Jump to content

toreelg

Members
  • Posts

    129
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by toreelg

  1. Unødvendig sitering av innlegget over er fjernet. Kjell Olav Har du med underkjeven?
  2. Selv har jeg Norrøna Finnskogen, og jeg er veldig godt fornøyd. Den er veldig god å ha på, den er slitesterk og den tåler mye vær og vind, og den er selvsagt lydløs. Nå vet jeg ikke hvordan Härkila Tolga er, men kjøper du Finnskogen-buksa, blir du garantert fornøyd. Jeg bruker den både når jeg går med hund og når jeg sitter på post.
  3. Dere som sier at det ikke ble skutt masse rev før i tida, tar helt feil. På 70-tallet ble det skutt over 60 000 rev på ett år, og i 2010/2011 sesongen ble det skutt under 30 000. Dette er sikkert ikke helt riktig, men jeg vil tro det var mange som ikke meldte ifra før i tida også. På 90-tallet ble det skutt under 20 000 rev, og da ble det også felt nesten 800 000 ryper på et år. På 10 år har vi gått fra å skyte over 500 000 ryper, til under 200 000. Bare i fjor når det var masse lemmen ble det flere steder i landet skutt over 50% mer ryper enn bunnåret før. Jeg har hørt historier om rev som har gått over 1200 moh og leita etter mat, så kommer den over ett rypekull som ikke er flyvedyktige eller ikke har klekt enda går vel alle inn i kjeften på reven. Da krymper det fort. Her har de starta ett rovdyrprosjekt. Det skytes en god del rev, men reven blir skutt i bygda og ikke fjellet/skogen, så det hjelper ikke stort på skogsfugl/ryper. Her må reven som lever i skogen og i fjellet taes. Hvem har vel ikke sett masse spor fra rev i fjellet når snøen kommer? Også har jeg ett spørsmål. Kanskje ikke riktig sted å spørre, men jeg tar det her. Er det noen som har prøvd å leita opp revespor og satt seg i sporet å lokka? For meg høres det ganske lurt ut, men om det funker blir noe annet. Man skal tro at reven er i nærheten om man finner ferske spor i snøen hvertfall.
  4. Forhåpentligvis er det få av disse.
  5. Jeg har hørt snakk i at de selger på Storlien enda. Du kan jo ta turen innom og se.
  6. Her sitter jeg med knekt tå å går glipp av de første ukene i jakta, noe som kanskje er like så greit. Det blir noen turer utover oktober og november. Lykke til i morgen folkens. Håper dere skriver rapporter her etterhvert
  7. Jeg har også lest om en kar som skjøt forferdelig masse rype rundt 1940-1960 sør i Nord-Trøndelag. Før delte vel få jegere terrenget med predatorer. I dag derimot, er det en haug med jegere, og forsatt mange predatorer som ikke blir skutt/jakta på. Etter det jeg har sett, er det lirypa som lider. Det jaktes mye på den, og man må som oftest igjennom lirypeterreng før man kommer til fjellrypeterrenget. I fjor dro jeg på fjellet en tur. Gikk såpass høyt at jeg kom til fjellrypeterreng ganske fort. Jeg så jevnlig ryper som lettet. Når jeg kom på et punkt hvor jeg hadde god utsikt tilbake mot bilen, så jeg en haug med jegere. Alt for mange til dette terrenget. Når jeg samtidig så en kar som jakta lirype med tre fuglehunder begynte jeg å lure. Ja, du leste tre hunder, på en mann. Er det virkelig nødvendig? Hvis en jeger som går først i terrenget, skyter en kylling fra et kull, også kommer nestemann en halvtime senere og skyter en voksenfugl, går det feil vei. Hvis noen sparer stamfugelen, kommer det alltids noen bak som skyter den. Greit nok, folk må få jakte, men vi må også ha noe å jakte på. Vi kan ikke holde på slikt til siste rype er skutt. Her stoppes jakta til 1. oktober. Mange har fått kort. Hvis de som skal jakte skyter det meste av kyllinger og en del voksenfugl, hvordan vil dette bli til neste år? Vil en del av disse kyllingene dø uansett? Nå aner jeg ikke hvordan man skal få rypestammen til å bli bedre, men det vil kreves mange år med fornuftig jakt og avskytning. Etter i fjor ble det gjort en liten tabbe egentlig. Det var greit med ryper i fjellet, og det ble solgt kort til alle som ville ha. Og i år ser vi hva som skjedde. Vi kan godt skylde på sein vår og rovdyr, men vi må skylde på oss selv også. Jeg skal gjøre mitt for å skyte en del rev i fjellområdene, og jeg håper flere gjør det samme. Dette var min mening om rypebestanden og avskytingen av rype. Håper flere har noen innspill. Med ett lemmenår igjen og avskytning av predatorer ville vi ha vært på riktig spor igjen.
  8. Her i Trøndelag ser jeg en god del fjellrype, og veldig lite lirype. Jeg har sett rødrev på over 1100 moh. Av egne erfaringer ser jeg at det blir jakta mye mere på lirypa enn fjellrypa, så det er kanskje en av grunnene.
