Jump to content

hewi

Members
  • Posts

    949
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    8

Everything posted by hewi

  1. På tidlig 90-tall gjaldt den regelen kun på storskarv, ikke toppskarv. Mulig det er endra nå? Uansett så er mine "synder" forelda i 2024
  2. Mnjææ.. Kommer an på. (Min erfaring) Om man får ut bryst-stykkene før de er kalde, samt skjærer bort alt av fett, i samme operasjon, så er det utrolig lite tran/fisk/"hval" å spore i smaken. En av de beste "jegergrytene" jeg har smakt var med kjøtt fra selvskutt skarv. Vi skjærte bryststykkene i "terninger" koka opp med div snadder når vi kom hjem fra jakt. Helt nydelig! Seigt skarvekjøtt forekommer ja, men egenerfaring er at det gjelder når man steiker brystbiffene av gammelskarv. Gammel skarv; "Deinn KOKE vi!". Ung skarv; STEIKE Uansett tilberedningsmåte: Få ut bryststykker, og skjær bort ALT fett. FØR fuglen rekker å bli kald.....Om man er tander på ting som smaker "eskimo"
  3. Hvis du er mest jeger, deretter baneskytter. Eller; Jeger som bruker div grener av konkurranseskyting som trening til jakta, feks jaktfelt og grovfelt, så er denne en fin allrounder, selv om den ikke har FFP og juletre-retikkel. Bare å lage seg en klikktabell for de hold man vet man vil skyte på. Null stress det. Uavhengig av SFP eller FFP.. https://skytterlinken.no/element-optics-helix-hd-2-16-50-sfp (Om man vil ha utvendig tårn med nullstilling så har det samme pris: https://skytterlinken.no/element-optics-helix-hdlr-2-16x50-sfp-m-tarn ) men da får man et "opplyst juletre-retikkel" som ikke er optimalt i dårlig lys (det blender på kvelds-jakt/lite naturlig lys) Men til slik bruk har man termisk... Dessuten er det ikke et draw-back at disse siktene har parallakse ned til 10mtr, om du skulle finne på å montere den på salongen.. Jeg har brukt det på flere innendørs jaktfeltstevner med 22lr. Genialt. Helt enkelt. Setter du forstørrelsen på 10x og har ei kule i 6,5mm på 140-143gr. ladet til en hastighet på 830-850 m/s så stemmer strekene i retiklet på en prikk ut til 400 på modellen uten utvendige tårn. Så lenge det ikke er spurv du skal jakte på da Blir det dårlige lysforhold, så har du lys i prikken på retiklet . Er det drivjakt kan man sette denne prikken på maks lys-styrke og få et fullgodt rødpunktsikte.(modellen uten utvendige tårn) Synsfelt og skarphet på 2x forstørrelse er faktisk helt optimalt på drivjakt. Går utenpå en aimpoint faktisk. En god allrounder, men kanskje mest jaktsikte/grovfelt/ salongsikte, for langhold blinkskyting/prikkskyting finnes det myye som er bedre. Men er man på budsjett og vil ha et sikte til "alt", er dette noe du absolutt bør sjekke ut, før du kaster bort penger på noe kina-ræl...Opp til 500 er 16X mer enn godt nok. Alt koker ned til hva du ser etter i et kikkertsikte, men om det er som du sier her; at du ikke vil bruke for mye penger pga "ditt-og-datt" årsak, så er disse siktene helt amazing! Så kan man spesialisere når økonomi tillater
  4. Jeg skyter ikke PRS, men mengdetrener masse med en Tikka T1x m/GRS. Jeg skyter for det meste jaktfelt og grovfelt i kikkertklassen og denne salongrifla er helt super som treningsvåpen. 10-skudds magasiner er også et pluss. Helt utrolig digg ,og justerbart avtrekk, samt super presisjon med matchammo. Tikka sitt t3/t1-3x system har dessuten masse ettermarkeds-stokker og chassier/deler osv, så tror ikke den er et bomkjøp for ditt tiltenkte bruksområde. Låsekassa er vel et veldig godt utgangspunkt om man ønsker å bygge seg en dedikert Prs-treningsrifle. Originalstokken har såpass beskjedne mål, så vil tro den kan passe juniorskyttere i 10-12års alder helt ypperlig.
