Jump to content

Første Pistol, CZ 75?


Martin Ruter King

Første Pistol?  

55 members have voted

  1. 1. Første Pistol?

    • CZ 75 SP-01 Shadow + Kadett II Konverteringssett til .22
      9
    • CZ 75 SP-01 Shadow + Annen .22 pistol
      36
    • Annet
      10


Recommended Posts

I sammenligningen mellom et matchvåpen av typen GSP og en mk. III taper Rugeren mer eller mindre hver gang. Dette gjenspeiles også i prisen. Dersom TS skal ha både grov- og finkalibret pistol innenfor sitt budsjett, er det ikke rom til et matchvåpen av typen GSP.

 

Ein GSP av den gamle typen er framleis eit svært mykje betre konkurransevåpen enn sjølv ein tungt modifisert Ruger mk 1/2/3, og kan plukkast opp for småpengar viss ein har litt tålmodigheit.

Link to comment
Share on other sites

Kjøp den beste .22 du har råd til og drit i 9mm frem til du får råd igjen. Innen den tid har du kanskje nokk kunnskap til å forstå hvordan du skal få til å bruke 9mm pistolen din.

 

 

Tullball!

 

Jeg skjøt vel 9mm i nesten 2 år før jeg kjøpte min første enhånds .22 pang...

Godt mulig at jeg hadde klart meg bedre på Klubbmesterskap osv om jeg hadde gjort det omvendt, men den tålmodigheten har jeg ikke. :winke1:

 

Folk er forskjellige, og det er ikke alle som "gidder" å skyte finkaliber etter 6 måneders karantene når man endelig kan kjøpe noe helt eget. :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg skyter kanskje 500 skudd med 22LR pistol i året, og 50000 med grovt, likevel er jeg "i topp" i nm i finfelt sist, og kl A i fin... det skulle jo etter den logikken ikke gå? ;)

 

Men ja, jeg er absolutt enig at man får inn basistrening med 22LR og luft.

 

At GSP er enklere å vinne med enn ruger mk2/3 er jo også de fleste enig i, men morrofaktoren på rugern med rødpunkt og "komp" i siv5/rimfire open er skyhøy!

Link to comment
Share on other sites

Jeg er heller ikke i tvil om nytteeffekten av å skyte mye .22 og luft, spesielt når man er fersk. Og det kan ikke være noen tvil om at de aller fleste av oss skyter bedre med et matchvåpen enn med en "plinker" eller en militærpistol.

 

Men som Fantaboksen skrev, så er det ikke alle som har tålmodighet til å trene såpass mye at de blir gode til å skyte.

 

Så uansett hvilket valg man gjør, må det baseres på hva man vil med skytingen.

Link to comment
Share on other sites

støtter den aps. Kjøpte en Glock (verdiløs pistol ifølge de fleste til NSF programmer og jeg er enig) trente, trente og trente litt til. Lærte mg skyte Glock greit. Kan du så skyte Glock kan du skyte med alt annet :wink:

 

Kjøpt det du føler for, skyt og ha det gøy. Bytt litt våpen til du finne rut av hva du vill ha. Jeg har gått fra Glock 19, til Shadow og nå ønsker jeg en 1911 av noe dyrere modell. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Sier jo ikke noe om hvor god man er om man er A skytter - da det holder med 85%+ som beste skytter noe som igjen gir ett A krav...

 

Når det gjelder kjøp av første våpen, jeg som mange andre kjøpte meg en CZ som første 9mm - og det var gøy - men vanskelig å gjøre det bra - solgte den og kjøpte meg en Pardini - mye lettere å skyte jevnt og godt :-)

 

K.

Link to comment
Share on other sites

Nei for guds skyld, kjøp 9mm først da :smile: det funka jo for fantaboksen så

 

Har nok funka for andre også det. :winke1:

 

Jeg er ikke så vrang at jeg vil påstå at .22 er et dårlig kaliber for trening.

 

Det eneste jeg sier er at har du kjøpt egen pistol har du (forhåpentligvis) vært aktiv i minimum 6 måneder.

 

Man kan lære seg mye på et halvår, og jeg vet med meg selv at jeg er heller med på skyting for moroa sin skyld, samt uhøytidelige konkurranser fremfor å trene til pallplassering i NM.

 

Da er det så enkelt som at 9mm i mitt hode er mer moro enn .22lr. :lol:

 

Dersom det er et enten/eller spørsmål og det kun skal kjøpes inn en pistol i starten ville jeg uten tvil gjort akkurat det samme en gang til.

