Jump to content

REVEJAKTA 09/10


jmonsen

Recommended Posts

  • Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Som jeg skrev i gårkveld skjøt jeg rev nr. 10 kl. 20.30. Etter jobb i dag gikk jeg ned på åta og hentet reven. Hannrev på 6,8 kg. Kula gikk inn skrått forfra, og jeg fikk ikke gjennomskudd med 40 grs. v-max. Åta ligger 112 m unna huset. Farta på kulene er ca. 1020 m/s.

IMG_4845.JPG

Inngangssiden:

IMG_4846.JPG

Andre siden:

IMG_4847.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ja, den kan komme i mårrå får den del :lol:

Men det forskjellig fra rev til rev.

Det er vanskeli å si men det kan godt ver, det er godt muli trur eg.

Det er nesten ei veke te hælja så da kommer den nåkk te bake 8)

Det er bedre å prøva enn å sitta hjemma å si at han ikke e der.

Sån blir det ikke rev, smøra seg me toldmodighet så kommer den nåk tilbake :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Kjørte forbi åte i dag med traktor for å se om det var noe spor å se etter fleler dager med sterk vind.

Det var spor etter 2- 3 rever der så da blei det bestemt at natta skulle brukes til jakt.

 

Gjekk utpå til gluggen kl halv 11, ingen ting å se til å bynde med bortsett men bare en elg som gikk å beitet,

Elgen trekte etterkvart mot skogen og vart borte og da tok det ikkje meir en 3 min før det var en rev der, men den ville ikke bort til åta, siden jeg var så konsetrert om reven der glemte jeg åta, men blei oppservert ein liten bevegelse i augekroken og vips 2 rever i ommrådet.

 

Fikk lirka ut rifla og sikta på den reven som sto på åte. rett ned med eit perfet skot.

Så den andre reven sprang langt til hælvete og jeg var i ferd med i gi opp for i natt da jeg så en svart strek på jorde og rifla bliei atter en gang lirka ut, rett ned med ei kule i halsen.

 

siste reven hadde skabb og den andre var fin i pelsen

2 rever på en halv time er ikke verst :D

Link to comment
Share on other sites

Var bort til skogkanten for å se om det var aktivitet på rundballene til hjorten. Hadde også lagt ned steinsvansen for å kjøre opp "skispor" til familien lørdag. I natt hadde det kommet 2 cm nysnø, og i den stod det klare, ferske spor etter rev! :D

 

Den hadde vært oppunder låven. Der siver det en forlokkende lukt ut fra noe slakteavskjær jeg har liggende. Må få kjørt nedpå noe mer nå snart tror jeg. :D

Link to comment
Share on other sites

Snakket med en gammel revejeger en dag som sa at man ikke måtte blande reveåtet. Med det mener jeg at om man har tilgang til flere åtetyper, f.eks elg og fisk så skulle man ikke legge dette i samme haug men spre det i to hauger på åteplassen, ellers ville mikkel bli skeptisk. Har søkt rundt på forumet men ikke funnet noe om det, og spør derfor her om noen har erfaringer om dette?

Link to comment
Share on other sites

Snakket med en gammel revejeger en dag som sa at man ikke måtte blande reveåtet. Med det mener jeg at om man har tilgang til flere åtetyper, f.eks elg og fisk så skulle man ikke legge dette i samme haug men spre det i to hauger på åteplassen, ellers ville mikkel bli skeptisk?

 

Hvorfor legge maten i hauger? Spesielt hvis det er matrester vi snakker om. Det er jo alerede i småbiter. Spre det utover i en stooor omkrests. Gjerne langt utenfor "skytesektor". legg smaksprøver 100m inne i skogen også, slik at reven får smaken på sorten. Det viktigste er å få reven til å begynne å spise det du har å by på, der du skal jakte. Da blir de fortere varme i skjorta :wink: .

