Jump to content

Jakt-Skytter

Members
  • Posts

    65
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Jakt-Skytter

  1. Hadde vel blitt et underlig spetakkel mellom OSS fagfolka da hvis vi bare skulle svare på topic Tar forbehold om mulig feilskriving i teksten over
  2. Der har du enda et argument for tighte gjengerDet er derfor det har gått så bra med meg og alle storoksene som jeg har skutt
  3. Hei, jeg er ingen expert på området,er bare over middels interessert i mekanikk og leamikk. Deler bare hva jeg tror jeg vet og blir korrigert på veien til å mene det samme som andre
  4. Regner med de fleste som driver med seriøst med våpen arbeid sjekker kast i pipe og retning som hullet har ved munning uavhengig av om pipe kappes eller ikke og tar da en vurdering av hvilke metode som skal brukes til gjenging. Er pipa og hullretning rett i lengderetning er det vel ingen grunn til å ikke gjenge på senterspiss. Hvis hullretning er så skjev som du beskriver det(1.3mm) sier det seg selv at det ikke kan spennes opp på senterspiss. Ser du skriver at oppretting ved oppspenning i bakke kan en bruke en tolk eller lingnende og det er vel greit å gjøre etter demper er montert også for å kontrollere at jobben er utført riktig.
  5. Det skal jo ikke skje. Det høres ut som at gjengestålet han brukte hadde feil grader, samt som du sier undermål på gjengeparti. Skal være 60grader vinkel på gjengestålet på M14x1
  6. Jeg har det inntrykk på dette forumet at hvis man er uenig eller har andre teorier/ løsninger meninger som går mot kunnskapsrike erfarne og "populære" bidragsytere over tid så blir du tråkket ned i gjørma hånet og latterliggjort og eller stemplet som kverulant eller med trolle tendenser. Fabrikk gjengede piper passer selvsagt til fabrikk produserte dempere som er laget i henhold til toleransene,det er vi enige om og jeg er enig om at det er enkelt hvis du skal bytte demper for de som har behov for det. MEN... Nå er dette min personlige mening og erfaring: Jeg har hatt flere rifler som har vært ferdig gjenget fra produsen der jeg har brukt for eks S&L sin demper, Hausken og A-TEC. Ingen av disse hadde samme "slakke" når de ble monert på samme våpen.Med slakke mener jeg hvor mye demperen beveger seg side/opp ned etter hvert som den skures innover gjengepartiet.Også hvis du kastbyttet demper fra rifle til rifle så var det ikke samme slakke på de forskjellige våpen.Mulig jeg er pirkete men.. Hvis man ser for seg at gjengepartiet på demper er slått med max toleranse (største diam)og gjengepartiet på rifledel er slått til minimal toleranse(minste diam).... Så får man en større slakke enn om det motsatte er gjort. Selv om det er innenfor toleransene så opplever jeg at det blir for "raklete" og en rifle med demper er ikke en M10 skrue med mutter. Som sagt min personlige oppfattning. Så jeg valgte å få "tilpasset"gjengene til demper med de negative konsekvenser det selvsagt har hvis jeg skulle bytte eller være uheldig å ødelegge demper ved jakt. Men det er mitt valg og det er jo slik at du som kunde ytrer ønske om hva du vil ha. Hvis du forteller en børsemaker at du vil ha gjengene slått innenfor god margin av toleransene så gjør han selfølgelig det.Men du kan velge hvis du vil å la gjengene bli tight og da vil det si at de ikke blir så tight at ikke det er brystingen som styrer retning på demper. Nå virker det slik at når enkelte snakker om tighte gjenger så må det brukes verktøy for å montere demperen, men det er det jo ikke det,den skal jo være lett å skru demperen av og på for hånd!
  7. Mulig jeg huske feil men ble det ikke tilbakekalt/reklamert på en del S&L dempere pga at skivene mellom kammrene sprakk opp og biter av skivene løsnet?
  8. De skal være MRP ikke MRF
  9. Ser ikke behovet for å bytte.Hvis jeg får lyst på noe nyere og mere fancy da får jeg heller bygget en ny rifle med ny demper.