 

dersom man vil skyte .22 kan man jo som regel låne klubbvåpen?

 

Men igjen, skal man virkelig satse, og bli toppskytter, så kan det selvsagt lønne seg dersom man starter med en finpistol. :)

Link to comment
Share on other sites

Selvsagt stiller nye skyttere først i køen. :)

 

Jeg kom bare med et alternativ til den kjedelige "skal du begynne å skyte du a?? Ja, da MÅ du kjøpe en .22 matchpistol med ergonomisk tilpasset grep før du i det hele tatt kan begynne å vurdere noe annet" som jeg har opplevd at enkelte mener.

 

Bare for å være ekstra tydelig: Ja, jeg er absolutt enig i at man får kjempestort utbytte av å trene med .22, men jeg tror heller ikke at det er umulig å bli en god skytter med kun grovpistoler i skapet hjemme hvis det er det man ønsker. :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Første pistolen min var en Tanfoglio GK Custom .40 m/ 22LR Kit

 

22LR kittet kommer stort sett på om jeg har med nye skyttere på banen, eller om jeg føler for å spare litt ammo, i starten brukte jeg det endel. Flott for avtrekkstrening, hylstertrekk etc. om du skytter DSSN.

 

Søk på 9mm m/22lr kit for NSF Grov og en 22LR for NSF Fin, om du har lyst å trene 25m bane så skyter du en dedikert 22LR, resten bruker du 9mm til, evt. med 22LR toppen om det er 2-3 dager til neste lønning.

 

Lykke til og husk å ha det moro.

Link to comment
Share on other sites

Sier jo ikke noe om hvor god man er om man er A skytter - da det holder med 85%+ som beste skytter noe som igjen gir ett A krav...

Nei, poenget mitt var heller ikke at jeg er spesielt god til å skyte. Poenget mitt var at det er mulig å hevde seg selv om man skyter Glock. På feltløypene i vår krets må man stort sett skyte 97-100% av maks oppnåelig for å vinne et feltstevne. Men jeg vet at det hender i en av våre nabokretser at oppmøtet er såpass dårlig at folk vinner feltstevner med noenogåtti prosent av maks.

Link to comment
Share on other sites

Nå er vel ikke dette en tråd om 9 mm vs 22LR?

 

Det jeg anbefaler alle som spør er et stk. 9 mm pistol eller 38/357 revolver (avhengig av om man foretrekker pistol eller revolver; gjerne begge hvis penger ikke er et problem) og et stk. 22LR pistol, revolver eller konverteringsett (igjen avhengig av hva man foretrekker). Da har man et våpen med ei lita patron som er billig og har lite støy og rekyl til grunntrening på sikter, pust, avtrekk osv. samt konkurranse i fin (felt, hurtig, standard, VM-program, NAIS osv.), og et våpen med ei litt større patron for å lære seg å takle rekyl og smell mens man fortsatt har korrekt avtrekk osv. samt konkurranse i grov NAIS og militær- eller revolverfelt og hurtig.

 

Begge har sin bruk. Om 9 mm eller 22LR er "best" sånn generelt synes jeg blir en litt merkelig og tullete diskusjon.

Link to comment
Share on other sites

Er bare ett problem, luft er forbanna kjedelig. Fint og greit å trene det fundementale med .22, men hvor stort utbytte er det man egentlig får med å skyte mest med .22 fremfor 9mm? Er en på klubben som skyter med 22 95% av alle gangene han er der og skyter som en gud, men gi den gutten en 9mm så spiller det ingen rolle at han har skutt 10 000 med 22 i ett år og det grunnleggende sitter i ryggmargen, for han napper og møter rekyl som om han aldri har holdt i ett våpen før. Man kan faktisk bli god kun ved å skyte 9mm.

 

Men skal du ha deg en pistol så gå for Tanfoglio Stock 3, bedre våpen enn Cz Shadow med tanke på lengre løp og justerbart sikte som man får med Tanfoglio.

Link to comment
Share on other sites

Enklere å skyte bra med 9mm og revolver enn luft og .22 :)

 

K.

 

At det er enklere å skyte bra med noe med lite rekyl enn noe med mer rekyl fremstår for meg som en heller spesiell påstand. Med trening kan det bli likt eller tilnærmet likt, men lettere med 9 enn 22?

 

Hvis du skyter 50 skudd med 22'en din og og 50 skudd med 9'eren, hvilken av de produserer flest 50-serier på 25 meter gitt samme antall hender på våpenet og samme skytetid? Hvilken av de er lettest å skyte fort med gitt samme antall hender på våpenet og samme skytetid? Hvis du med hånda på hjertet svarer 9'eren på begge spørsmåla så er jeg ikke annet enn mektig imponert.

