Jump to content

Førstegangsjeger - Tips til kjøp av hagle


Phoenix

Recommended Posts

Jeg har akkurat bestått jegerprøven og tenker at jeg i første omgang vil prøve meg på småviltjakta.

Jeg kan starte med å si at jeg ikke har skutt med verken hagle eller rifle annet enn på skytebanen i forbindelse med kurset, så jeg er helt fersk. Jeg tenkte med en gang at jeg ønsker ei 12/76 (virker som om 76 er vanligere enn 70) over/under-hagle med enkel avtrekker (enkel fordi jeg synes to avtrekkere virker litt "knotete").

Er det noen spesielle merker/modeller som er å anbefale til en nybegynner? Jeg fikk tips om at Star Baikal-haglene er veldig billig og bra av en kompis, mens en annen sier at man bør legge litt mer penger i det og få ordentlig kvalitet.

 

Jeg fikk forsåvidt også tilbud om å kjøpe en "ubrukt" 2000-modell Benelli Montefeltro Super 90 12cal halvautomatisk hagle til 10.000,- (nypris ca. 19-20.000,-). Jeg hadde egentlig ikke tenkt å bruke så mye på min første hagle, men jeg fikk også tilbud om avbetaling (kjøper av et familiemedlem). "Ubrukt" vil si at den kun har vært brukt på skytebanen et par ganger, men aldri i jakt. Først og fremst må jeg vel gjerne sjekke hvordan hagla er med tanke på tilpasning i lengde på kolben, men så lurer jeg også på om den vil tåle stålhagl. Er det noen av dere som vet om disse haglene produsert i 2000 er mulig å bruke med stål?

Link to comment
Share on other sites

Sånn kvalitetsmessig er det ikke noe å si på Baikal, og i allefall ikke til den prisen. Veldig funksjonelle hagler som du vil få lite problemer med. Men det er vekta som er problemet... Baikal er ikke akkurat kjent for å være lett :P

 

Hvis du skal ha en hagle som egner seg til allround-bruk, så bør du kanskje se om du finner deg en 12/89. Da tenker jeg om du har vurdert f.eks gåsejakt, rådyrjakt osv. Da vil du merke behovet etter 89-patroner.

 

Jeg kan egentlig ikke gjøre annet enn å anbefale Baikal. Jeg har selv en halvauto derfra, og den er tung som bly, men fungerer alltid. Er utrolig fornøyd med denne. Personlig bryr jeg meg ikke stort om hagla veier et kilo ekstra, men det er nå meg.. Derfor jeg gikk for halvauto og..

 

(Du vil forresten sikkert få en del pes om at du må søke osv. før du spør, da det garantert er noen tilsvarende tråder her på forumet) :)

Link to comment
Share on other sites

Jo, jeg har allerede skjønt at jeg må være ganske spesifik på hva jeg skal kjøpe når jeg søker om våpenkortet, derfor jeg tenkte jeg skulle finne ut av det før jeg søkte. Var og kjøpte meg våpenskapet her om dagen, bare for å ha det klart. Jeg regner med det i første stund vil bli rype, gås og hare som skal jaktes. Vekt har vel en del å si, da det kan bli slitsomt å bære på ei svintung hagle i flere timer. På ene utedagen på kurset fikk vi bære ei hagle bare for å kjenne hvordan det var, og det merket seg i armen etter ei stund. :P

 

Jeg har forresten ikke sett noen 12/89-hagler på de nettbutikkene jeg har sjekket (wingevapen.no, jaktogfritid.no), men stort sett bare 12/76. Er det noen forskjell mellom rekylen når det kommer til 70, 76 og 89, med tanke på at det er større kruttladning? Også har jeg også klart å lese meg til her på forumet at halvautohagler har mindre rekyl enn dobbeltløpere. Skulle gjerne hatt en med lite rekyl.

Link to comment
Share on other sites

Rekylen er ikke så mye å tenke på, stort sett merker du den ikke i kampens hete. :lol:

Du spør om et spesifikt tips; Remington 870. Bruksjern så det holder, enkel mekanikk, billig.

Har hatt med min på støkkjakt i skog og sjøfuglejakt fra kajakk i to år nå.

 

Spesielt med tanke på sjøfugl (du nevner ikke dette veldig mye nå, men kunne du tenke deg det, så les videre) er jeg strålende fornøyd med 870'n. Strippes helt ned til avtrekkermekanismen, skylles, tørkes, smøres og får en omhyggelig runde med kjærlighet.

Demontering er gjort på under minuttet. Samme gjelder montering.

