Jump to content

Sporlys


sirhitalot

Recommended Posts

Hei. Har skaffet noen gamle sporlys (Raufoss m kronehylse eller noe sånt), og så lurte jeg på hvilke forhåndsregler jeg bør ta før jeg evt. fyrer av disse i riflen min... Hylsene er litt irret på utsiden, men ikke ille. Da jeg demonterte en, så kom det ikke den typiske pffft som kommer hvis kruttet har begynt å degraderes, men det luktet litt spess. Kruttet så fint ut, ingen klumper etc. Kula var det muligens litt værre med, den hadde litt svart belegg noen steder, og lyssatsen virket som var gått litt i oppløsning. Legger ved et bilde av kula, så får dere se. Har ikke åpnet noen nyere sporlys før, så vet ikke hvordan det skal se ut.

 

web.jpg?ver=13020319260001

Link to comment
Share on other sites

Det svarte er mest sansynlig rester etter forsegling mot fuktintrengning.

Bekreftes.

 

Sporlys kan lage brann under tørre forhold, men er morsomme å skyte med. Legger igjen mye i løpet? Fyr bare av et "rent" skudd eller to etter fyrverkeriskytingen.

Link to comment
Share on other sites

Det blir liggende korrosive salter i løpet når du skyter sporlys, de kan føre til rust dersom du ikke pusser med vann etter skyting (eller skyter mange vanlige skudd etter sporlyset)

Slitasjen kan også bli litt større fordi rester av sporlyset blir i løpet og overkjøres av neste skudd.

Link to comment
Share on other sites

Pusse löpet med vann? Holder det ikke med olje/fett da? Er det som blir brukt militärt.

 

Jeg har heller ikke opplevt löpet som ekstra skittent etter skyting med sporlys, men er jo skjelden vi kun skyter sporlys.

Det er sikkert ulike, men de sporlys jeg har skutt har tent etter att prosjektilen har kommet seg gott ut av pipa.

Link to comment
Share on other sites

Mitt råd er å høre på Per-S i denne saka. Han har peiling på ammo ;)

 

Sporlys tenner i løpet. Sporlyssatsen har flere deler, lyset du ser på feks 7,62Nato (NM62T feks) starter først et godt stykke fra løpet, men da har det brent en "forsats" først.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tar det til meg, men profilen til Per S sa ikke så mye og dette er internett så.. :wink:

 

Skall ta det opp med "Försvarsmaktens vapentekniker" til hösten når det er dags for kontroll igjen så får vi se om jeg blir noe klokere. (blir ihvert fall ikke dummere :roll: )

Link to comment
Share on other sites

Kan nok hende det, ville egentligen bare se reaksjonen når jeg foreslår og vaske löpet til AG og MG med vann, en annen fikk huden full etter att han nevnte att han vasket AGn med avfettning og höytrykkspyler´n :wink:

 

Hvsi vi utgår ifra att Per S har rett, hvor mye ekstra slitasje blir det grunnet sporlysbruk i en vanlig rifle?

Link to comment
Share on other sites

hørte om folk i marinen som bare dyppet hele AGen i en stor gryte med kokende vann en god stund, spratyet olje and thats it (men det var pga slapphet) 8)

Jeg har hørt tipset om å skylle løpet pga kvikksølv i gamle tennhetter før, men gir god mening med denne tennsatsen også. Hvilke salter blir laget? Hva består tennsatsen av?

Link to comment
Share on other sites

Pusse löpet med vann? Holder det ikke med olje/fett da? Er det som blir brukt militärt.

At sporlyssatser danner korrosjonsfremmende salter under forbrenning i løpet? Trodde det var oksider som ble dannet ved forbrenning av relativt moderne sporlyssatser.

Tar likevel et lite forbehold der. Vet ikke alt jeg heller. :wink:

 

På den annen side har jeg ikke fått med meg at sporlys regnes som korrosiv ammo, og rutinene med vannpuss er forlatt av Forsvaret, selv om sporlys har vært avfyrt.

 

Har selv skutt mye LC (Lake City) i .30.06 av forholdvis gammel dato, men selv denne viste ikke tegn til økt korrodering i ettertid, selv uten puss eller "renskyting" med annen ammo etterpå.

Og i 12,7 mm? Skutt endel sporlysammo der, husker ikke noen nevnte at den var korrosjonsfremmende.

 

Har inntil nå vært overbevist om at sporlysammo ikke var mer korrosive pga. sporlyssatsen.

 

Vannvasken ble anbefalt i eldre tider, med korrosive tennhetter, som jo la igjen salter etter forbrenningen. Men det er en litt annen historie, tror jeg.