 

Åta skal ikke "ruve" mye i terenget før mange av revene blir skeptiske en stund. Enkelte rever kan rett og slett se ut til å ha skikkelige nerveproblemer. Et lite rådyrlår liggende oppå bakken, litt feil plassert i forhold til revens vante ferdselsområder/trekruter, kan ligge urørt en hel vinter hvis man er "riktig heldig". Spesielt hvis reven har gode tider i skogen med mye smågnagere og annen naturilg føde.

 

Min egen tommelfinger-regel er: Hvis det du serverer er større enn en munnfull, grav det ned eller skjær det i småbiter og spre det utover. Dette også for at reven ikke skal kunne ta det med seg og lagre på det ute i skogen.

Hvis det er en munnfull eller mindre, spre det utover. Alt som ligger i hauger er skummelt :wink: .

 

Det er ikke bestandig så enkel som å legge ut en stor haug med åte, for så å tro at alle reven i området gyver løs på den etter kort tid. Enkelte rever er noen tøffinger, andre er noen irriterende pyser.

 

Hva man legger ut er egentlig klinkende likegyldig. Det viktigste er hvor og hvordan man legger det ut. Det er min erfaring. Det jeg har brukt som åte den siste tiden er pult-ost, potet, kveite og kjøttdeig. + Middagsrester.

 

Mvh "Sofus"

Link to comment
Share on other sites

Er delvis enig med deg Carl-gustav12.

At det ligger noe stort og råtner oppå bakken har sin misjon, men mest for å spre god lukt i trerenget. Dette fungerte også brukbart bare som åte noen år i begynnelsen av min kariere. Men etter at jeg og mine jaktkompiser fikk reduseret bestanden betraktelig, og trengselen ikke lengere så stor, ble di "få" reven som kommer hvert år og lever herrens glade dager med overflod i skogen, ikke legere like villig til å gå på en åte i form av hel gri, ku, elg eller rådyr. Jeg måtte rett og slett skifte taktikk.

 

Men... (Etter å ha snakket med mange ivrige jegere rundt om kring) Hvor effektivt en åte er, tror jeg variere en del fra område til område, fra landsdel til landsel, om man er dypt inne i skogen eller rett ved husveggen, og hvor stor og tett bestanden er.

 

Min erfaring er at reven finner det mere naturlig å spise av små ting (muse størrelse) på bakken eller under bakken, før den går til det skrittet med å gyve løs på et stort åtsel.

Det som er helt sikkert er at jeg venter ikke med å skyte reven før den er på selve åta. Slik jeg har mitt "oppsett" ( med lys og greier) nå, tar jeg reven lenge før den i det hele tatt er i nærheten. Står den på 200m og bare inspiserer, så tar jeg den :twisted:

 

Dette er dog min erfaring. Og skal ikke kverulere mere på dette området. Skyter du 10 til 15 rever hvert år, gjør du en god jobb Carl-gustav12. Stå på vidre :D

 

Mvh "Sofus"

Link to comment
Share on other sites

Hadde ikke helt roa på meg nå i ettermiddag. Visste at kråkeflokken på 8-10 stk nokså sikkert hadde tatt alle småbitene med sosekjøtt (hjort) jeg hadde kastet foran sensoren. Skar opp mer samt hadde noen store never med hundetørrfor. I nysnøen såg jeg revespor flere steder nede ved åtet. Satser på at han innfinner seg innen få dager. Nå har snøen pakket seg slik at reven flyter oppå. Beveger seg raskere og lengre i løpet av natta.

Link to comment
Share on other sites

Legge snøen øver bitene, da finner ikke kråkene de små biskene. Funker får mei, har ikke problemer med kråker når eg legger lit snø øver.

Mye rev i området, men har ikke hat tid til åtet så den er lit dum :(

Rev innpå og alt men er får slakk :mrgreen:

Tar den heller i åtesaksa får da slepper eg å bruke helgekveldene åleine usosial langt inne i sakuen :lol:

(dårli unskyldning på latskap)

Link to comment
Share on other sites

Snakker om sola :lol: .