 

Uansett, kjøp en hagle som passer deg! Og det behøver ikke være en 20k kroners hagle. :wink:

Lykke til! :D

Link to comment
Share on other sites

Jakter både gjess og rådyr med hagle men kan ikke si jeg savner 89 patronene klarer meg lenge med 76kammer, har hat 89 kammer

før men syns ikke det har så mye for seg om man ikke bruker mye stålhagl, da kan det være lit å hente. Baikal er ikke noe dumt valg,

bortset fra at den er tung og at stokken sjelden passer, robust å tåler mye hard bruk, skal du ha en letvektshagle tror jeg det blir dyrere.

Link to comment
Share on other sites

Har sett at flere skriver varmt om Remington 870, og den lå jo på en ganske overkommelig pris også. Er den forresten halvautomatisk? Så sånn ut fra bildene jeg så, men så har jeg ikke så altfor mye peiling på hagler generelt, så derfor må jeg jo bare spørre. ;)

 

Når det gjelder Benelli Montefeltroen så vet jeg ikke hva folk mener om den. Er det et godt kjøp hvis den viser seg å tåle stålhagl?

 

Takk for alle svar hittil. :)

Link to comment
Share on other sites

Når det gjelder Benelli Montefeltroen så vet jeg ikke hva folk mener om den. Er det et godt kjøp hvis den viser seg å tåle stålhagl?

 

Den tåler stålhagl helt fint.

Når det gjelder automat så er Benelli ett trygt valg og disse haglene tåler titusenvis av skudd uten problemer. Husker ikke helt hvor mange skudd Kenneth Aspestrand sin M2 hadde gått sist jeg spurte men mener det var rundt 300 000. Ta det siste med en liten klype salt, husker bare at det var mange.

 

En tråd om div autohagler osv finner du her.

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=3&t=39489

Link to comment
Share on other sites

Må si meg enig med de som har Star Baikal... fin hagle til prisen. Har vært på jakt èn gang med den. Etter 2-3 timers gåing blir den fort u-hamslig (jeg gikk uten bære-reim på den da...). Jeg hadde vondt i venstre-armen for å si det sånn etter å ha gått mer eller mindre klar for raske skudd i 3 timer.

Til jakt er jeg enig (etter 1 jakt-tur) i at en kanskje burde skaffe seg en noe lettere hagle hvis det er mye gåing, og det er det jo som regel.

Kanskje du kunne kjøpt en Star Baikal til leirduer (da er det en fordel med tyngre hagle, da "svingen" med hagla blir jevnere og bedre), og så kjøpe en lettere hagle til jakt og gåing? Hører mange anbefaler å ha 2 forskjellige hagler til disse 2 brukene...

 

Jeg gikk glipp av en skuddsjanse på en bekkasin delvis pga vekten på Baikalen. Jeg sier delvis, fordi hovedgrunnen var at jaktkompisen gikk rett foran meg i det fuglen gikk opp i flukt. Politiet og pårørende liker ikke at man forsøker å skyte fugl gjennom folk... visstnok.

 

Lykke til med kjøpet, men gjør som andre sikkert har rådet deg til - ha "is i magen" og prøv alt du kan komme over før du bestemmer deg. Det er stor forskjell på haglene og hvor godt de passer deg.

Link to comment
Share on other sites

Jeg betalte 2500 kroner for en Remington 870, kliss ny. Den var riktig nok av den gamle typen, med 12/76. Men helvete heller. Det er DET våpenet jeg er mest fornøyd med!

 

Hadde jeg vært deg; hadde jeg stått fra muligheten å krite ei hagle gjennom et familiemedlem. Da er det bedre å legge noen egne laken i ditt første våpen; og være fornøyd med at det smeller - og at du treffer.

 

Kjøp deg et Easy-Hit sikte; så kommer du langt.

 

 

 

Dansken

Link to comment
Share on other sites

Hvis trådstarter nettopp har avlagt jegerprøven er det vel sannsynlig at han er mellom 15-18 år og ikke ferdig utvokst.

Kjøper han en hagle som "passer" ham i dag så er det ingen garanti for at den passer om 5-7 år, heller tvert om.

 

Kjøp noe billig til å begynne med, resten ligger i trening, trening og mer trening. :)

 

Forresten, dropp tanken på 12/89 med det samme, de sparker mer enn du liker og ammunisjonen koster mer enn lommeboka di liker.

Dessuten er det lite sannsynlig at du skulle føle det absolutte behovet, det meste detter faktisk for 12/70 og da er som regel 12/76 mer enn nok.

