøk, løshund og på sporet i bånd. Funger meget bra i los etter hjort- de gangene jeg slipper den. De første årene turet hjorten i ring i terrenget, men nå kjenner hjorten tydeligvis hunden og tar kun en runde eller to- før de drar ut av terrenget. De lærer fort. Stålos er ikke uvanlig, men har ikke greid å stille innpå å få skutt i stålos. Skjøt både elg hjort og rådyr for den som åring, den fikk da litt for mye selvtillit. Det ble en stri tørn å ta av den sjefsrollen etter det😕 Negativt med min Beagel: Jaktidiot som aldri må gå uten bånd selv på korte turer. Krevde nok en bestemt/hard dressur. Sterk hund, og hard i lina når en er tett på frisk hjort i terrenget. På ettersøk er den lett å gå med. Tynn i pelsen, blir lett frossen. Den har ingen forståelse for at den er en liten hund, møter den en annen hannhund/huskey på "sitt område" forstår han ikke at han er en mindre hund og vil tape en kamp... Konstant sulten, krever stor disiplin i matveien- hvis ikke blir den en julegris på få dager.😕 Positivt: Fin familiehund, glatt fin pels som er veldig lett å holde ren. Sosial, huslig og lydig. Sporsikker, takler det meste av terreng. Etter 3-4 årsalderen ble den en meget "forstandig" hund. Bra losmål og bryter av losen rimelig kjapt når hjorten stikker ut. Ingen interesse for sau, men jeg stoler ikke på den, slipper den ikke før sauene er borte. Jeg vil nok ikke anbefale en Beagle som første hund om du ikke har godt med tid til dressur de første par årene, krever litt. Men når den først har forstått sin plass i hierarkiet har du en fantastisk venn og jaktkompis.
 3. Når en NEG jager en hjortekalv over lengre tid- som beskrevet over- er det er vel liten tvil om at dette er et brudd på Viltlovens §19, lov om human jakt? Forskriftens §22, for hjort og rådyr- er vel utarbeidet nettopp for å forhindre slike episoder? Altså, hunden skal være så liten og treig at den ikke jager hjorten "til den skummer rundt munnen" Et annet moment, dyr som skytes etter slike loser som beskrevet over er som regel så fulle av adrenalin og melkesyre at kjøttkvaliteten blir deretter. Kvaliteten på kjøtt fra stressede dyr burde være et kjent problem for de fleste jegerne. Når jeg oppsummerer tråden er vel enkelte av oss uenige i tolkningen av forskriften, men det ser ut til at det er enighet om at NEG ikke burde være førstevalget til primært hjortejakt.😉
 4. Hvilken forskrift er det du viser til? Forskriften som er diskutert så lang i denne tråden er vel § 22, og den spesifiserer at denne særforskriften gjelder hjort og rådyr. Elg er ikke nevnt med ett ord i denne paragrafen. Hva som er løs på drevet hund er en annen diskusjon. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2002-03-22-313/KAPITTEL_9#§31
 5. Joda, slike hunder- og jegere- finnes sikkert. Jeg har hørt mye om både superhunder og superjegere, men har aldri fått opplevd de i praksis. Og de aller fleste jakthunder er jo utrolig gode- ihvertfall når en snakker med eieren. 🙂Utover det har nok trådstarter fått en del gode tips i tråden, de aller fleste virker rimelig fornuftige.
 6. Det har du helt rett i, men på 5 minutt risikerer du at bikkja er flere Km unna uttaket. Det er hele poenget ved valg av løshund- primært etter hjort. Hvordan greier du å kalle den inn når uttaket har vart i 5 minutt og hunden er 2- 3 Km unna og i en annen dal?
 7. Fordi det er vanskelig å se retikkelen mot pelsen på dyret i en jaktsituasjon der forholdene ikke er helt optimale. I skog med kvist, dårlig lys, motlys, vilt i bevegelse osv, er en grov svart retikkel mye bedre. Da kan en konsentrere seg om målet- ikke å skille retikkel fra pels og kvist mm. Det verste er at retikklene på noen av de nye Zeissene er brun/gråaktige i tillegg til at de er tynne. I butikken ser det bra ut, men i skogen er det som regel andre forhold. For Zeiss sine nye retikler uten lys er det vel #4 som er best egnet. Les forøvrig hva Zeiss skriver om sin retikkel 20 her, godt beskrevet egentlig. https://www.zeiss.com/sports-optics/en_us/hunting/reference/reticles/reticles.html
 8. Helt enig- sikkert meget bra til rett bruksområde- og det er vel ganske snevert. Til toppjakt og blinkskyting er den sikkert meget bra. Men til jakt på klovvilt og andre dyr med pels er denne retikkelen tilnærmet ubrukelig.
 9. Vi er nok helt enige i det meste. Det er nok en årsak til at forskriften er utformet som den er. Forskriften forteller videre at en støtende hund kun skal jage hjort/rådyr i kort periode (maks 5 minutt i følge MD.) At en NEG jager hjort når den er sluppet etter elg er vanskelig/umulig å unngå. At den utfører "ganglos etter hjort" er heller tvilsomt... Jeg vil tro hundeeieren kan være i trøbbel når den grå elghunden hans dreper en hjortekalv i hagen til fru Iversen 1. september. Da er ikke elgjakta startet, men det er derimot hjortejakta. Gråhund på hjort er i en gråsone- derfor prøver jeg å formidle til trådstarter at NEG ikke burde være førstevalget til en hjortejeger. NES derimot er et godt valg. 😏
 10. Vel, i utgangspunktet er vel ikke NEG godkjent for slipp etter hjort. Du kan bruke den som bandhund, men å slippe den bevist etter hjort er nok i gråsonen..? Forskrift av 22.03.2002 om utøvelse av jakt, felling og fangst §22. :” Bruk av løs, på drevet halsende hund er tillatt brukt under jakt på følgende viltarter: hjort, rådyr, gaupe, rødrev og hare, eller felling av gaupe. Boghøyde til løs, på drevet halsende hund som brukes under jakt på hjort og rådyr må ikke overstige 41 cm. Årsaken til denne formuleringen er nok at en NEG -eller en Jamt for den saks skyld- lett løper oppe en liten hjortekalv tidlig i jakta. Men om du kan garantere at hunden slipper losdyret etter maksimalt 5 minutters los kan en bruke en mer langbeint hund til jakt på hjort. Selv har jeg en Beagle jeg bruker på hjort- og er godt fornøyd med den.
 11. Ser du har byttet ammunisjon. Om børsa har en riflestigning på 1:14 og du bruker kuler som er tyngre enn 50-55 grain kan dette være helt naturlig... Har du sjekket dette?
 12. asterix

