Jump to content

Jaktradio - hva betyr hva - og hva bør man velge?


JegerEd
 Share

Recommended Posts

Hei. 

Jaktradio for rypejakt er ikke det første man finner masse informasjon om rundt omkring - eller man finner noe, men det er ikke alt som er forståelig. 

 

Før dere spør; ja kanskje litt unødvendig med jaktradio på rypejakt, men kanskje ikke helt unødvendig med VOX og heandsett heller 🤔

 

Har funnet endel info, men klarer ikke helt å samle alle trådene: 

 

PMR446: Dette er standard i Norge (Norden)

GMRS: Kan dette brukes i Norge? (nei tror jeg)

UHF/VHF: Dette har jeg forsåvidt forstått, men er dette et tillegg til PMR446?

IP67: I forbindelse med UHF/VHF?

 

 

Vi skal jo ikke gå langt fra hverandre, så rekkevidde er ikke det viktigste - brukervenlighet, at det går under lisensen vi allerede har gjennom NJFF og at det kan kobles til headset er det som teller. 

 

Edited by JegerEd
Endringer
Link to comment
Share on other sites

Hvis dere har tilgang på jaktradioer brukt under storviltjakta, så ville jeg brukt dem.

God rekkevidde.

 

PMR446 (Private Mobile Radio, 446, MHz) er radioer som selges billig og lisensfrie hos mange el-kjeder, leketøysforetninger og EuroPris. Har flere selv som brukes sporadisk.

Dårlig rekkevidde (kanskje litt over 1000meter hvis dere ser hverandre)

 

GMRS vet jeg ingen ting om, men ved google så virker det som det ikke er godkjent i norge da det ikke er omtalt på norsk (vi liker jo å god kontroll innad i staten)

 

UHF/VHF er benevnelse for hvilket frekvensområde som brukes, PMR446 er i 446MHz båndet og klasifisert UHF (ultra high frekvens, dårlig rekkevidde), mens jakradioene brukt under storviltjakt er i 170MHz båndet og klasifiseres VHF (very high frekvens, god rekkevidde)

 

IP67 er klasifisering av Vanntetthet-motstandsdyktighet mot fukt. Laft tall=dårlig

Høyt tall=god

 

Alle radioer solgt som Jaktradioer har tillegsutstyr tilsalgs som ørepropper eller tilkobling til elektroniske hørselværn, vox- har jeg ikke brukt da det sendes fra radioen når du hoster og peser i motbakke, jeg har ørepropp og sendeknapp på mikrofonen.

 

Jeg ville til ditt beskrevne bruk kjøpt meg ett sett med PMR446 radioer for rundt 1000kr.

 

Dette er Pmr446 radioene jeg har og di selges i sett med 2radioer, lader og ørepropp med mikrofon.

https://www.dustinhome.no/product/5011265561/twintalker-9500-airsoft-edition?ssel=true&ssel=true&gclid=CjwKCAjwtcCVBhA0EiwAT1fY74iE8nVP9U_m9Tgcly_ivc2HTQMRyTGLEMWxtqvHY7sbtmQ4uMDLXRoCY4sQAvD_BwE#

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Takk! 

 

1. Og hva er dette med utgangseffekt? Her er det en grense på 5W, altså ikke lov med en som er feks på 10W? Hva om den har muligheten til å bytte fra 10W til 5W, er det hvilken innstilling man bruker som teller? 

 

2. FURS, MURS og GMRS virker å være noe for USA. PMR (VHF/UHF) Europa? 

 

3. Er radioen på bildet innafor? image.png.e1f86f5d7bb2721c6e9814de3a7b7e15.png

Edited by JegerEd
Endringer, tillegg
Link to comment
Share on other sites

Pungt1

Håndholdt enhet har vel en grense på 5w i Norge.

Fastmonterte enheter feks hjemme eller i bil har vel grense på 10w (tror jeg...eller 30w)

 

Pungt2

Har ikke peiling...før i tiden så hadde vi apparater som sendte på Am og Fm båndet..vi kalte dem Walkie Talkie og var mye brukt i fritidsbåter og jakt her i distriktet jeg bor, nå har Vhf overtatt begge disse rollene.