Var for en stund siden og mattet på med middagsrester. Der så jeg en rev forlate jordet. Var selvfølgeli ubevepnet :evil:. Men lokkefløyta lå i bilen. Måtte bare. Hentet den. Ventet litt, så gikk jeg ut og kastet fra meg maten. Gikk deretter opp i tårnet og begynte å lokke. Etter 5min kom pinadø (mest sansynelig samme) reven tilbake. Den stoppet opp på ca 100m og speidet. Så begynte den jaggu å legge i seg av middagen min :lol: Der sto jeg og så på, og kunne ikke gjøre en dam shit. Det føltes bare så feil :?:mrgreen: .

En stor rev. Kom på hareskrik. Godt å vite at det er liv :mrgreen: . Så får vi se hvor lenge det varer :wink: .

Link to comment
Share on other sites

lurer bare på en bitte liten ting.er det enormt mye rev lenger opp i landet i forhold til her lengst sør?ser flere skyter 2 og 3 rever på kort tid :shock: her har jeg skutt ca 5 rev de siste 6 åra på åte.har en slu faen på åta nå om nettene men kan jo ikkje sammenlignes med det mange lenger opp i landet skyter av rev.all honør og gratulasjoner til dere som tar fletta på mikkel :mrgreen: er jo bare bra det er lite rev i terrengene her egentlig.

Link to comment
Share on other sites

Da var det endelig min tur :D.

 

Satt ut i går natt etter at jeg hadde sett den hadde vært der for 2 dager siden. Ble drept et rådyr kje bare 400 meter unna åta :twisted:.

 

Gikk ut 2230 og bestemte meg for å sitte til kl 01. Da det begynte å nærme seg og bare nabokatten holdt seg på åta, tenkte jeg på senga. Plutselig forsvant katten i en voldsom fart.

 

Da ble jeg sittende litt til, ikke lenge etter så jeg øya langt borte på jordet. Men det varte og rakk før den kom seg bort i lyset. Den kom aldri lengre enn til lyskanten. Desverre så ble det litt lavt slik den kavet seg bort i buskene. Så blod i snøen, men jeg tok ikek sjansen på å ikke kikke etter den. For på denen tida kan det jo komme fler i sporet av den andre.

 

Men hun lå under første busken etter 10 meter. Litt surt med tanke på resten, men det kommer nok fler. HAr henta det drepte bukke kjeet og lagt på åta.

 

Ei lita tispe som er sendt til utstoping. 5.2 kilo

normal_IMG_3158_%28Medium%29.JPG

Link to comment
Share on other sites

Nå trur jeg jaggu det snør i helvete :lol::lol:

 

I morrest rigte fater`n. Han hadde funnet en død rev i den gamle siloen (som nå er lagringsplass), og lurte på om jeg har skadeskutt noen i natt. Jeg hadde verken jaktet i natt eller skadeskutt noen rev i år, så dette var meget besynderlig. Men dro selvfølgelig bortover for å undersøke saken.

Tror du jaggu ikke det har krøpet inn en rev og daua i siloen til fater`n :shock::lol:

IMG_0520.jpg

Hvor lenge den har ligget der vet vi ikke. 2-3 dager tipper jeg. Det er ikke så lenge siden jeg var nede i siloen og letet etter noe. Da var det ingen rev der.

 

Noen skuddskade tror jeg ikke det er. Ingen knuste ben eller tegn til at noe "eksplosivt" har skjedd. Den eneste synelige skaden er på en bakfot, der kneet er åpent og ute av ledd. Mulig trafikk skade :roll::?: Den var også snau på buken og innsiden av bakbena.

IMG_0523.jpgIMG_0524.jpg

Den har i hvertfall fått sårfeber og søkt tilflukt bak "fiendens linjer" :mrgreen: , og dødd en lang og pinefull død :cry: .

