Jump to content

Nakkeskudd elg 150meter


maskinmester

Recommended Posts

hehe. sett fra situasjonen er treffområde på hue på en fugl like stort om ikke mindre en nakken på en elg. og 400m er vell så langt for mange så jeg tenkte mest for å få til en real diskusjon (samt få opp hylekoret her også da)

 

Hadde du skutt mot en fugl i fart så! :P For meg er det poenget med hele saken, han skjøt nakkeskudd på et dyr som var i fart, fryktelig stor sjangs for skadeskyting da!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dagl:

Kommer jo an på hvordan dyret sto i forhold til skytter om der var noe større mål tilgjengelig (Texas hart shoot excluded).

 

Personlig tror (Merk tror) jeg at dette var en heldig bom, for mye foranhold (Dyret gikk ikke så fort som han trodde, kanskje stoppet opp og senket hodet i det avgjørende øyeblikk). Som ende opp med ett perfekt nakke treff, flaks med andre ord. De to andre presenterte seg vel etterpå på sølvfat, litt etterpå.

 

Jegerskrøne piffet opp av avisene det her.

 

Tenk selv hva du ville ha sagt:

Jo du skjønner jeg feilvurderte og skjøt for langt frem, men hadde flaks og tok den perfekt i nakken.

Eller:

Joa, fikk ett godt siktebilde og la den ned med ei kule i nakken da den sto slik til.

 

Og så legger du til hvor i landet dette er........ :wink:

Link to comment
Share on other sites

hodeskudd på fugl kan resultere i en stygg skadeskyting med at man treffer nebbet, man kan vingeskyte ravn/skrike. grovkaliberet rifle? ja jeg har skadeskutt både kråke, ravn og skrike med 6.5x55 og 300 winmag'n ja vingeskutt (dør den av det da?) det jeg prøver å dra frem her, er at hvis du på død og liv skal klage på at noen er bedre en deg til å skyte så HOLD KJEFT! (ja jeg kan være litt sånn noen ganger selv). ta å tenk godt igjennom hva du klarer å presentere på banen med/uten anlegg. jeg er ikke god nok til å kunne skyte elg i nakken uten anlegg, men har jeg anlegg så kan det hende det går, med anlegg så er jeg ganske så treffsikker ut til en 150 på innenfor 3 cm på 1. skuddet, (ikke bra nok til nakken på en elg) men jeg strever alltid etter å kunne bli bedre i skytinga, og her har du en skytter som har gjort jobben sin (kan jo hende at han har 10 000 skudd med trening før jakta begynte?). kan hende han er dfs skytter? tror nok at flere her må tenke seg om før dere starter å klage på andre!

en gjennomsnitts elgjeger klarer nesten ikke å treffe en blink på 5x5 cm med/uten anlegg så noen prøver virkelig å få gjort jobben sin skikkelig, men når man blir refset hver gang man gjør noe så da blir det tilsutt så man ikke gidder å gjøre det! tenk litt på den nå før dere skriver noe mer.

Link to comment
Share on other sites

Hvis det som er skrevet av Dagbladet stemmer, noe jeg tviler på etter å ha lest lokalavisa der oppe, nemlig at han har skutt nakkeskudd på elg i bevegelse på 150 meters hold, så er det et uansvarlig skudd. Norgesmester i elgskyting hadde ikke gjort det 5 ganger etter hverandre på elg som går på skinner.. Og det er stor forskjell på å skyte mye på papp, og elg i skogen. Elgen beveger seg også vertikalt, og terrenget den beveger seg i er en konstant variabel. Vi kan ikke gi skyttere "superhelt" egenskaper som ikke eksisterer.

Jeg har selv skutt oppfangskudd i nakke på skadd elg på mellom 150- 200 meters hold et par ganger, og det har gått strålende, men jeg skyter ikke førsteskudd i nakken på dette holdet.

 

Men som sagt, jeg tror vi har gitt denne skytteren unødvendig mye pepper da det kan se ut til at Dagbladet har gitt seg selv litt kunstnerisk frihet her.

Men det som undrer meg er at enkelte her inne sier "skuddet satt, elgen er død, så hva er problemet?

Går tilsvarende skudd bra neste gang, eller gangen etter der igjen?

Er det greit at en person tøyer strikken i trafikken, ettersom han kom seg frem uten skader?

Er det greit at en persom kjører i fylla, ettersom det gikk jo bra denne ene gangen?

Jeg vet jeg drar paralellene her veldig langt, og at jeg setter ting på spissen, men jeg tror det er viktig med konstruktive tilbakemeldinger hvis en uerfaren jeger tøyer egne ferdigheter i sitt 2. elgjegerår. Hvis ikke vil han selv erfare med tiden, men på viltets bekostning.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Enkelte skyter så godt at de kan skyte mot og treffe et rådyr i nakken hver eneste gang på 150 meter eller lengre.

