Jump to content

Fluting av bolt, hva er vitsen?


B686SP

Recommended Posts

Jeg ser på meg selv som en som kan se fordeler med det meste, men fluting av sluttstykke, der stopper det opp. Hva er egentlig poenget med å gjøre dette? Forfengelighet? Personlig preg? Annet? 

Jeg forsøker etter beste evne å finne 1 fordel med dette, men ser bare ulemper: Mere plass til grums (løv, barnåler, småstein og annet søppel) som med maks uflaks i rett situasjon kan kile ved veksling, asymmetrisk (pardon my OCD), mere fommel ved pussing og det faktum at man fjerner masse på noe som er i mellom en eksplosjon og det lille jeg har mellom øra. Håper noen kan komme med noe overbevisende argumenter som taler for fluting, så jeg får ro i sjela om dette temaet. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vekt, utseende(det ser jo tøft ut) og sluttstykkegangen vil bli lettere/raskere da det er mindre metall som er i kontakt med hverandre. At det på noen måte er farlig tviler jeg på spesielt siden det er mest amerikanske våpen du finner dette på. Og de er livredde for å bli saksøkt for noe ;)

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, B686SP said:

Mere plass til grums (løv, barnåler, småstein og annet søppel) som med maks uflaks i rett situasjon kan kile ved veksling, asymmetrisk (pardon my OCD), mere fommel ved pussing og det faktum at man fjerner masse på noe som er i mellom en eksplosjon og det lille jeg har mellom øra.

Om det har noen funksjon, så er det nettopp det du sier, man kan gjemme masse dritt nedi flutene, og nevnte dritt blokkerer da ikke sluttstykket. Sluttstykket mitt skar seg fast i sand under et stort PRS stevne, og jeg mister 7-8 skudd. Dette var en "lett" øvelse, og hadde ikke sluttstykket gått fast hadde jeg kanskje hatt 8p mer, og 2. plass istf. 10 eller hva det var.

Med fluter kan du hele sand over, og den forsvinner ned i flutene og limer seg fast i olja som er der... Jeg tror også der "rir" bedre, og gir et (marginalt) glattere ladegrep.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Vekt er jo forsåvidt alltid argumenter jeg kan forstå, men hvor mange gram sparer man på dette? Antagelig så er det mer vekt å spare på å spise bare 7 pølser til middag istedenfor 8.

@M67 Jeg ser hva du mener, jeg tror du misforsto hva jeg mente med killing pga drit i flutene. Hva skjer hvis f.eks en kvist eller noe annet lignende treffer perfekt inn i fluta (Mr. Murphy og alle hans drittpåfunn), og man forsøker å banke av gårde, si et opfølgingsskudd, og kvisten i fluta blir dratt inn i bakre bru? Mulig jeg krisemaksimerer her, men klok av skade så liker jeg å eliminere flest mulig faktorer for å slippe unna kødd med redskap. Joa, det kan selvfølgelig skje med et uflutet stykke også, men da har man i det minste ikke di fine sporene som ser så passende ut for uønskede elementer.

@msteiro Godt poeng

 

 

Edited by B686SP
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, FEVIK said:

Trenger man å rettferdiggjøre noe som helst med fluting av sluttstykke da?

Jeg har fått litt ´tyn’ for mine 2x S&L sluttstykker, men koser meg hver gang jeg både ser og bruker de😊

F574433E-228B-4E0B-9FF1-AB44599568D0.jpeg

Jeg er forkjemper av folks mulighet til å gjøre hva de vil, jeg er ikke ute etter å tyne noen som helst. Jeg søker bare en mulighet til å forstå 😊

Det er som med enhver sak, det finnes som regel masse argumenter for, og det finnes  masse argumenter imot

Link to comment
Share on other sites

Jåleri, jåleri og atter jåleri..Innrømmer det.

Men M67 har utvilsomt rett i at man både får mindre friksjon og en mulighet for drenering av drit med disse sporene. Men foreløpig 

Er man ute etter det ultimate lettvekt prosjektet så hører fluting med, men det blir dyre gram. 

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, FEVIK said:

Men uavhengig av hva som måtte menes, Long Range gjorde en fortreffelig jobb og er en seriøs kar som kan anbefales for slike jobber, om det er det man ønsker. 