 

Fortsetter det slik så slippe jeg jo å jakte rev :lol:

Link to comment
Share on other sites

er litt færsk i dette gamet med åtejakt,

så jeg skal komme med ett idiot spm :mrgreen:

 

har fått låne en liten "hytte" til revejakta

hytta er ikke isolert, og glugga er åpen hele tiden

så kommer det :mrgreen:

kan jeg tilate meg å ha med meg kaffe og noe å tygge på mens jeg sitter der

eller bør man være stille som mus?

 

åta ligger ca 400m fra nermeste bebygelse så reven er vel litt vante til lyder osv?

avstanden fra hytta til åte er ca 60-70m

Link to comment
Share on other sites

Bare du er rolig når reven kommer så :D. Da er det ikke mye som skal til før den reiser. Kaffe lukter jo litt, men nå drikker ikke jeg kaffe så jeg kan ikke uttale meg i forhold til det. Det er nok andre som har mer erfaring med tanke på kaffelukt på post :D

Link to comment
Share on other sites

Var oppe å skulle sjekke åte i dag, der har det vært mye aktivitet i det siste. :)

 

Satt meg ned i skogkanten og lokka litt med ei pipe som heter nordic predator, siden jeg ikke prøvd å lokke før.

 

Etter 10 min legger jeg merke til en bevegelse bak meg , der kom det jammen en stor rev.ca 50 meter.

Fikk opp rifla men da sprang den, å da dukka det opp en mindre rev også som slo følge i flukten.

 

Strødde opp stiene til åte med hundemat (tørrfor) og satser på at månen blir større slik at jeg får skytelys om natten.

 

Ser det har gått en elg over åte mitt også :D

Link to comment
Share on other sites

Snakk om utur. Det peip fra varsleren nå for 5 min. siden. Opp på loftet, men måtte snu med utforrettet sak! Det banket på døra og ute stod naturfotografen og ville hente reven jeg skjøt mandagskvelden. Hadde du kommet 5 min senere nå, kunne du fått med deg to, sa jeg. :D

 

Håper den viser seg igen i løpet av kvelden.

Link to comment
Share on other sites

lurer bare på en bitte liten ting.er det enormt mye rev lenger opp i landet i forhold til her lengst sør?ser flere skyter 2 og 3 rever på kort tid :shock: her har jeg skutt ca 5 rev de siste 6 åra på åte.har en slu faen på åta nå om nettene men kan jo ikkje sammenlignes med det mange lenger opp i landet skyter av rev.all honør og gratulasjoner til dere som tar fletta på mikkel :mrgreen: er jo bare bra det er lite rev i terrengene her egentlig.

 

Som du skriver selv, "har en slu faen på åta", og det er nok en revirhevdene kar som holder området ditt fritt for andre rever. Ta den du og da skal du se det løsner :)

 

Når det gjelder kaffe og dobesøk,er det er bedre med te hvis du liker det, den er ikke så vanndrivende som kaffen.

Link to comment
Share on other sites

Sesongens første rev ble parkert i kveld :D (på tide)

Hanreven la seg pent ned på ca 70 meter etter at en 35grs v-max gikk inn, men ikke ut :D

Første reven jeg skyter med denne kula, å d ga mersmak, ingen synlige hull i skinnet.

Kalibret er foresten 22-250 8)

 

Bilde og vekt kommer i morgen..

Link to comment
Share on other sites

lurer bare på en bitte liten ting.er det enormt mye rev lenger opp i landet i forhold til her lengst sør?ser flere skyter 2 og 3 rever på kort tid :shock: her har jeg skutt ca 5 rev de siste 6 åra på åte.har en slu faen på åta nå om nettene men kan jo ikkje sammenlignes med det mange lenger opp i landet skyter av rev.all honør og gratulasjoner til dere som tar fletta på mikkel :mrgreen: er jo bare bra det er lite rev i terrengene her egentlig.

