Jump to content

hewi

Members
 • Posts

  802
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

hewi last won the day on July 9

hewi had the most liked content!

1 Follower

Recent Profile Visitors

883 profile views

hewi's Achievements

Experienced

Experienced (11/17)

 • Dedicated Rare
 • Reacting Well Rare
 • 10 years in Rare
 • First Post
 • Collaborator

Recent Badges

262

Reputation

 1. Spesielt når du har vent deg til å ha god kinnkonntakt. Ikke for thigt og ikke for slakk er stikkordet her. Ved baneskyting liker jeg å ha såpass thight kinnkontakt at det føles ut som hodet "går i lås" med stokken. På jakt har jeg litt mere spillerom i tilfelle bratte skytevinkler, samt at man har litt slingringsmonn ved slurvete anlegg når det blir travelt. På et systemvåpen er justerbar kinnstøtte alfa og omega. Da får du riktig høyde uansett om du setter på en kikkert med 56 åpning, eller en aimpoint micro, eller har et løp med åpne sikter feks. Strøken jobb som er gjort på børsa di forresten. rent og pent utført 🤠
 2. hewi

  Tikka T3

  Kommer vel litt an på kuletype og hvor nedre ekspansjonsgrense ligger for den aktuelle kulekonstruksjonen. Men høres fornuftig ut det du sier, som en gjennomsnittlig pekepinn. Jeg (og mange andre sikkert) har erfaring med at kuler som feks accubond/accubond LR- ekspanderer godt selv i veldig lave hastigheter. I 9,3 har jeg nå i år brukt 18,5 gr Oryx, Den får 690-700 m/s ut fra 40cm pipa. Skjøt senest i høst en stor kronhjort (110kg slaktevekt) med den på 120 mtr hold, Meget god virkning og pent slakt. Bukken gikk 10 mtr etter skuddet. Nå blir aldri ei børse med 40 cm løp aldri noen dedikert langholds-jaktbørse, men ved riktig kulevalg og hold innenfor 100-300, så er det null stress, bare en unngår de hardeste kulene.
 3. hewi