Link to comment
Share on other sites

Påstanden underbygges ikke med annet enn 15 års erfaring og 100 000 skudd + med flere våpen :-) når det er sagt er det ikke direkte sammenligning med tanke på grep og stilling - men at folk når de skyter med 9mm eller Revolver i .38 eller .357 legger til seg feil som ikke syns så godt før man kommer over på .22 eller luft - mye av dette kommer nettopp av at man sjelden skyter med 1 hånd på nevnte første våpen typer - derav flere feil.

 

Så igjen, det er lettere å skyte bra med en 9mm, .38, .357 etc nettopp fordi at man skyter stort sett med 2 hender ! Hadde folk forstått hvor enkelt det er å trene seg opp med en kal .22 for så ta med seg essensen over til andre type våpen, ja da hadde det vært kø på 25m banen :-)

 

Jeg trener stort sett bare med en .22, og klarer ennå å gjøre det greit med andre våpen - merkelig det der egentlig....

 

K.

Link to comment
Share on other sites

Du sier altså at, fordi man som oftest bruker to hender til skyting med grovere kaliber, så er man dermed mer presis med det grovere kaliberet? Det argumentet henger ikke på greip; du sammenligner to ting som ikke er like. For å kunne sammenligne, må man faktisk gjøre ting så like som mulig.

 

Skyter du virkelig bedre med 9mm på frihånd enn med 22LR på frihånd? Hva med om man sammenligner 22LR og 9mm med begge hender?

 

Jeg har hverken skutt med pistol like lenge som deg, eller like mange skudd, men jeg tillater meg å tvile på at du skyter bedre med 9mm enn med 22LR om øvrige faktorer er like. Jeg ser i alle fall gjennomgående at jeg, og skyttere rundt meg, skyter bedre med begge hender enn med en, bedre med finere kaliber enn med grovere kaliber, og bedre med mer anatomiske våpen (e.g. GSP) enn mindre anatomiske våpen (e.g. Mk. III).

Link to comment
Share on other sites

Så du skyter altså ikke bedre med 9 mm enn med 22LR gitt at alle forutsetninger er like? Var det jeg trodde ja. :winke1:

 

Hvis det du faktisk mente å si hele tiden er at det er lettere å skyte med to hender enn med én så er jeg enig i det, men det var altså ikke det som var påstanden din i sted.

Link to comment
Share on other sites

Statistikk er ikke bevis for noe som helst (3 typer løgner osv...), men ting kan tyde på at Bromarks oppfatning kanskje ikke deles av en god del andre skyttere.

 

NAIS fin vs. grov:

 

http://www.fsu.no/issf/iaar/at/nsf_at_nais.htm

http://www.fsu.no/issf/iaar/at/nsf_at_nais_grov.htm

 

Og det er jo også litt interessant at man ikke ser noen særlige tendenser til at folk skyter mye bedre i hurtig militær (2-hånds) enn i hurtig fin:

 

http://www.fsu.no/issf/iaar/at/nsf_at_hfin.htm

http://www.fsu.no/issf/iaar/at/nsf_at_hmil.htm

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

@Bromark: Jeg har lest det du har skrevet gjentatte ganger, og det henger ikke på greip. Nå må du bestemme deg; er det lettere å skyte godt med fine eller grove kalibre? Er det lettere å skyte godt med en eller to hender?

 

Du sier at du skyter bedre med grove kalibre enn med fine kalibre, men kommer så med forutsetningen om at du bruker to hender på grov, og en hånd på fin. Da sammenligner du to distinkt forskjellige skytegrener, som ikke er direkte sammenlignbare. Sammenligningen henger ikke på greip, og kan avfeies som ukvalifisert tull.

 

SELVFØLGELIG skyter man bedre med fine kalibre enn med grove, dersom alt annet er likt. SELVFØLGELIG skyter man bedre med to hender enn med en, dersom alt annet er likt.

 

Jeg vil tro at du vil si deg enig i at du skyter minst like godt med to hender og fint kaliber, sammenlignet med to hender og grovt kaliber, og likeledes at du skyter minst like godt med en hånd og fint kaliber, sammenlignet med en hånd og grovt kaliber.

Link to comment
Share on other sites

Det handler kanskje vel så mye om hvilke krav som stilles til det aktuelle kaliberet? I feltløypa er det for manges vedkommende bare snakk om å treffe figuren, men men .22 og luft forventes det mye bedre samling.

