Jump to content

Viltkjøleskap


BlackHillsRoy

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Ja her var det stille....

 

så det betyr vel at den jevne jeger mørner kjøttet på låven/garasjen/kjelleren/bak inngangsdøra/på barnerommet osv....😂

 

jeg har lagd meg en lade bu i eget isolert rom i garasjen (det som skulle ha vært sportsbod), har holdt av ene hjørnet til mørning av vilt. Er ca 118x120 plass bak døra. Tanken var først å henge viltet der, så kom skap/eller bygge kjøle rom på banen. Håpet at det var en del erfaring med dette her på forumet.

Link to comment
Share on other sites

Med mykje dyr på kvota og temperaturer opp mot 20 grader i september og fortsatt alt for varmt i oktober enkelte år, er dette ei reell utfordring. Vi har forsøkt å leige kjøl eit par ganger, men det er for tett og ikkje god nok sirkulasjon - eg har ikkje vore fornøgd, ein luftig låve med fornuftige temperaturer fungerer bedre. Men no sto det i annonsen at det var god sirkulasjon i desse skapa, so kan være desse fungerer bedre enn kjøl?

Link to comment
Share on other sites

For oss som driver bukkejakt, reinsjakt eller hjortejakt på ettersommer/tidlig høst er kjølemuligheter et "must". Jeg synes det største viltkjøleskapet ser veldig bra ut, men det koster antagelig skjorta (og buksa med?). På den andre siden, skal du bygge et kjølerom etter Norcools arbeidsbeskrivelse, kjøpe et Coolmaster Cu350 (eller 450) kjøleaggregat pluss nødvendige materialer, vil også kronene rulle. Skulle gjerne visst prisen på viltkjøleskapet.

 

Det står en del om å bygge kjølerom i denne tråden:

 

Link to comment
Share on other sites

Bladet Jeger hadde en vel en «test» av et slikt skap en gang i tiden. Jeg mener prisen var drøye 20000,- , men husker ikke detaljene om størrelse og slikt. Nå har vel NOK svekket seg betydelig mot € siden jeg leste testen.

Jeg mener det var Våpenloftet som importerte skapene, så de kan sikkert bidra med mer nøyaktig pris.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kjøpte et brukt kjølehjørne på Finn for 2000 kr. for noen år siden. Tok ut alle hyllene og satte inn tverrstang. Får inn 4 ikke alt for store hjort. Har reddet oss fra problem med fluer og tidlig hjemreise  på grunn av varme. Dette ble særlig aktuelt når jaktstart på hjort ble satt til 1. September  

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 3 years later...

Har TS eller flere erfaring med disse skapene. Vurderer et, men burde kunne fått inn et par små hjort så mulig 10000 varianten eller 110000 er mest relevant. Evt 2 stk 9000 skap, mulig det blir billigere. 

Tanken er å ha det i en ikke oppvarmet gammel fjøs, tipper omgivelsestemperatur vil variere mellom 20 og -5 under jakta og lurer på om det da vil fungere, dvs både kan øke og senke temperaturen samt tåle å stå i kalde omgivelser. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lite respons her, men er vel gjerne lite utbredt også disse skapene i Norge.
Har forhørt meg litt med Våpenloftet og Landig. Fungerer ned i et par plussgrader, men får uansett ikke høyere temperatur inni skapet enn utenfor. 
LU10000 skapet står det er plass til 4 villsvin på 75kg inni, dvs totalt 300kg. Det står også 6 rådyr eller 2 hjort. 
I mine tanker bør det da gå f,eks 2 koller på 60kg og en kalv på 30 inni samtidig, dvs 150kg. Det holder til mitt bruk. 
 

Har et rom der jeg kan holde plussgrader hele jakta, takhøyde er imidlertid slik at jeg får inn LU10000, men ikke LU11000 som er en del høyere og egentlig bedre egnet til hjort. På bilder ser det ut til å kunne gå akkurat med hjort, men bare såvidt. Kan vinne noen cm her og der med kortere krok og annen opphenging så tror det er løsbart. Store bukker har vi aldri på kvoten allikevel. 
Prisen er såpass at jeg aldri må la sambo få vite den, men det frister veldig å kjøpe. 
Er plassbesparende, strømvennlig og forhåpentligvis evigvarende. (Skrog i rustfritt, kjøleenhet lar seg sikkert reparere/bytte ut hvis det feiler)

 

Er det noen som har sett eller kjenner noen som har noen positive eller negative erfaringer med disse skapene?

Andre synspunkter?

Link til skap

https://vapenloftet.no/produkt/viltkjoleskap-landig-lu10000-premium-stainless-steel/

 

Link to comment
Share on other sites

Atmosfæren/lufta i slike skap har jeg ikke erfaring med, men uansett viktig å unngå kondens. En skrott har jo mye væske i seg og det hadde derfor vært interessant å forstått om dette er en relevant faktor og om kjøleskapet eventuelt tar hånd om kondens med avfukter eller luftsirkulasjon.

Link to comment
Share on other sites


ifølge denne noe kjedelige filmen så er ikke fukt noe problem. Henger en 2-3 dyr rett inn så er det mye fuktighet som skal ut så er også usikker. Har egen vifte innebygd så skal være mye bedre enn vanlige kjøleskap ihvertfall. Virker som at de fleste henger dyr med skinn nedover i europa, jeg henger normalt uten, evt med skinn første døgnet hvis det er litt kaldt. 
Usikker på om det blir mere eller mindre fordamping i skapet hvis det er med og uten skinn. Slaktet bevarer mere fuktighet med skinn på, men skinnet har jo også fuktighet i seg. 

Link to comment
Share on other sites

Etter å ha måtte rydde opp i et lite kjølerom hvor noen luringer hadde hengt inn slakt uten å høre etter..

 

Ikke heng inn varme slakt. Har de romtemperatur går det greit, er de varme blir det som oftest kråkefest pga muggdannelse.

Tidlig i sesongen kan dette løses med å ha litt trekk gjennom rommet ("døra på gløtt").

 

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Har ikke brukt skapene som diskuteres her men har brukt et kjølehjørne som noen gå bort på finn. Innbiller meg at dette har samme virkemåte. Fungerte fint som bare det med unntak av at reservoaret for kondensvann var for lite slik at det rant over. Løste dette ved å sette på en slange som ledet vannet ned i ei bøtte.

 

Kan finne kjølehjørner billig på finn hvis en følger med. 

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=350347536

 

Edited by jjrckd
Link to comment
Share on other sites

Har hatt autosøk på Finn lenge, og det som var mest relevant fikk jeg ikke da jeg såklart var bortreist. Ulempen med de fleste kjølerom er at de tar litt plass, samt at de sjelden er beregnet til å gå når det er under 10 grader på utsiden av rom. Er løsbart med isolasjon, evt varme rundt kompressoren. 
Blir uansett litt styr. 
Hører også flere som har hatt problemer med kjøleunit eller fukt på vanlige kjølerom, men gjerne pga feil byggemåte eller feil type unit. 
Har nå brukt feriepengene på et LU10000 så kan evt oppdatere tråden når jeg får testet litt til høsten.
Da jeg jakter annen plass enn der jeg bor føler jeg at dette er en pålitelig løsning der dyr kan henge litt selv om jeg er bortreist uten å være for nervøs. (Har folk som bor der som kan gløtte innom av og til)

Skapet er rustfritt og egentlig «evigvarende» Kjøleunit er utbyttbar og kan repareres eller byttes hvis feil oppstår. I disse strømtider skader det heller ikke at den bruker mindre strøm enn et vanlig kjølerom. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...