Jump to content

Fòring av rådyr


merkel95s

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Jeg bor på sørlandet, og begynnte å fore for to uker siden. Jeg leste i en artikkel at ikke det var noe problem å begynne med vinterforing når det er en del snø. Det var anbefalt å lage stier til foringsplassen.jeg leste i samme artikkel at man ikke bør fore med kornavrens o.l når rådyrene ikke har tillgang til rennende vann. Jeg har en avtale med lokalbutikken og jeg forer nå med epler og grønnsaker samt litt brød. Nå håper jeg bare at rådyrene finner maten :wink:

Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg lest gjennom hele tråden, men ikke funnet svar på dette spørsmålet: går det bra å starte foring med rundball nå?

 

Vi har en vinter med mye snø som er tung både for elg og rådyr, og ettersom jejg driver gård hadde det vært enkelt å bare sette ut en grasballe, men hvis dyra ikke tåler deter det liten vits. Noen som kan gi ett godt svar?

Link to comment
Share on other sites

@ToreD

 

I mitt lokalområde har vi en del problemer med at elgen går løs på rundball og forsyner seg sjøl. Det starter som regel opp når været blir dårlig, dvs mye snø gjerne kombinert med kulde. Elgen spretter ballen og kommer seg gjennom speiken, rådyra kommer etter og spiser finere fôr som blir gjort lett tilgjengelig.

 

Vi har etterhvert mye elg i god kondisjon her. Så at de skal ta skade av det, tviler jeg på.

Link to comment
Share on other sites

Grasensilasje (silo,rundballer) skal være bra mat til rådyra da selve ensileringsprosessen har startet nedbrytingen av plantecellene og dermed gjort dem mere lettfordøyelige. Dette er særlig viktig hvis man er litt sen til å komme i gang med foringa. Billigste foret er det også. Hvis man skal fore med kraftige saker som poteter,brød og kraftforpellets så tror jeg det betinger at man starter tidlig med foringa så det ikke blir så brå overganger for magen til rådyra.

@ToreD

:roll: Dette sto på forrige side :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jeg har foret rådyr mesteparten av vinteren, og i all hovedsak har jeg brukt epler.

Hadde nemlig flere sekker som jeg plukket i hagen. Nå er lageret tomt, og jeg jakter på nytt fòr.

Har fått gjort en "avtale" med et par matbutikker om å hente gammel frukt/grønt.

 

Men hva kan jeg bruke og hva bør ikke brukes? Epler, gulerøtter og kål er vel kjent og godt fòr. Men hva med andre varer?

Poteter? Agurk? Appelsiner? :)

Er det noe som kan være skadelig for rådyra?

 

Mulig jeg kunne få en siloball også. Noe problemer med dette?

Vanlig høy er vel ganske tørt?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

I filmen Rådyr og rådyrjakt nr 2 fra Høgfoss/Fallan kan dere se hvordan man forer hjorteviltet enkelt og effektivt. Det er også mange tips om hva man skal gi og ikke gi. Leif Erik som forklarer foringen er helproff på foring av rådyr, han og en kompisgjeng har foret i årevis.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

jeg har nå begynt å planlegge å fore rådyr neste vinter, ønsker å kommer i gang tidlig så de venner seg til stedet.

 

beliggenheten er stille og fredelig langt fra trafikert vei, blir å ligge litt inn en gammel traktorvei som brukes 2 x året. men jeg har ikke mulighet å opp å fore der så ofte pga jobb og slikt. Så bør vel ha noe for automat, men hva anbefaler dere her? hadde sett for meg en beholder full av havre hvor de kan forsyne seg fritt, men ble frarådet dette pga da kunne de forspise seg og av havren svulmet opp i magen. Finnes der noe egnede automater som slipper ut en passe mengde en gang eller to til dagen?

Har og tenkt å lage en krybbe til å ha høy i hvor der går i en firkantball av gangen.

 

ønsker tips og råd fra dere ang hva jeg bør dette opp og ikke.

 

litt mer om plasering, det blir i kanten av ett ca30 år gammelt granfelt med små tette graner, på vinteren så er der mye spor i det område allerede og der jaktes ikke akuratt der.

 

 

så klart skal der opp ett viltkamera :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Begynner en og fore tidlig på vinteren tror jeg ikke det er noe problem med høy , vi bruker både tørrhøy og rundballer uten at vi har merket at dyr har strøket med men begynner man og fore med dette etter jul og dyra har hatt dårlige beiteforhold vet jeg det kan gå galt . Men gulrøtter er kjempepopulært hvis du får tak i :D

Link to comment
Share on other sites

okay, så høy er ikke bra om enn begynner seint ja.... men jeg hadde tenkt å begynne å legge ut høy rundt oktober om ikke før og... skal ha tak over høyet så det ikke blir vått.... rundballer utgår pga vinterstid må jeg kunne dra det med meg inn på ett akebrett siste 200m.