 

Jeg vil påstå at dersom man setter opp ei skive på 10 meter med en passe stor sikteblink, og skyter 10 skudd med 9mm (valgfri skytestilling), .22 og luftpistol, så vil de aller fleste få de beste samlingene med luft og .22. Jeg forutsetter våpen av god kvalitet i alle 3 kalibre, f.eks 3xPardini.

Link to comment
Share on other sites

Det er nå slik at folk flest skyter best med en .38 revolver enn med en pistol i kal 22 - nettopp pga at man skyter med 2 hender - men også at det er liten bevegelse i selve våpenet etter at skuddet går. På ett luft våpen vil all bevegelse etter avtrekk ha mye å si på hvor en treffer da etterholdet er kritisk viktig.

 

Det jeg mener og står for, er at mange legger til seg store feil - ved å skyte bare 9mm eller grov våpen da dette kamuflerer avtrekk, etterhold etc -noe som kommer godt frem med nettopp .22 skyting - nettopp igjen pga enhånds skyting.

 

Det er også forskjell på enhåndsskyting med 9mm og revolver da grepet man har er anderledes og folk flest er mer aktsomme når de skyter. Jeg skøyt nok like godt med 1 hånd på både revolver og militær for noen år siden da jeg trente mye - skøyt faktisk i noen tilfeller lettere A kravet på løypene med feks revolveren i Grov enn runden i revolver etterpå - samme med militær. Dette nettopp pga fokus på selve jobben som skulle gjøres.

 

At folk flest ikke skyter bedre, er kanskje for at de trener feil - eller ikke trener overhodet! Selv har jeg karret til meg 7 NM gull i 5 forskjellige øvelser i tillegg til ett individuelt Nordisk Gull i Fin/Grov felt - så jeg føler jeg vet litt om hva jeg snakker om!

 

K.

Link to comment
Share on other sites

Hva er det egentlig du snakker om, Bromark? Du snakker om tohånds grov og enhånds fin; som om de skulle være sammenlignbare, hvilket alle her burde vite at de ikke er. Du snakker om enhåndsskyting med pistol og revolver, som om de skulle være sammenlignbare, hvilket de kun er til en liten grad, grunnet forskjellen på utførelsen av våpnene.

 

Følgende spørsmål er lukkede; de krever kun et enkelt "ja" eller "nei". Kan du være vennlig å svare på dem? (Mine svar i parentes)

 

Skyter du bedre med to hender og grovt kaliber enn du gjør med to hender og fint kaliber? (Nei)

Skyter du bedre med en hånd og grovt kaliber enn du gjør med en hånd og fint kaliber? (Nei)

 

Jeg forstår at du mener at mengdetrening med fint kaliber og/eller luft er av det gode, og der er vi hjertens enige. Men å påstå at man skyter bedre med grove kalibre enn med fine kalibre slår meg som tullprat, og det tror jeg du egentlig også vet det er, nettopp fordi du skiller de to ad ved å spesifisere to hender på grov og en hånd på fin. Øvelsene blir da ikke sammenlignbare, og påstanden faller på sin egen urimelighet.

 

Du snakker mye om din egen erfaring og meritter, og det skal man høre på; jeg tar det ikke som skryt, men som etablering av bona fides, i mangel av et bedre norsk begrep. Deretter kommer du med argumenter der du sammenligner ting som ikke er like, og konkluderer deretter.

Link to comment
Share on other sites

Spørsmålene blir bare for dumme til at jeg gidder å svare på de, ikke noe annet. Uansett hvordan man holder vil man med riktig trening ha akkurat samme treffpunkt - og det er der man sikter!

Men det finner du nok ut av med tiden :-)

 

Det jeg vil ha bort, er myten om at man kan lære seg å skyte med ett grovt våpen - og i tillegg klare å håndtere en .22 like bra (med de stillinger det våpenet krever) ! Jeg bryr meg ikke om å sammenligne våpen og stilling da dette ikke er likt - jeg sammenligner det å skyte de forskjellige øvelser og særegenheter innen disse. Og min erfaring er som jeg har skrevet, tren med .22 og du vil gjøre det bra i andre øvelser også.

 

K.

Link to comment
Share on other sites

...tren med .22 og du vil gjøre det bra i andre øvelser også.
Det er det eneste du sier som har noe som helst slags fornuft bak seg. Grunntrening, og mye av det, er veien til å bli god, og trening med 22LR er overførbart til grovere kalibre på en måte grovere kalibre ikke er til finere kalibre.