 

Pungt3

136-174 & 400-480MHz viser at dette er en radio som kan sende både i Vhf og Uhf båndet...nå må du holde tungen rett i munnen, for disse må du antagelig programere selv og da må du passe på at du programerer inn rette frekvenser på jaktkanalene til Njff...både sende og mottak og ingen ting annet, ellers så kan du sperre all trafikk for brukere i området ditt som bruker jaktradio og andre Vhf-Uhf brukere samtidig som du gjør det og da er det lett å få Post&Teletilsynet sammen med Politiet på nakken.

 

Jeg må anbefale deg å ikke kjøpe slike radioer hvis du ikke har erfaring og oversikt over hvilke frekvenser du skal benytte.

Kjøp heller Vhf radioer som er ferdig programert og selges som Jaktradioer enten hos en forhandler der du har garanti og suport, eller brukte radioer på finn.no eller facebook sine salgssider for jaktutstyr.

 

Den PMR446 radioen som jeg linket til bør fungere til ditt beskrevne bruk, selges i par(2stk) og fungerer opp mot alle andre PMR446 radioer og er ett flott innsteg i å lære seg om radiosamband og å leke seg med frem til at du må investere i VHFradio i forbindelse med deltagelse i storvilt jaktlag.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Syntes det virket litt fristende å lære seg, og frekvensene ligger jo ute? Men jeg skjønner og tar poenget. Radioen er ikke det viktigste i denne typen jakt, og det er i overkant mye styr og risiko. Kanskje.

 

3 sånne, med mikrofon til 300 $ ink. frakt.

https://www.retevis.com/rt3s-dual-band-dmr-radio-built-in-gps#spec 

 

 

Eller er dette et bedre alternativ?

 

https://www.retevis.com/Retevis-155MHz-Jaktradio-License-free-Two-Way-Radio/

Edited by JegerEd
Endringer, tillegg
Link to comment
Share on other sites

Jeg har brukt slike små-radioer på småviltjakt. Det er jo ikke store samtalene man trenger, men kjekt hjelpemiddel for å ha kontroll på hverandre. Veldig sjelden man går så langt fra hverandre at man ikke ser, eller et par 100 meter i skogen. Så rekkevidde er ikke det helt store behovet. På småvilt har jeg ikke sett behovet for øreplugg å mikrofon, men klart kjekt om man kan bruke det på de enhetene man kjøper. Små billige lette radioer blir med meg på småviltjakt, selv om jeg har flere tradisjonelle jaktradioer. 

 

Andreas

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jegerbombom skrev (På 20.6.2022 den 17.24):

UHF (ultra high frekvens, dårlig rekkevidde)

 

Husk at det beste er å ikke ha lengre rekkevidde enn man trenger, så dårlig rekkevidde er i mange tilfeller best. Noen av oss er gamle nok til å ha brukt 27 MHz walkietalkie på jakt, da fikk vi inn masse italienere.

Edited by amatør
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Nettopp. Kanskje fint da med en som kan bytte mellom UHF og VHF, samt digital (for renere lyd)? Hvis vi likevel er klare for en investering på omtrent 1300kroner. 

 

Fint med noen erfaringer mtp. programering, skjønner at det er noe å sette seg inn i, men programmene ser intuitive ut av det jeg kan finne av videoer osv. 

Edited by JegerEd
Link to comment
Share on other sites

Og så er det greit å ha i bakhodet at det ikke er lovlig å bruke slike radioer, uansett hvor "riktig" man programmerer dem.

 

Med mindre man har amatørradiolappen.

 

Det er veldig fort gjort å tro at man vet hva man holder på med, og at man gjør alt riktig, men at man allikevel forstyrrer annen radiotrafikk uten å vite det.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tidligere Post og teletilsynet heter nå Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet. (NKOM) og avdelig for frekvenskontroll, er kjappe til å reagere hvis det oppdages og meldes forstyrrelser på lovlige frekvenser.
De har peilebiler mange steder i landet, og finner fort ut kilde til forstyrrelser.
Greit å ha i bakhodet det også.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...