Jump to content

hewi

Members
 • Content Count

  469
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

15 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Til 123 gr Nosler CC i 6,5x55 har jeg funnet en fin bane/treningsladning med VV N-140. dette er et billig krutt, som flyter fint i de fleste kruttmål. Maxladning i børsa mi med dette kruttet/kula er 40grains. Da oppnår jeg rundt 830 ms og klisterlapp-presisjon (56cm pipe) COL 75mm Samme ladning har jeg med hell brukt på Hornady A-max 123gr og lapua scenar 123gr Vil du jage hastighet vil jeg anbefale N-19 Billig krutt dette også. Om pris på krutt er irrelevant, så er VV sin 550 gull,som JKB nevner
 2. Noen som har førstehånds kunnskap om toppjakt i Jamtlandsområdet og evt kan anbefale tilbydere på slik jakt.? Har googlet og funnet noen, men stive priser hos endel tilbydere. Andre er det vanskelig å få svar ifra ved henvendelse på mail. Om noen kan være behjelpelig med litt ekstra info, setter jeg pris på det.
 3. hewi

  Cz-Klubben

  Min 452 (varmint/boyds tommelhull/timney avtrekk) har slike samlinger som dette på 100 mtr, med SK Match (Når det er optimale forhold mtp vind og skytter har dagen) så ja, børsa bør klare bedre enn dette på 50 mtr. Kan godt være at du har fått ei som er ekstra sær på ammoen, selvfølgelig. Om det var vind så spiller dette også inn.. Skal ikke rare vindpustet til før 22 kula drar sideveis.. Hvor lenge er det siden du har pussa løpet? Min CZ begynner å samle dårligere fra 250-300 skudd. Da har det bygd seg opp mye sot,skitt og fett i løpet. Drar igjennom en lapp med 5-56, deretter noen runder med bronsebørste før jeg kjører noen tørre propper igjennom. Gjentar prosedyren en 2-3 ganger. Etter en slik puss samler den godt igjen.
 4. Om du kun har den pga affeksjonsverdi, hvorfor ikke bare få en kompetent børsemaker til å plombere den? Børsa blir dermed i kategorien " Pynt" og du får børsemaker til å dokumentere dette til Tante Blå.
 5. Dette løser du lett med å pusse ut litt ekstra tre fra løpskanalen. Har gjort dette selv. Null problem å bruke tofot.
 6. Ser det var hele 15 steinkobber i total kvote langs kysten av trøndelag i 2018?? På fylkeskommunen sine sider står det info om at det ikke er avgjort om det blir jakt i det hele tatt i 2019??!? Noen som sitter på info om årsaken til de lave kvotene? Sist jeg jakta kobbe var det kvote på over 200 dyr.(riktignok 10 år siden) Hva har skjedd? Ikke fått noe inntrykk av at bestanden av kobbe har gått ned noe vesentlig. Enkelte plasser kan man nesten gå tørrskodd imellom holmer og skjær på kobbehoder.. Tenkte jeg skulle søke om jakt for 2019, men med slike lave kvoter er det jo meningsløst...
 7. 10,1 (155-156 grains) er gode kuler til elg. Samme med 160 gr. 140 gr accubond/swift a-frame er også gode kandidater. A-frame litt hardere enn førstnevnte, så den er vel "best" av disse to, mtp dybdevirkning og restvekt Styr unna 9 grams eld-x og lignende lett-ekspanderende kuler. Stor elg, kort hold og treff på bogfjøla/grove bein, så går disse i fillebiter. Disse kulene er laga for å ekspandere på laaangt hold og/eller mindre vilt enn elg, ikke noe å satse på til tradisjonell elgjakt hvor holda sjelden blir over 100 mtr. Setter du skuddet trygt bak bogen, går det greit, men 6,5 er marginal nok fra før om man ikke skal begynne å sjanse med slike kuler i tillegg. Med mindre du tenker å løpe 500 meter i motsatt retning når du oppdager elgen for å få "langhold" da. Mistenker at det er noen som gjør det mtp. at alt dreier seg om "ekspansjonsvillighet på langt hold" "Bc" og "flyveegenskaper" osv når det snakkes om jaktkuler for tida. (ikke så mye i denne tråden riktignok) 99% av oss skyter hjortevilt innenfor 300 mtr, stort sett under/irundt/litt over 100mtr, så å henge seg opp i bc og flyveegenskaper er, i beste fall, bare en avsporing. (...men innrømmer at det er morro å ha kunnskap om nevnte elementer ) 😀 Det er bare snakk om noen få klikk forskjell. Bc har betydning når holda langt overgår nevnte avstander. Kjenner du kulebanen til den kula du bruker, så er det aldri noe problem å klikke de nødvendige klikk, om avstanden skulle strekke seg litt. Finn ei solid kule til elgen i 6,5 så er du good to go
 8. hewi

  Geco plus 9,3x62

  Kom i skade for å kjøpe 255 Geco Plus for noen sesonger siden, da 250gr Accubond ikke var å oppdrive. Ladet den med 57 gr VV N140 i min 9,3 Fikk den opp i 770 m/s 61 cm pipe. Skutt noen hjorter og et rådyr med denne kula. Gjorde vei i vellinga i rådyret, for å si det sånn. Det døde oppreist.😀 I hjorten oppførte den seg likt 250 gr Accubond. God effekt og fine slakt. Veldig god kule ift. prisen. Presis var den i pipa mi også.
 9. Det var jo et kjempesvar på det trådstarter lurte på...
 10. Jeg vil kalle rekylen fra en dempa 9,3 sammenlignbar med en udempa 30-06. Nå kommer det helt an på kulevekt/ladning, kontra totalvekt på rifle. En tung rifle "demper" jo rekylen litt i seg selv. Stokkform har også betydning. Samtidig vil størrelsen på demperen ha litt å si. Setter du på en diger lyddemper, så vil den fjerne mere enn med en standarddemper...osv osv...Som du sier det er mange faktorer som spiller inn. Tror 338 har en kjappere rekylimpuls, enn en 9,3x62. 9,3 kan vel mer beskrives som en tung, bestemt dytt i skuldra ift de mer hissige grovklibrene, som gjerne har en kjappere/hardere rekylimpuls.
 11. hewi