 

Sammenligningen mellom tohånds grov og enhånds fin blir for dum. Mange skyttere (meg blant dem) skyter både enhånds og tohånds med finkaliber. Skal man ha en sammenligning som tåler dagens lys, så må man utelukke så mange momenter som mulig. Hvorvidt man bruker en eller to hender er et slikt moment, akkurat som at det spiller en rolle om man bruker åpne sikter, rødpunkt, jaktkikkert eller stjernekikkert når man skal bedrive presisjonsskyting.

Link to comment
Share on other sites

Bromark har en poeng. Tilhører selv den kategorien som skyter bedre med to hender og 9mm enn med en hånd og fin. Men det er ikke rart det, grunnet albueproblemer har jeg ikke før nå i høst, etter 3 år kunnet trene enhånds igjen. (problemer med albuen og kun skutt pistol siden 2010)

 

Vi ser også dette nede på klubben, mange skyter bedre med to hender og grovere våpen enn med en hånd og 22lr. Hvorfor da? Jo, dem treffer bedre med to hender og da er det mer moro å skyte på den måten så det er det dem skyter.

 

Jeg har som regel bedre poeng i feltløypene og i hurtig i grener jeg kan bruke to hender enn i fin grenene som normalt sett har mer enhåndsskyting. Men såklart, jeg skyter aller best med to hender og 22lr :wink:

Link to comment
Share on other sites

Men såklart, jeg skyter aller best med to hender og 22lr
Ken Adams treffer spikeren på hodet her, og det er det jeg ville fram til; sammenligner du epler med epler, så kan man bruke resultatene til noe.
Ikke glem statisk styrke også, hvor mange skyttere der ute klarer 60 duell løft på en trening feks?
Godt poeng.
Link to comment
Share on other sites

Det vi uansett kan være enige om, er at dersom man skal bli god så må man trene. Man må skyte endel tusen skudd i året og man må trene mer enn en gang i uka. Og dersom man lærer* seg å skyte med fin og luft vil man sannsynligvis bli god med grovere våpen også.

 

Eller?

 

 

 

*Da mener jeg virkelig lærer seg å skyte, ikke bare at man skyter .22 de første seks månedene før man kan kjøpe seg noe tacticool.

Link to comment
Share on other sites

Skyter de som skyter jevnt 560 luft, bedre enn meg på øvelser som har rekyl og tidspress? hmm hmm skeptisk, er rask med 45 singel stacken..

 

Mener jeg var raskere enn 22LR med grovpang i "åpen klasse" på bowlingen deres bromark? ;)

 

Spørs litt hva man satser på, mange satser jo hardt med GSP, og all respekt til de, noen satser luft, noen satser milfelt, magnum, revolver, dynamisk osv... Handler litt om å finne ut vil drive med og hva man vil skyte.

 

Har skrevet søknad på 22LR topp til doublestack, gleder meg stort, spent på om bowlingen og steel går enda raskere da i 2016!

Link to comment
Share on other sites

I ett forsøk på og få denne tråden tilbake på spor og ikke diskutere hva som er best, har sagt min menig tidligere om dette lengre oppe.

 

Cz 75 Shadow er ett bra våpen, men mitt råd er å heller gå for en Tanfoglio Stock 3 siden man får en bedre pistol for pengene. Billigste Stock 3 jeg har sett er til 10 000 og hvis vi skal holde oss innenfor ett budsjett på 15 000 så er vel Browning Buck Mark den beste 22 pistolen som jeg har sett til kr 5000.

 

Får 2 knakende gode pistoler og som er innenfor budsjett.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjøpte min første pistol på huntershouse. Walther GSP med vekslesett i .32. ble vel ca 6000,- i 2011. Så kjøpte jeg meg en cz75 en 1995 modell i 2012 til 3500. Jeg skyter fortsatt med dem og kommer ikke til å bytte dem ut enda, det er ikke våpenet som er begrensningen. Siktene på CZ´en er jo tjeneste sikter og bør byttes ut. Jeg har bare byttet kornet, som jeg lagde selv i aluminium, da fikk jeg kornet akkurat slik jeg ville ha det. vurderer å lage et baksikte også, det er jo vinter snart, man får jo en kasse 9mm for prisen av et siktesett.

 

Jeg angrer ikke på mine kjøp; gode, presise våpen og hyggelig for lommeboka.

 

her renner det over av GSP´er:

 

http://huntershouse.dk/kat294-Brugte-pi ... og-vekselsæt.html

 

og her er en grei oversikt over moderne pistoler i 1986 (som man gjerne finner brukt:

 

http://huntershouse.dk/kat762-Moderne-p ... revolvere/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...