  10. Nå er det mulig jeg missforstår ettersom jeg er forholdsvis ny inne på forumet. Fag forum har jeg vel ikke oppfattet at dette er, det er vel den gjennomsnittlige jeger som kan stille spørmåle eller gi svar/dele sin erfaring og meninger om forskjellige topic. Fagforum etter min forståles burde vært et egen gruppe inne på kammeret som har utdannelse og praksis innenfor det topic som skal besvares, slik at den enkelte jeger kan få besvart sitt spørsmål av fagpersoner. Der burde det ikke være tilgang for vanlige jeger å besvare. Hadde det vært en ide å laget en slik gruppe med utvalgte fag personer?
  11. Jeg kjenner et par børsemakere som er vel annerkjente, og jeg har forstått det slik at deres yrke som børsemaker er mye basert på mye spesialtilpassninger, så det er vel endel av deres levebrød. Som kunde kjennes det litt mer eksklusive når det er spesialtilpasset. Det blir Serieproduksjon vs håndtverk/spesialtilpassning. Personlig går jeg for spesialtilpassning. Når børsemakern har kappet ,kronet og gjenget pipa til de spec jeg ønsker så driver jeg ikke diller med å bytte demper over på andre rifler,den er spesialtilpasset mitt våpen og den vil følge våpenet. Foretrekker gode tilpassede gjenger og ikke dempere som skrangler seg inn på løpet. Har man en Rolls Royce bil og slenger igjenn døra så merker man forskell på den og en Hyundai. Rollsern er tett og fin mens Hyundai høres ut som en blikkboks. Det virker som om børsemakere er fraværende her inne ingen som vil stå opp og forsvare sitt yrke?
  12. Det er mulig jeg har sovet i timen.men opplys meg gjerne mere
  13. Hvor er sluttproduktet av den produksjone som du jobber med? Det må jo være den beste løsningen å anskaffe det produktet du har produsert!
  14. Hvis man er missfornøyd så er det bedre å gjøre noe med det enn å klage.. Det er no frivillig å kjøpe å bruke Hausken eller A-tec dempere,det er også frivillig å gå til børsemaker å få jobben gjort. Det er fullt mulig å bestille våpen ferdig gjenget fra fabrikk og da bestille en demper som er produsert noen andre plasser enn i Norge hvis man mener det er en bedre løsning.
  15. Det er vel ikke unormalt når man er bransje tilknyttet så har man bestemte meninger om at den metoden som de bruker som er best.Det same gjelder vel også børsemakere vil jeg tro. Ignorant høres ut som er tilknyttet produksjon av piper?(jeg vet ikke) Kan bare si at jeg er godt fornøyd med de demperjobbene jeg og forsåvidt en del andre jeger jeg kjenner har fått gjort.De riflene som jeg har testet å skutt med og uten demper , har ingen merkbar treffpunkt endring og gjengene er tighte men lette å skru av å på, og det sier meg at jobben må være godt utført. Jeg som kunde er mest opptatt av et godt sluttprodukt. Om børsemakeren bruker "IGNORANT "metoden eller Sin egen metode spiller vel ingen rolle så fremt jobben er utført bra og våpenet skyter godt og kunden er fornøyd.
  16. Det første du gjør før du skyter er å sjekke at demperen sitter som den skal.Jeg løsner alltid demperen og skrur til før hver skyting for å sikre at den sitter som den skal. Jeg demontere demperen med jevne mellomrom for å rengjøre demper og gjenger. Pga kruttgassene og fukt så kan demper sette seg fast hvis dette ikke blir gjort.
  17. Når hjortejakta starter 1 september så er det ikke så unormalt at den etter noen dager/uker synes å forsvinne og det kan ha mange årsaker. Terenget blir utsatt for jakt trykk,bær/sopp plukkere, småviltjegere osv så kommer brunsten og hjorten blir mer urolig, hjort oksen kan samle mange hinder sammen og holde seg i områder som Kanskje er utenfor ditt jakt område?Det kommer jo litt ann på hvor stort område du har å jakte på? Senere som du sier så trekker hjorten ned og det er vel my på grunn av at det ikke er mat i fjellet lengre og også hvis det kommer snø så er det tyngre å ferdes.Her så trekker den ned mot sjø pga lite snø og enklere å finne mat.
