Jump to content

BLOG 110-113


Roe

Recommended Posts

  • Replies 937
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ser du har fått selskap oppå lia! :) Er det ikke krøtter så er det rein.... Og elg året rundt?

Byttet nettopp sikte på min hornet, hadde en VXIII 6,5-20EFR. fungerte forsåvidt greit på høy forstørrelse, fin for å teste ammo, men ble egentlig for lang og rar på den lille kassen. Kjøpte en "ny-gammel" Weaver G-Slam 3-10x40. Greit kompromiss størrelse/vekt/pris. Optikken rett så bra, gode klikk, er et retikkel med tre streker under (Ballistic X), tenkte kanskje strek #1 på 150meter kunne passe med med ei innskyting på ca 70-80mtr? Ikke sikkert det er brukbart i praksis, uansett er det plass til liten skala på juster-rattet, (fargekode tre-fire avstander?)

HD5 på en 527 hadde vært herlig overkill. Men okkularet er noe stort og kan komme i klammeri med hevearm med mindre man har veldig høye ringer. Har fått frest av noe gods på min så der var det akkurat klaring med orginale CZ-ringer. Testet i forgårs! Men med Weaver'n kunne man gå litt ned på montasjehøyde, øyeavstand og kinnkontakt ble et knepp bedre til praktisk jakt håper jeg. Synes ikke overgangen mellom det store okkularet og 1"-røret på Zeissen er helt elegant. Litt for dyr for mitt budsjett også.

Hornet er stor spas! Håper å få avgårde noen skudd i helga hvis det ikke blir for beinkaldt. Har du forresten prøvd Hornady's fabrikk med 35-vmax? ser ut som de går svært godt.

Link to comment
Share on other sites

Nei dessverre, skyter kun Sierra 45gr Hornet kula. Var oppe på anvist plass i dag, men vinden presset meg ned. Fant leiet til et lite kull, men så ikke en levende fjær. Hadde 2-3 fall på isen i lia, så skal bli spennende å se om POI er på samme plass i morgen :P

Link to comment
Share on other sites

Har lurt litt på å kjøpe tofot til R93n, og synes vektor sin adapter i kombo med versapod virker som en god løsning. Er usikker på hvilken modell versapod jeg skal velge til liggende skyting? Jeg er 189cm høy. Med eller uten vugge, hvorfor?

Link to comment
Share on other sites

Vektor adapter er ikke noe å lure på, det burde Blaser ha levert som standard utførelse.

 

Versapod har ikke vugge???

Jeg bruker enkleste versjon uten noen form for strammeskruer.

Jeg er 190 og trenger et sted litt under 20 cm som laveste høyde og opp mot 30 som høyeste.

 

Hvorfor jeg bruker det? Det funker.

Link to comment
Share on other sites

Det kan jeg dessverre ikke gi noe godt svar på.

RPS tofoten har definitivt byggekvalitet og jeg har ikke brukt den lenge nok til å mene så veldig mye om den.

Det er en god tofot, men ingen revolusjon. Prisen vil ikke reflekteres direkte i skyteresultatet.

Link to comment
Share on other sites

Innimellom alt arbeidet har jeg fått litt tid til ren avslapning også. Kartlegger for øyeblikket de nye 6,5x284 pipene mine. Selv om Blaser pipene ikke er noen V0 vinner for meg, har de så langt vært utrolig jevne og samme ladning har gitt rett rundt 870 msek over 4 piper nå. Min nåværende pipe har tapt kun 3 msek V0 i løpet av 2000 skudd.

 

Av ren nysgjerrighet, hvor får du tak i disse (6,5x284) er det 6,5x55 piper som er kamret om, eller må de bestilles fra fabrikk spesielt. Hva betaler du eventuelt for jobben.

 

Mvh

Anders

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Å hive demperen i vann er et supert triks for å få skyte mer, med en gang - isvann = iskald demper. Ser ikke ut som den tar skade av det.

 

K

 

Da vi i forsvaret trente på tilbaketrekkingsdriller, så skjøt vi ofte en 200 skudd med AGen på noen minutter. Hvis noen da var uforsiktig og fikk flammedemperen i kontakt med snøen, så sprakk den. Vet ikke hvordan det er med aluminium, men vil ikke anbefale å gjøre dette med en stål demper. Men man skal vel ikke trenge å gjøre dette med en stål demper, siden de skal tåle varmen.

