Jump to content

Ny rifle. Men såå mye å velge mellom. Tips? [Ny rifle i hus]


Vikjen

Recommended Posts

Jeg har opplevd ved et par anledninger at kikkerten detter av på Sako sitt svalehalespor. Sporet har ingen låsning for kikkerten bakover. Et vanlig triks er å legge noe mykt i mellom som bly, messing eller kobber før man skrur til. Da blir det litt bedre låsning.

 

Personlig foretrekker jeg picatinny, så jeg fester den på med gode skruer og limer med metallepoxy på en grovt sandblåst overflate. Det krever en fres og litt annet småverktøy, men er sikkert noe alle bøsjemaker kan fikse. Denne metoden har jeg brukt på alle riflene mine, og da kommer ingen ting løst. Jeg hadde en 8-9kg altfor tung Sauer 200STR som jeg pleide å bære etter kikkerten, da kikkerten var perfekt som håndtak :wink: (Den har siden vært til en slankeoperasjon, men blir fortsatt bært etter kikkerten og er nok enda betydelig tyngere enn gjennomsnittet jaktrifle.)

Link to comment
Share on other sites

CZ gjør det bra i US, og der er de jo nokså kresne.

 

http://www.czub.cz/en/news/news/606-the-new-cz-557-centerfire-rifle.aspx

 

Vel; De er vel sykelig opptatt av alt som kommer fra et annet kontinent? Litt sånn som vi i enkelte nordiske land er litt i overkant begeistret over Remchester og deres tacticoole lego?

Med svinerygg og kaizergriff så kunne det like godt stått "Made in Europe" på den.

 

Jeg liker CZ,- men så er jeg da til gjengjeld MEGET reaksjonær. Erke konservativ kan man vel si?

 

Her har man iallfall børse i 10 generasjoner.

Link to comment
Share on other sites

Skikkelig god anbefaling @Litago, men du skulle ha tilføyd at det dreier seg om Heym SR21 + SR30 standardmodeller som starter prismessig med rund 15k.

siden TS er åpen for forslag anbefaler jeg 8x57IS. Vanskelig å matche som standardkaliber.

 

ja jeg skulle helt klart tilføyd at Heym ikke trenger og koste allverdens

XXL har også veldig gode priser på Heym

jeg personelig kommer til og kjøpe meg Heym nå som Blaseren er borte

og jeg støtter helt klart 8x57IS en fantastisk patron og skyte med 8)

Link to comment
Share on other sites

Enig bly, Sako montasjesystemet er ikke perfekt, og løse skruer medfører at siktet sklir av uten varsel.

Jeg skrur til så den medfølgende unbrakonøkkelen fjærer litt, og dette har ikke løsnet til nå men likevel noe å tenke på.

Ellers er picatinny nære nok perfekt ja, montert med store skruer og lim, helst integrert.

Link to comment
Share on other sites

ja jeg skulle helt klart tilføyd at Heym ikke trenger og koste allverdens

XXL har også veldig gode priser på Heym

jeg personelig kommer til og kjøpe meg Heym nå som Blaseren er borte

og jeg støtter helt klart 8x57IS en fantastisk patron og skyte med 8)

 

Nå maser du om Heym i flere tråder Litago. Begynner å lure på om du har inngått sponsoravtale :lol:

Link to comment
Share on other sites

@Kuli, det er i hvert fall bedre å ha en mening og en innstilling på til å hjelpe TS med sitt valg. At du prøve på å latterliggjøre et annet medlem sier mye (negativt) om deg selv. Ta' deg en bolle!

Link to comment
Share on other sites

Enig bly, Sako montasjesystemet er ikke perfekt, og løse skruer medfører at siktet sklir av uten varsel.

Jeg skrur til så den medfølgende unbrakonøkkelen fjærer litt, .

 

Har ikke erfaring med Sako, men kan jo forstå det utifra hvordan sporet ser ut.