  5. Denne er for lang til å stabilisere tilfredsstillende i 99% av rifler/løp som selges i 6,5xx55 her til lands. Styr unna. Sett utallige eksempler på Storviltprøven med akkurat denne kula i 6,5x55; Elendig presisjon, urunde kulehull osv. Fullstendig uegna i denne kulevekta for nevnte kaliber, med mindre du har en uvanlig krapp riflestigning ift det som er "vanlig" i kaliberet. Ser for meg at man må ned mot 1:7. Vanlig er vel 1:8.25 ish på børser/løp solgt over disk i Norge
  6. Nei det gjør jeg ikke. Jeg sitter i et slikt utvalg selv i min lokale dfs-klubb. Bare interessert i å vite ca område han har snakket med "leder" for jaktutvalget, og at han hadde avtalt en lørdags-skyting og ingen kom osv.osv.
  7. Tør jeg spørre hvor i Trøndelag dette "jaktutvalget" du snakker om hører hjemme? Trenger ikke navngi skytterlag, men ca område? Forøvrig finnes det muligheter i Trøndelag for skyting lengre enn 100 mtr. At det ikke er noe aktivt PRS-miljø som feks på Sørlandet, er en annen sak, men noen må dra i gang et slikt miljø! Min erfaring er at de fleste vil komme til dekka bord, skyte slik som de vil og dra hjem, men spør du de samme folka om de er interesserte i å være med på dugnad/vakt ved stevner etc, så er de plutselig veldig opptatte og kan ikke stille. Men syte og bære seg, er de gode på, tvert de møter den minste motstand og ikke får det som de vil.
  8. Spørs hvor kvisten, eller busken/det høye gresset befinner seg det. Tenkte mest på høyt gress/småkvist rett foran dyret. Så lenge det er nært dyret, så bommer du ikke, men kula kan få medfart og ei 50-60 grains kule tåler mye mindre enn ei på 140gr..
  9. 6,5x55-enkelt og greit. En god del mer punch enn 223. Fordel ved evt. dårlige treff eller evt kvist (strå) i skuddlinja. 6,5x55 har i tillegg litt mindre rekyl enn 308, som gjør det lettere å skyte presist med. Om du er langholdsjeger og foretrekker å "rygge" 150 meter i lendet, når du har observert dyr, for å få til 387mtr skuddhold, for at det skal bli mer "Sport" , i stedet for å smyge seg inn på 100-150mtr , så har du med 6,5 i tillegg en fordel med "flatere" kulebane og mindre vindavdrift. Stort utvalg i kjøpe-ammo, om du ikke lader, både fra butikk og skytterlag. God tilgang på komponenter om du lader. Kombi? Ja, om du jakter mest med hund. De som sier at; ... har bare ikke jakta nok rådyr med drivende hund, i tett skog med trange poster, hvor dyra gjerne kommer i "hundre-og-helvett" . Så hvilken jaktform du jakter mest, bør avgjøre om du skal vurdere en kombi evt. en drilling om budsjettet tillater, eller bare ei rifle. Skuddsituasjoner kan du gå glipp av, både om du kun har med ei rifle, eller kun ei hagle, men med kombien/drillingen, så er det lettere å velge post ved hundejakt. En kan feks. stille seg i tetta, med sikt mot ei glenne, ut i det åpne utenfor haglehold, eller ute i det åpne med litt synsfelt inn i tetta.. Står man i tetta og dyra stopper på 60mtr, i ei glenne feks., så er det drit-kjedelig å stå der med bare ei hagle, og om man står i tetteste tetta, og dyra kommer i full galopp på 10-15 mtr, er det tilsvarende kjipt å stå der med ei rifle med stort kikkertsikte og laveste forstørrelse på 6x... Løpende rådyr i tett skog, får løpende elg på bane til å fortone seg som et dovendyr. Dessuten, som nevnt av @Ospa ; Med hagle trenger du ikke treffe "midt i bogen" . Du kan treffe både litt for langt fram og litt for langt bak, men dyra detter som en sekk, på korte hold med hagle. Og dør de ikke umiddelbart, så ligger de rolig så du får et oppfølgnings-skudd på dyret rimelig umiddelbart. En kombi/drilling er ikke noe våpen du skal bruke til å skyte klisterlapp-samlinger , eller lange serier med uansett. Det er et verktøy for allsidige jegere. Alenejakt, smyg og postering, så hadde jeg valgt ei rifle, 10 av 10 ganger..... i kaliber 6,5x55 Og om jeg bare av og til jakter med hund og kun eide ei rifle, så hadde jeg spurt pent om jeg kunne fått stå på de mest åpne/minst tette postene.
