Jump to content

Kverk

Members
  • Posts

    110
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Kverk

  1. Det har blitt klarere for meg siste årene at kulevalg har en betydelig større betydning enn jeg først antok. For norsk storvilt, for nevnte kaliber, tror jeg valg av riktig kule er vesentlig for skuddreaksjon i viltet. Jeg klarer ikke dog ikke dokumentere eller kvantifisere dette, så påstanden får stå for min egen regning.
  2. Tror du har helt rett @Sølvrev I mellomtiden tar minst 2 mennesker sitt liv hver bidige dag. Hvordan stoppe slike tragedier? Forbud mot ditt og datt kan umulig være veien å gå. Jeg blir i grunn målløs over hvor patetisk forslaget fra enkelte røster er. Hodeløst.
  3. Først, trist sak. Mye bra skrevet over. Hvis du først har konkludert med at du vil ta livet av din familie og deg selv, så finner du nok en måte å gjøre det på, uavhengig av om du har skytevåpen. Diskusjonen er typisk for tiden vi lever i: Vi skal demme opp for alle eventualiteter i livet og noen skal få ansvaret. Nå er det legene som får jobben, som om de ikke har nok på tallerken allerede. Omfanget av regler og krav i samfunnet bare øker, alt blir detaljstyrt, som om man kan lovregulere seg ut av de mange triste skjebner som finnes blant folk. Å redusere denne type hendelser gjennom å forby våpen er å gå "bottom up". Man burde heller spørre hvorfor denne typen hendelser inntreffer. Hva er det som gjør at folk tar slike fatale valg? Finner man svaret på dette, er våpenforbud eller innstramming i våpenloven neppe svaret. Dette lodder dypere enn som så.
  4. Hadde en diskusjon med kollega på jobben om armbåndsur og vedlikehold, nærmere bestemt Omega Seamaster. Han hevdet, sikkert med rette, at slike ur bør inn til vedlikehold hos urmaker ca hvert 5. år. Så gikk diskusjonen over til highend håndkikkerter og kikkertsikter, type Zeiss og Leica > 20.000 kr. Han mente at man bør forvente samme vedlikeholdsregime med slikt utstyr som med klokka, særlig hvis det blir brukt til jakt. Jeg har aldri levert min optikk til vedlikehold hos leverandør. Har dere synspunkter på dette? Altså, å levere optikk til regelmessig vedlikehold hos autorisert verksted eller leverandør.
  5. Jeg fikk noen pakker 6.5 Lapua Mega i posten. Ikke brukt det før. Det står på pakka at de anbefaler minimum 1-9" twist rate. Jeg har en Blaser R8, tror den har 8". Har kappet løpet litt og har en demper på (som å skyte med luftgevær, veldig koselig). Kan jeg få presisjonsproblemer med denne ammoen med riggen min? Skyter maks på 200m, stort sett 30-100 m. Hjort og elg.
  6. Takk for innspill. Jeg har sendt avgårde en innledende mail til Mattilsynet og spurt om veien videre. Hvis avskytning skulle bli ok, så har jeg også tenkt litt opp hva som må gjøres med slaktet. Mengden etterarbeid kan jo bli signifikant. Min umiddelbare tanke er at grunneier må bidra med å grave et hull + traktor for å transportere dyra, og begrave skrottene i hullet. Men det er vel neppe sikkert at det er ok for Mattilsynet? For alt jeg vet kan det være klare, strenge regler for dette. Blir vel slaktebil eller spesialavfall, og kostnader. Eller bare let it go.
  7. Sikkert det beste forslaget
  8. Kan man skyte geiter som går ute? En kompis bor på en øy hvor det er en del ville geiter, kanskje tjue i antall. Eller, ville og ville, de var tamme, men har gått ute flere år og ingen ser til dem. Grunneieren er en gammel mann og han spør om vi kan skyte geitene. Hvordan går man frem for å gjennomføre dette uten å komme i konflikt med lovverket?
  9. Siste krampetrekk før hjortejakta: Er det noen som har brukt fabrikkladet homogen ammo i 9.3 og som har positiv eller negativ erfaring med dette i nevnte kaliber? Jeg tenker da primært på ekspansjon og skuddreaksjon på hold < 100 m. Min største bekymring er at jeg mistenker 9.3 for å være for saktegående for slik ammo i 9.3, og at man risikerer å ikke få tilstrekkelig ekspansjon på kula. Har sett på Lapua Naturalis og RWS Green. Naturalisen er 16.2g mens RWS er 11.9g RWS går fortere enn sistnevnte. https://www.lapua.com/product/9-3x62-leadfree-naturalis-hunting-cartridge-162g-250gr-n319204/ https://rws-ammunition.com/en/products/centerfire-rifle-cartridges/rws-9-3x62-evo-green-11-9g?tx_twruag_ammolist[filterForm][filter][caliber]=135&cHash=80007a7753923ed9baac1e3a6bf8d66d ..eller jeg kan gjøre det enkelt, å bruke den ammo jeg har brukt i alle år.
  10. Kverk