  9. Litt vanskelig å si hvor mye det vil veie etter at det har tørka, men du ligger så absolutt godt an til gull. Selv har jeg en bukk som veide over 500 gram etter koking, og den kom ned i 428 gram når jeg fikk den bedømt. Den hadde en gjennomsnittlig stanglengde på 25,8, og den fikk 18 skjønnhetspoeng av 23. Det ga meg 137,9 poeng og gull. Din veier nå 490 gram. 490 g x 0,25 gir deg 122,5 poeng, pluss 25,25 cm x 0,5 gir deg 12,6, og allerede da er du innafor gullkravet. Det er et fint trofè, så du vil nok få rundt 18 poeng på skjønnhet også. Men som sagt, den vil bli lettere. Tipper du får mellom 130 og 140 poeng.
  10. Ferdig med årets bukkejakt, men i dag så jeg en veldig stor og fin bukk. Får håpe den overlever jakta fra 25. september
  11. En morgen av de skjedne i dag gitt. Min måte å drive jakt på er ikke å sitt på post og slikt, men å snike. Dagen startet rundt 04:30, og da så jeg 5 elger spredt utover. Den ene hadde over 20 spir. Jeg traska innover marka, og ikke lenge etter så jeg en bukk sammen med ei geit. Denne bukken hadde jeg sett tidligere også. Ikke særlig stor, men så absolutt en fin bukk. Jeg brukte veldig lang tid på å snike meg innpå. Rundt 1 time og 30 minutter på kanskje 100 meter. Veldig krevende, i og med at det stakk opp masse busker, trær og kratt overalt. Når jeg hadde to meter igjen til en åpning, løp den ut i en kornåker. Bare hodet stakk opp, så den bukken ble blåst. Nesten! Etterpå stakk jeg til en annen god plass, og der så jeg ei geit med engang. Bukken er vel i nærheten, så jeg satte meg ned. Jeg satte ei stund og lokka, og tilslutt kom den ut på marka. Fint skuddhold. Jeg lå lenge og sikta på den før jeg skjøt, for jeg klarte ikke helt og bestemme meg om det var en bukk som var på vei opp, eller en returbukk. Tilslutt bestemte jeg meg for å skyte. Skuddet ble godt plassert i lungene, og bukken sprang knappe 50 meter før den lå død. Når jeg kom til den så jeg at det var en returbukk, som var helt tannlaus. God følelse og skyte disse også, så fikk jeg i hvertfall spart den andre.
  12. Da er bukkejakta i boks! Var ute å så i kveld, og jeg ble tatt imot på skogsveien av ei geit og en bukk. Ikke verdens største bukk, men en meget pen bukk. Tror det var en 4-tagger. Dette var noen hundre meter unna det beste reviret, så jeg håper det er en større bukk her. Så ei geit i dette området, men ikke noe bukk. Uansett - det er bukk i området!
  13. Hvordan gikk dette egentlig? Full rapport ønskes
  14. Høres perfekt ut! Slikt er det dessverre ikke her. Ser man 50 ryper dagen er man storfornøyd.
  15. Mye ryper og se der hvor du jakter Tex Mexx? Flotte bilder forresten
  16. Rype nummer tre for sesongen ble skutt i går. Etter mange turer uten fugl ble det fangst igjen. Forrige helg gikk jeg på rundt 800 moh, og da hadde jeg opp 40 fjellryper fordelt på 1-2 km. Det blåste mye den dagen, men rypa satte midt på myra. I går dro jeg på samme sted, uten og se ei eneste fjellrype. Gikk rundt 8 timer tilsammen uten og se noe. Det blåste mye da også. Lurer på om rypene satte lengre opp (høyeste toppen i terrenget er nesten 1200 moh). På vei ned letta det to liryper fra ei kjærr, og jeg skjøt den ene. Lite liryper og se, men fjellrypa ser ut til å klare seg bra. Får se om det blir den tur til helgen igjen, bare litt lengre inn og høyere opp.
  17. Høres bra ut det der. Kan du ikke ta noen bilder av terrenget å slenge ut også? Var selv opp i fjellet sør i Nord-Trøndelag i helgen. Flotte farger, men ikke vinterhvite ryper. En god del fjellryper over 700 moh og strålende sol. Virker lovende dette med tanke på rypebestanden. Jakter du hele uken?
  18. Hvor i Trøndelag jakter du? Helt sør i Nord-Trøndelag har det begynt å skje ting, men rypene har fortsatt "sommerfjærene"
  19. Skjøt en lirype i dag. Gikk rundt 5 timer uten og se fjæra. Gikk opp mot toppene etter 12, og det var det masse fugl, både li og fjellrype. Skjøt på en fjellrype også. Noe fjær for av rypa, men den fløy som bare det videre. Utrolig kjipt. For det første er den mest sannsynelig skada, og for det andre fikk jeg ikke tatt min første fjellrype.
  20. Håper det er verdt det. Ønsker deg en god jakt og fint vær! Rapport ønskes selvfølgelig
  21. Ok. Når det gjelder tips om hvor du bør gå har jeg ikke peiling. Har bare gått i området vinteren. Området er stort, men du har 3 dager til disp, så noe fugl må du da finne Betalte du mye for de 3 dagene? Selv skal jeg kjøpe meg kort i Meråker fra 1. oktober. Noe stive priser er det, i og med at det er 275,- dagen. En dag i ny og ned får funke.
  22. Høres toppers ut! Ett utrolig fint terreng er det hvertfall. Kjøpte du kort på Inatur?
  23. Har hørt gode rapporter fra Tydalen, i områder rundt stuggusjøen. Er du heldig kan du vente deg en god jakt
  24. Jepp. Veldig lite å se, kanskje enda mindre enn i fjor. Har du kort der?
  25. Ble en rype i dag. Gikk ikke i det beste terrenget som finns i området, så jeg er godt fornøyd. Så 6 stk. Ikke overbevist på at bestanden er så god som de skal ha det til, men jeg må ute flere turer før jeg sier noe mere konkret om det. Jakter i Nord-Trøndelag.
×
×
  • Create New...