Link to comment
Share on other sites

Letet frem boken "Ett skott en träff, en bok om prickskytte" av Sverker Ulving og Per Arvidsson. Denne boken ble brukt uoffisiellt da det ikke fantes noe reglemente for prickskytte/skarpskytte i Sverige når Prickskyttegevär 90 (Accuracy Internationel Arctic warfare rifle) ble tatt i bruk på 90-talet.

 

Det står att "det är en missuppfattning att spårljus har dårlig precision och skulle slita piporna mer än normal ammunitionen."

Nå skall det sies att Sverige ved dette tidspunktet ikke hadde noe ammo spesiellt for skarpskyttere, de bruke samme som AG skytterne.

 

Min erfaring er att jeg ikke har kunne måle noen forskjell på forsvarets sporlys, vanlig FMJ og Normas Jaktmatch i 308win skut fra min velskytende AK4 med optiske sikter. (Hensholdt med 4 gangers forstørrelse) Noen mere eksotisk ammo kom jeg ikke over gangen.

Avstand jeg prøvde dette på var 0-300m.

Link to comment
Share on other sites

Om du er i tvil så puss med Greenbore eller annen salmiakkbasert(og vann)basert mantelfjerner. Da blir du kvitt både mantel og annen dritt som ikke løser seg opp i olje. Så kjører du bare igjennom en lapp med rødsprit, tørrpusser og oljer! Man bør jo fjerne mantel ofte uansett :wink:

Link to comment
Share on other sites

Som Per-S sier kan det være strontiumnitrat som gir rødfarget i sporlys:

http://no.wikipedia.org/wiki/Strontiumnitrat" target="_blank" target="_blank.

 

Siterer: "Strontium nitrat (Sr(NO3)2) er et strontium - nitrid syre salt. Det har bruksområder som oksidasjons stoff og farge i fyrverkeri."

Ja, jo, dette saltet er nok vannløselig og hygroskopisk. Gjerne en forutsetning for sterke rustfremmende egenskaper. Så var det dette med elektronbevegeligheten. Vet ikke spesifikt nok om akkurat dette saltet.

 

Kan det være slik at "rustvirkningen" fra sporlyskuler elimineres helt eller delvis fordi de (ofte) skytes sammen med ikke-sporlys?

Link to comment
Share on other sites

Det er neppe strontiumnitrat i seg selv som er årsaken, den går med i forbrenningen. Men resultatet er diverse salter (oksyder, karbonater etc) som fort kan gi problemer. Enda verre er det om komposisjonen inneholder klor (Per?),vannløselige klorider er en ypperlig resept på korrosjon.

 

Det som er vel så interessant i denne saken er hva forsatsen inneholder. Her er mulighetene så mange at jeg ikke tør å spekulere stort i det. Men perklorater er vel mye brukt, og da ender man igjen opp med klorider.

Link to comment
Share on other sites

Gamle navn, gale navn, mye rart -

Selv Sinclair kaller titannitrid for titannitrat...

 

Nitrater er salter av salpetersyre, å måtte finne "nitrid syre salt" på svensk Wikipedia, en "syre" som i Google kun gir treff på den og på sitatet på Kammeret, ja-ja

 

Altså nitrogenforbindelser:

 

Nitrat, salt av salpetersyre HNO3, inneholder (NO3), eks Sr(NO3)2

 

Nitritt, salt av salpetersyrling, inneholder (NO2), eks NaNO2, natriumnitritt

 

Nitrid, forbindelse med nitrogen, eks. Si3N4, silisiumnitrid

 

De to første er vannløselige salter, altså ioneforbindelser, vanligvis nokså lettløselige, oksidasjonsmidler, eks. KNO3, Kaliumnitrat som er oksidasjonsmidlet i svartkrutt

 

Nitrider er harde og uløselige kovalente forbindelser, vanligvis lite reaktive

 

Klorforbindelser:

 

klorider, altså salt, NaCl, f.eks.

underklorsyrling, HOCl

kloritt, HClO2, er mer en tenkt forbindelse, men ionet ClO2 er reelt nok

klorat, NaClO3, et salt

perklorat, NaClO4

 

de observante har her funnet en sammenheng mellom oksidasjonsstatusen til nitrogen/klor, og endelsen på navnet - Kalstad kan nok gjøre rede for den samtidig som han forklarer hva "nitrid syre salt" er for noe. Eller elektronbevegeligheten. Skal en gi inntrykk av kjemikunnskap med ord som er imponerende på postmannen, men ikke har mening for folk som kaller seg kjemikere - og på andre sida av lunsjbordet - pyrotekniker, så må en følge opp? Hva gjør elektronet idag?

