AkE Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Sliter veldig med å få fällkniven min ordentlig skarp igjen, syns jeg sliter ut de forskjellige brynene jeg har prøvd på ekstremt kort tid. Og får heller ikke den holdbarheten på eggen som var da kniven var ny. Noen som har tips til fremgangsmåte eller produkter som kan gjøre susen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.J Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Jeg har slipt kniv mye på jobb opp gjennom årene og kjøpte en Fällkniven F1 som jeg hadde samme problemet med som det du har! Løsningen ble at jeg bytta den bort i en 1/2 liter øl med en kompis så nå har han problemet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkE Posted April 26, 2012 Author Share Posted April 26, 2012 Hehe, det hadde vel vært det enkleste ja, men liker egentlig utformingen på kniven veldig godt. Så skulle gjerne fått den funksjonsdyktig igjen da! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterMaker Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Hvis jeg ikke husker feil så er fallkniven blader laget med en kjerne av HSS pakket inn i et mere fleksibelt stål. HSS, som i det samme(finnes mange HSS legeringer) som blant annet metall bor og skjærestål til metalldreing er laget av. Prøv ei diamant bryne eller en fin diamant fil, vanlige slipesteiner er alt for myke for hss, en keramisk slipestein bør også funke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Sjekk ut Rudolfstroppen.Den skal visst gjøre susen på en grei måte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Fällknivens keramiske bryne burde ordne det. Og hvis ikke er jeg villig til å by to halvlitere for kniven Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjur Dale Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Kva med 10 liter førsteklasses heimabrygg i byte for fallkniven? Eg vann 1. premie for beste juleøl i vestlandsmeisterskap i 2009. Eller 10 liter nypevin, sherry, frå 1989. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 He, he, eg må kaste inn håndkledet her, har ikkje so mykje å tilby som Sjur her, beklager.. Men når eg kjøpte min Fallkniven F1, so kjøpte eg det største brynet til Fallkniven, det er diamant ( grovbryne ) på den eine sida og keramikk ( finbryne ) på den andre sida.. Eg har ikkje akkurat fått heilt stålkontrollen på det endå, men eg ser at eg må bruke atskillig meir vinkel på brynet og brukar litt tid, so blir kniven sylskarp, men eg slit litt med at den held so lengje som når den var ny, men stort sett fornøyd med slipinga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkE Posted April 26, 2012 Author Share Posted April 26, 2012 Kommer vi over i brennevinskategorien så øker sjangsene for byttehandel.. Får ta en titt på det keramiske brynet fra fällkniven, er jo dumt med en så dyr engangskniv.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Kan sikkert lete frem en flaske eller to med skotsk kunsthåndverk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.J Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Kjøp 10 stk Mora Jakt og kast de etterhvert som de blir sløve No more problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arrowmaker Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Nå har jeg ikke erfaring med denne kniven, men med diverse andre kniver med hardt stål i bladet. Det betinger en ganske bratt egg, 25-30 grader og det må jeg innrømme at er umulig å holde for meg på frihånd. Løsningen ble en Lansky jig. Kanskje det eller noe lignende kan hjelpe deg også? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkE Posted April 26, 2012 Author Share Posted April 26, 2012 Skal prøve meg med litt mer grader jeg, det har jeg ikke tenkt på. Lansky settet jeg har er bare med stanard steiner, men prøver iallefall. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tinytim Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Ikke bruk Lansky eller tilsvarende slipeutstyr, da blir ikke eggen konveks lengre, Jeg har F1 med VG10 stål og bruker det nevnte keramiske brynet fra Fallkniven pluss lærstropp med forskjellige grader av slipepasta, svart, grønn og hvit. Dette blir bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank_oyvind Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 Kjenner meg godt igjen i problemet. Var utrolig skuffet over denne kniven lenge. Jeg har et Edgepro slipesett. Med grove steiner endret jeg vinkelen på eggen. Jeg lagde en ny egg med betydelig skarpere vinkel. Nå barberer jeg hår med den, samtidig som den holder seg skarp lenge nok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
