Jump to content

Rådyrjakta 2012


alixero

Recommended Posts

Posteringsjakt - der jegeren sit og ventar på at rådyra skal dukke opp, er å tilrå dersom terrenget er tørt eller det er veldig lydt (lite vind). Dette er ein metode som krev tålmodighet hos jegeren. Den viktigaste faktoren er å vere på lag med vinden, slik at vinden kjem ifrå den retninga du ventar dei vil kome.

Hugsar at rådyr vil reagere på raske rørsler, unaturlege lydar og alt som er nytt i terrenget. Sett deg slik at du har god oversyn og vil oppdage dyra før dei oppdagar deg. Sitt for all del ikkje i silhuett, og huskar, rådyr høyrer utruleg godt!

 

Smygjakt kan vere ein effektiv jaktform etter å ha sete på post på morgonen, eller han kan bedrives i lysninga slik som posteringsjakt. Nøkkelord er lydløs og roleg fremferd og flittig bruk av kikkert. Stopp gjerne opp, lote og følg med på vinden. Du må røre deg mot den.

Gå gjerne mot område der du anten vil kome overraskande på rådyra eller inn mot meir opne flater der du kan nytte kikkerten. Einskilde gonger kan det vere lurt å oppføre seg som ein vanleg turgåer, småprat og rør deg i ein jamn fart langs ei rett linje. Ta einskilde retningsforandringer der du rører deg stillare og vêr førebudd på eit kort møte med rådyra.

De står ikkje lengje når dei først møter deg. Så lenge dei følar at dei har kontroll på kor du befinner deg, er du ikkje nokon trussel og dei tillèt deg kome nær. Ofte dei han i ein bue rundt deg, og inn på baksporet for å avsløre deg...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Var heldig og felte årets første rådyr igår ettermiddag. Først så jeg et rådyr i ei kraftgate men umulig å skyte pga av umulig bakgrunn. Mens jeg var på tur hjem i halv 4 tida fant jeg på at jeg skulle kjøre oppom et område med åker. Mens fullmånen steg over Snåsafjella lurte jeg meg bortover åkerkantene. Det var det vi kaller "skråppå føre" i Trøndelag så håpet om å få se eller komme på hold av dyr var heller liten. Praktfull stemmning med minus 5 grader og fallende sol. Lyset var helt spesielt. Hjertet slo flere hopp når jeg fikk se at et rådyr var utpå en åker og beitet. Her var gode råd dyre. Holdet var over 200 meter. Klarte og stille meg inn på 150 meter. Måtte stoppe og vente flere ganger da rådyret stoppet i beitinga og kikket min vei. Til slutt fikk jeg lagt meg til på en haug. Lå ikke godt, men fikk et anlegg på et vis. Prøvde siktet flere ganger, skjønte at her fikk jeg bare en sjanse. Sikringa av på Blaseren og så måtte jeg bare bestemme meg. PANG. Rådyret hoppet til som truffet av lynet. I full fart bar det inn i skogen. Siktebildet var litt lavt. Gikk opp til skuddplassen og fant bra med blod. 9,3x62 lager jo hull i et rådyr. Fant ikke rådyret og måtte tilkalle Alex med "tyskeren". I mørket startet jeg ettersøket og fant rådyret med en gang. Det lå bare 3 meter innenfor åkerkanten. Burde ha funnet det uten hunden men..Geit på 1,5 år. Etter å ha tatt ut og flådd dyret så kan jeg trygt anbefale å IKKE bruke 9,3x62. Traff rådyret like ved siden av hjertet men hadde snerret innom vomma. Så IKKE bra ut for å si det mildt. Uansett morsomt å felle rådyr.

