Jump to content

Swift

Members
  • Posts

    505
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by Swift

  1. Jeg har eid og kjørt elg med både 6-hjuling og jernhest med elghenger og plan. 6-hjulingen går raskere og er morsommere enn jernhesten, men det også de eneste fordelene hvis formålet er å transportere vilt som skal spises. 6-hjulingen krever at du pakker inn elgen veldig godt, hvis ikke fyller du den med jord og mose da doningen ikke har skvettlapper og spinning unngår du ikke i terrenget. Jernhesten går langsommere, og med vinsj er det lett å få elgen på plass. Dette greier du fint alene da enten lemmen på planet, eller bakenden på elghengeren er omtrent på bakkenivå. Hastigheten er opp til rask gangfart, og du «leier» den med deg omtrent som en hest. Marktrykket er mindre enn ditt eget, så kjøreskader er ikke tema. Drivstofforbruket på Hondamotoren er minimalt sammenlignet med atv og du kjører veldig mange timer på en tank. Skulle du gå tom så går den helt fint på litt motorsagbensin. Jeg synes den er best å kjøre med elghenger, den flyter bedre i terrenget. Med plan blir den litt mer stumpete å kjøre. Hva du velger avhenger av hvor stor tilhenger du har. Jeg bruker en 3,2 meter Tyssehenger med skrutipp. På den får jeg akkurat på jernhest med elghenger (og elg). Til alenejakt hadde jeg, etter å ha brukt begge alternativene i flere år, valgt jernhest 24/7.
  2. Jeg kjøpte noen pakker for å prøve i min Sako 308. De var tyngre å kamre, dvs sluttstykket var tyngre å låse, mulig kammeret på Sako er trangt. Fikk heller ikke noe særlig til samlinger. Så jeg skjøt opp de jeg hadde og kjøpte ikke flere.
  3. Sabattien har hagleløpet på fremste avtrekker? Hvis du er vant til det kan det bli en tilvenning til mellomeuropeiske kombier som veldig ofte har rifleløpet på fremste avtrekker. Hvis du ser etter ei hagle med et rifleløp på kjøpet til de få gangene rådyret dukker opp utenfor haglehold synes jeg det passer med hagle på fremste avtrekker. Ser du etter ei rifle med et hagleløp på kjøpet til de få gangene rådyret kommer på kloss hold blir nok rifle på fremste avtrekker best. Men alt kan læres ved å øve.
  4. Swift

    Ny heirloom-hagle :)

    Har du nok tid, midler og lyst hadde jeg, av de du nevnte, gått for en Longthorne. Riktignok i s/s med rett engelsk skjefte. Da får du noe ikke så mange andre har, og mulighet til tilpasning av treverk etter eget ønske og økonomi. Du skal sikte høyt i Berettasegmentet før du får ei hagle som det ikke går 13 av på dusinet i mine øyne. Da snakker vi SO- hagler. SL-haglene synes jeg var litt sånn «liksom luksus». En 687 EELL er en pen standardhagle, men på ingen måte unik….
  5. Swift

    Vilt kjøle(skap)

    Riktignok ikke i kategorien «billig løsning», men du få kjøpt egne skap for dette. Jeg vurderer et slikt rett som det er, men foreløpig har det blitt med tanken. Disse tankene dukker som oftest opp når det er for varmt, eller for kaldt til å henge slaktet i garasjen. Våpenloftet/Jaktia Førde mener jeg kan skaffe slike. Jeg antar at @hjortefot.com kan bidra med erfaringer ang bruk/anskaffelse av slike skap. Shit, nå fikk jeg lyst på et slikt skap igjen…….
  6. Til nå har Sako Blade levert meget bra for meg både i 6,5 x 55 og 308 W . Jeg lader ikke selv så det blir kjøpeamo. I 308 valgte jeg 150 grains. Kun to elg med denne en kalv på kort hold 15 meter ish og en piggokse på enda kortere hold. Fine slakt selv om hastigheten må ha vært ganske frisk på så kort hold. Har selvsagt ikke funnet igjen noe prosjektil.
  7. På seminaret Hjortevilt 2018 så jeg bilde av en Naturalis fra 6,5 x 55 som var blitt brukt under nedskytingen i Nordfjella. Hvordan de hadde fått tak i den aner jeg ikke, men den så ut som en banan, altså en lett bøyd kobberplugg som ikke hadde ekspandert nevneverdig. Jeg har med hell brukt 120 grains Sako Blade i 6,5 x 55 siden den kom på markedet og den fungerer. skal du bruke kobber i 6,5 hadde jeg gått for noe lettere enn Naturalis.
  8. Swift

