Jump to content

HJORTEJAKTA 2011


Hjortetrekk

Recommended Posts

2ahi8t3.jpg

2d7zcwp.jpg

6paz61.jpg

Litt fangstbilder fra de siste helgene.

kolla på bildet så jeg ligende liggende innpå bøen i grålysningen.

Den er uten kalv tenkte jeg, og blir et fint bytte.

Jeg måtte plystre flere ganger for å få den på beina.

Den reiste seg og ruslet bortover før den stoppet litt , det var nok til å slippe kula.

Forbauselsen ble stor når jeg så den hadde jur.

Jeg trakk meg derfor tilbake og ventet ca 20 min, da jeg ble oppmerksom på en bevegelse i skogkanten.

Det var nå blitt lyst nokk til å se detaljer i vegitasjonen.

Jeg sømfarte ommrådet jeg så bevegelsen med zeissen på 16x, og får se en tynn kalvehals samt hodet på kalven som ser på meg på 30-40 meters hold. Lysten på å ha en kalv gående igjen etter meg er veldig liten så jeg bestemte meg for et skudd som kun blir utført i krisesituasjoner. treffet ser dere selv.

kolla var 56 kilo, kalven 19.

Spissbukken var 49 kilo.

7 taggeren 74 kg.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 783
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jakter dere på hverdagene før og etter jobb?

 

Når kommer hjorten ned på innmarka på denne tiden av høsten? Kommer de i skumringen, eller etter mørkets frembrudd? Er det bedre å komme seg ut før morgengry? Vet at det ikke finnes fasitsvar, men er bare ute etter noen erfaringer som dere besitter.

 

Lurer på om det er bortkastet tid å postere litt etter jobb, eller om man like gjerne skal vente på dagjakt i helga og etterhvert fullmåne.

Link to comment
Share on other sites

Du kan møte på hjort kortid som helst på døgnet. Men MIN erfaring på bøjakt no i slutten av jakten er at de kommer innpå etter mørkets frambrudd. Er jo lengre mørkt no så seint i jakten så hjorten har lengre tid på seg til å beite før det lysner. Men hender jo av og til at det kjem innpå ett og annet dyr, men de viser mye oftere tidligere i jakten.

 

Mornings jakten pleier og å være best tidligere i jakten, men de viser seg oftere om morningen enn om kvelden.

 

Dette er MIN erfaring fra det området jeg jakter på.....

Link to comment
Share on other sites

Alt må optimaliseres for å være klar for jakt. Om det er gulrøtter, blåbær eller den rette trusa.....

Månen var god tidlig på kvelden. Etter 22 begynte den å gå lavere, og det ble litt dårligere forhold. Såg dyr og kunne skutt, men det ble med observasjonene. Ikke optimale forhold, og det er mange dager igjen av månen.

Link to comment
Share on other sites

Hei

 

Har en regel om 1 uke jakt før månen er på topp, og en uke etter:)

Om væreforholdene gjør det mulig altså. I fjord jaktet jeg 14 dager på første månen, været var helt utrolig bra og skyene holdt seg unna. Andre ganger suger været balle og jeg får kanskje bare noen dager totalt. Bra håndkikkert og bra riflekikkert gjør at en kan tyne timene optimalt når man sitter og venter på den forbaska hjorten:)

 

Mvh Ole Martin

Link to comment
Share on other sites

Eg jaktar ofte 4-5 dagar før og etter fullmåne. Min erfaring er då at ein kan jakte nesten heile natta, sjølv om det er overskya. Er det tunge skyer og regn er saken sjølvsagt ein annan. Eg opplever at dersom det er heilt stjerneklart og fullmåne, vert hjorten veldig sky og kvir seg for å gå ut på opne myrar/glenner.

Link to comment
Share on other sites

@endresl: Ja det er sjeldan snø her som eg jaktar, og dersom ein nyttar ein handkikkert av god kvalitet med stor lysopning og eit kikkertsikte med opplyst retikkel er dette fullt forsvarleg jakt etter mi meining. Hender ein må nytte hund for å finne dyret på dei trongaste postane, men det er berre fordi dyra har gått 20-30 meter etter påskytning. Skyt sjølvsagt alltid bogskot ved måneskinsjakt.