 

Som sagt, kjøp billig (gjerne Baikal om du ikke vil handle brukt) og bruk den, husk at du ikke skal gifte deg med den. :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Er ny jeger( besto kurset i mars med 50\50 poeng :mrgreen: ) kjøpte en Yildiz SP2 ME i kal.12/70 som er vanligere enn 12/76 . den har 5 utskiftbare choker, og veier bare 2,8 kilo. Hagla koster 5500 på jarles jakt og våpen sport1 i Kongsberg. Yildiz er en av de få produsentene som faktisk har garanti på våpnene sine, 10 år på fabrikasjonsfeil, den er veldig "tight" i mekanismen. Det er en fordel å velge 71 cm løp, da det er folk jeg kjenner som angret på at de kjøpte 68 cm.

Link to comment
Share on other sites

Det er en fordel å velge 71 cm løp, da det er folk jeg kjenner som angret på at de kjøpte 68 cm.

 

Jepp... Har en med, ikke 68, men med 66 cm løp, og den eier ikke balanse. Riktignok fenomenal på lynraske skudd på kort hold, men jeg bommer på det utroligste når jeg har god tid...

Link to comment
Share on other sites

Hei:)

 

Er helt fersk, skal begynne på jegerkurs neste uke.

Har søkt noe rundt og funnet ut at det finnes mange hagler og velge mellom.

Budsjettet ligger på rundt 7-8 tusen pluss minus..

Har sett litt på både halvauto og o/u, men tror kanskje jeg har funnet ut at ha blir noe dyrt i forhold til budsjett.

Hagle skal brukes til hovedsaklig skogsfugljakt og lerdueskyting, kommer nok til å prøve å være på banen hvertfall en gang i uka.

Håper noen som har litt erfaringer kan hjelpe med noen anbefalinger.

 

Christian

Link to comment
Share on other sites

Dersom du vil ha en billig, meget god hagle, har du 3 alternativ:

1. Star Baikal

2. Star Baikal

3. Star Baikal

For noen få år siden hadde jeg vært enig.

Nå jobber jeg et sted hvor vi har pakket ut en hel del slike, noen av de har vi også solgt, andre har vært klare for børsemaker rett fra esken.

Yttre finish har blitt bedre, men den indre tilpasningen har gått nedover er jeg redd, mye som kunne vært bedre der.

Er dessverre ikke slik som de gamle jr og jeg har, kjøpt for en mannsalder eller mer siden.

Link to comment
Share on other sites

hei alle sammen som leser dette=)

vurderer og bytte ut min Remington 1100 halvauto!

dette var da min første hagle, og har litt lyst på ny. Hatt denne i et år nå og tror ikke den helt passer meg!

så da må jeg jo høre her da va dere erfarne hagle jegere har og si? er litt skrant med budsjett nå, så d blir evt og selge/bytte halvautoen! vet ikke helt va jeg kan få for denne hagla heller, den har tre skjefte og er nesten ikke brukt!

kjente han som eide den før meg å han hadde en 16 år gammel o/u hagle han brukte istede, var bare med et par ganger på sjøfugel jakt, og jeg har heller ikke brukt den noe grasalt, er vell egentli bare leirdue skyting det har gådt i=)

ser at disse haglene har en nypris på rundt 10.000? eller tar jeg feil?

men kom gjerne med tips og evt noen bytte forslag? :)

Link to comment
Share on other sites

Du tar ikke feil nei, den koster 7990. (http://www.xxl.no/jakt-vaapen/vaapen/ha ... 89-9004652" target="_blank)

 

Jeg skal ha ny hagle snart, og har sett på denne, men det er ikke oppgitt noe vekt?

 

Jeg har hele tiden gått med halvauto på jakt, men har behov for to forskjellige trangboringer, og ikke minst litt lavere vekt.. Vekt er egentlig noe av det viktigste for meg når jeg skal ha meg ny hagle.

 

At denne har 12/89-kammer kunne ikke brydd meg mindre, har hatt 12/89 i flere år nå, og aldri skutt patroner lengre enn 76..

 

Men om noen har erfaringer eller tips til gode konkurrenter, så kom gjerne med dem :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg har jaktet med hagle i snart 20 år. De første 15 årene med lånt hagle av min far. En gammel sideligger som for så vidt fungerte greit. Men for noen år siden bestemte jeg meg for å kjøpe ny hagel. Etter litt lesing på forumet og litt tester falt valget på en 12/76 o/u Lanber Gytorp til ca 7500. Fast bestemt på denne dro jeg til Rana Jakt og villmark. Der fikk jeg prøve børsa og ved først oppkast (ok, hørtes litt feil ut :lol: )/montering følte jeg at hagla lå helt feil. Uansett hvor mye jeg prøvde datt hagla aldri ordentlig på plass i skuldra mi og anlegget ble helt feil.