 

 

Mener absolutt at revebestanden nordpå er langt over av hva jeg har sett noen plass i Rogland/vestagder/austagder ihvertfall. Skjøt 14 rev på to år i Troms bare på snik/sporing/lokkejakt uten å være så alt for mye ute etter den. Det er flere rev enn jeg har skutt tilsammen på hjemlige trakter.....

Link to comment
Share on other sites

I går kveld skjøt jeg "endelig" min første bom på åtejakt :| . Det måtte bare komme. Irriterende nok var det den store han reven jeg nevnte her tidligere, som slapp med skrekken. Pokker ÅÅÅ :evil:

 

Konklusjon: Jeg begynner for alvår å se begrensningene med den kikkerten jeg nå har på Howa`n. Har vist det lenge, men har fortrengt det. For øvrig en Zeiss conquest 6,5-20x50.

Opplegget mit består av å flommbelyse et stort område med svakt gult lyst. Får så å kunne ta alle rever i området runt åtene. Selv de som nøyer seg med å inspisere på avstand. Reven brukte lang tid i området med dårligst lysforhold. Mye å spise der :? ... Med vottene i fanget satt jeg lenge å fulgte reven gjennom siktet, uten å få et tilstrekkelig skytebilde. Men det største problemet var 5- og stiv kuling. Så når reven endelig tegnet klarere forran retiklet, var følelsen totalt borte i avtrekksfingeren. Så det allerede da det smalt. Skuddet gikk over.

 

Man lærer så lenge man lever. Undertegnede har blitt håven og sløv med tiden. Dette var en vel fortjent vekker, og neste gang jeg tar med Howa`n på post, er sansene skjerpet og hodet klart. Og børsa er kronet med en ny og bedre kikkert til formålet. I mellomtiden skal jeg kose meg med vurdering og innkjøp. Har alerede et par alternativer jeg sikkler på.

 

Grattulerer Hunter aja. Det er slik det skal gjøres :wink: .

Link to comment
Share on other sites

I går kveld skjøt jeg "endelig" min første bom på åtejakt :| . Det måtte bare komme. Irriterende

Man lærer så lenge man lever

Kan alt om det å bomme på rev. Som du nevner - like irriterende hver gang.

Hvert treff er et skudd nærmere en bom. Slik er det bare.

 

Har tatt konsekvensen av bommene for min egen del, ved å justere postplasseringen min, for å tilstrebe kortere hold. Nå overstiger holdet skjelden 100 meter. Dette har ført til 100% treff så langt i år.

 

Oppdaget av før om åra, har jeg hatt en treffprosent på ca 50 om holdet strekkes over 130 meter "litt sent på kvelden" og med ikke optimale lysforhold. Alt for dårlig uttelling.

 

Ville ikke byttet sikte i vill frustrasjon, men som nevnt - juster litt på åtet evt postplassering, sånn i første omgang.

 

Evt kontrollere treffpunkt på på rifla på nytt.

Kan hende katta eller fatter'n har vært borti rifla uten å sagt i fra. Sånt hender en gang i mellom.

 

Ikke ment på noen som helst måte som belæring fra min side - kun synspunkter.

 

Lykke til videre Sofus :wink:

Link to comment
Share on other sites

Takker for innspill Castor :)

 

Dette med kikkert bytte er ikke noe som gjøres på impuls, men jeg har tenkt på det lege. Den har rett og slett ikke ønsket skumrings egenskaper. Ikke for å strekke holdene lengre. Men det er enkelte soner i området som ikke er tilstrekkelig opplyst for bruk av min nåværende kikkert.

 

Det med holdene har heller aldri vært noe problem, og siden bomskytingen inntraff på ca 40m, er det heller ikke konklusjonen. Jeg avfyrer heller aldri skudd uten at jeg har kontroll på både skytebilde eller avstan.