Link to comment
Share on other sites

Hei Roe!

Jeg har lenge fulgt dine langholdsfilmer på youtube og må si meg MEGET fornøyd med læringen jeg fått der. Men jeg vil ha mer, og jeg lurte derfor på om du tar på deg utfordringen med å lage en langholdsfilm med skyteteknikk o.l. med kaliberet 22 LR? Presse grensene for denne lille randtenningspatronen, kanskje 200 meter.

 

Hadde satt stor pris på tilbakemelding!

Link to comment
Share on other sites

Det er liten forskjell på .22LR langskyting og "voksent" kaliber. Det du må tenke på med .22LR er å finne ammo som har jevn utgangshastighet. Det betyr fort 2-3 kr per skudd eller mere. Synes du det er greit og i tillegg har en salong av god kvalitet med fornuftig optikk (blir også fort dyrt), er det bare tut og kjør med de samme teknikkene som ellers.

.22LR langholdsskyting har ikke noe fornuftig bruksområde annet enn for moro. Det kan også fort bli så dyrt at poenget kanskje blir borte når du finner ut at prislappen er identisk med 6,5x55 skyting :wink:

Jeg skjønner Roe 110% :wink:

Link to comment
Share on other sites

@avtreksfeil:

Bare og bare fru blom, har du prøvd?

Jeg har veid og målt billig match ammo forfra og bakfra, men det ble nesten like mange hastighetsslengere som tilfeldig valgte skudd. Jeg mistet umiddelbart troen og klassifisere det hele som kvaksalveri og homeopati.

Har du trua får du ta utfordringen med å lage en tråd om hvordan det skal gjøres. Jeg kan endre oppfatning om den blir overbevisende :wink:

 

@M67:

Noen av oss har kanskje ambisjoner om å bruke langholdsskyting til en eller annen jaktform. Personlig begynte jeg å skyte langt fordi gåsa her nordpå kan være tildels umulig å komme i nærheten av når jakta starter. Jeg er ikke av typen posteringsjeger enda, og ville ha litt mere kontroll på skytingen om avstanden skulle bli litt mere enn normalen for de fleste :wink:

Etterpå fant jeg ut at det også var moro. Så begynte ballen å rulle. Selv om skytingen stort sett dreier seg om papir og dingdonger, gir den også grunnlag for å utvide litt påenkelte jaktformer mener nå jeg. Så får hver enkelt legge hva man vil i det.

.22LR langhold derimot klarer jeg bare ikke med min beste fantasi og se noe bruksområde for. Måtte kanskje være langholds trostejakt i store hager med helt ville avstander mellom rognebærtrærne :lol: Hva vet jeg? :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Noen av oss har kanskje ambisjoner om å bruke langholdsskyting til en eller annen jaktform

Ja, og mange jakter med 22LR. Og mange steder passer det seg ikke å jakte med grovkaliber, eller det påkaller mer oppmerksomhet enn ønskelig, eller plager folk med bråk.

 

.22LR langhold derimot klarer jeg bare ikke med min beste fantasi og se noe bruksområde for. Måtte kanskje være langholds trostejakt i store hager med helt ville avstander mellom rognebærtrærne

Mnja. F.eks. :wink: Forholdet mellom langholdsskyting med grov, og jakt ser på på akkurat samme måte som forholdet mellom langholdsskyting med 22LR og jakt på småvilt på "litt lenger hold" med 22LR. Mange vil mene at 22LR er ubrukbar på jakt på 100m, andre mener det er problemfritt.

Trolig er det etiske også svært sammenlignbart, selv om det er mer sannsynlig at du slipper unna med å skyte kråke på 300m med 22LR, enn at du gjør det med 6.5x55 og en elg på et hold med tilsvarende vanskelighetsgrad...

 

For min egen del så er begge deler forbanna moro, og krever mye av det samme. Både av mann og utstyr. Som sådan er det en utmerket øvelse for en som ikke har anledning, råd, eller noe annet, til å skyte langhold med grovt - det blir en slags 1/4 skala modelløvelse.

Men jeg mener begge deler er like nyttig, unyttig, og moro.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Tror Krister har alt det på plass, bortsett fra null vind. Kunnskap til å bedømme vind derimot.