Andre skyter så "godt" at de med nød og neppe klarer skyteprøven etter et uvisst antall forsøk hvert år før de slippes ut på storviltjakt.

Jeg har enkelte ganger vært den "heldige" utvalgte til å gå ettersøk for noen fra den sistnevnte gruppen..

 

Synes det er litt drøyt av folk å dømme andre jegeres skyting utifra et avisoppslag eller to uten å vite hvordan situasjonen virkelig var og hvor god/dårlig skytter jegeren virkelig er på jakt.

 

Når det er sagt, så synes jeg det er rimelig uklokt å gå til pressen og skryte om slikt.

Link to comment
Share on other sites

Om du er verdens beste jaktskytter har det ingen relevans i det denne tråden handler om...Eller for det juridiske.

 

Hjerte/lunge regionen er uansett om du er verdens beste jaktskytter ett vesentlig sikrere og større "dødelig"treffområde... Og er man verdens beste jaktskytter vil en skuddplassering her være enda sikrere :wink:

 

 

Videre kunne man enkelt eksempelvis " på kammersmellen" spenne opp en vaier ned en skrent...montere på en helfigur av elg og tegne inn "skjelettet bak på skiva"...

Avstand + 120-150 meter tre forsøk...treffområde "nakkevirvlene/hjernen". skiva i bevegelse ukjent fart, "skyteåpning" maks 30 meter.

 

- av si hundre skyttere ville trolig 5- 15 treffe en gang...

 

- 1-2 to ganger...

 

- ingen tre ganger...

 

 

Kjører man samme øvelse deretter med hjerte/ lungeområde ville man se helt andre og bedre resultater.

Link to comment
Share on other sites

Ein ting er å treffe ein blink på 5-6cm som nemnt i denne diskusjonen på 150m avstand,men er det alle som kan sei heilt sikkert kor i halsen/nakken på elgen denne 5-6 cm store blinken er? Og er det alltid like lett å treffe dette området avhengig av korleis dyret dyret held nakken/halsen?

Link to comment
Share on other sites

Helt enig! Derfor unngår jeg nakkeskudd. Veldig lett å sikte for høyt, noe mange gjør. Midt i halsen i lengderetning kan man ikke sikte midt i hals, da skyter man over virvlene. Elgen detter som en melsekk, men er relativt raskt oppe igjen med et stort kjøttsår. Ettersøk er også svært vanskelig ved slike skader, da det ikke hemmer elgen før sårfeber slår inn.

Link to comment
Share on other sites

La oss se bort fra juss, etikk, moral, opplæring og sedvane.

 

Hvordan manøvrer man seg helskinnet gjennom indrejustisen i et jaktlag dersom man har forårsaket et ettersøk som går over i nabokommunen og dyrebar jakttid går i vasken. Når dyret endelig blir funnet, og det konkluderes med kåbbåi skyting og jungeltrommene sprer det glade buskap til alle som vil høre.

 

Finnes det argumenter som beskytter skytterens rake rygg, eller må man finne seg i kanossagang og ripe i lakken?

Link to comment
Share on other sites

Sitering av foranstående innlegg er slettet jmonsen

 

Jeg mener at indrejustisen i et jaktlag er relativt synonymt med det du mener vi skal se bort ifra da, etikk, moral opplæring og sedvane. Indrejustisen er vel heller et fellesbegrep for dette :wink:

 

Jeg mener skytteren på en konstrukttiv måte gis tilbakemelding/veiledning fra jaktleder, der det fokuseres på viltets ve og vell i tillegg til ringvirkningene skadeskyting gir for jaktlaget og eventuelle nabovald. Risiko for et par ødelagde jaktdager er absolut til stede.

Surmuling i koia er jeg lite tilhenger av. Jaktleder bør ha bein nok i nesa ta en prat på tomannshånd med skytter hvis tilsiktet skuddplassering er noe drøy.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Om du er verdens beste jaktskytter har det ingen relevans i det denne tråden handler om...Eller for det juridiske.

Jeg mener at det har noe å si.

Han klarte å treffe tre elg på tre skudd.

 

Vi burde heller rette synet på han som ikke klarte å treffe én elg på tre skudd

Link to comment
Share on other sites

Må rette litt på meg selv her.

Jeg prøvde å snakke litt sarkastisk.

Selvfølgelig faller ikke elgen av seg selv

 

Han traff på to av tre.

Etter min "analyse" så traff han høyt mellom nakken og skuldra på første skuddet.

Skudd nr.2 gikk i beinet.

Og skudd nr.3 fløy rett forbi.

Link to comment
Share on other sites

Jeg så ikke hvor førsteskuddet havnet. Hadde det truffet mellom nakke og skulder hadde vel neppe reaksjonen vært at oksen løp, og siden la seg ned?

Skudd to i beinet, skudd tre tydelig innslag litt høyt i bogen.

 

Hvis skudd tre hadde vært ren bom, hva mener man oksen hadde dødd av da.....?

