Jump to content

Termisk kikkert, hva er brukbart?


jalla

Recommended Posts

Pulsar Axion Key XM30 key har et ganske så snevert synsfelt.

Du må "vingle" mye opp ,ned og til sidene hvis du skal bruke den til å avsøke større områder, eller leter etter påskutt, dødt vilt. Men den er ganske detaljert og om du observerer vilt i den, så er du ikke i tvil om at det er et dyr du ser på. Innenfor rimelige avstander så ser du også hvilket dyr du observerer. 0-300ish mtr. Ofte litt lengre. Utfordringen er å bedømme avstanden til det du ser. En hjort på 300 mtr kan du lures til å tro er et rådyr på 150 mtr feks..

 

Du kan lett se at det er "noe" ute på 1000 mtr, men ikke hva det er, som nevnt lengre opp.

 

Flir er i og for seg grei, men den viser i tillegg mye som er varmere en omgivelsene og ikke så detaljert når avstanden øker. Lett å bli lurt av steiner, bergnabber etc som har blitt oppvarmet av sola ila dagen. Lite produktivt å sitte å glo på en stein for å se om den rører seg :D  Om du kikker opp imot horisont/himmel, så blir "alt" rødt..eller hvitt/svart avhengig av modus du bruker.

Fliren er solid og tåler en trøkk, kanskje litt stor, men den har i tillegg veldig god batterikapasitet om du skal observere lenge/mye, eller om det er kaldt. Knappene er lette å finne, selv med hansker. På 320 scout har du dessuten et relativt greit synsfelt ift avsøking av litt større områder, men kortere effektiv rekkevidde enn pulsar.

 

Vet ikke hvordan Pulsar xm 30 er på batterikapasitet, da jeg kun har testa den litt,  men den forrige fra pulsar; Quantum gikk relativt kjapt tom for strøm, men den hadde større synsfelt enn xm30 igjen..og var veldig detaljert. Disse får du sikkert brukt til en grei sum (Quantum) 

 

Som du sikkert skjønner så er det mange variabler å tenke på/vurdere før du kjøper. Kommer litt an på hva du er ute etter for egenskaper. Hør med forhandlere, de har kunnskap om egenskaper til de forskjellige modellene.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Skal kjøpe termisk spottescope (monokular) med 50 mm objektiv, og ønsker noe i premiumklassen. Det er mange varianter i markedet, og prisene varierer en del. Det blir sagt at "innmaten" mye er den samme, da ulike produsenter ikke lager alle komponentene selv. For jaktbruk (deteksjon av vilt, også på dagtid) tenker jeg oppløsning er viktigere enn (lang) rekkevidde, og at vanntetthet er en viktig parameter. Vi har sett på Infiray Unique UH50, Hikmicro Condor CQ50 og Pulsar Telos XP50.

 

Hører gjerne oppdaterte erfaringer og anbefalinger fra brukere her på Kammeret.

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde valgt Pulsar. Nå har jeg ikke testet den modellen, men tidligere modeller.

 

Husk at når det står 50 mm, så er det brennvidden, og ikke som vi er vant til fra kikkertsikter diameteren til frontlinsa. Her er f-tall viktig. Hikmicro og Pulsar har oppgitt f=1. Infiray fant jeg ikke ut av.

 

 

Edited by amatør
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har Hikmicro Condor cq50l. Er fornøyd med den, klar og fine bilder. Har spottet tittinger(200m+), senhøstryper(150-200m), rev(700m+) og elg. Det gjør sikkert de andre i samme prisklasse også.

 

Ting som kunne vært bedre:

- Bedre deksel til å beskytte objektivet, faller av med en gang.

- Kunne ønske meg zoomen på ett hjul istedet for å måtte klikke gjennom 4-5? forskjellige zoomområder for å komme tilbake til start.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hvis du er låst på 50mm så er DTI 4/50 eit uforskamma bra alternativ. 

Der kan du velge vekk overflødige funksjonar som zoom over 3x og lite brukte fargemodus. Slik at du slepp å bla forbi alle zoomnivå og klikke forbi modus du aldri brukar kvar gong du vil byte mellom red hot , white hot og black hot. 

Anbefalar å oppsøke ein forhandlar og teste utvalet der.

 

Alt er eigentleg bra. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Fikk en slik rett før påske, Pard TA32 35mm LRF, fra Kikkertsalg.no

Ble veldig overasket over avstanden den detekterte varmeforskjell. Første gangs test var en kveld på hytta da jeg kom på under en tissetur i enden av platten at steinen jeg tisset på sikkert ville gi utslag!
Inn å hente Parde'en, og jo da, steinen var varm men det var også to tøffelavtrykk på trammen samt den siste dråpen på trammen mellom tøfflene.....:-)

Link to comment
Share on other sites

Noen bilder fra Hik Falcon FQ50:

 

Hundefører og hund ca 100 meter

20231002112426.JPG

 

Mann sitter på post ca 200 meter

20231004103207.JPG.b807bef9d55a683e916a54d07df6a4ec.JPG

 

 

Driver beveger seg inn mot Elgku,kalv og okse, ca 650 meter

20231014084023.JPG

 

Ku,kalv og okse ca 600 meter. 

20231014085242.JPG.c7cc8ab0ab2337f7a02c4fa5031d6a1c.JPG

 

 

Elg 2+ kilometer

 

20231002153244.JPG.e372de6e8da08c8fb2e12ec26ea64f32.JPG

Edited by Joika
La til litt ekstra
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...