  Test 22lr 50meter

  En annen ting som er viktig å huske med 22lr, er skytterfeil. "Salongen" er nådeløs for dårlig avtrekk, skytestilling, kanting av børsa , forskjell i rekylopptak etc. Så det er ikke alltid ammoen sin feil at man får dårlig samling (men god ammo hjelper, seff) Da jeg var ung og lovende og skjøt DFS på 100 mtr, så holdt vi innertier 5-skudd med diopter, Kongsberg M67 i 22lr, vindstille vær og Eley Club/match. Idag sliter jeg med det samme og da med tofot, månekikkert og beanbag 22lr er med andre ord veldig god trening for å luke ut skytterfeil, så ikke skyld på ammoen hver gang det går skeis med samlinga Selv har jeg hatt suksess med eley/lapua og div RWS matchammo i 22 lr. Det ER en forskjell på dyr og billig ammo. Det blir mindre slengere og "uforklarlige" treff. Dessuten er det mer morro å skyte når du vet ting funker og går som det skal.
 12. Ja da har grunneierlaget leid ut hele sulamitten. Da blir det verre, da man i praksis har "solgt" jaktretten sin for x-antall år. Som du sier, så blir det da helt sikkert ikke greit for det laget som leier jakta, at dere plutselig sitter på "godposten" en kveld. Regner med det er skrevet en kontrakt med dette jaktlaget, den vil jo ha en utløpsdato, som regel. Vanlig å skrive kontrakt på alt fra 1-3 år, noen steder, hvor grunneierlaget kjenner jegerne, så kan det skrives lengre kontrakter. Slik jeg ser det så har du 2 muligheter: Snakk med jaktleder for laget som leier jakta,og spør pent om du ikke kan få være med. Fortell at du er fersk jeger og vil være med på opplæring. Om de ikke er noen skikkelige trekuker, så får du sikkert hive deg med. Alltid kjekt med en ekstra driver/postjeger. Om de setter seg på bakbeina; Vent til leiekontrakten går ut, møt opp på årsmøtet for grunneierlaget og krev din rett som grunneier. Det kan gjøres på flere måter, enten at du får en klausul om å få være med som jeger ved inngåelse av ny kontrakt, eller dere kan kreve å få beholde jaktrett på egen grunn (Deres eiendom innbefattes ikke ved neste kontraktinngåelse med det eksisterende/nytt jaktlag. De får da ikke jaktrett på deres eiendom) Om deres eiendom er stor nok til å få tildelt dyr på egen hånd, er en annen sak.
 13. Om din familie er grunneiere, og har fellingrett på hjort, så har dere vel pr definisjon jaktrett også. Enten ved deltagelse i det etablerte jaktlaget i grunneierlaget, eller på egen inn/utmark. Nå vet ikke jeg hvilke avtale din far har med grunneierlaget eller om grunneierlaget har leid ut jakta til utenbygds jaktlag?? Da ligger det vel en avtale til grunn som definerer hvem som får lov til å jakte. En annen ting kan være at den totale kvoten på hjort blir mindre om noen i sameiet trekker seg ut. Det er jo gjerne derfor grunneiere slår seg sammen. Praksisen på dette gjøres vel litt forskjellig, men der jeg har jakta, så har det ikke vært noe i veien for å ta med seg en kompis eller to for å sitte på kveldspost på egne jorder/utmark om man er grunneier, men tror det hadde blitt bråk om det hadde blitt danna et ekstra jaktlag på samme område. Regner med din far kan svare bedre på dette, enn noen her inne. Han sitter vel med kunnskap om ordningen som er på stedet.
 14. Kommer helt an på vinkelen kula treffer fjellveggen i. Treffer du innenfor 70-90 grader blir kula pulverisert. Er det slakkere vinkel så kan den endre retning og ule avgårde.
 15. hewi

  Mauser M18

  Fikk med meg lansering, og kikka godt på denne børsa. Ja, det er snakk om ei billig rifle, men den virka ikke billigere enn en hvilken som helst plast-tikka.! og Tikka operere med langt høyere priser på sine playmo-modeller, ivertfall noen av de. Litt "skrapelyd" i sluttstykke/låsekasse ved repetering, men det går seg vel til med litt bruk og olje. Dette er ei perfekt rifle for førstegangskjøperen mtp pris kontra kvalitet. Det er fortsatt en mauser, selv om den er billig, og regner med det er null problemer å reklamere om det skulle oppstå problemer. Her kan man få ei komplett fiks ferdig jaktrifle med kurant kikkert og demper til rett under 15 lapper. Vurderer faktisk denne til min sønn, som er førstegangsjeger i år. Eller om man vil ha ei lett rifle for hjort/villreinjakt, som man ikke trenger å bekymre seg for å gi litt røff behandling (Mye gåing i ulendt terreng) Som nevnt lengre opp: Skam-kapp ei i 308 og monter en nett liten kikkert og demper. Da bærer man seg ikke ihjel oppe i steinura, ivertfall. Snerten sak!
×
×
 • Create New...