Jump to content

FNJ

Members
 • Posts

  314
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

FNJ's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/17)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • 10 years in Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post

Recent Badges

36

Reputation

 1. Samme her også - propper og klokker på banen.
 2. Mauser fikk god omtale og er et godt alternativ. Prøv gjerne også Tikka som alltid gjør det bra i test. Finnes i rustfritt med kinnstøtte som er et greit alternativ til hjort.
 3. Ser i Gordon's Reloading Tool at med min Tikka T3 med 51cm løp, 78mm patronlengde og med volum på lapuahylsene målt til 56.7 grains vann er 50,5 grains MRP markert som overtrykk. 50 grains gir utropstegn og beskjed om at man nærmer seg overtrykk. Jeg har ladet med 49 grains MRP. Gir i all fall en indikasjon.
 4. Står 47-49 grains MRP for denne kulen på side 271 i utgave 8 av ladeboken i tillegg til det klippet du har over. Nevnes også på side 154 at det er god rutine å starte 5 prosent under max.
 5. En bacheloroppgave skal jo være relativt begrenset gitt tiden du har til rådighet. Du kan jo vurdere å lage et noenlunde standardisert testoppsett som kan distribueres til interesserte testere. Sikkert endel av oss som ønsker å være med på å teste ulike typer ammo på gitte hold i feks vindusspylerkanner og som samtidig kan måle utgangshastighet og restvekt, diameter på ekspandert kule mm, knipse litt bilder og svare på samme spørsmål. Da får du iallfall endel data. Ulempen er at du introduserer variabler i og med at du ikke gjør alt selv men det kan du ta med i avgrensning av oppgaven.
 6. Kan forøvrig nevnes at som svar på spørsmål stilt i epost om nedre ekspansjonsgrense sier Barnes om 120 grains TTSX i 6.5x55 dette: "264 120gr is 1700fps" Jeg har ikke testet men ville vel tro at det iallfall er et optimistisk minimum.
 7. Absolutt ingen utstrakt testing men såvidt testet noen få skudd med 120 grains Barnes TTSX i Tikka T3. 48.5 grains MRP gav ca. 30mm. Har kjøpt noen av disse kulene, men bruker Bondstrike i år.
 8. Her er en dansk test som er interessant. På slutten står det: "Vi har bevidst valgt ikke, at udpege en bedst i test, da alle projektiler i testen tydeligt har vist, at de i den grad lever op til de krav, der forventes af riffelammunition til jagt i Danmark." https://www.jaegerforbundet.dk/media/16488/blyfri-riffelammunition_den-store-test_0420_klj_ok.pdf Litt her også https://www.jaegerforbundet.dk/media/16476/blyfri-riffelammunition-virker_1korr_klj_ok.pdf
 9. Kanskje ikke så lett å få tak i https://www.bushwear.co.uk/products/6-5x55-swe-120gr-barnes-ttsx-lead-free-pk20 https://www.sako.fi/cartridges/sako-cartridges/powerhead-ii
 10. https://www.jaktdepotet.no/display.aspx?menuid=5854&prodid=16741 Ingen erfaring i det hele tatt med denne selv
 11. Det er anslagsenergi på 2200 joule på 100m i eksempelet over.
 12. Her er et eksempel med 120 grains ttsx der jeg justerte ned farten for å få 2200 joule på 100 meter
 13. Her er lenke som sier noe om lovlig kulevekt og anslagsenergi: https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/jakt-felling-og-fangst/vapen-ammunisjon/ Legg inn fart i en ballistisk app så ser du hva som må til av utgangshastighet for å oppnå kravet til anslagsenergi.
 14. Står vel igjen med en vurdering av hva som er god nok diameter på en ekspandert kobberkule da? Og her er vel 120 grains av lovgiver vurdert som tilstrekkelig. Den plystrer vel stort sett greit gjennom?
×
×
 • Create New...