Link to comment
Share on other sites

Forbaskade greier.

Endelig helg, men tungt skydekke og rein utelukker måneskinsjakt.

Var ute Tor kveld og hadde gode forhold frem til 21.00. Da kom skyene så var det slutt. I går likedan.

Det er meldt bra forhold søn kveld, men dyrene her kommer ikke frem før 23-24.

Det er ikke like gøy å stå og slakte om natten når du vet du skal på jobb 07,00 om morgenen.

 

Men jaktes skal det i skogen både lørdag og søndag :wink:

Link to comment
Share on other sites

Varierende måne ja. Jeg var ute på ettersøk i 21-22- tida og da var månen tidvis framme blant urolige og hastige skyer. Det begynte å regne utover kvelden så da ble det håpløse forhold.

Og regnet har fortsatt med uforminsket styrke i dag... jeg hadde en plan om å dra ut med bikkja men slo det fra meg pga styrtregnet.

 

Skal ta meg en tur seinere i ettermiddag tenker jeg.

Link to comment
Share on other sites

Vi hadde en bra dag i går. Skulle kjøre drev med hund og det var oppmøte kl.12. Jeg og en til møtte opp litt før for å kikke litt med kikkert oppi fjellsidene. Spottet hjort med en gang, i litt vanskelig terreng.

 

Når resten av gutta kom så la vi en rask slagplan og postene smøyg seg oppover. Jeg skulle klive opp og ta ut dyrene i ønsket retning. Nede hadde vi to mann med kikkert som fulgte med hjorten og at jeg gikk riktig i terrenget. Etterhvert kom jeg innpå 50-60 meters hold med en liten kant imellom meg og dyrene. En ustabil vind pustet meg i nakken innimellom, og jeg hvisket i radioen at nå kommer ting til å skje.... 2 sekunder etterpå meldte spotterne at dyra tok ut i retning postrekka. Det endte med en spissbukk og ei kolle.

 

Artig å kikke opp dyr, legge en plan og deretter lykkes!

Link to comment
Share on other sites

Skjøt en hokalv på 20 kg i går kveld. Veldig lyst, dyra ville ikke innpå. Rett før jeg sula opp, kom ei kolle med kalv innpå. Satt ei stund for å se om det kom fjorkolle og. Etter et kvarter la jeg lysgloa høyt og slapp skuddet. Kalven datt som en sekk. 60 m. Har igjen to fjorkoller og to koller. Kunne skutt kolla i går og. Den stakk, men kom att etter et lite minutt.....Blir nok ikke avfyrt skudd mot voksne koller her i år heller. :)

Et dårlig mobilbilde:

Bildehjort0492.jpg

Link to comment
Share on other sites

Da var hjortejakta over for Eidsdal`s loose canons i år, 14 dyr felt siden 10 sept, jeg fikk 1 spissbukk, 1 kolle og 1 kalv.

 

Dei to første helgene felte vi 4 dyr, 3 koller og ein spissbukk. Desse er omtalt tidligere i tråden.

 

Vi har hatt god uttelling i år, 13 hjort felt på 8 jaktdager, stort sett alt på skogen.

 

 

 

Litt bilder fra årets jakt:

 

Vi har mange timer med kikkert i løpet av en høst....

IMG_1789.jpg

 

Kolle felt av Marius

IMG_1794-1.jpg

 

Med utsikt over Eidsdalen..