I den omtalte situasjon, tegnet reven etter vært et fint og klart bilde bak retiklet den. Det at jeg bommet kan ikke skyldes på hverken hold eller kikkert, men en frossen finger som ikke kjente hvor hart den trykket på avtrekkeren. Skuddet gikk av lenge før korset fant reven. Brukerfeil rett og slett.

 

Metoden jeg bruker nå, blir jeg fortsatt å bruke. Selv om holdene kan bli "lange" (alt etter hvem som ser det). Etter mange år med prøving og feilig, greier jeg ikke å få has på tilfredsstillende nokk mange rev på annen måte, etter at bestanden i nærområdet er blitt så liten. Her er det snakk om å plukke streifende hann rever som i lang tid nøyer seg med å inspisere fra avstan. Tisper fins nesten ikke lengre. I fjord var det ikke valpekull i nærområdet (ikke som jeg vet om), og denne sesongen har jeg tatt bare 3-4 valper hvis jeg husker riktig. Og slik akter jeg å la det fortsette, så lenge jeg har skade skytings prosenten på min side :wink:

 

Kjør på med innspill. Bare hyggelig :)

 

Mvh "Sofus"

Link to comment
Share on other sites

I morgen skal jeg endelig på revejakt. Skal gå ut om morgenen mens det er mørkt, og sette meg i en fin skogkant. Skal prøve lokkelykken for første gang i historien. Tidligere om årene har jeg sett minst 5-6 forskjellige rever i det lille området, og nå er det sikkert flere. Har også åte liggende ute ca 1 km unna også, så det blir spennende og prøve der også, når det blir fullmåne neste helg.

 

Får håpe jeg får skutt min første rev i morgen, etter at jeg hadde en ganske heftig opplevelse i fjor. Da ble det avfyrt to skudd, begge mest sannsynelig over hodet til reven. Tror kanskje jeg har gjort en rev døv, men det er lite og henge på veggen og skryte over. Det er nettopp dit jeg skal i morgen. Det er et tråkk som blir brukt av alle slags dyr på fire foter, så jeg jeg har stor tro på dette!

Link to comment
Share on other sites

Kl. 21.30 skjøt jeg på rev nr. 11 denne sesongen. Eller egentlig nr. 12, men en av disse fulgt jeg boldsporene til, helt til jeg ikke klarte å nøste opp mer i alle revesporene. Den ble delvis friskmeldt..... :roll:

 

Vel, kveldens rev skulle også sette noen grå hår i meg. Kjente med en gang skuddet gikk at dette ikke var optimalt. Får legge skylden på utrolig lett avtrekk og en overivrig jeger. Reven spratt til værs og dro nedover mot skogen. Mente jeg såg den springe langs skogkanten. F.... tenkte jeg.

 

Såg ferdig gullrekka på nrk og fikk på meg hodelykta. Studerte åteområdet nøye, men fant ikke noe ferskt blod. Saumfarte skogkanten også, men fortsatt ikke noe å se. Opp til åta igjen. Satte meg på huk og prøvde å finne kulenedslaget. Nei.

 

Da jeg skulle gå opp igjen i et forferdelig motlys fra lyskasteren som er montert på huset 112 m unna, snudde jeg meg litt til venstre. Der! Blodsprut i snøen. Aha! Reven hadde stått noe mer til høyre enn hva jeg først husket. Resten ble enkelt. Tydelig blodspor og 30 m nedom åta, inni skogen, låg en hannrev på 6 kg. Jeg hadde som fryktet truffet for lavt, men 40 grs. v-max gir seg ikke så lett. Heldigvis!

 

Neste rev skal jeg av erfaring ta det roligere med. Så lenge det er mye småsnadder rundt åtet, forsvinner den ikke så raskt som jeg ofte tror.

 

Slenger med et bilde også:

IMG_4886.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...