 

Jeg plukket så ned ei Escort Optima 12/76. Ved første forsøk stemte alt. Hagla lå perfekt, vekta og balansen kjentes god ut og prisen..... 4999,- Så da ble det den. Løpet er 71 cm og det fulgte med 3 utskiftbare chocker.

Jeg har brukt den mye på jakt og følesen jeg fikk i butikken stemmer også på jakt og på leirduebane. Hagla ligger stort sett bra i skuldra hver gang jeg hiver den opp.

 

Jeg for min del jakter en del i ulent terreng og vet at hagla får seg et par smeller i løpet av en sesong. Ved siste inspeksjon var halve siktekornet borte, bulk i sikteskinna og en del sår i kolben. Da er det godt å vite at den ikke kostet all verden.

 

Så mitt råd er bestem deg for en pris og kom deg til butikken å få prøvd hagla der, eventuelt gå på en skytebane der det er leirdueskyting og spørre pent om å få ta å kjenne på en del ulike hagler.

Link to comment
Share on other sites

Eg har akkurat anskaffa våpenskap og nå er eg lysten på å få kjøpt meg ei hagle. Ser helst at den er i kaliber 12. Skal brukes til hare, rype, storfugl og sjøfugl og meir. Er det noen som har tips til hagle innenfor en prisramme på maks 3 til 4 lapper? Den kan godt være brukt.

Link to comment
Share on other sites

Hei elling, vil tro det kommer noen og anbefaller baikal snart, dette er bra hagler men de har en ulempe

de er kun tryktestet til 90mpa dvs 900bar, det går godt ann å skyte stål i de bare ikke patronen er merket

max 1050bar som for eks wingmaster hd . Dette gjelder også noen modeller produsert i tyrkia, det er bare å

se på merkingen på løpet, det står som regel va haglen er trykktestet til, liljemerkede hagler er tryktestet til

1370 bar.

Link to comment
Share on other sites

Tillater meg å bruke denne tråden...

 

Som så mange andre her på forumet er jeg også på jakt etter "den riktige" hagla. Jeg er også fersk - bare skutt hagle på jegerprøvekurset. Tenkte i utgangspunktet på noe rundt 3-4000, men i god kammer-ånd (slik jeg forstår det) har jeg falt ned på 7-8000 som budsjett. Kikker både på nytt og brukt. Noen ting er "spikret": Vil ha kaliber 12/76 o/u. Sett på diverse merker: Lanber, Silma, Sabatti, etc. Bruksområde: Alt av småvilt (både med vinger og 4 ben), rådyr og lerduer.

 

Det store spørsmålet mitt er: Fast trangboring eller løse choker?

 

På jegerprøvekurset ble vi anbefalt å få tak i noe med løse choker, mens andre jeg har snakket med sier at det er oppskrytt. Har kikket rundt her på forumet, og ser at det omtrent er like mange meninger som det er brukere. Hva mener folket er riktig for en fersk jeger? Hadde vært flott med noen konstruktive innspill. :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg har Baikal, O/U 12/76. Fikk med 3 løse choker: 1/1, 1/2 og 1/4.

Har aldri brukt noe annet enn 1/2 og 1/4 - og kommer sikkert heller aldri til å gjøre det. Da må jeg kjøpe ny choke i så fall.

Det er mulig jeg kanskje på ett eller annet tidspunkt kanskje vil bruke full tranboring på jakt... men tror egentlig

den choken bare blir stående i skapet livet ut.

 

Min mening/erfaring: løse choker blir ikke brukt som løse. I praksis tror jeg de fleste bruker 1/4 i nedre løp og 1/2 i øvre løp.

Såkalte "faste" løse choker...? (Correct med if I'm wrong)

Link to comment
Share on other sites

Er vel få hagler på markedet med fast trangboring, nestn alt leveres med løse choker, jeg også

bruker mest 1/2 og 1/4, mest brukt i min franchi er imp cyl, regulerer svermen med bruk av

forskjellig ammo. Syns det er greit med choker, greit å kunne skifte lit etter forhold, tidlig i rypejakta

hender det jeg bruker åpen cylinder vis rypa trykker hardt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...