 

 

Bly: Wooops, hehe. Nei jeg har kun lest div BR50 bøker fra unaiten. Ammo'n kamrer på rimmen så de sorterer ammo utfra rimtykkelse, og påstår det er det samme som den dyrere matchammoen.

Forøvrig kamrer de jo løpene utfra hvilken ammo de bruker, og kapper løp på tighteste punkt, nesten uansett lengde.

 

Men nei, jeg har ikke fått ut fingern engang og kjøpt den Anschutz'n jeg har planlagt i et par år. Null praktisk erfaring altså.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ingen steder påstått at jeg kan treffe ei kråke på 300m med 22LR, og kan det heller ikke - iallefall ikke repeterbart. Men nå fins det svært mye bedre skyttere enn meg rundt forbi.

Erfaring med skyting med 22LR på 300m tilsier at en i vindstille kan treffe et eller annet sted på ei kråke, på 300m, om alle planetene står på linje, og en har ræva full av fersk trening på det holdet. Det holder i min bok ikke til jakt. Men det fins hold under 300m.

 

Uansett, for de som måtte ha gått glipp av det :wink: og ikke kan kjenne igjen et retorisk spørsmål om man stapper det opp i ræva på dem :roll:

Jeg anser at alt det vi gjør innafor jakt og skyting, er for moro, og det var poenget mitt - ikke å krangle om presisjon med 22LR, eller forsøple tråden til Roe på annet vis.

 

Jeg og de aller fleste jeg kjenner skyter for moro, jakter for moro og trening til jakt er da også for moro. Jeg tror ikke Roe heller ville skyte så mye om det ikke var moro? Dersom det ikke er for moro, for å få opplevelser, for å kose seg, ha det gøy, hvorfor skyter folk egentlig - er det noen av dere som faktisk skyter og jakter fordi dere , fordi det er nødvendig, eller kreves av dere?

 

Om en gidder å jåse med 22LR avhenger vel stort sett av hva en har muligheter til, hva en skal jakte på, hva en synes er gøy, og hva en prioriterer.

 

Det er ellers vanskelig å være uenig med Bly, (min understreking):

Det er liten forskjell på .22LR langskyting og "voksent" kaliber. Det du må tenke på med .22LR er å finne ammo som har jevn utgangshastighet. Det betyr fort 2-3 kr per skudd eller mere. Synes du det er greit og i tillegg har en salong av god kvalitet med fornuftig optikk (blir også fort dyrt), er det bare tut og kjør med de samme teknikkene som ellers.

.22LR langholdsskyting har ikke noe fornuftig bruksområde annet enn for moro

 

Til de uerfarne som aspirerer til å skyte "lenger enn vanlig" med 22LR, så vil jeg igrunn bare oppfordre til det - men før dere gir opp og anser det som umulig... Prøv noe anna ammo enn Top Shot, det er faktisk forskjell.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Fordelen med .22 er at en får fantastiske rifler for det samme man må gi for middelmådigheter i grovkaliber. Da mener jeg fra Anschutz 54 og oppover. Jeg har ei Anschutz viltmålrifle og en skiskytter(bolt). Jeg har enda tilgode å finne en grovkaliber som gir tilbakemeldinger som disse til frihåndskyting.

 

For å sette det på spissen. En Blaser R93 i KKC i .22lr ligger ganske langt unna en Anschutz 1827 Fortner i skytbarhet selv om forutsetningen er at begge skyter 10 skudds grupper på under 10mm på 50m. Disse riflene koster omtrent det samme.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Familielivet krever sitt, fra og med blog entry 83 setter jeg strek over norsk versjon. Det innebærer 45 min ekstra arbeid, det er 45 min jeg ikke har i disse dager.

 

Har endelig fått kommet meg på jakt igjen...

 

Link to comment
Share on other sites

Konge! Jeg drar til Shaun 10. April og ble (om mulig) enda mer gira nå, det dyre du skaut på siste filme var det bak slaughterhouse? Syns terrenget der du sitter i skau kanten minna veldig om det. Hadde ett dyr der i fjor som var på litt for langt hold til att jeg fikk skutt, i år kommer jeg bedre rustet:)

 

 

 

 

Mvh

Aannerud

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...