 

Mvh Dagl

Link to comment
Share on other sites

Forresten, nakken på en elg er jo langt større enn vitalt område på en del dyr vi jakter på mye lengre hold enn 150m?

Man skyter de fleste jaktbare fugleartene langt forbi 150m, uten et problem, og man skyter rev på det hold den presenterer seg. Hvorfor så ikke elg. Det er, eller bør ikke være det man begynner med, men når man har holdt på en stund, så ser man hva som går og hva som ikke går.

 

K

Enig, og for å toppe alt, hva med seljakt? Liten vital sone som attpåtil ligger i vannet og duver...

 

Skjønner ikke dette. Det er vel opplagt at motorrommet på et rådyr er en enklere blink enn nakkehvirvelen på en elg?

Link to comment
Share on other sites

en gjennomsnitts elgjeger klarer nesten ikke å treffe en blink på 5x5 cm med/uten anlegg så noen prøver virkelig å få gjort jobben sin skikkelig, men når man blir refset hver gang man gjør noe så da blir det tilsutt så man ikke gidder å gjøre det! tenk litt på den nå før dere skriver noe mer.

 

Jeg vet du ikke er gamle karen Peder, men dette var vel noe umodent.. Har svært vondt for å tro at du har besøkt nok baner i din tid til å vurdere en gjennomsnitts elgjeger. Tror nok snittet på jaktskyttere generelt ligger høyere en du antar.. Iallefall på Vestlandet ;)

Tviler ikke på at du er en god skytter men å sende avgårde skudd på fugl på flere hundre meter er ikke være nødvendig, det er ikke SÅ vanskelig å komme nærmere.

 

Nakkeskuddet på 150 meter:

Ellers støtter jeg vingemutteren sin teori.. Her har nok ikke skuddet gått helt som planlagt så er det pyntet på i etterkant.

Link to comment
Share on other sites

Nakkeskudd på elg og alt av mindre dyr på slik avstand har ingenting m praktisk jakt å gjøre i det hele tatt!!

 

Ser at tråden sporer litt av fra nakkeskudd på 150 meter. Har ikke lest alle innlegg foran. Men må si jeg blir litt betenkt, ja egentlig litt skremt, når jeg ser hvor mange som tenderer til å forsvare slik skyting. Jakter mye sjøl, mest rein og elg. Og har skutt endel konkurranse i jaktfelt og pistol/militær-felt. Har pga tidligere påskyting vært nødt til å skyte på nakke og ellers "rå skudd" i diverse vinkler under ulike forhold.

 

Det er garantert mange på forumet som er i stand til å plassere første skuddet riktig på en pappfigur i 90 graders vinkel på 150 meter med ei stødig skytestilling. MEN: Forholdene er svært svært sjelden slik i skogen Å påstå at det er mulig og FORSVARLIG å skyte nakkeskudd på elg på slik avstand er rett og slett bare teoretisk TULL!! Folk som presterer å forsvare slik skyting offentlig har muligens vært endel på skytebanen, og har muligens lest rndel..... men har dessverre vært mye mindre i skogen!!

 

Det er utrolig lite å gå på ved slike skudd. Nakkehvirvlene går nærmest i en svak S-form fra rygg til hodeskalle. Ikke alle som klarer å vurdere hvor man skal skyte en gang. Og skadeskyting i nakke/hals kan gi veldig stygge skader. Og skader som gjør at det kan være veldig vanskelig å få et vellykket ettersøk. (Som en kar nevnte tidligere i tråden har man faktisk mer å gå på m kuler som splintrer, men fortsatt er det veldig små margineræ.

 

Har man et kaliber/kulekombibasjon som gir god Dybde virkning kan man tillate seg å være litt rå m skuddvinkler mot srlve maskinrommet. Men rene nakkeskudd er rett og slett veldig uforsvarlig nesten uansett avstand!

 

Begynner å bli varmt i koia (kaldt ute-14 ute i går kveld). Ut å slå lens, noen brødskiver og så er det ut i de dype skoger etter det store grå dyret igjen:):):):)

Link to comment
Share on other sites

Rodge.

Dette snittet ligger dessverre skremmende lavt blant elgjegere i vår kommune. Elgjakt blir forvaltet mer som en tradisjon enn en interesse av veldig mange. Børsa støver ned i våpenskapet gjennom året, og det er kun de påkrevde øvelsesskuddene som blir løsnet før jakta. Ikkje bra.

 

Støtter forøvrig også vingemutterens teori.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Slike videoer kan være skadelig for sunn jaktetikk, hvor human jakt bør være i sentrum.

Hvor mange unge jegere tenker vel ikke "han gjør det jo sånn, det ser fett ut så da kan vel jeg også"?

Ingen tvil om at han er en dyktig skytter mot bevegelige mål, men hvor mange skadeskytinger har han på samvittgheten som er klipt bort?

Dette er film, underholdning og ikke minst reklame for sauer og aimpoint, og bør ikke betraktes som noen fasit på at "sånn er det".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...