Jump to content

Å se kula i luften...?


neros

Recommended Posts

Hei..

Kommer rett fra skytebanen, hvor jeg ble gjort oppmerksom på at man kunne se kulene mine omtrent fra munning til skive.. :shock::shock: Var på kanten at de lurte på om jeg skøyt med sporlys..

Kulen er en 6mm 80grs Hornady FMJ, hylse .243W. Ladet opp med 34grs N-135. Skulle bli noe slikt som 870ms ut av det. De andre som skøyt 6.5 var ikke mulig å se kula fra, regner med at de har omtrent samme fart på sin jaktmatch ammo. Været var varmt, og tørt. Kan ikke begripe dette... Noen sett noe lignede..?

 

VV sin ladetabell sier at det skal bli 876ms ut av mine ladninger, men jeg mistenker at de går endel kjappere,da foranlegget mitt på løpenede elg er mye mindre enn de som skyter standard 6.5 jaktmatch. Igjen rart..

Våpenet er en customrigg, med Douglas 24" pipe i 1:12 snurr..

 

NB: dette ble observert av 2 stykker, og samtlige av mine 10 skudd var synlige :shock:

 

Mvh Søren

Link to comment
Share on other sites

Dette er vanlig det, hvis du kikker på de dogbegone varmintfilmene som ligger på youtube så ser du denne stripen på alle skuddene. Vi så det samme på min .223, 62gr i 885ms sist vi skjøt langhold i Gjøvdal, er nesten latterlig å se hvor mye en .223 kule detter etter 350-400m, nesten som en snøball hehe.

Link to comment
Share on other sites

Husker jeg kunne se noen 45 kuler i lufta ut av en derringer en gang. Ca 600 fot/sec.

 

Så ut som det var FYR i kulene, det var litt skumt og kulene var "smurt" ved at de var rullet i grafitt, Remington 255 hollow base.

 

Uansett det gikk veldig fort på 25 meter....

Link to comment
Share on other sites

Såg faktis kula til jaktkompisen når han la seg ned og skaut på en tiur som satt i et furutre. Såg kula suste av gårde og slo ned i fugelen. Dette var sent på høsten med kuldegrader og rim i luften. Kaliberet han brukte var 308W.

Link to comment
Share on other sites

Artig fenomen, jeg har selv sett dette før når jeg var så heldig å få skyte med en Tommy-gun. Skikkelig gangster versjon med trommel magasin...

I en spesiell vinkel opp mot himmelen så man kulestrømmen..

 

Men det som var\er litt underlig i dag var at det KUN var min rifle som var synlig.. Hvorfor var ikke 6.5mm synlig.. Dette skal jeg jaggu forske mer på...

 

Mvh Søren

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

N-135 for 80gn kuler i 243 Win? Forekommer meg som et formidabelt ukurant krutt å bruke i dette kaliberet, jeg ville vel ha giret ned til N160 eller MRP... Jeg har prøvd å lade med N140 og 100gn kuler og det ble... merkelig. I Vihtavouri sine ladetabeller er raskeste kruttype N150, i ladebibelen går man ikke over N160.

 

Prøv en annen kruttype og få fylt hylsene litt bedre, du...

Link to comment
Share on other sites

Har aldri merka dette på .308 eller 30-06. Men sikker fordi eg ikkje har sett etter eller ville ha sett det.

Første gonga eg laga meg ein lyddemper til .22 LR, så skaut eg med .22 Short og då såg du ikkje berre sporet etter kula, men heile kula som gjekk i "slow motion " Det var ein ganske artig opplevelse. Og ikkje berre det, men første gong eg skaut ei skjor/skjære, med .22 Short og demper, så mista eg neste rifla i bakken. Det var et ganske komisk lydbilde, når rifla var så stille og du traff med kula i skjora... Snakk om klask.

Link to comment
Share on other sites

Vi spotter ofte når vi skyter på lengre hold med 22LR. Ofte sees kula i lufta og det er ekstremt kulefall på 22 før den når målet. Artig.

- Men virker som det er litt væravhengi for at man skal kunne se "prosjektilsporet" (uten at jeg kan si det med sikkerhet)

Link to comment
Share on other sites

Jibrag: er klar over at n-135 ikke er optimalt. Men har ikke butikker krutt, så har de ikke krutt. Så må man

ta det man har :) Ladningen jeg bruker er forøvrig tatt fra VV sin egen ladetabell, de har ladedata på N-135 til .243, fra 58grs til 80grs kule.. det smeller av dette kruttet også, men får fort trykktegn.

 

Noen som har N-160 krutt til overs, så kjøper jeg gjerne.... :D

 

Mvh Søren

Link to comment
Share on other sites

med kobberbelagte kuler i lave håndvåpenhastigheter(45 acp, 38 special, 9x19), og lyskastere bak meg om kvelden, har jeg mange ganger sett kula fare mot målet. man ser det enda bedre om man står bak en annen som skyter, og ikke får munningsflamme og vippen fra rekylen i veien for synsfeltet.

her er det faktisk snakk om refleksjon av lys fra en blank kobberbelagt kule, og ikke noen form for turbulens eller noe annet. man ser faktisk kula.

med luftgevær og 22lr fra børser med kikkert ser man også kula klatre opp og ned før den treffer målet, om avstandene og lysforholdene er riktige.

Link to comment
Share on other sites

Kan det ha vært forskjellig kuleform på 6 og 6.5, slik at den ene kula lagde mere turbulens og dermed mer synlig kondensspor enn den andre? Hvis det f.eks. ble skutt med båthalekuler i 6.5 og flathale i 6mm, så kan det muligens utgjøre en forskjell. Eller så var det kanskje egentlig synlige spor etter alle kulene den dagen, men fordi noen tilfeldigvis la merke til det på 6mm'en så fortsatte alle å kikke der mens ingen så så nøye etter foran de andre våpnene. Man må som oftest kikke på akkurat riktig sted i det skuddet går for i det hele tatt å legge merke til slike spor; fokuserer man ikke på rett sted så legger man ikke merke til dem.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Hva er det som skuer mine øyne... er langhold gjøvdal kommet på youtube... hehe fantastisk :lol:

 

Den lørdagen var det nær perfekte forhold for "kulespor i luften", jeg spotta for en med .308 og satt rett bak ham, da var kulesporet så tydelig og markant at det forvrengte hele siktebildet rundt gongen på 500m, er litt artig og se hvor mye kulebanen synker på .223 og .308 etter ca 400m.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...