  Tikka T3

  Min erfaring fra div løp og kaliber er at tap av hastighet pr- cm kappet, ligger mellom 2-3 ms. Aldri vært borti 5ms hastighetstap på std-kaliber og jeg har fått kappa noen løp oppgjennom. Sier ikke at det ikke forekommer, men det må være yderst sjeldent. 10 cm kortere løp er lik 20-30 ms lavere hastighet. Sånn i gjennomsnitt. Ikke en elg eller hjort i verden som merker forskjell,,,fremkaller bare fryktelig kløe i OCD`n til enkelte De siste årene har jeg stort sett jakta med løp på 40-50 cm. (40cm i 9,3x62, 45 cm i 3006 og 50 cm i 6,5x55) Er så digg å slippe å gå med en lang, framtung "korn-staur" i nevene i bratta/buskaset. 99 % av jaktdagen består jo i å gå rundt og bære på børsa. Da er hendighet mere verdsatt enn noen titalls sekundmeter høyere utganshastighet.
 4. Skutt mange dyr med Accubond, ikke så mange med partition. Accubond i kaliber 6,5, 30. og 9,3. Stort sett gode erfaringer. Litt grisete av og til på korte hold med 30. kaliber og 6,5. Veldig god skuddvirkning, dyra løper sjelden langt.
 5. Lysprikk? JA! Kommer aldri til å jakte med et sikte uten lysprikk igjen. Den teorien fra "ekspertene" du nevner kjenner jeg overhodet ikke igjen. Det er motsatt. Fullt fokus på viltet, lysprikken der du vil treffe: PANG! Når jeg skyter hjortevilt, så aner jeg lysprikken mer enn jeg fokuserer direkte på den. Her er det da viktig å justere lysstyrke på prikken etter lysforhold der du sitter på post/jakter. Alt går mye kjappere med en lysprikk ift. å verifisere siktepunkt horisontalt/diagonalt i et siktekors uten lys. Da må du faktisk ta fokus bort fra viltet... Men som nevnt lengre opp her; Kinaræl 👎 Gå for et kvalitetssikte. Dra på våpenbutikk og se gjennom flere merker, så finner du noe som passer synet ditt/din smak.
 6. Hadde hjulpet ennå mere på farten ut i markedet, om de faktisk hadde oppdatert info på hjemmeside og svart på henvendelser. Som det blir sagt lengre opp i tråden; Hvordan respons kan man forvente ved evt reklamasjon? Skeptisk allerede her,,,,
 7. Det er sant, men: Kommer helt an på hva en skal jakte det da, og hvilken egenskaper man ønsker i ei jaktkule. Har skutt hjort/rådyr med både gamle A-max og nye Eld x/m. På korte hold blir det veldig ofte skuddvirkning som en håndgranat. Som en langholdskule på hjortevilt derimot, funker den greit, da den åpner godt i lave hastigheter. På stor elg ville jeg feks aldri brukt ei kule med så stor fragmentasjon som disse gir i høy hastighet/korte hold. Da kan man like gjerne kjøpe noe billigræl-blyspiss å bruke på jakt. De er like egnet/uegnet. Om man på død og liv må skyte Hornady, ville jeg heller lagt penger i en 180gr Interbond som jaktkule, som er en meget god bonda kule, og heller kjøpt noe treningskuler i "bulk". Nosler CustomCompetition feks. Mengdetrening med kuler som koster 5kr++ er bare tull egentlig, med mindre man er en veeldig dedikert langholdsskytter. Det finnes gode alternativer helt nede i 3,50 som ikke står noe tilbake presisjonsmessig. Det er ikke noe problemer å få samskyting med feks 155/165/175gr treningskuler og 180/200 gr jaktkuler ut til 400-ish mtr, det er bare å teste forskjellige ladninger og evt støtte seg på en balistikk-kalkulator for å finne ut hvilke hastigheter som må til på begge alternativer, for å få tilnærmet lik kulebane. Jeg lyktes ivertfall den gang jeg hadde 30-06. Nå har jeg ikke erfaring med Ai, men det skal være fullt mulig i den også, ja kanskje til og med lettere da man her får bedre hastighet på de tyngste kulevektene.
 8. Er jo slike tester og prosjekter som er morro når man starter med hjemmelading!🤘 Test ivei. Det gir deg kunnskap og erfaring. Jeg foretrekker selv det samme som du etterstreber her. Er så lettvint om man finner ei god treningsladning som går klin likt med jaktladning. En slipper å tenke, om det er på bane eller jakt. Til slutt kan du knepptabellen utenat. Har hjulpet meg både på jakt og jaktfelt/baneskyting. Do it simple!👍
 9. Som oftest så er årsaken til at dyret blir "blodskutt" inntrengning av blod mellom hinner i kjøttet når det blør ut. Om dyret går langt etter skuddet vil dette øke. Min erfaring. Om det blir korte hold, type nærkamp, vil en i tillegg få endel "sprengt" kjøtt rundt skuddkanal, da ser det enda verre ut. Treffer man bein og får masse sekundærprosjektiler i form av beinsplinter, ja da er det bare å kvesse kniven ekstra godt Skuddavstand/hastighet og kulekonstruksjon er faktorer som har mest å si for graden av "blodskutt".
 10. Pst2 er mer enn god nok til ditt bruk. ift de siktene du nevner du har nå, så er PST luksus. Til litt morroskyting fra 100-500 meter er razor bare unødvendig dyr. Pst`n kommer til å gjøre jobben. Lengre enn 500 mtr også. Null problem.Du kommer til å bli fornøyd. Jeg har hatt begge de nevnte, både PST og Razor. Etter min mening er ikke razoren SÅ mye bedre at den er verdt 10-12 lapper ekstra. Skal du først opp i den prisklassen ville jeg valgt Leica 100 ganger før jeg kjøpte en Razor...Leica er spitzenklasse.
 11. Og jeg har sagt at man må velge redskap ut ifra vilken jobb som skal gjøres, så i bunn og grunn er vi ganske enige.😉 Jeg liker også gjennomskyting, men kvotene her til lands gir oss få muligheter til å skyte de største dyra, og både elg og hjort er ganske småvokst, sånn gjennomsnittlig. Derfor har jeg ingen skrupler med å bruke 230-250 gr monolittiske kuler i 9,3. På hjort og gjennomsnitts-elg, blir det stort sett gjennomskyting. Både på korte og lengre hold. Personlig har jeg skutt mest hjortevilt med 250gr Accubond, 250gr TTSX og 286gr Mega i 9,3x62. Aldri merket forskjell i "drep" mellom disse. De få kulene jeg har funnet igjen er, stort sett Mega og Accubond, da fortrinnsvis i elg skutt på kloss hold. Kun funnet igjen en TTSX og den gikk diagonalt gjennom en stor hjortebukk. Satt i låret på motsatt side av innskudd skulder.
 12. Litt lettere sjokkskadd her.😱 En Lett, monolittisk kule utklasser en mye tyngre gammeldags blykladd...Undrenes tid er ikke forbi @Per-S ? Ikke nok med det, men den ekspanderer til større diameter på 150mtr, enn hva den gammeldagse blykladden gjør på 50 mtr til og med? Tror jeg må sette meg ned litt og gjøre pusteøvelser her jeg nå😉 Beklager ironi og sarkasme, men klarte ikke å dy meg Det er sagt med et aldri så lite glimt i øyet, Per. Ikke noe vondt. (Ja, jeg vet Partition har begrensninger i designet mtp hvor mye den er istand til å soppe seg) Takk for en fin test @Begnadøl Dette viser klart det jeg har påstått i flere år. 9,3x62 blir ikke et dårligere kaliber av å velge lettere, monolittiske kuler. Gevinsten er i tillegg en flatere kulebane, ganske lik en 30-06 med 180gr kule ut til litt bortenfor 300 mtr, samt signifikant mindre følt rekyl. Heller ikke noen bakdel.. Blir spennende å se resultatet i vilt @Begnadøl
 13. Har 1 stk Classic DL og 2 traveller. Samtlige har vært beddet fra fabrikk. Her høres det ut som det har vært en "hobbysnekker" med 10-tommeltotter som har fiksa seg en Traveller-stokk på egen hånd. Hvilken farge er det på beddemassen? S&L sin beddemasse bruker å være rød-brun. Jeg har selv gjort det på en KKC, men den var selvfølgelig beddet av en kyndig børsemaker på forhånd. Man må utvide løpskanal ca 10cm framover fra kammer-enden for å få til å dra ut løpet, uten å løsne kassa. Samt at det må nitidig måling og borring til, for at hullene til løpsskruene skal bli pene og sentrerte. Fra tid til annen får du kjøpt løse originalstokker. Både fra J&F og private. Jeg fikk en travellerstokk til en 500-lapp, kjøpt privat på Finn.no.
 14. Gameking funker den ja!✊
×
×
 • Create New...