Hvorfor gjør Sako det slik? Kan det være at dere ikke monterer iht Sakos oppskrift?

På bildet ser en CZ's variant. Rekylen vil slå kikkerten fremover, men på CZ vil den være låst i den retning.

 

mount.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja, ringene med eller uten baser kommer ikke framover.

Ellers tillater kilesporene sidejustering ved montering.

Til ts-som sagt tidligere her virker det meste mer enn godt nok til jakt, også våpen med billige sprøytestøpte skjefter, men jeg hater grepsvinkler som den til T3, den gir håndleddet en anspent stilling som ikke er komfortabel.

Hvis penger betyr noe mener jeg en brukt, og i stand som ny Sako er vanskelig å slå.

Link to comment
Share on other sites

For å røre enda mer i grøten; hva med Sako A7? Trådstarter ønsker seg en .308, og selv om det antakelig ikke spiller noen rolle, så leveres T3 med en kassa som er lang nok til å passe alle kalibrene den leveres i. A7 leveres med kort kasse til .308. A7 har også gått bort fra Sako/Tikkas proprietære montasjesystemer og leveres med Weaver-klakker. A7 har 3 låseklakker istedenfor en.

 

For meg, så har den det T3'n mangler, dvs 3 låseklakker (60° hevarmsløft) og en kasse som passer til kaliberet. I tillegg har den Weavermontasjer. Den er ikke så mye dyrere enn T3 heller.

 

Har til gode å se et større magasin til den, men håper det kommer, for da brenner det et blått lys for Remington 7'n.

 

http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=45604105&searchQuery=Sako+A7

 

05_1697277657.jpg

 

Øivind

Link to comment
Share on other sites

Lett rigg: Kimber Montana eller T3 Lite Adjustable (kommer i April i hyllene). Fikk klå på en Kimber hos Jaktdepotet, meget lett! men synes avtrekk var dårligere enn T3. Jada T3 har plast, men godt avtrekk og godt løp trekker opp.

 

Normal rigg: brukt Sako/Tikka med ettermontert GRS/KKC stokk. Disse stokkene gjør stående skyting til en lek... siden du får justert de skikkelig. Prøv en rifle med GRS/KKC, så forstår du at 5k Nok med treverk ikke bare er galskap. I stedet for å betale masse for en Blaser/Sauer, legg de pengene i god optikk. Her får du nemlig det du betaler for.

 

Tikka/Sako optilock dårlige fester... NOT. Grunnen til at man ikke har lagt på stopp på muligheten til å skli bakover, er at dette er ønskelig... Hvis kikkerten blir utsatt for høy mekanisk belastning, f. ex. ved fall, så er det en fordel at festene gir etter og dermed redder en dyr kikkert fra totalt havari. Disse festene er så presise at jeg kan ta av og på min kikkert og fremdeles skyte inner tier på 200 meter uten et eneste knepp...

Link to comment
Share on other sites

Grunnen til at man ikke har lagt på stopp på muligheten til å skli bakover, er at dette er ønskelig...
Hvor i all verden har du hentet det i fra? Jeg har da aldri hørt at kikkerten skal bli "reddet" ved å løsne. Det er noe av det dummeste jeg har hørt? Der i mot er det lite bra for kikkerten å skli av rifla, for så å lande med okularet på en spiss stein.

 

Hvis du mener at festene er så presise, prøv å slå på objektivt fra siden med knyttet håndbak. Da jeg testet dette med optilock todelt sett, havna treffpunktet 10-15 cm sideveies@100m. (Bare til informasjon, så var base og ring limt sammen med loctite). Det er ikke helt hva jeg kaller fantastisk. Etter bytte av montasje til picatinny har jeg null avvik med samme test :wink:

Link to comment
Share on other sites

Vet ikke hvordan kikkertsikte du har... men etter det du skriver bør det være en russisk kikkert på 2 kg bygget i stål fra krigsdagene... Vi som har mere moderne kikkerter slår definitivt ikke på objektivet... Over skriver du at du brukte kikkerten som håndtak på en 10 kg Sauer 200 STR...