  18. Hei. Er enig med deg der at standarisering her ville gjort de lettere.Hvilken agenda A.Tec og Hausken har for å gjøre dette blir bare spekulasjoner. Men det positivet er at ved tilpassing så sikrer du at demper og pipe er perfekt tilpasset hverandre, og treffpunkt endring fra påmontert demper til avmontert er minimalt. På Hausken sine dempere så kan du bestille noen ekstra innsatser i demper(gjengehylse)Har erfart at forskjellige hylser har forskjellig tolaranser. Har du gjenger som er slått fra før på rifla di så er det lurt å prøve noen hylser for i noen tilfeller så passer de.Da kan hylsa bare byttes slik at man slipper slipepasta å timesvis med skru av/på for å få gjengene til å funke.Har oppdaget at gjengene kan variere og jeg mistenker at forskjellen ligger i gjengeverktøyet som de bruker.Når verktøyet er nytt og skarpt så lages gjengene innenfor tolleranser men når det begynner å bli slitt så skjærer det ikke like bra og du får trangere gjenger.
  19. N 160 er rimeligere å lade men MRF gir normalt mest m/s Magnum hetter er best for å sikre god tenning ved bruk av maxs kruttvekt. Anbefalte kuler som jeg personlig vet er bra. Lange hold swift scirocco. Alle hold Barnes TTSX Swift A-frame holder godt sammen høy restvekt. Kulevekt må du tilpasse vilt og bruk,Lange hold/korte hold osv.
  20. Hei. Dette er en problemstilling som jeg har erfart mye av og man må spesiellt være oppmerksom på dette: Valg av børsemaker, vær sikker på at den som skal utføre jobben har greie på det han gjør.Spør etter referanser fra annerkjente skyttere /jegere som har benyttet børsemakeren fra før ,så fremt han ikke er profilert og kjent for bra arbeid fra før. jeg har kun brukt gode kjente børsemakere til mine våpenjobber,der de forteller prosessen som de bruker for å sikre det mest beste resultatet. For det beste resultatet må det sikres at demper er på linjær med pipe.Det beste resultatet blir når pipen demonteres og monteres i mot senterspiss for å gjenges. Demper må medfølge og gjengene på demper blir tilpasset på den aktuelle pipe.Gjengene slåes og tilpasses med minst mulig toleranse slik at når man skrur på demper så kjenner man litt motstand før anleggsflate på demper møter brysting på pipe.Det er brystingen på pipa som skal linjere demper så det er viktig at gjengene ikke er for trange.De skal ikke være så løse at du kan bevege demper 1-2 mm får brysting. Når demperen er 100% linjær med pipe så kan det elimineres at dette er problemet. Det kan siktes gjennom pipe og demper men det skal et trenet øye for å se minimale skjevheter,man ser selvsagt om den er grovt ute av kurs. Er jobben gjort med oppspenning i dreibenk ved munning er det ingen garanti for at løp og demper er linjære. Andre muligheter er selvsagt at det kan være feil på demper eller at det ikke er sjekket at kaliber på demper er tilpasset kaliber på løp. Nå har jeg brukt og testet denne schults og larsen demper for noen år siden og så vidt jeg husker så hadde den en standar diameter på kaliber fra 6,5-9,5mm?(Usikker på dette da det er noen år siden) Om denne demperen er en ny produksjon eller gammel lagervare vet jeg ikke men det ble skrotet og reklamert på mange slike dempere for en del år tilbake da skilleveggene(skivene)inne i demper sprakk og tok med seg fragmenter som gjorde at kula kom ut av kurs. Andre muligheter er at demper ikke er skrudd langt nok inntill brysting. Jeg kastet denne demperen for mange år siden da jeg fikk høre om problemet.