Link to comment
Share on other sites

Var på rådyrjakt i dag. Posterte nede i en dal der rådyrene bruker å krysse, så jeg hadde med både hagle å rifle :) Vi hadde en driver og 3 andre rifle-poster rundt omkring. Gikk ca 30min før jeg fikk et rådyr på meg, satt med hagla i fanget å rifla lent mot et tre bak meg. Rådyret var ca 45 meter fra meg så jeg prøvde å legge ned hagla for så å gripe fatt i rifla, men den så meg akkurat i det jeg la ned hagla :( Utroli lite som skal til før de stikker :( men jeg får ta en tur neste helg å da skal jeg sitte med rifla i hånda å hagla ved siden av meg ;)

Link to comment
Share on other sites

Pbgv Ares har medvirket til 8 rådyrfall i høst, løpt over 39 mil hittil og hatt 43 loser på rådyr, hare og rev. Flott sesong så langt, men det blir vel ikke mer rådyrjakt før jul. Fortsetter ut mars måned etter hare og rev, så vi er knapt halvveis egentlig… :)

 

468296_3835715856196_33334907_o.jpg

Et av de mange rådyrene Ares har trimmet i høst.

Link to comment
Share on other sites

Vurdere å prøve litt foring til rådyra i vinter. Har tilgang på 7-8 tonn med poteter. Er det noen som har noen gode råd til en effektiv måte å dele opp potetene på?

Fliskutter, kvistkutter, kompostkvern, halmkutter, kålrotraspe, krafse?

 

Er det noe av dette eller noe annet som funker?

 

 

En kjøttkasse og en spade, poteter opp i kassen og hakk løs med spaden

Link to comment
Share on other sites

For en uke siden, kjøpte meg et Contour ROAM aktionkamera. Det var første gang jeg prøvde det nye kameraet og resultatet ble denne lille filmsnutten!

 

Flott den. Men et spørsmål hvor langt unna var rådyret? Helt klart et mangel på kameraene i jaktsituasjoner, håper det er zomm mulighet på de snart

Link to comment
Share on other sites

For en uke siden, kjøpte meg et Contour ROAM aktionkamera. Det var første gang jeg prøvde det nye kameraet og resultatet ble denne lille filmsnutten!

 

Flott den. Men et spørsmål hvor langt unna var rådyret? Helt klart et mangel på kameraene i jaktsituasjoner, håper det er zomm mulighet på de snart

 

Rådyret var ca. 70-75 meter unna. Helt enig med deg, håper de snart produserer et aktionkamera med skikkelig zoom-muligheter.

 

 

Gratulerer Jonathan. Du har jo virkelig hatt uttelling i høst :D Bra du skjøt for Emil ;)

 

Tusen takk, Perpålsa! Dette har vært mitt beste jaktår enn så lenge... ;) Jeg har jaktet i flere år sammen med Lars, Emil og gutta, men dette var den første gangen jeg har fått skutt noe på jakt sammen med de.

Link to comment
Share on other sites

Blei et lite bukkelam i dag. Jeg hadde skuddsjans på det to ganger før den flyttet seg over til onkelen min. Han ga den en .30-06 Elite Ekspress, og takket for seg etter noen meter. Vi hadde kontakt med seks rådyr på to drev. Jeg er svært fornøyd! Dette er første høsten min med børse, og er fornøyd med uttellingen så langt.

Link to comment
Share on other sites

Når jeg først er innom tråden kan jeg jo bidra med en liten oppsumering selv og :)

 

Vinteren 2011 fikk vi tilbud om å kjøpe en dachsvalp for en billig penge, siden hun var resultat av en tjuvparring mellom en glatthåra og en strihåra dachs. Selgeren kunne ikke skilte med resultater fra jaktprøver, og noen utstilling får vi jo aldri hatt hun på, men det er heller ikke det grann viktig. Både mora og faren til valpen hadde herlig gemytt, og eieren hadde en anseelig bunke med bilder av bikkjene sammen med rådyr og dåhjort, så vi tvilte ikke på foreldrenes jaktlyst...

 

Valpen ble med oss hjem, og fikk navnet Tyri. Jeg er vant med både trekkhunder, skarpe militære tjenestehunder og ymse andre brukshunder, men maken til miljøstyrke som den lille dachsvalpen utviste sine første timer i sitt nye hjem har jeg aldri sett maken til. Hun nølte ikke et øyeblikk hverken med trapper, mørke rom eller å gå rett i voldsom lek med den 3 år gamle KLM'en vår. Tyri fant sin naturlige plass i hjemmet, og den dårlig skjulte jaktlysta hennes fikk meg virkelig til å glede meg til båndtvangen skulle ende.