  10. Nei ikke med 120gr kobberkuler. Går fint det. Null problem.
  11. Jeg hadde ikke godtatt noe som helst, så lenge politiet ikke hadde hørt min versjon, men kommet med dette på antagelser og noen få vitneutsagn. Hvor sto disse vitnene? Hørte de bare en rikosjett? Det kan skje den beste på fjellet, uansett om vinkelen og bakgrunnen er aldri så bra, spesielt med monolittiske kuler. Har selv opplevd noen ubehagelige skudd-situasjoner med Barnes X/TTSX på hjortejakt, høyt til fjells, hvor jeg attpåtil hadde "bombesikker" skuddvinkel og kulefang. Likevel ulte det en rikosjett, i ukjent retning. Dette var såpass ubehagelig at jeg slutta å bruke kobberkuler på fjelljakt. Nå har vi ikke noe valg snart. Uansett: Bevisbyrden ligger hos politiet. Her ville jeg krevd å fått forklare meg, og at denne forklaringa også skulle vektlegges før en eventuell straff ble utmålt, samt krevd en "åstedsbefaring" for å bevise at jeg skjøt i sikker vinkel. Det høres jo ut som du bare er dømt på indisier her.
  12. Det er sant. Ikke den helt store gjennomsnittspresisjonen nei. I tilfellet jeg nevner, så var det dog snakk om skyting med anlegg, likevel var presisjonen helt elendig. Klarte knapt å treffe svarten med anlegg foran og bak.
  13. Styr unna 140gr kobberkuler i 6,5x55. De aller fleste rifler som selges i kaliberet, har for lite riflestigning til å stabilisere 140gr kobberkuler. I 6,5x55 bør man ikke gå mye over 120gr med monolittiske kobberkuler. (Med mindre man har ei pipe med minst 1:7,5-ish riflestigning) 120gr kobberkuler, er faktisk like lange som 140 gr tradisjonelle blykuler. For meg er det et mysterium, at en så renommert produsent som Lapua, fabrikklader ei kule som ikke stabiliserer tilfredsstillende, i 99% av rifler/løp, som er solgt i kaliberet. Lapua ladet samme kule i 308W, i 180gr ,men gikk ned til 170gr.(stoler ikke på at disse stabiliserer optimalt i 308 heller, men det er et skritt i riktig retning) Fatter ikke hvorfor de ikke har gjort det samme i 6,5? Gått ned på kulevekta. Har sett flere bl.a på oppskyting som overhodet ikke får noe som helst presisjon med 140gr Naturalis. Det er over HELE skiva.. Overvar en elgalv som ble skutt med den gamle 180gr Naturalisen i 308W for flere år siden. Den tegna ikke spesielt etter skuddet, sprang videre som om ingenting hadde skjedd. Skuddholdet var ca 80 mtr. Den la seg ned etter ca 100mtr fluktstrekning, og lå og kava og sprella såpass at skytter måtte gi den en ekstra smell bak øret, før det ble stille. Det viste seg at kula ikke hadde gått igjennom kalven, men sto bak-fram mot skinnet på utgangssida. Nesten ikke ekspandert i det hele tatt. Litt vrengt i tuppen, ellers ingen ekspansjon å snakke om. Så Naturalis har jeg vært vaksinert mot etter den hendelsen. Jeg mener de burde vært lettere, både i 308 og 6,5. Feks 150gr i 308 og 120gr i 6,5. Jeg har god erfaring med 120gr TTSX i 6,5x55. Har skutt mange hjort med den, samt noe elg. De dør uten dramatikk om kula sitter der den skal sitte, og det blir pene slakt, men med kortløpa (skam-kappet) 6,5x55 og 100++ meter, så er min erfaring at det kan bli litt lite skuddtegn og litt lengre fluktstrekning av og til, ift tradisjonelle blykuler. Så man bør etterstrebe mest mulig fart om man vet at holda ofte kan bli over 100 mtr. Har du ei skam-kappa pipe, så er det ikke ammo for "langhold" på hjort/elg 120gr Sako Blade er også ei kule flere nevner og har god erfaring med i 6,5 og det finnes sikkert flere gode kandidater, men 140 gr Naturalis hadde jeg ikke villa kasta bort penger på. Det finnes så mange andre, gode kandidater. Ganske ofte, er det ikke så stor forskjell på treffpunkt, med lette (120gr) og tunge (140gr) på 100 mtr, som jo er treningsavstand for de fleste. Så tror ikke du skal overtenke så mye på treffpunktsforskjell her. Det er ikke livsfarlig å skru en 2-3 klikk opp/ned, eller motsatt.