Dagens kikkerter bruker aluminium, og race'et etter lettest mulig gjør at mellomrøret er veldig tynt, og definitivt ikke bør brukes som håndtak på en 10 kg rigg. Midt på røret sitter justeringshuset for retrikkelet, finmekanikk på høyt nivå finnes på innsiden, og dette liker heller ikke å bli brukt som håndtak...

Det holder ikke å skru til umbraco/torx skruene for hånd på Optilock montasjen. Man må bruke en umbraco/torx nøkkel, og dra til med fornuftig moment. Da "sklir" de ikke bare av, men må utsettes for ralativt høyt mekanisk press.

Mekanisk sett er rails direkte på låskassa mye bedre enn å skru på en skinne på toppen av kassa. Det enkle er som regel best, færre deler.

Link to comment
Share on other sites

Det er vel opp til hver enkelt hvor redd de vil være for utstyret sitt. Jeg liker i hvert fall ikke ting som ikke tåler en liten støyt. I de senere år har jeg bare kjøpt kikkertsikter som kan brukes hardt. Men utrolig nok er den kikkerten som har fått mest mishandling en 450g Zeiss 8x56 med tommerør. Den har bl.a vært håndtaket på Saueren da den var ekstra tung :wink:

Det har den tålt helt fint. Den har litt bulker og kikkertrøret har klemmerker etter kraftige ringer. Den har vært i bakken med 8 kg rifle på toppen, landet på objektivet som er mye være en et lite kakk med hånden. Så langt har den holdt siktepunktet og ingen ting er løst inni.

 

Det som derimot ikke har holdt, er Sako sin montasje. Og ja, jeg har brukt momentnøkkel for å være sikker på at skruene skulle sitte tilstrekkelig. Det har da ikke holdt under bruk selv med noe så lett som 450g kikkert.

 

Det hele koker nok ned til hver sin preferanse av hvor redd man skal være for glasset, og hvor villig man er til å gå hjem fra jakta etter de lille uhellet hvor kikkerten fikk et lite kakk av en eller annen uforutsett grunn :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg foretrekker også mest mulig solid utstyr. F.eks. frister kasser fra Surgeon og Defiance der det meste er integrert.

Jeg tror at å frese av ca. 1 mm. av undersiden av basesidene til Sako vil hjelpe på repeterbarhet/holdbarhet da basesidene har kontakt mot kassa i stedet for at senter av basen har kontakt mot toppen av kassa som er det riktige.

Link to comment
Share on other sites

Nå maser du om Heym i flere tråder Litago. Begynner å lure på om du har inngått sponsoravtale :lol:

Ingen sponsor avtale :) synes det bare er trist og se at Heym blir oversett/Glemt

og at man går for rifler koster det samme men ikke lever opp til Heym sitt rykte på kvalitet

man kan få Heym ned til 11 000kr noe som er virkelig god pris for god kvalitet

Link to comment
Share on other sites

Heym lager flotte rifler, og jeg kunne godt valgt en slik på lik linje med sauer 202 eller mauser03. Disse passte ikke mine kriterier da jeg nylig valgte rifle, dermed ble det playmobørse, også kjent som Blaser :wink: . Å argumentere for et merke foran et annet er noe vi vil holde på med til Kammeret blir lagt ned, slik er det bare. Jeg syns det er både opplysende og ikke minst underholdende :mrgreen: Gleder meg til du gir en brukererfaring av Heymen Litago.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ok, da er nyeste familiemedlemmet kommet i hus :D

Landet til slutt på Browning X bolt Composite Stalker kal. 308 win. Toppet med en en Minox za5 hd 2-10x50 med belyst retikkel. A-tec browning demper på tuppen. Og en vanguard tofot under.

 

Fornøyd så langt, så da er det vel bare og komme seg på banen å se at den gjør jobben :)

 

Takker for alle gode innlegg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...