    Riflestokker

    Imponerende skyting og skyteteknikk, men så var/er Heiestad i en høyere divisjon enn oss vanlige…. Jeg er særlig imponert over hvor «iskald» han er når hjorten nærmer seg skansen. Når jeg skyter dobbeltskudd på løpende elg blir skudd nr 2 mer stresskudd enn førsteskuddet i frykt for at man ikke skal rekke det. Særlig hvis elgen kommer litt langt før førsteskuddet går. Utover sesongen blir det mindre stress, men jeg kommer aldri dit at skudd nr 2 er kald beregning rett før skansen.
  9. Jeg hadde samme problem. Egentlig ikke rart når stormklaffen stopper nederst ved halsglidlåsen (ikke en cm nedenfor glidelåsslutt) og glidelåsen er toveis. Så tett er ikke en toveis glidelås at ikke vann som renner nedover på innsiden av stormklaffen kommer inn når det ikke kan renne lenger ned og dreneres bort, men «stopper» ved nedre glidelåsåpning. Toveisglidelås er sikkert teoretisk praktisk, men jeg synes ikke det er særlig gjennomtenkt.
  10. Etter å ha vokst opp med Miroku hagler i familien og Miroku som min første hagle kjøpt med en 16-åringens hardt oppsparte midler ble det mange år med Beretta hagler. Det var jo Beretta som gjaldt hvis du skulle knuse leirduer og treffe på jakt. Vel gammel kjærlighet ruster ikke og etterhvert som jeg ble eldre tenkte jeg stadig oftere på barndommens hagler. Så i år kom julekvelden tidlig da jeg i dag hentet ut en Browning B525 Exquisite. En litt påkostet modell med treverk som kommer til å bli enda finere med litt kjærlig oljebehandling i ukene som kommer.
  11. Rådyrjakt som postjeger var planen. Etter mange og lange dager som hundefører for 2 gråhunder i elgjakta så jeg frem til stubbesitting, stor termos, kikkert med avstandsmåler og varmevest siden det så vidt var plussgrader. Posten ble valgt på ei flate hvor det to dager før ble skutt en elg. Nettopp med tanke på at muligens en rev eller ravn skulle titte innom mens jeg ventet på rådyr og los. Vel, venting ble det. Dreveren til fetter dro feil retning og holdt på med et eller annet 1,4 km unna. Da ble det kaffe, titting på peiler og et par snapper. Følger jevnt og trutt med på flata foran meg, men ser ikke noe som får pulsen til å stige. Plutselig får jeg se en rev på vei mot restene fra elgfallet . Spenner opp rifleløpet på drillingen og fyrer opp aimpointen i full fart med det resultat at rødprikken ikke akkurat ble for liten, men slike bagateller kan jeg ikke bry meg om nå. Reven har 10 meter igjen til dekning, og den var ikke så store blinken gjennom en aimpoint. Skuddet går med en hoppende og sprettende rev som resultat. Reven forsvant ut av syne bak et par smågraner fem seks meter lenger bort. Hmm, jeg melder fra på radioen at jeg har forsøkt meg på en rev, og tar med drillingen for å sjekke dette ut. Bak smågranene lå det en rev med et godt treff, som dog ikke skulle vært mye lavere. Satt riktignok med brukbar overhøyhet så inngangen var ikke helt feil. Godt fornøyd med nok en død rev! Drilling er kjekt altså. Avstand 85 meter, 6,5x55 Norma Oryx
  12. I mine øyne er det ikke noe å lure på hvis du fikk godfølelsen med Beretta. Da kjøper du den. Hvis du ikke gjør det, tipper jeg du vil tenke og gruble litt på hvordan hadde det vært hvis jeg hadde valgt Beretta. Jeg vurderte de samme da jeg skulle kjøpe jakthagle for noen år siden. Jeg er oppvokst med Miroku som er mekanisk og byggemessig lik Browning og hadde mest lyst på en Browning. Jeg kjøpte Beretta av gammel vane fordi jeg har hatt gode år med en Beretta 682 sporting. Godfølelsen uteble, den virker og er kvalitet, men tanken på Browning slapp ikke. Så nå venter jeg på at en Browning 525 exquisite skal få litt mer cast off. Den var bare helt riktig! Så nå får junior arve en pen Beretta 693 hvis han vil, eller så selges den på Finn. Så følg magefølelsen, bedre å «cry once, buy once». Det fikk jeg erfare….