 

Mere on topic. Jeg har ikke skutt mye sporlys, men noen hundre er det nok, +1000 forresten for jeg hadde æren av å skyte opp en kasse i 1987 eller deromkring.

Iallefall, sporlys har ikke ødelagt mine våpen - men så pusser jeg også, med olje og mantelfjerner, og DEN fjerner jeg. Og da blir nok klorider, klorater og nitrider :wink: med i vasken..

Sporlys er notorisk, på grensen til det festlige, latterlig lite presist. Den loten jeg har nå samler til NØD 9er på 100m, i ei pipe som kan skyte 5 5 skuddssamlinger på rad under 15mm med vanlig ammo..., På 500m holder den muligens Høggerns 75cm, og på 1100 hold vi på å le oss skakke, høydespredningen har jeg ikke mål på, men sidespredningen er i størrelsesorden noe mer enn 4 300m skiver bredt, dvs. ca. 5m. Sett i spotteskop flyr kula i sik-sak, eller nærmest i spiral og flyr hit og dit, på sin vei opp, og ned igjen mot målet. Det er faktisk nokså festlig... Brukbart til noe sivilt utover ren moro tror jeg ikke det er. Hastighetsvariasjonen er som på all NATO svært stor, mest pga. liminga av kula gjetter jeg. Høggern vet nok svaret.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Iallefall, sporlys har ikke ødelagt mine våpen - men så pusser jeg også, med olje og mantelfjerner, og DEN fjerner jeg. Og da blir nok klorider, klorater og nitrider :wink: med i vasken..

 

En vannbasert mantelløser vil nok fjerne det meste av uhumskheter. Man kan alltids lure på om levetiden til en pipe er den samme ved utstrakt bruk av sporlys, men at sporlys er å regne som cyanid-marinert stryknin for et løp er nok en drøy overdrivelse. Forøvrig tok jeg meg bryet med å flikke litt på wikipedia-siden. Kostet meg nesten 2 minutter :wink:

Link to comment
Share on other sites

Sitat Wikipedia:

"Ladningen antennes når kulen avfyres, ved at fosforet (evt.magnesium eller strontium) antennes av varmeutviklingen som skapes av luftmotstanden og brenner med et kraftig lys, noe som gjør de synlig i mørket"

 

Stemmer dette, er det ikke kruttet i patronen som antenner sporlys-ladningen?

Link to comment
Share on other sites

Sitat Wikipedia:

"Ladningen antennes når kulen avfyres, ved at fosforet (evt.magnesium eller strontium) antennes av varmeutviklingen som skapes av luftmotstanden og brenner med et kraftig lys, noe som gjør de synlig i mørket"

 

Stemmer dette, er det ikke kruttet i patronen som antenner sporlys-ladningen?

redigert det nå 8) (første wiki-bidrag :lol: )

Link to comment
Share on other sites

Nitrater er salter av salpetersyre, å måtte finne "nitrid syre salt" på svensk Wikipedia, en "syre" som

Nitrat mer generelt, f.eks. i en løsning, er noe som inneholder nitrat-ionet, NO3-.

Nitrater generelt blir da "noe" som inneholder NO3- (n-o-tre-minus) ionet, i fast eller flytende løsning.

 

Salpetersyren er helt enkelt syren med NO3- som det negative ion.

Tilsvarende er saltsyre syren med sulfationet som det negative ion.

 

Nitrat er en effektiv oksygenbærer, som kjent, og derfor ofte brukt der noe skal brenne kraftig eller eksplodere.

 

Om sporlys er mer eller mindre presist enn annen ammunisjon er ikke vesentlig for meg, det er skøy å skyte sporlys, derfor bruker jeg det jeg kommer over av slikt.

Link to comment
Share on other sites

Salpetersyren er helt enkelt syren med NO3- som det negative ion.

Tilsvarende er saltsyre syren med sulfationet som det negative ion.

Antar dette er en skrivefeil. Saltsyre (HCl) er syren med kloridionet (Cl-) som negativt ion. Syren med sulfationet (SO4--) som det negative ion er svovelsyre (H2SO4).

Link to comment
Share on other sites

I dagens sporlys forekommer det ikke klorid, men det har vært brukt både klorat og perklorat (tror jeg) tidligere. Gammelt sporlys er derfor verre enn nyere typer.

 

God puss med mantelfjerner vil nok ta det meste, men ofte ligger det mikroskopiske rester i porer i stålet. Ved langtidslagring kan dette gi rust.

 

De pipeprodusenter som jeg har kunnskap om gir ingen garanti for levetid på løp dersom det skytes sporlys.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...