  Lading 7x57r

  Det kan være forskjellige legeringer på hylsene, og noen typer kan gå mer tilbake til utgangspunktet etter pressing. Disse må da presses hardere. Et annet mulig problem kan være myke hylser og lite smøring innvendig i hylsehals. Da kan en risikere å trekke ut igjen skulderen når ekspandertappen skal ut av hylsa. Det er mange variabler, men dette finner du ut av. Så til siste spørsmålet, friflukt fra 5-10 mm er ikke uvanlig i brekkvåpen- 5,5 mm høres fornuftig ut. Lykke til videre.
 13. asterix

  Lading 7x57r

  Helt korrekt som aresm skriver. Du kan faktisk risikere at du må skru dien en kvart ned også etter at den treffer hylseholderen for å ta opp slakken i pressa. Det kommer alt an på type hylseholder, type die, hvilken hylse- og til sist- kammeret på børsa. Ta en ny runde med helpressing- og smett hylsa i løpet for sjekk. Ta av løpet og sett det ved siden av pressa når du jobber- enkelt og greit.
 14. Dette er ikke bra. Hvilken modell er det? (212,412,..?) Mest sannsynlig har en justert krypet på avtrekkeren slik at skuddet går av før avtrekkeren blir stoppet av sikringssleiden. Er det en 412/512 kan du justere ut en liten unbrakoskrue på avtrekkeren, 2mm tror jeg det er. (212-modellen kjenner jeg ikke.) Da vil sikringen virke som den skal. Ta av kolben og legg inn et godt bilde av mekanismen- så vil jeg tro vi kan hjelpe deg med feilsøking. Har du liten teknisk innsikt, ta børsa med til en som er kompetent eller børsemaker, og han/hun fikser saken. Frem til det er gjort- ikke lad våpenet med skarp ammunisjon..
 15. Når ikke standard er gøy- og en vil ha patroner som er lengre en standard/magasinet- har en med de fleste rifler kun mulighet for enkeltskudd. Med Blaser er det bare å bytte magasininnsats til ett som passer. Det mest fornuftige er jo å sette kula korrekt, verre er det vel ikke.
×
×
 • Create New...