  14. Fabrikkammo; Null forskjell. Lader man selv kan man tyne litt ekstra ut av 30-06, spesielt med de tyngste kulene. 180-220gr. En annen sak er om hjort/elg her hjemme på berget, merker forskjell på 20-50 +/- sekundmeter... Jeg mener at man bare "fyrer for kråka" med en 30-06. 30-o6 er vel mer allsidig for den som er hjemmelader, men sånn i praktisk bruk på jakt, ville jeg ikke tillagt -06`n noen magiske egenskaper som overgår lillebror 308
  15. Jepp, det ble det. Veldig enkelt og greit å handle fra de, var det også. Pakken ble raskt postlagt, og sendt over til Norge, men den Norske Tolletaten får ikke mye skryt hos meg. Pakken ble liggende i 14 dager, før de fikk dratt ut fingeren fra en viss plass, og sendt den videre til postkassa mi.
  16. Hørtes ekstremt ut. Min var sær før jeg satte i et TBT-kit, men ikke så ille som din. Børser er individer, så finnes sikkert litt forskjellig der ute ja. Greia med kraftige luffer, er å ikke holde for hardt i børsa, men la den få "hoppe og vri" seg som den vil. Da skyter de overraskende konsistent, men ikke tvil om at den ble mye mer håndterlig og tilgivende når den ble tunet ned med et TBT-kit. Ikke mye som skulle til. Den er fortsatt i kategorien "kraftig" men ble helt superb å skyte med. Bruker den også ofte på hytta og skyter på selvanvisere på 40mtr, uten problemer. Minste selvanviser er 2x2 cm og den er det forbausende enkelt å treffe med anlegg på en sandsekk, når det ikke er for mye og ekkel vind. Har man ei litt kraftigere luffe, så kan man strekke holdene litt og fremdeles ha det utrolig morro og skyte konsistent.
  17. Kanskje han hadde lyst? Finnes jo de som bruker 70k på å kjøpe seg ei rifle med gardena-kobling også, uten at de blir bedre skyttere eller jegere. Har man lyst har man lov. HW97 er YPPERLIG til å få mengdetrening med, og det beste av alt: Man kan trene hjemme. Selv har jeg en skytebane i kjelleren hvor holdet blir akkurat 10mtr. Det er gull for skyteformen å skyte noen skudd hver eneste dag. Du kommer til å merke forbedringa. Just presis. Skal man virkelig få schwung og resultat av treninga, så bør det meste være likt. 97`en er i tillegg ganske tung, så det kjennes nesten ut som jaktfeltrifla/jaktrifla. Et perfekt treningsvåpen. Jeg bestilte fra England. Tinbum Tuning. Nærmere bestemt dette settet: https://www.airrifletuning.com/store/weihrauch-hw97-77-maxi-tuning-kit/ Enkelt å installere selv. Instruksjonsvideoer både på tinbum sine sider, samt en drøss på YouT Ble helt supert. Null "twang" og ingen vridning i rekylen. Rekylen går rett bak og børsa er mye enklere å håndtere. Et annet alternativ kan være å varme den originale fjæra med ei blåselampe og "kollapse" (klemme sammen) en runde eller to på fjøra i begge ender, samt polere/pusse bort grader osv på inventaret i børsa. Dette ligger det også videoer av på "tuben" Grattis med ei knallgod børse!