 

Det ble mange skauturer både med og uten bånd, og etterhvert som jeg følte hun var klar for det tok jeg hun til et område jeg var ganske sikker på å finne rådyr. Jeg slapp, og få minutter seinere klinget Tyris første los imellom furuleggene. Det tok heller ikke mer en et kvarters tid før ei flott rågeit kom hoppende forbi meg på 15-20 meter, med Tyri i hælene. Etter en halvtimes tid la hun av og jeg fikk kallt hun inn.

 

Etter 25. september fikk Tyri mange, mange turer i skauen og vi hadde støtt ut dyr. Losen varte typisk i 1 - 1,5 time, og dyra tura i fint tempo. Vi hadde imidlertid ikke hellet på vår side, og det ble utrolig mange stang ut-situasjoner. Den ene jaktdagen hadde vi f.eks. geit med tvillingkje som ble observert innenfor skuddhold av postene fire ganger, men av forskjellige årsaker smalt det aldri.. Vi runda av sessongen lille julaften med mange fine minner, men uten noen felling for bikkja. Som hundefører ønsket jeg selvsagt å gi bikkja den ultimate belønninga snart, og neste høst kunne nesten ikke komme fort nok!

 

Etter langt om lenge ble det 25. september 2012, og vi var i gang igjen. Med unntak av to helger elgjakt ble det jaktet med Tyri minst hver helg, og situasjonen begynte å bli frustrerende lik fjordåret - masse bra hundearbeid og dyreobservasjoner, men ingen skyting.

 

Men så... 24. november skulle det endelig klaffe! Tyri tok ut dyr etter fem minutters søk, og losen dro rett ut. Bukkelos tenkte jeg. Drevdyret passerte meg på 10-15 meter, men jeg måtte nøye meg med lyden av trampinga igjennom tetta.. Det så ut til å gå som så mange ganger før, men jeg hadde en siste mulighet.. En av postskytterne satt relativt nære den parkerte bilen sin, så jeg ba han om å hive seg rundt og kjøre til en plass jeg veit rådyra trives.. Som sagt så gjort. Postkaren kom seg ut av bilen, og etter en lett spurt 5-600 meter inn i skauen var han på plass. To minutter seinere lød den forløsende kommentaren over sambandet: BINGO! Dere som har jakthund selv kan sikkert forestille dere hvordan jeg da følte det. Det var utrolig, og helt på høyde med første tiruen jeg skjøt for den unge fuglebikkja mi for noen år siden :D

 

normal_DSC_0314_%5B800x600%5D.jpg

En fjordårsbukk ble Tyris bloddåp!

 

Endelig bar arbeidet frukter - alle de tidlige helgemorningene og forskjellige sosiale begivenhetene jeg har avstått fra for å komme meg ut med Tyri betalte seg! Inntrykkene Tyri tok med seg fra denne spesielle dagen sendte hun rett inn i drømmeland når vi kom hjem, og jeg har nok aldri sett hun sove så tungt så lenge. Når hun kom til seg selv igjen fikk hun spise en rådyrklov, og alt var bare velstand.

 

24. november ble et vendepunkt for oss som har jakta over Tyri. Tre dager etter hennes første fall var jeg ute på nytt, uten postskyttere denne gangen, og da fikk jeg skutt et kje etter en kort, men intens los.

 

normal_DSC_0329_%5B800x600%5D.jpg

Første rådyr skutt av meg selv for Tyri :D

 

Det ble et par bomturer etter dette, men nå på torsdag klaffa det igjen. Tyri tok ut geit med tvillingkje og en bukk, og losen tura bra. Jeg fikk posisjonert meg godt, og etter en halvtimes tid passerte dyra meg på 40-50 meter, men jeg kunne ikke skyte pga bakgrunn. Ytterligere en halvtime og en ompostering seinere kom det samme følget forbi meg igjen, og nå var situasjonen fin. Et fint bukkekje måtte legge seg for en Amax i passe hastighet. Tyri kom et par hundre meter etter og kunne nok en gang fylle kjeften med rådyr..