  13. Første erfaring med 150 grains Blade fra en Sako Carbonlight 308 W med 51,5 cm pipe. Elgkalv i lett joggende ganglos. 15 meters skuddhold. Passe høyt bog inn-bog ut. Rett ned i smellen. Vi har tidligere opplevd litt «blodig grums» både på inngangs- og utgangssiden med skudd i bog på såpass kort hold. Her var det overraskende lite. Lungene hadde fått vanlig medfart og hullet ut var passe mye større enn inngangshullet, men altså lite blodslått da vi åpnet bogene for å lufte/sjekke skadene. Foreløpig konklusjon: Fornøyd med alt, Sako Blade fungerer i 308 W også.
  14. Leica har vel aldri vært i lettvektsklassen, men jeg mener den er litt mindre tung. Her er min på kjøkkenvekta, med batterier og Swarovski bino guard (som også veier litt). Ja, det er en kjøkkenvekt og følgelig ikke godkjent for kjøp og salg, men et kilos lodd veide 1001 gram så jeg mener vekta er brukbar. Det var bare et tidsspørsmål før de andre store fulgte opp denne trenden. 680 gram er lett, uten tvil.
  15. Jeg har solgt litt innimellom etter rydding og når lysten til å prøve noe nytt har vunnet. Våpenkort og legitimasjon så er det ok. Sjekket faktisk med våpenkontoret da jeg leverte inn noe gammelt arvet rask til destruksjon og fikk så lenge kort og id ble vist og stemte.
  16. Tilbake fra ferie og elghundene plassert i hundegården. Plutselig begynner den yngste å bjeffe iltert , for så vidt ikke noe uvanlig og fremdeles i feriemodus reagerer jeg ikke. Kona titter ut og sier «flinke gutten»… Hæ, hva er han flink med nå? «Det er en rev på vei over jordet» sier hun og da reagerer jeg. Ned i kjeller, våpenskap, lyddemper, magasin og opp igjen. Reven har lagt seg utpå ferdigplenen og ligger og bjeffer med front mot meg som står i soveromsvinduet. Dessverre noe kantvegetasjon i veien så jeg må flytte meg til verandaen. Sånn bedre sikt, men jeg skyter ikke på liggende rev med front mot meg. Så det er bare å vente…. Det tar ikke lange tiden før reven reiser seg og blir sittende å bjeffe, fremdeles med fronten mot meg, men med støtte på leveggen og Zeissen på 10 gangers forstørrelse må det prøves. 120 grains Sako Blade forlater Schultzen og reven kollapser, men spinner litt rundt 145 meter unna. Jeg kan ikke ha rev dansende rundt ut på en ferdigplen med innsyn fra naboer, så jeg skyter en gang til. Reven er delvis skjult bak kantvegetasjon, men ro og orden ble det. Ved nærmere ettersyn hadde det blitt ro av seg selv uten skudd nr to… Tja, hvis jeg hadde tvilt på denne kulas evne til å ekspandere i «småvilt» med liten motstand kunne jeg lagt den tvilen til side. Jeg vet at den fungerer og fikk det bekreftet igjen. Sesongens første, men forhåpentligvis ikke siste
  17. @jaahn Jeg er «old school» og trenger ikke alle disse «moderne» funksjonene, så dette vet jeg lite om. Bruker kun avstand og har ikke koblet meg opp til app…
  18. @Jegerbombom Nei, jeg lader ikke selv. Så dette er «kjøpeskudd». Jeg har overraskende gode erfaringer med denne hittil på rev og rådyr. Overraskende fordi jeg generelt har vært bittelitt skeptisk til dette kulematerialet. Nå er skepsisen over så i år blir det 120 grains Blade i 6,5 x 55 og 150 grains Blade i 308 W.
  19. Prøvde en tur i går kveld. Ingen rev, men fikk besøk av ca 40 sau type gammelnorsk. Prøvde først litt musepip. Da det ikke ga noe resultat prøvde jeg killingskrik rådyr. Det skulle i følge «reklamen» være rene dynamitten. Ingen rev, men sauen reagerte! De dannet et kringvern. I midten sjefsøya med lammene og rundt dem i en tett sirkel de andre klare til forsvar/kamp. Vel det var ikke min mening å ødelegge kvelden for mine nye venner, så jeg avsluttet uten rev, men allikevel en opplevelse rikere.