IMG_1800.jpg

 

 

6 tagger og kalv felt av Roy. Artig situasjon, jeg skulle stille innpå kolle og kalv, men før jeg kom så langt så trakk kolla og kalven mot roy og han fikk kalven. Mens jeg var på vei fram, dukka bukken opp og lukta på kalven, så da var det bare å ta bukken også :) Hele laget samlet:

CIMG0515.jpg

 

Jeg fekk kolle og kalv på smygjakt, var borti 11 dyr på turen, men var altfor tett til å skyte. På slutten så fikk jeg plutselig se en spissbukk stå å se på meg, får så se kalven sprette opp på 30 m hold. Fra stående posisjon får den ei kule høgt i bogen og går rett ned. Da spretter kolla opp, ho løper nedover men stopper når jeg roper på ho. Får ei kule høgt i bogen og rett ned. Vellykket tur :)

 

IMG_1944.jpg

 

Dei andre på laget jaktet samtidig i en annen del av terrenget, og mens jeg står og vommer ut, er brodern innpå radioen og sier at han har skutt storbukk for bandhunden sin Balder, det ble en meget vellykket dag med fornøyd gjeng på jakt :)

Skytteren er "litt" fornøyd..!

IMG_1952.jpg

CIMG0536-1.jpg

 

Bukken hadde vi sett med kikkert flere dager på rad, og var bestemt på prøve på denne, vi hadde den også på viltkamera fra tidligere i jakta, både film og bilder.

 

Vi fekk også ei helg med snø, my snø. Gikk til kneet og vel så det oppe i skogen.

IMG_1962.jpg

 

En meget vellykket høst for oss, ikke sett mye dyr, men begynner å bli så godt kjent i terrenget nå som det er 6 høsten vår her, dette bidrar jo selvfølgelig til at vi har klart være effektive. Samt at man må ha litt stang inn, vi har skutt bl.a 5 doubleer i år :)

 

Fikk desverre ikke skutt hjort for dachstispa mi på 14 mnd, men ho loser hjort som bare det, så håper å få gjort det neste år :) Isteden får jeg prøve å få lagt ned et rådyr for ho i helga :)

 

Bukken har vi nå fått alderen på, 8,5 år.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg har blitt invitert med på hjortejakt på Stryn, og det blir min første hjortejakt. Rifla mi (308W) er skutt inn med Fusion 165grs da jeg har brukt denne til rådyr. Kan denne ammoen også brukes på hjort, eller må jeg handle ammo? Håper på svar.

Link to comment
Share on other sites

Var ute i natt i nydelig måneskinn, men tidligare erfaring viser at ved fullmåne er det ofte altfor lyst til at dyra tør seg utpå. Det var tilfelle i natt. Fleire som satt ute på plasser vi har sett dyr dei siste dagane. Håpte på det skulle komme eit lite slør å legge seg foran månen, so hadde nok dyra kanskje tatt turen innpå.

 

Da eg kjørte ned åsen fra der eg hadde posta stod det plutselig tre dyr foran bilen på 50 meter på en skogsvei. Lista meg ut, men etter ca 5 min kom dei i høg fart over veien og opp i skogen. Hørte dei lenge mens dei spann oppover lia. Kolla markerte seg med et par bjeff før det blei heilt stille. Ein morsom og spennande situasjon var det uansett.

 

 

Hjortetrekk

Link to comment
Share on other sites

Jakter på Lindås. Og i nordre delen av Lindås er det skrøpelig med dyr. Vil tippe av fellings statistikken er under 50 prosent.

 

Jeg har hørt om flere jaktlag som sliter i Lindås ommrådet.

Jeg hørte om et meget godt terreng i Lindås med rundt 20 løyer som har knapt har sett et eneste dyr i år.

Men dette er en kommune som har delt ut veldig mangen skadedyrsløyver sommerstid i en årrekke, samt økt kvotene langt over det forsvarlige så det er ingen bombe at det minker dramatisk.

Radøy og Askøy har vel også merket mye av det samme som du beskriver.

Men det finnes (desverre) ommråder i disse kommunene som hjorten klumper seg. Der bankes det nå ned mye dyr grunnet overgangsavtaler i storvaldene. Jeg ser desverre mørkt på utviklingen fremover.

Link to comment
Share on other sites

Filosoferte litt her en kveld. Kom fram til følgende hypotese:

"Med lengre jakttid på hjort, vil flere av storbukkene bli skutt"

 

Min egen tolkning av dette er følgende:

Med jaktslutt 1/11, senere på 90-tallet 15/11, rakk ikke jegerne å "vente" før de klinket ned bukkene de fikk foran rifla. Om det var 6t eller 10 t var ofte underordnet. Bukken måtte felles innenfor jakttidsrammen.