 

normal_22_%5B800x600%5D.jpg

Nr. tre

normal_DSC_0345_%5B800x600%5D.jpg

Transport slik Tyri foretrekker det: Oppå et rådyr i bilburet :)

 

Med tre fall for unghunden på så kort tid sier jeg meg mer enn fornøyd med rådyrhøsten, og leverte nettopp inn kortet mitt. Nå er det tid for å fordøye minnnene (og noe av det herlige kjøttet;)

 

Ble jo i stor grad en tekst om bikkja dette, men det står jeg helt inne for. Jeg er en stolt og lykkelig hundefører :)

Link to comment
Share on other sites

Gratulerer:)

Jeg kjenner igjen gleden da alt plutselig faller på plass. Jeg hadde to år med dreveren min før ting fungerte. Dvs bikkja fungerte slik a skulle. Det var meg det skortet på. Jeg hadde rett og slett for lite kunnskaper til å lykkes. Etter en litt ydmykende telefon til noen som hadde bred erfaring med denne typen jakt, og påfølgende opplæring i skauen med de, ble jakta en litt annerledes opplevelse for både bikkja og dusten:lol:

Link to comment
Share on other sites

Skøt årets tredje og siste rådyr 20. des. Trodde jeg hadde felt en bukk, så ble lettere overasket når den hadde jur. Den hadde et lite gevir på ene side og på andre siden hadde den ca 2cm, under skinnet.

Når vi flådde den så vi at den var fullstendig utmagret og hadde grønt?! fett. Fant en svar klump med ca 12 cm diameter som satt fast i vomma.

Noen som har vert borti noe lignende? Dyret endte foresten opp som reveåte på grunn av usikkerhet angående symtomene vi fant. det var uansett helt fullstendig utmagret.

 

 

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Link to comment
Share on other sites

Vinge 86: Gratulere med vellykket jakt. :) Rådyrgeit med ett lite gevir er ikke så veldig uvanelig, har opplevd det flere ganger. Når dyra blir grønn i hinnene er det tegn på feber. Den sorte klumpen i vomma har jeg ikke peiling på. Du får ha lykke til på reveåta. Godt nyttår!

Link to comment
Share on other sites

Da er jakta over for oss også dette året.

 

Det er hvert et makalaust jaktår for meg. Og så har det hvert mangen spennende og minnerike turerer hvor vi har jaktet i strålene vær med solskin og blå himmel, når regnet har pøset ned og når det har hvert snøstorm++

 

Men alle disse turene har gitt resultater og det har blitt totalt 9 rådyr, derav 4 bukker.

Min datter som er på bildene her har hvert med på stort sett alle jakturene og det er kanskje noe av det beste med jakta for min del.

 

Dette er fra årets første jaktdag 10 august

 

DSC_0080.jpg

 

DSC_0102.jpg

 

DSC_0119.jpg

 

Dette er fra årets siste jaktdag 23 desember

 

Jakt1Custom_zps488c28cf.jpg

 

jakt2_zps71620223.jpg

 

Sper på med en litt video..

 

http://www.youtube.com/watch?v=GFbgHxIcgA8

 

 

Godt Nyttår !

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

17 august datt denne.

Fikk aldri rota meg til å poste i bukkejakttråden.

 

621884_10151145939225935_489949152_o.jpg

 

Hadde sitti på samme post hele uka. opp tidlig ut i skogen så på jobb. En hard uke :)

Fantastisk flott situasjon. Bukken kom springene over et jorde skrått mot meg. Løftet kikkerten og så den hadde horn. Av med sikring. Foranhold ca ved kanten av bogen og følge bukken mens den kom løpende skrått mot meg. Den bremset litt ned før den kom til en kant og jeg lot skuddet gå. Hjerteskudd og maks 4 meter flukt.

 

Andre bukken med 7.62x39 og Hornady SP 123 grains. Fantastisk kaliber til bukken a gitt!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...