 

 

gulrøtter ja, hørt det er bra men redd tilgangen er begrenset.

 

hvordan er erfaringer ved bruk av havre?

Link to comment
Share on other sites

Men gulrøtter er kjempepopulært hvis du får tak i :D

 

Jeg opplevde noe på fòringsplassen min i vinter som var ganske overraskende. Skulle tro gulrøtter var top of the pops, men jaggu tråkket rådyrene over gulrøttene for å ta kålblekkene. Nå skal det sies at jeg fòret med kål i noen uker før jeg fylte på med gulrøtter, men alikevel. Det hadde jeg aldri trodd.

Link to comment
Share on other sites

God kveld Ole,

 

Står litt her foring av rådyr her om du ikke har lest: http://www.njff.no/portal/pls/portal/docs/1/98441.PDF

 

"Utdrag:

 

- Fint høy med mye bladmasse og posting.php?mode=reply&f=21&t=18685 lite strå, gjerne med mye kløver (tidlig slått eller hå).

- Tørket sommerlauv

- Kraftfòr til drøvtyggere (maks 10% protein) eller avrens pellets (billig), uten fiskemel.

- Silofòr av god kvalitet, helst godt fortørket.

- Havre.

- Brød.

- Grønnsaker."

 

 

Edit: fikset en link

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Har nettopp avsluttet foringen av en flokk på opptil 9 individer samtidig :) Har gjort meg et par erfaringer rikere på godt og vondt, brukt følgende for. Epler,bakevarer,korn avrens,gullrøtter. Alt gikk rett ned mens vinteren var på det hardeste,men etter vært så jeg hva som ble foretrukket som første valg. Oppdelte epler,fin brød,kornavrens,og til slutt gullrøtter.La maten i en stor sirkel ca 10m dia på jordet,da oppdaget jeg at stor bukken tokk fullstendig kontroll over maten. Han var ikke nådig mot andre sultne stakarer,han formlig patrulerte mat stedet. Da var redningen å spre maten over et stort område, med små porsjoner hist og her. Det var den måten jeg klarte å få se at alle 9 kunne spise i fred, på samme tid. Du kan nesten stille klokken etter dem når de kommer :D

Link to comment
Share on other sites

Tror det er en ide og bare fore i vårknipa, her mars-april. De fleste rådyr stryker som kjent med i april.

Da foredler også vinteren stammen som den bør.

De uheldige konsekvensene av stor dyre konsentrasjon , stress og unaturlig kost minskes.

 

Starter en opp feks. 1 mars med oppskjærte epler og poteter samles de raskt. Fortsett med kornavrens, er det kaldt gi poteter for å gi væske.

Spredte forplasser er selvsagt en fordel, unna biltrafikk.

 

Når "mine" 6 matgjester finner forplassen tom, 20 meter fra hus, går de opp på verandaen og raner forsekken der.

 

normal_P1060078.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 year later...

Begynte med vinterfôring av rådyr i fjor med 3 fôrplasser. Hadde stor suksess med det og i år har vi etablert enda en fôrplass i samarbeid med tilgrensende grunneiere. Fôrer med rundball, knust bygg i fôrautomater og poteter. Får gulrøtter neste uke. Har også saltstein i nærheten av fôrplassene og overvåker fôringene med viltkameraer. I år har vi også etablert en ungdomsbedrift som lager og selger fôrautomater pga. etterspørsel og stor suksess selv. Regner med det ikke er lov med reklame i form av linker her, derfor kan vi kontaktes via pm ved interesse.

 

Generell tips:

- Ved bruk av fôrautomat bør det strøs fôr på bakken ved automaten i oppstartsperioden.

- Behold store deler av plasten på rundballen(e) for å hindre råte/mugg etc. som er nevnt tidligere i tråden.

- Hakk opp poteter og gulrøtter så mye som mulig for at det skal bli lettere å fordøye, tenker da spesielt på energibruk for å fordøye f.eks. frosne poteter. Er potetene steinharde og i store biter vil rådyrene bruke store deler av energien de får i seg til å fordøye maten.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Har brukt rundball i årevis, Rådyra elsker det, det samme gjør elgen, Samler også frukt og grønt fra butikker som også går på forplassen, Ved foring med kornavrens er det viktig at det finnes vann i nærheten, rådyra bruker veldig mye energi på å smelte snø, da går fort gevinsten opp i økt forbrenning, med rundball er det naturlig mye væske i foret.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...