 

I dag vil man med jakt til 23/12 ha all verdens tid. Storbukkene vil prøve å hente seg inn igjen, og med det som er igjen av innmarksbeite har de tidligere klart å overleve vinteren. Tidligere kunne man observere disse etter at jakta var slutt. Nå dumper de inn på innmark mens det enda er jakt. Og blir fort offer for jegernes kuler. I jaktblad kan man senere på vinteren få "flotte" bilder av kronene. I realiteten er det utmagra skrotter med stor hodepryd. Mat er det knapt.

 

Kom gjerne med motargument til denne hypotesen.

 

mvh

mork

Link to comment
Share on other sites

god hypotese mork, skjønner veldig godt kva du vil fram til!

 

kom igjen fra min første måneskinnstur nokon gang med ein kalv idag:D var heilt rått, starta klokka elleve og speide i kikkert..såg tre dyr ikkje langt vekke, men det var for nært hus..i tolv tida snur eg meg rundt og ser plutseleg 16 dyr langt vekke!! :shock:

 

Kjører så langt eg tør og sniker meg innpå mot vinden:)Men stort sett alle dyra går slik at eg får hus i bakgrunnen..sniker meg to steg til og der står det kolle med to kalvar 80 - 110 meter ifra meg:)og ser rett på meg mens eg legger meg ned:p sikter på dei i cirka ti minutt før kolla gjer ett lite sprang og eine kalven snur seg til meg med bogen rett mot meg:)og då datt han:)

 

kolle blir ståande og sjå, men kunne ikkje skyte sidan det var ein kalv til meg ho..går tilbake til bilen og kjører fram og der står det 10-12 dyr i skogkanten og ser på meg fortsatt:p kunne skutt fleire, men er tungt nok og slakte ein kalv aleine midt på natta..heilt fantastisk opplevelsei måneskinnet!!:)

 

skuddet gjekk inn i bra høgde og sneia hjertet og knuste begge lungene også dreia det oppover og kom ut ganske høgt oppe, så ryggen for av..så den for rett i bakken:)ingenting er bedre ein det..

Link to comment
Share on other sites

Grattis med kalven volvobrage!

 

Jeg har også vært ute i natt. Det var nesten plagsomt lyst fra fullmånen og det tror jeg er årsaken til at hjorten ikke kom innpå. Andre som har formeninger om det? At de ikke vil eksponere seg når det blir for lyst?

 

Det er kun 2 grader og nesten rim på bakken og alldeles krystallklar himmel. Fantastisk å være ute i sånt vær!

 

Vel hjemme har jeg blitt opptint i dusjen og nå er det straks tid for å finne loppekassa :)

Link to comment
Share on other sites

Filosoferte litt her en kveld. Kom fram til følgende hypotese:

"Med lengre jakttid på hjort, vil flere av storbukkene bli skutt"

 

Min egen tolkning av dette er følgende:

Med jaktslutt 1/11, senere på 90-tallet 15/11, rakk ikke jegerne å "vente" før de klinket ned bukkene de fikk foran rifla. Om det var 6t eller 10 t var ofte underordnet. Bukken måtte felles innenfor jakttidsramm

 

mvh

mork

 

Det er helt sikkert riktig det du skriver.

Men mangen klinker nok ned bukken de får foan seg tidlig i jakta nå også.

Det er kort og godt et så stort anntall løyver at det er mulig å skyte ned det en ser veldig mangen plasser i dag.

I tillegg er det mulig for de som er tidlig ferdig å få flere løyver fra felt som ikke har skutt dyrene, eller andre typer overgangsordninger i storvaldene.

Jeg er utrolig spent på fellingstallene i år.

Vi hører om mangen jaktfelt i flere kommuner nord for Bergen (Hordaland/ytre sogn) som melder om kraftig nedgang i bestanden.

Hvist dette er riktig er det store spørsmålet, får det konsekvenser for tildelingen de nærmeste årene.

Jeg har en følese av at det er vanskelig å snu slikt, får håpe jeg tar feil.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...