  18. Tolker jeg deg dit hen at folk må kjøpe en Sauer200 og skyte diopter og full skinndress før man kan stille i Kikkertklassen? Isåfall er jeg dypt uenig.
  19. Fatter ikke at de ("kanerne") greier å jabbe så mye drit, før de faktisk kommer til poenget/selve testinga...blah-blah-blah.....bla-blabla-blah! i 6 minutter, blah-blah-blah.....før det så smått begynner å komme vettug info......så smeller det litt innimellom Blah-blah-blah...... før man ooooomsiiiider kommer til en slags konklusjon...blah-blah...like and subscribe-- blah-blah-blah Heldigvis kan man "spole" over all kål-kokinga
  20. https://skytterlinken.no/element-optics-nexus-5-20x50-ffp
  21. Heller litt vide/romslige, lavskafta støvler, som en lett kan sparke av seg under vann, enn sko som er knytt. Joggesko fryser man kvækk ihjel med her på trøndelagskysten på høsten, selv uten å havne i vannet først. På sørlandet går det sikkert an å gå i joggesko hele året. I kajakk kan jeg forstå at støvler er lite praktisk da, mtp plassen "under dekk" ?
  22. Om du selv faller uti med klær og støvler, så må du bakse med en "dregg" på 3-4 kg som henger i beltet i tillegg? Berge hagla med livet som innsats? Njæææ.. feste hagla til båten kanskje, men ikke mitt eget belte...
  23. Ja det er absolutt en god løsning for å forbedre original-stokk om man ikke vil bruke for mye penger i starten. Dessuten er det jevnlig mye brukt å få kjøpt om man senere skulle få lyst til å oppgradere. Har sett både UPR/KKC/GRS-stokker til en hyggelig bruktpris på finn.
  24. Nettopp derfor jeg solgte Anschutzen, var kun egnet til å skytes med reim eller fra benk. Bæl-tung T1, CZ, er mer allsidige børser. 90-graders boltløft gjør at du må ha mye høyere kikkertmontasjer for at bolt skal gå klar av kikkerten. Avhengig av kikkert du velger seff, men regner med du ikke skal sette på en Tasco 4x40 om det er presisjon/små grupper du er ute etter,. At en forhandler "anbefaler" et merke/modell må du ta med ei klype salt. Uten at jeg skal si noe om Bergaraen. Den har jeg ikke noe erfaring med. Ofte er det slik at de har en større margin på fortjeneste på enkelte modeller. Dvs. de tjener mer på å selge deg en Bergara, gjerne i en "pakkeløsning" med rævva kikkert og en jalla demper, enn om de bare selger deg en plain Tikka feks.
  25. Presisjonsmessig så har 457 Varmint like bra potensiale som T1x. CZ har, omsider, skjønt at gode avtrekk er viktig, så disse leveres med gode, justerbare avtrekk. T1x har en del mer ettermarkeds-snacks tilgjengelig, bl.a et hav av stokker og chassis. Personlig synes jeg bolt og boltgang er bedre på Tikkaen, både ser og føles bedre ut, samt at den leveres med et 10-skudds magasin og er ferdig gjenga for demper. Originalstokken på T1x er litt vel junioraktig for en voksen mann, men startprisen er bedre ift CZ Varmint MTR, slik at en kan få kkc/grs med i en pakkeløsning, som jeg mener bikker i tikkaens favør, da den ellers er så digg å skyte med, men slikt er egentlig bare smaks-sak. Var jeg deg ville jeg dratt til en forhandler og fått tafsa på begge, så finner du fort ut hva du liker best av disse. Begge nevnte modeller har superb presisjon, som du jo er ute etter.
×
×
  • Create New...