  21. Hei. Jeg kjenner også jegere som har skutt 4-500 hjortevilt sin karriere,men de har verke interesse eller er noe spesiellt opptatt av hvilken kuler som brukes i detaljer og hvordan de ser ut etterpå.Så å bruke det som et argument for at da må disse kulene være bra,blir vel ikke så objektivt. Personlig så sluttet jeg å telle når jeg passerte 150 dyr, skulle sikker skrevet ned mere men ble vel litt slappere med det ettersom årene gikk. Jegere er så forskjellige og noen bryr seg om kulevalg og er generellt interessert i det og andre har ikke så mye fokus på det. Jeg har testet mye forskjellige kuler og skutt mye vilt med både Oryx og Nosler partition(jeg regner med det er den du henviser til)? Det er ikke tvil om at disse kulene gjør en grei jobb og dreper elg/hjort eller hva det måtte være. Men av en grunn sluttet jeg med å bruke disse kulene og fant bedre alternativer da jeg ønsker det beste resultat både med tanke på kjøttskader,gjennomskyting,restvekt,presisjon ,separasjon osv. Oryx er ei god kule men ikke den beste,den har tendenser til å separere bly fra mantel ved treff i bein/hard belastning og da blir det i tillegg store kjøttskader. Nosler partition er en bløt kule og ekspanderer hurtig og sikrer dybdevirkning med skilleveggen.Desverre så erfarer jeg at den gir mye kjøttskader og oppsiktvekkend lite gjennomskyting.Dessuten er restvekten dårlig da mesteparten av blyet foran skilleveggen. i mitt jaktlag har vi testet noen disse kulene i 6.5x55,308w,3006,9,3x62 7mm rem mag,300wbm og begge kulene gjør det bedre ved lav hastighet.Høy hastighet krever mere av kulene, og resultatet blir dårligere. Min far og farfar var også jegere og jaktet og skjøt mye vilt. Når jeg startet å være med på jakt så brukte de fleste Norma Elite.En bløt blyspiss som nesten alltid separerte bly fra mantel og det var den jeg også brukte da jeg skjøt mitt første hjortevilt.Kula drepte dyret og det var det som betydde noe.Men så er det en utvikling her og man blir bedre "utdannet" etter hvert som man fikk mere erfaring og etter hvert ble jo temaet kjøttskader og en del flere tilfeller av skadeskyting ,spesiellt da tildeling av dyr økte betraktelig på 80/90 tallet og det kunne skytes 3 ganger så mye vilt enn før. Skadeskyting som eks skudd i treffsone men langt fram og i bog knoke,flere tilfeller av ettersøk pga dårlig kule kombinert med marignalt kaliber for elgjakt.Da spesiellt 6,5x55 som i flere tilfeller ikke klarte å trenge gjennom bog knoken ,Skudd i skrå vinkel på større elg som ikke fikk nok inntregning osv. De fleste gangene går det bra, men når uhellet er ute så er det betryggende å være sikker på at det ikke er kula eller kalibret som som feiler,da har du som jeger gjort ditt for å lykkes maximalt.
  22. Kalibret 308w har en diameter 7,62mm Kulediameter har du jo selvsagt helt rett i.
  23. Hei. Jeg siterer det jeg mente i utgangspunktet. Det var snakk om 130gr eller 150gr TTSX på rev rådyr.Og ekspansonsforskjellen på disse har ingen betydning for rev eller rådyr.De vil uansett falle i skuddet eller ha liten fluktrute hvis de blir treft der de bør treffes. Jeg vet du skal bruke kula på Elg, men massen i en elg er så stor at ekspansjons problematikken her er vel ikke så stor? Rådyr og rev er jo forholdsvis små dyr og å skyte disse med en 308w er jo hvis man samenligner med en elg #overkill" Jeg skyter selv rådyr med 9,3x62 som selvsagt er enda mere "overkill" På rådyr så er det tillatt med 222Rem og hvis du samenlingner en ekspandert kule på dette kalibret som vil i ekspandert form ha en diam på ca 8-13mm allt etter type kule du velger. En 9,3 vil uten ekspansjon ha like stor diameter som en 222 rem kule i ekspandert form Poenget mitt var at Man trenger ikke bekymre seg for ekspansjonen på 308w(7,63mm) nesten den samme diameteren som en ekspandert 222Rem kule. Da den har Effekt i overflod for rådyr/rev osv. Min erfaring er at ekspanderer kula for fort på rådyr så blir det vanvittige kjøttødleggelser og man må kassere halve dyret.
  24. Jeg har fulle kurs i oppdragelse for tida ,men jeg har en plass ledig for noen som deg alltid.
×
×
  • Create New...