  20. Jeg fikk messetilbud på 8 x 32 under camp villmark og kjøpte. Jeg har tidligere erfaring med Swarovski avstandsmåler 10 x 42. For meg ble denne for stor og klumpete. Den noe mer kompakte 8 x 32 er jeg utrolig fornøyd med. Ikke så mange grammene lettere enn de større, men føles lettere og mye mindre klumpete enn Swarovskien. Så jeg angrer ikke, og mener det er en topp kikkert. Jeg valgte 8 ganger forstørrelse da den trolig gir litt bedre skumringsegenskaper enn 10 ganger. Kan anbefale en artikkel hos «Kikkertspesialisten» som lærte meg mye om skumring, forstørrelse og alder på øynene før jeg kjøpte. Er du i tvil prøv begge og velg den som passer deg, vi har alle forskjellige preferanser.
  21. På sesongens siste morgen lykkes jeg endelig igjen. Det har vært en helt elendig revevinter sett med mine øyne. Jeg har ikke greid å komme i kontakt med en eneste revepels de gangene jeg har vært ute for å prøve, og det har blitt noen…. Dog har jeg lært at varmevest er fine greier og at kikkerten med avstandsmåler virker hver gang. Lørdag morgen var jeg som vanlig ute med de to grå for å lufte dem før en dag i hundegården. Unghunden fikk stålos på ei jordrotte som forsvant ned i et hull i jordkanten. Fikk nå slept den med meg, mens den gamle på død og liv skulle snuse på andre siden av veien. Etterhvert fikk jeg såpass orden på de to grå at det gikk an å se seg litt rundt utover jordene som akkurat har blitt bare. Et par rådyr gikk og beitet, men hva var den «tua» ved gjerdet nederst på jordet? Hva! Sitter det ikke en rev og speider etter jordrotter? Turen er over og hundene havner raskt i hundegården, mens revepelsen tydelig ikke lar seg stresse av hverken hunder eller menneske. Ned i kjelleren, frem med rifla og ut på verandaen. Joda, reven sitter der den. 85 meter og sittende rev med fronten mot meg bør gå. Og det gjør det. Den bare velter over på siden, uten en eneste bevegelse etter å ha blitt truffet av en 120 grains Sako Blade fra Shultzen i 6,5x55. Da ble det en ok avslutning. Om 3 måneder kommer nye muligheter. Takk for mange gode historier, jeg burde vært flinkere med , men gledes av å lese om andre som har lykkes bedre enn meg i vinter?
  22. @Lindbeck1 Hvordan gikk forhandlingene på messa?
  23. Var innom Camp villmark i dag. Magne Landrø kjørte messetilbud på 8x32 versjonen til 25.000,-. Villedende pris er vel +/- 33.000,- Kikkertene hadde de i butikken på Lillestrøm så den måtte hentes og betales der. Hvorvidt de kan/vil sende meesetilbudet, eller om det bare gjelder fysisk oppmøte vet jeg ikke. Sjeldent med gode messetilbud synes jeg, men dette mener jeg er et godt tilbud. Faktisk så godt i mine øyne at jeg handlet en i dag. Snerten kikkert i en størrelse/vekt jeg tror jeg kommer til å like. Mange muligheter i menyen, men helt uten å være innom den måler den avstand i meter med en desimal og det holder foreløpig for meg.
  24. Ja, jeg fikk noe av samme problem. Opplevde at vannet fra hetta rant på yttersiden ned til slutten av glidelåsen foran. Der var det en tverrsøm som hindret vannet å renne videre. Når da Norrøna mener at det er lurt med toveis glidelås i fronten på en anorakk så blir det lett litt fuktig, for hvor skal vannet gjøre av seg? Vanntett toveis glidelås er ikke vanntett i starten av glidelåsen, der kom vannet inn på min. Forøvrig var anorakken en rustning.
  25. Tror ikke det lages KKC/GRS til Heym? Jeg har en S&L riktignok en Victory i 6,5x55 med KKC og er veldig fornøyd med den til bane, jaktfelt og litt postering på hjort/rådyrbukk/rev. Som løshundjeger er jeg opptatt av vekt så til bevegelig jakt bruker jeg noe lettere.
×
×
  • Create New...