    Vekt på jaktrifle

    Jeg er på Blaser-kjøret, synes det fungerer greit. Skal jeg gå på jag, bruker jeg en liten aimpoint. Som nevnt over utgjør optikken en vesentlig del av vekten. Aimpoint, rifle uten demper og børsa er lett og hendig å bære. Sitter jeg på post foretrekker jeg optikk 1-6 x24. Har en Zeiss V6 som kanskje er i nedre sjikt, vektmessig. Men jeg tenker at det egentlig spiller ingen rolle. Tren litt styrke, ha god kondisjon, ha en fornuftig bmi, og vekta på rifla blir mindre viktig. Sako lager bra våpen, skjønner ikke helt at du velger det bort, men jeg er ingen ekspert
  11. Da har jeg levert inn søknad om 22lr. Takk for gode råd!
  12. Veldig bra. Har dere anbefaling på et brukbart/ikke brukbart gevær i 22lr til nevnte bruk?
  13. Mange bra innspill her, som vanlig. Ang 22lr. Er ikke skuddene følsomme for vind på 100m? Har dere anbefaling på treningsskudd som er egnet til skyting på 100m bane? Ellers vurderer jeg å kjøpe en brukt 200. Eller finnes det tilsvarende tjukke løp jeg kan sette på en R8? ... Koster vel det samme som brukt Sauer 200 likevel
  14. Hva slags våpen/pipe bør jeg trene med for å kunne skyte flere skudd uten at jeg ødelegger stålet? Jeg har et jaktvåpen i 6.5. På banen blir løpet fort varmt,8-10-12 skudd, og jeg må la det kjøle seg ned. Det er kjedelig å vente, jeg vil skyte mer. En kollega skyter med Sauer 200, han sier han knaller avgårde over 30 skudd før han gir seg. Er det noe spesielt med løpene til den modellen? Eller må man bare belage seg på å vente på nedkjøling? Godt nytt år!
  15. Hei Har en R8 Professional. Vurderer en Success-stokk, brukt, uten "innmat". Kan jeg flytte innmaten/kassen og magasin sømløst over i en Success-stokk? ... Synes feks at magasinet ser annerledes ut..
  16. Tittelen sier vel sitt: Anta du har en hjort og du synes slaktet er blodskutt, hva er årsaken? Kula har - for stor eller liten fart - ekspandert for tidlig? - ekspandert for seint? - Delt seg? - For grovt eller lite kaliber opp mot størrelsen på målet? - Du traff et bein og da skjedde det noe... Hva da? ... Kula ble delt da den traff beinet? ....Kula splintret opp beinet som igjen skapte fragmenter som igjen lager søl? Annet? Jeg sliter litt med å artikulerte årsaken, men det er sikkert smartere hoder der ute enn meg. Jeg bare konstaterer at noen ganger blir det mer søl på skuddet fra en jeger, men mindre søl på neste skudd fra samme eller en annen jeger. Uansett kommer spørsmålet opp.... "Her var det mye skade. Vi må skjære bort halve bogen. Hva skyter du med?" Uansett, happy ending..
  17. Rett på sak: Hvordan rengjør du din lyddemper? Jeg har en A-TEC-demper, modulbasert. Har egentlig aldri plukket den fra hverandre.
  18. Har en R8 fra 2012. Hva er beste praksis ift renhold av sluttstykket, både bolthode og selve mekanismen? Jeg tenkte å ta ut bolthodet, hvilket jeg sjelden gjør. Ved vanlig puss drar jeg over sluttstykket med litt våpen olje og klut, tørker av. Da pleier jeg ikke ta av bolthodet.
  19. True! Å bruke noe lettere ammo enn 10g må isåfall være fordi den har ei kule som anbefales på det varmeste, som har en faktisk effekt på dyret (rask sikker død) som legitimerer at man befinner seg i randsonen av hva som er lovlig.
  20. Btw, spiller det noen rolle om man bruker kuler under 10 gram? -På norsk hjort...ferdigrulla? Jeg vil tro svaret er nei, men likevel. Ser at Nosler Partition nevnt over finnes i 9gr
  21. Mange fine innspill og erfaringer. Jeg erkjenner selvsagt at det er mange variabler her, især treffpunkt og valg av kule. Rasjonalet mitt for å søke gjennomskyting er gode blodspor hvis dyret mot formodning skulle gå et stykke. Det føles "godt" å se lungevev og blod i gresset. Jeg forventer i bunn og grunn at jeg får gjennomskyting hvis jeg ikke treffer bog/knoker. Jeg skal ut på nye eventyr i oktober med 6.5'en. Jeg trygg på at dyra dauer så lenge jeg treffer godt, og det gjør jeg med den kriminelt svake rekylen og munningsvippen. Jeg har en pakke Mega liggende, men den får vente inntil videre.
  22. Med lette kuler, mener du da at legeringen er svakere enn andre? Vekten er jo 10.1g
  23. Ville bare dele en erfaring. Jeg har jaktet hjort i ti år. Har skutt 1 til 3 dyr hver sesong. Jeg har frem til i år brukt RWS 9.3x62. Alle treff har vært i lunge/hjerte og eller bog. Jeg har hatt gjennomskyting på absolutt alle. Dyra har gått noen få meter eller lagt seg på stedet. Kalv, ungdyr, koller, bukker. Fine slakt. I år har jeg prøvd å skyte med 6.5x55 med demper, kappet til 53 cm. Utrolig fin opplevelse da det er som å skyte med salongrifle. Uansett, kula gikk ikke gjennom, men stoppet i bogen. Inngangen var i lungene, utgangen i bog. Dyret gikk 20 meter. Kolle. Låret var 10 kg, så da var dyret > 50 kg. Forøvrig svært fint slakt. Kula hadde ikke delt seg, men ekspandert slik forventet. Gutta på jaktlaget mener det er helt normalt at man ikke får gjennomskyting. De skyter med 308 og 3006.
  24. Jeg har noen "norske" kamera som jeg er fornøyd med. Kjøpte i fjor et Suntek-kamera. Kosta $99, tar fine bilder, kan fjernstyres, men batterikapasiteten er patetisk. 6xAA batterier blir tømt på noen uker. Hvis noen har lenker eller pekere til andre Kina-kamera, så hadde det vært supert
×
×
  • Create New...