8032F392-1313-4359-916A-215DA974D4A9.jpeg

Maskinert metall er alltid et fasinerende skue. Til regjeringens store forargelse er jeg av typen som kan finne på å samle på totalt ubrukelige gjenstander o.l. hvis det er utført en "porno" jobb på den. 

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, B686SP said:

Mulig jeg krisemaksimerer her, men klok av skade så liker jeg å eliminere flest mulig faktorer for å slippe unna kødd med redskap.

Sent, og egentlig bare tull å male videre på dette, jeg har ikke noe å tjene på å overbevise deg, men here goes... Det du sier er jo grunnen til å flute det i mine øyne - eliminere faktorer.
Hva er mest sannsynlig å få inn i systemet av flygende hard drit - sandkorn mindre enn fluten (som altså forsvinner nedi og problem løst) eller stein så store at de blokkerer? Jeg ser jo ofte diverse ting ligge nedi flutene, uten å gjøre noe skade, og som lett kan tørkes vekk.


Jeg mener ikke at fluting er uten ulemper, men jeg har ikke opplevd noen. Jeg har hatt sauersluttstykker i over 10 år, og i flere av dem hatt tre stykker, hvorav ett flutet. Det er ikke tvil om at jeg har skutt >50 000 skudd tilsammen med flutet og "glatt". Bortimot 10 12 000 med det flutede tenker jeg. Kanskje mer.

Og min konklusjon er den jeg beskrev, og at gevinsten ved det er mye større enn tapet ved noe så usannsynlig som det du beskriver. Jeg har opplevd noen få ganger at de glatte sluttstykkene har "gått fast", og noen fler  (egentlig ikke så sjelden) at de har gått "nesten fast", alt i typiske "sandstorm" forhold. Etter at jeg flutet det ene har jeg brukt nesten kun det, og ikke opplevd noe sånt. Og det glir utvilsomt lettere under røffe forhold. Perfekt smurt, og stelt, så vinner nok det glatte, men etter 13 øvelser og 150 skudd på et litt drøyt PRS-stevne, eller 24 timer på marsj i MRSC, eller eller, så er ingenting perfekt.

 

Dette er erfaring fra skyting og bruk flere ganger i uka i mange år. Men jeg kan jo ha hatt kontinuerlig flaks de siste årene. Og så ser det bra ut. 

 

 

 

 

K

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Ei tohi varjata said:

Hva koster herligheten?

 

Ole

Mener å huske at det var snakk om ca. 2000,- pr sluttstykke, men jeg betalte noe mindre da jeg fikk flutet 2x samtidig. Måtte jo lage egen holder til S&L da han ikke hadde dette fra før av,
men når det ført er gjort og en test av innlagt program er utført på et prøvestykke, så er det jo 
tut og kjør videre på de neste..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fikk LR til å ta en runde på bolten min også. Veldig fint utført arbeid og enkel å kommunisere med. 😊
Har en T3 superlite i 6,5x55 som jeg har forbedret litt med lettere stokk og nå flutet sluttstykke. Denne er tiltenkt mye bæring etter rype, rådyr og hjort. Fortsatt vel ikke helt i kategorien superlight da den er 60gram over 3kg med kikkert og montasjer. 
Uansett lite utvalg i så lette rifler i 6,5x55 med justerbar kolbekam så jeg får si meg fornøyd. 
Mener at det hører hjemme med flutet bolt på ei lettvektsrifle. BD6F3F53-C405-4CA1-B4EA-56E635F82C0F.jpeg.459ab08c4c09508e2982a6abdf1f38cc.jpegAF8DAC49-7CD6-4344-A7BD-C05ACF53C6E0.jpeg.871b8a8a80a2b38f1ee4583e4d8915af.jpeg

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

FEVIK skrev (På 20.1.2021 den 9.27):

at det var snakk om ca. 2000,- pr sluttstykke, men jeg betalte noe mindre da jeg fikk flutet 2x samtidig. Måtte jo lage egen holder til S&L da han ikke hadde dette fra før av,
men når det ført er gjort og en test av innlagt program er utført på et prøvestykke, så er det jo 
tut og kjør videre på de neste..

 

Har denne karen en nettside man kan kontakte han på ? eller er det en bruker her inne? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...