steffen Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 jeg bruker en spyderco sharpmaker til å kvesse f1'en min. da blir det riktignok v-egg istedenfor konveks, men det bryr meg midt på ryggen. det funker fint. hvis du ønsker å fortsette med konveksegg, så kan du jo lære deg og slipe på sandpapir og musematte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjur Dale Posted April 27, 2012 Share Posted April 27, 2012 Ser ikkje ut for at du vil byta kniven mot god drikka! Clas Ohlson - Billig og god løysning Der kjøper du smergelpapir 400 - 800 - 1200. Start med 400 papiret og legg det på eit plant underlag og skjer tynne "skiver". Du finn instrukssjonsvideo på YouTube om korleis du utfører dette. No treng du 4000 og gjerne 8000 våtstein for å få kniven sylskarp. Snadderbryne! Slike bryner får du kjøpt hjå Storkjøkken i Torggata i Oslo. Tolsemd. Ein blir ikkje god slipar første dagen. Her må det øving til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fridtjhof Posted April 27, 2012 Share Posted April 27, 2012 Prøv http://www.godkniven.no Jeg var innom der med to stk fallkniven for ei tid tilbake. De ble imponerende skarpe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkE Posted April 27, 2012 Author Share Posted April 27, 2012 Kanskje det er løsningen ja, får ta å sjekke opp litt over helgen. Nå er det straks beverjakt som gjelder! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
E.J Posted April 27, 2012 Share Posted April 27, 2012 Greit med skarp kniv om man lykkes på beverjakta ja Men en nyoppsatt Fällkniven bør jo holde seg skarp nok til å flå en hel bever. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjendis Posted April 27, 2012 Share Posted April 27, 2012 Har sagt det før og sier det igjen: Rudolfstroppen. Glem alt om steiner, vannsøl, oljesøl, tålmodighet og et halvt liv til å lære å bruke alt dette. Stroppen lærer du å bruke på 5 minutter, og setter opp kniven din på ett minutt. Det tar omtrent 20 sekunder å stramme opp eggen litt hvis den mister littegrann under bruk. Stroppen er tilogmed liten og lett å ha med i sekken så da gjør det ikke noe om du skyter 10 bevere Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
375 dakota Posted April 27, 2012 Share Posted April 27, 2012 Jeg er helt enig med Kjendis i uttalelsen om Rudolfstroppen . Man trenger ikke noe annet . Har brukt den med hell de siste 5 åra , på mange slags knivstål , og det funker hver gang . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obsidion Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 hvilken modell av fallkniven? har ikke noe problem med både vg10 og 3G med godt utstyr her idun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoFair Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Kjapt triks som hjelper mange med å få kniver skarpe: Tegn på eggen med en sprittusj. Når du da sliper/bryner kniven skal tusjen akkurat bli borte. Start med lav vinkel og øk vinkelen til du fjerner tusj. Lær strop med slipemiddel funker ypperlig til vanlig vedlikehold av eggen og særlig på Fällkniven som har konveks sliping. Den skal greit bli så skarp som over og holde eggen bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkE Posted April 30, 2012 Author Share Posted April 30, 2012 Gir nå offisielt opp på egen hånd, får se om jeg finner noen lokale som kan fikse den opp eller så sender jeg den til fällkniven. Fant frem en gammel brusletto som reserve og den var god og skarp på 5 minutter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obsidion Posted April 30, 2012 Share Posted April 30, 2012 hvilken fallkniven modell? du får sende den til meg så skal jeg slipe den for deg, bare du står for porto begge veier.. jeg har gådd tom for kniver å slipe her hjemme etter wicked edge maskinen kom i hus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkE Posted April 30, 2012 Author Share Posted April 30, 2012 Det er Phk som det er snakk om, sender den gjerne oppover, men skal bare høre med noen som driver med sagbladsliperi borti gata først. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obsidion Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Da skjønner jeg godt at det er vrient å få en god egg med bryner.. 3g eller SGPS er ganske hardt stål. Du får bare rope ut om vil ha den slipet, jeg kan slipe en konveks egg slik den er levert fra fallkniven. Det eneste jeg krever for jobber er at den sendes med sporing begge veier så ikke posten komler den bort. Men du burde forsikre deg no om at de kan slipe kniver der. Jeg kan slipe kniver men om noen hadde gitt meg et sagblad for sliping så hadde jeg måtte klødd meg litt i hodet å rette opp en "smergel" sliping tar tid. den siste jeg gjorde var på en gammel strømeng som hadde fått noen runder på smergelskiva det med relativt mykt stål tok tid, tør ikke tenke på hvor lang tid det skulle ta med stål i 62hrc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeger'n Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 @Obsidion Hvilken slipemaskin fra Wicked Edge er det du har som du er så fornøyd med? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkE Posted May 1, 2012 Author Share Posted May 1, 2012 Sjekker opp med posten i morra jeg, så sender jeg deg en pm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obsidion Posted May 2, 2012 Share Posted May 2, 2012 den er fin, kommer nok på i halv fire tiden. @Jegern wicked edge usa selger igrunn bare en "maskin" som de så fint kaller det, og til antall tusen man legger i den så kunne leddene vært av en bedre art. jeg har vært på leting etter noe type kuleledd jeg kunne bytte ut men så er det vissnok nye ledd på vei. men igjen av en art hvor leddet blir montert noe høyere enn det jeg ville likt siden "draget" av honene blir kortere da.. men man får bare vente og se men kort, denne med flere diamanthoner og lærstropper http://www.wickededgeusa.com/index.php? ... &Itemid=82" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeger'n Posted May 2, 2012 Share Posted May 2, 2012 @ Obsidion OK, takker. Da misforstod jeg det med "maskin". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blaser Posted May 2, 2012 Share Posted May 2, 2012 Da Fallkniven har konveks form er Rudolfstroppen det beste, kan anbefales, raskt, billig og godt resultat. Skal man bruke bryner og slipesett ødelegger man formen og sliper vekk konveksen som disse knivene har. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obsidion Posted May 2, 2012 Share Posted May 2, 2012 jasså? jeg mener at når man sliper en konveks egg så er den da det? ny og fersk tellogmed så er stropping med slipemiddel prima til vedlikehold Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Lee Hooker Posted May 16, 2012 Share Posted May 16, 2012 Å fortsette den konvekse formen på slipefasen er vel heller vanskelig med en flat stein? Vis du har en teknikk inne for å forme eggen konveks med en stein, så tviler jeg ikke på det men for oss andre så kan det være vanskelig. Jeg bruker lærstropp og sandpapir på mine konvekse kniver, eller når jeg skal gjøre en kniv konveks og det funker prima. Masse videoer på youtube om hvordan man gjør det med alt mulig av billig og dyrt tilbehør. men tilbake til problemet tråden startet med: problemet er at fallkniven har en slipevase som virker konveks, men som avslutter i en mikroskopisk rett slipefase. dette gjør at vinkelen lett blir fryktelig bratt når man skal sette den opp. generelt sett så vil jeg si at kniven har alt for tykt blad, det burde vært en 1/3 tynnere. Men den er jo en overlevelses-kniv med ganske store "sharpened prybar" tendenser , så det er vel prisen man må betale? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omaufles Posted June 16, 2012 Share Posted June 16, 2012 Gå på dlttrading.com, søk på strop, der finner du lær stropp med slipepasta. De selger pakker til rundt 30 dollar med tosidig stropp og compound. Så er det bare å stroppe. Det funker best på konvex egg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrik Posted June 16, 2012 Share Posted June 16, 2012 Dette med "konveks egg". Altså, hva er det andre kniver har? Har forøvrig samme kniven, og får den skarp og fin med diamantbrynet fra fällkniven. (DC1 heter det vel?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasterMaker Posted June 17, 2012 Share Posted June 17, 2012 Om jeg husker riktig og convex er buet utover så er dette eggen som nødvendivis bestandig oppstår på kniver som blir skjerpet/brynet på frihånd(etter MYE bryning/bruk), det kan være en av grunnene til at fallkniven har konveks egg(tillegg til at det er den eggen som tåler mest bruk/missbruk). Flat eller egg som er buet innover egner seg dog bedre til produksjon da det er enklere og maskinere/lage en slik egg, som nødvendivis er grunnen til at det meste av serie/fabrikk produserte kniver har flat egg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted June 17, 2012 Share Posted June 17, 2012 Om jeg husker riktig og convex er buet utover så er dette eggen som nødvendivis bestandig oppstår på kniver som blir skjerpet/brynet på frihånd(etter MYE bryning/bruk)... Det er ikke nødvendigvis det som skjer, men det skjer om man ikke bryner riktig. En veldig vanlig feil ved bryning er at man øker eggvinkelen litt hver gang, da dette går fortere, og man får en konveks form. Det som er veldig krevende med konvekssliping er å unngå at denne blir buttere, siden man ikke har noen god måte å kontrollere eggen på. På en planslipt egg har man en gitt vinkel man kan måle, og dermed passe på at man opprettholder. Man kan bryne konvekst ved å jokkeslipe, dvs. gynge kniven mens man bryner. Dette er en vanlig måte når man bryner/sliper økser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 17, 2012 Share Posted June 17, 2012 Bruker diamantbryner til frihånds bryning, det er effektivt. Etter å ha fulgt med her tror jeg musematte/slipepapir, og f.eks. Rudolfstroppen er enklest og best til convex egg. Og kansje til flatslipt( Cold Steel MH) også. Er det da noe som helst vits i å bry seg om andre metoder? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruttslam Posted June 18, 2012 Share Posted June 18, 2012 Sharpening tutorial http://www.knifeforums.com/forums/showt ... id/751826/" target="_blank http://www.knifeforums.com/forums/showforum.php?fid/65/" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 18, 2012 Share Posted June 18, 2012 Flott. Det er lett å lage flere varianter på stropp selv til feltbruk også. Tror dette systemet er bra på "alt" med egg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eldars Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Hei, jeg har hatt F 1 i 6-7 år og den er fortsatt ekstremt skarp. Jeg bruker et Gerber diamant bryne, relativt finkornet. Når Eggen kjennes skarp går jeg over til å polere på innsiden av ett lærbelte. Etter en sånn runde holder Eggen til ca 3 elger før jeg merker at den er sløv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.